- 18 Aralık 2009
- 6.546
- 8.033
- 773
bunu kimse demiyor.
Denen su, annesi babasi naparsa yapsin orda o cocuk sumayabilirdi, hatta belki daha cok bagirabilirdi. Demek ki cocuk boyle ortamlara cok yabanci. belki kucuklugunde girip ciksaydi boyle sessiz olmasi gereken yerleri, orda oturmasini bilicekti, bilemiyorum.
Sadece sunu soylemek istiyorum, bazen naparsan yap cocuk agresif ise yapabilecegin hic bir sey olmaz. Bu genetik te olabilir, cevresel faktorler de olabilir, annenin hamileligini hangi sartlarda gecirdigi, stres durumuyla, hatta cocugun bebeklik doneminde ki evde stres durumuyla da alakali olabilir.
Biz Turk toplumuyuz, fanus icinde yetismiyor bir cok aile. Bir cok ailenin isinin icinde, kayinvalide kayinpeder giriyor, ailelerin bir kismi zaten hep hir gur, devamli bir kargasa, karmasa, buyk sehirleri zaten biliyorsunuz, vizir vizir trafik egzos kokusu, devamli eve tikilip kalan cocuk, boyle havasi bile temiz olmayan yerde buyuyen bir cocuk, ne bekliyorsunuz ki o zaman ?
Bu cocuk gunluk olarak parka bile gidemeyebiliyor muhtemelen, devamli evde, muhtemelen bilgisayarin yada televizyonun basinda kontrolsuzce vakit geciriyor.
Kisacasi, cevrenin deyisecegi de yok kolayina, o zaman napicaz, cok fazla cevremizdekiler hakkinda kotu dusunmeyecegiz, cunku muhtemelen butun bunlarin farkinda olmadan yetistirmeye calistilar, bildikleri en guzel sekilde.
Ama biz biliyoruz, biz daha iyi bir sekilde daha saglikli kosullarda yetistirebiliriz cocuklarimizi.
Neyse cok uzun oldu, ama cocuk konusunda ozellikle cocugu olmayan arkadaslara tavsiyem, lutfen koseli cumleler kurmayin, cunku boyle bir cocukjla imtihan olabilirsiniz.
Bu arada demissiniz ya beni rahatsiz etmeye ne haklari var, burda size katiliyorum. ben olsam ya oyle yere gitmem yada alirim disari cikarim.
Valla etrafımda bir sürü anne var. Ben çocukların ailelerinden çok büyük bir şey beklemiyorum farkındaysanız. Tiyatroya geldiysem sizin çocuğunuz kendini yerlere atıyorsa beni rahatsız etmeye hakkınız yok. 10 yaşındaki çocuk 4. sınıfa falan gidiyordur herhalde, bu yaşta toplum kurallarından bi haberse bi zahmet siz de çocuğunuzu toplum içine çıkarmayın. Böyle saçmalık olur mu ya etrafımda bir sürü çocuk var ve hiperaktivite bozukluğu sebebiyle tedavi gören 11 yaşındaki kuzenim bile bugün o aynı oyunda bir defa sesini çıkarmadı, gelmeden önce konuştuk uyardık. Milleti rahatsız etseydi de saygılı davranıp kuzenimle beraber çıkardım oyundan. Bu kadar basit.
Arkadaşım çocuk bu. İstediğin eğitimi ver yeri gelir kendi bildiğini okur. Bunun terbiyesizlikle ne alakası var
Şımarık olan çocuk mu acaba sen misin ? 10 yaşında yahu.Çocuk,adı üstünde.
Başkasının anneliği,terbiyesine not verdin bir de bravo. Bekara karı boşamak kolay dedikleri bu olsa gerek.
bunu kimse demiyor.
Denen su, annesi babasi naparsa yapsin orda o cocuk sumayabilirdi, hatta belki daha cok bagirabilirdi. Demek ki cocuk boyle ortamlara cok yabanci. belki kucuklugunde girip ciksaydi boyle sessiz olmasi gereken yerleri, orda oturmasini bilicekti, bilemiyorum.
