• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Adak adadık biz yiyebilir miyiz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Aynen adak etini adayan yiyemez annesine babasinada veremez diye biliyorum yinede iyi arastirmak lazim

Allah kabul etsin, zaten kesmemizin asıl amacı o dağıtmak, ihtiyaç sahiplerini mahçup etmeden sevindirmek, Allahında rızasını kazanmak.

Ben mi hangi şehirdeyim?
Konu sahibi hangi şehirde acaba bizde verirdik hepimiz dimi bunun ayıbı yok zamanında bizde kesemiyorduk verenler oluyordu

Herkes yazmış zaten yenmez diye, bende öyle biliyorum. Fakat eliniz dardaysa kesmeyi erteleyin çünkü sizi zorlamaması lazım adağınızın. Eliniz bollaşınca kesersiniz. Sonuçta bilerek kesmeyelim demiyorsunuz.

Canım ben eti için bir şey yazmayayım arkadaşlar yazmış zaten ancak şunu belirteyim afedersin ama bu kadar maddiyatiniz zor ise neden adak zaten adağın bela def etme diye bir hükmü yok sadaka verin bol bol ınsaalh belayı def eder ama suda varki alışkanlık oldu ise adak adayacaksanız 3 gün oruç tutacağım deyin 1 hafta namazın kazasını kılacağım deyin

Benim babam adağını eşimin ailesinin durumu iyi değil diye onlara vermişti. Bu sırada bizde eşimin ailesindeydik bana ve çocuğuma düşmüyor normal şartlarda ama biz misafir olup kayınvalidem ikram ettiği için yiyebiliyormuşuz ve yedik.

Maddi durumunuz yoksa 3 gün oruc tutabilirsiniz. Eğer ki illa adak keseceğiz derseniz o adak etini yiyemezsiniz.

Adak eti eve girmez diye biliyorum. Durum bu kadar kötüyse erteleyin bence de. Dinimizde her şeyde bir kolaylık var, kendinizi zorlamayın.

.....Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez (Zeylaî, Tebyîn, VI, 8; Bilmen, İlmihal, s. 304-305). Eğer kendisi veya bu sayılanlardan biri yerse, yenilen etin bedelini yoksullara verir (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 199-203).....

....Ancak adak maddî imkânı gerektiren türden ise, kişi bu adağı maddî imkânı müsait olduğunda yerine getirir (Bkz. Kâsânî, Bedâi‘, V, 93)...

....adak kurbanlarının mutlaka kurban bayramı günlerinde kesilmesi şart değildir. Bu yöndeki kanaatler, dinî bir temele dayanmamaktadır....

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı yukarıdaki gibi diyor.

Ben akrabama vereyim akrabam yarısını bana versin işlerine girmeyin.
Bunlar dindeki kolaylıklar değildir, kul yapısıdır.
Kişinin yaptığı adağa uygun davranması Kur'an da iyi kulların vasıfları arasında sayılır (İnsan, 76/7).
Maddi gücünüz elvermiyorsa şimdi kesmek zorunda değilsiniz.
Bunun günahı yok.
Keserseniz, yiyemezsiniz.

Başkasının evine gidip, pişenin sizin adak etiniz olduğunu bilerek de yiyemezsiniz.
Çünkü aslolan başkasının evinde pişmiş olması değildir, sizin adak etiniz olmasıdır.
Velev ki yediniz, bilerek, bilmeyerek, bunu farkettiğiniz zaman yediğiniz miktarın parasını fukaraya dağıtmak zorundasınız.

@hafsa hanimın tavsiyesine ben de katılıyorum, maddi güçlük söz konusu madem, adakların içeriğini değiştirmekte fayda var illâ adanacaksa.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X