Sadece sunu soylemek istiyorum, bazen naparsan yap cocuk agresif ise yapabilecegin hic bir sey olmaz. Bu genetik te olabilir, cevresel faktorler de olabilir, annenin hamileligini hangi sartlarda gecirdigi, stres durumuyla, hatta cocugun bebeklik doneminde ki evde stres durumuyla da alakali olabilir.
Biz Turk toplumuyuz, fanus icinde yetismiyor bir cok aile. Bir cok ailenin isinin icinde, kayinvalide kayinpeder giriyor, ailelerin bir kismi zaten hep hir gur, devamli bir kargasa, karmasa, buyk sehirleri zaten biliyorsunuz, vizir vizir trafik egzos kokusu, devamli eve tikilip kalan cocuk, boyle havasi bile temiz olmayan yerde buyuyen bir cocuk, ne bekliyorsunuz ki o zaman ?
Bu cocuk gunluk olarak parka bile gidemeyebiliyor muhtemelen, devamli evde, muhtemelen bilgisayarin yada televizyonun basinda kontrolsuzce vakit geciriyor.
Kisacasi, cevrenin deyisecegi de yok kolayina, o zaman napicaz, cok fazla cevremizdekiler hakkinda kotu dusunmeyecegiz, cunku muhtemelen butun bunlarin farkinda olmadan yetistirmeye calistilar, bildikleri en guzel sekilde.
Ama biz biliyoruz, biz daha iyi bir sekilde daha saglikli kosullarda yetistirebiliriz cocuklarimizi.
Neyse cok uzun oldu, ama cocuk konusunda ozellikle cocugu olmayan arkadaslara tavsiyem, lutfen koseli cumleler kurmayin, cunku boyle bir cocukjla imtihan olabilirsiniz.
Bu arada demissiniz ya beni rahatsiz etmeye ne haklari var, burda size katiliyorum. ben olsam ya oyle yere gitmem yada alirim disari cikarim.
bir öğretmen olarak davranış bozukluğu olan çocukların öyle olma sebebi kesinlikle anne baba tutumlarıdır diyorum .çocuğuna bu yaramaz laftan anlamaz damgası vuran anne babalar kendilerine göre kusursuzlar!
Kesinlikle katılıyorum konu sahibine.
Ailesinin umursamazlıgından bahsetmiş yapılan yorumlar ''cocuk o ne olacak'' böyle mantık var mı allah askına.
10 yasında gayet orta seviyede bir cocuk sınıfında.
Anne baba bir sus bi otur diyememiş mi ? Keşke uyarsaydınız.
5 yasında kardesim var yerine göre yaramaz yerine göre söz dinleyen bir cocuk. Fakat toplum icinde nasıl davranacagını gayet iyi bilir.
Verilen egitim ile alakalı.
Ben hiperaktif bir cocukluk gecirdim, hastanelerin psikiyatri bölumlerini gezmedik yer bırakmamıs ailem. Fakat bu umursamazlık değildir. belki de o cocugun kat be katını yaptım 5-6 yaslarımdayken. Ben öyle oldugum icin ailem de nereye gidip gitmeyeceklerini gayet bilirlerdi.
10 yasındaki cocuga terbiye ögretememişler yazık..
Tam olarak nereyi anlatamadım bilmiyorum. Ne alaka imtihan falan? Ben en başından beri ailenin saygısızlığından bahsediyorum. O yaştaki çocuk nasıl oluyorsa hiperaktivite bozukluğu olan kuzenim, otizmli annemin arkadaşının kızı falan öğrenmişken öğrenemedi diyelim bunu. O zaman aile orda keyif yapmayacak, onun çocuğunun şımarma özgürlüğü benim tiyatro izleme özgürlüğümü engellediği an biter. Benim özgürlüğümü kısıtlıyorsa biz ona normal bir şey diyemeyiz. Çocuk büyütmek zordur şüphem yok saygı da duyuyorum ama ben aynı durumda olsam çocuğu alır çıkarım diyorum, bu noktada birleşiyoruz zaten. Fakat sürekli laf çocuklara gelmesin, ben çocuklara laf etmedim. Ve sanki çocukların o yaşlarda bir yetişkinin sahip olduğu gibi bir mentaliteye sahip olduğunu düşünmeyin. Çocuğum olmayabilir de cahil de değilim hani, üstelik bir sürü kzuenim var küçük, hepsini de gördüm büyürken. 10 aylık çocuğun davranışları elbette sizden bağımsızdır ama 10 yaşındaki çocuk sizin neye nasıl tepki vereceğinizi, istediği şeyleri nasıl elde edeceğini, veya sess,z olunması gereken bir tiyatro salonunda yerlerde yuvarlanırsa ailesinden nasıl bir tepki alacağını gayet iyi bilir. Haliyle suçlu ailedir evet.
Sevgili cowgirll. Seni sinirlendirmeye calismiyorum, ama sanirim duzgun ifade edememis olmamdan dolayi sinirleniyorsun. Benim soylemeye calistigim seyi seni elestiriyorum gibi algiladin saniyorum. Benim demek istedigiklerim ozetle su.
1) Ailesi ve cocuk yanlis yapmis
2) yapabilecegin bir sey yok, ne yapicaksin ki kavga mi ediceksin tiyatro salonunda?
3) Cocuk yetistirmek basina gelmeden bilinmez, ben de cok kizardim bir cok seye cocugum olmadan once, o yuzden diyorum su an bunlari.
4) bazi cocuklar vardir ki ne yaparsan yap, nasil yetistirirsen yetistir, bu yaptigi hareketleri engeleyyemeyebilirsin, hersey senin iyi yetistirmene iyi bir anne baba olmana bakmaz.
5) Cok uzuldum tiyatronun yada baska bir seyin sana zehir olmasina.
6) ben o anne olsaydim, alirdim cocugu disari cikardim, uzgunum ki o anne yapmamis.
bir öğretmen olarak davranış bozukluğu olan çocukların öyle olma sebebi kesinlikle anne baba tutumlarıdır diyorum .çocuğuna bu yaramaz laftan anlamaz damgası vuran anne babalar kendilerine göre kusursuzlar!
çocuk büyütmekle çocuk yetiştirmek arasındaki farkı o çocuk büyüyüp insan içine karıştığı zaman anlarsınız. diye bir söz duymuştum çok doğruymuş.Allah hepimize hayırlı evlatlar versin bizleride hayırlı anne babalardan eylesin inş.hlk eğitimin açtığı anne çocuk eğitimi kursundaki hocamız bir çocuğun terbiyesi 6 7 yaşına kadar oturmuş olur ve olmalıdırda ağaç yaşken eğilir misali eğitimde daha bebeklikten başlamalı.TAVİZKAR ANNE BABA TUTUMLARI BÖYLE SONUÇLAR DOĞURABİLİYOR İŞTE.
Ben çocukları kınamadım. Çocuk dediğiniz yaş ağaç gibi, nasıl şekillendireceğiniz size bağlı. Açıkçası hiç sanmıyorum böyle bir anne olacağımı, en azından uyarmak gerekir bi ne bileyim...Ama yine de yeni nesil çocuklar böyle oldukça birbirlerini de etkilerler herhalde şımarıklık konusunda. Bilmiyorum ya o kadar çocuk seven ben "bi tane çarpsam ağzına" diye düşünüyorum böyle durumlarda
Ben çocukları kınamadım. Çocuk dediğiniz yaş ağaç gibi, nasıl şekillendireceğiniz size bağlı. Açıkçası hiç sanmıyorum böyle bir anne olacağımı, en azından uyarmak gerekir bi ne bileyim...Ama yine de yeni nesil çocuklar böyle oldukça birbirlerini de etkilerler herhalde şımarıklık konusunda. Bilmiyorum ya o kadar çocuk seven ben "bi tane çarpsam ağzına" diye düşünüyorum böyle durumlarda
Bizde çocuk yetiştirdik.Terbiye denilen şeyi vermeyi beceremezseniz suçlu ya zamandadr ya da çevrededir.
Tabii hamileliğim çok sorunlu geçti ayrı bir kılıf.
Biz sorunsuz geçirdik pamuklara sardılar,sağ elim balda sol elim yağdaydı...
Stres denilen şey ise 9 ay boyunca hiçbirinde kapımızı tıklatmadı.
konu sahibi arkadaşım lafın gelişi de olsa "ağzına çarparım" demeseydin iyiydi.. hoş olmamış.. ama 10 yaşında çocuğunu tiyatro gibi bir ortama getirip sonra çocuğun sıkıntısını görmezden gelmek de hoş değil. bu açıdan haklısın.
çocuğu etrafı rahatsız ederken elinden geleni yapıp çocuğunu durduramayan anneyi anlarım..
6 aylık bebeği ağlıyor diye bir adam tarafından "sustur şu çocuğunu" diye azar işiten bir anne gördüm.. bu saçmalık tabiki..
ama..
belli yaşa gelmiş, neyin ne olduğunu bilen, normal gelişim gösteren çocuğu birilerini rahatsız ederken hiçbirşey yokmuş gibi davranan anneler bence yanlış yapıyorlar.. etrafı geçtim çocuklarına kötülük yapıyorlar.. çocuklar tüm hayatları boyunca yaptıkları herşeyin "anneleri tarzında" onay göreceğine inanıyor ve böyle olmadığını anladıklarında hüsrana uğruyorlar..
bugün 2 yaşındaki kızıma etmediğini bırakmayan 4-5 yaşındaki kızını uyarmayan bi de pispis gülümseyen anne gördüm.. aklı sıra ne yapmaya çalışıyordu allah bilir.. bunu anlayamam işte..
konu çocuk olunca "büyük" konuşmamak lazım evet.. ama konu "anne" olunca büyük konuşmalı,büyük düşünmeli, büyük anlamalıyız..
dünyada sadece "ben anneyim benim çocuğum" diye dolaşarak anne olunmuyor.. toplum içinde yaşayacak birey yetiştiriyoruz, evimizin kulesi var da orada yapayalnız oturacak prens ve prensesler değil..
Kısmet olur da ilerde anne olursan sen seninkinin çarparsın ağzına. Artık o şekilde terbiye mi olur daha mı çok ağlar orasını bilemem.
Hoş olmamış bence bu konu. Sürekli 10 yaşındaki çocuk tiyatroda nasıl durulacağını bilmez mi diyorsun. Belki çocuk zihinsel engelli, laftan anlamıyor. Nereden bilebilirsin ki?
Ayrıca şuraya yazıyorum aynı şey muhakkak başına gelecek. Çünkü her ne kadar inkar etsen de basbaya kınadın ailesini de çocuğu da. Kınamak tam da bu yaptığın şeyin adı çünkü.
Halam bekarken sürekli senin kullandığın cümleyi kullanırdı, nerede şımarık çocuk görse "bu benim çocuğum olsa ağzına bi tane çarpar sustururdum." derdi. Şimdi sahip olabileceği en şımarık, en sorunlu ve laftan anlamaz çocuğun annesi. Öyle ki çocuk dayaktan falan etkilenmiyor. Ağlamıyor bile. Yani ağzına çarpmayı da denedi ama dayakla terbiye olmuyor çocuk. Herkes de milleti çok kınadı ondan böyle oldu diyor. Bence de öyle.
Kesinlikle katılıyorum. Bu çocuklar her istediklerini tepinerek, ortalığı birbirine katarak sürekli elde ettikleri için oluyor bunlar. Üstelik çocuk biliyor ki ne isterse yapabilir, çünkü ailesi sanki dünyadaki tek şey oymuş gibi yetiştiriyor. O yüzden önceden uyarılsa bile biliyor ki sessiz olması gereken bir yerde ortalığı birbirine bile katsa zaten ailesi kızmayacak bile, aksine istediğini elde ediyor bu şekilde.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?