- 27 Temmuz 2013
- 2.839
- 1.165
- 373
- Konu Sahibi Beyazmelekugu
-
ben kültür derken kültürlü-kültürsüz manasında demedim canım. mesela günlük hayatları nasıl? misafirleri karşılamaları nasıl? gelin almaları nasıl? gelinden beklentileri neler? ailede farklı bir dil konuşuluyor mu? farklı bir mezhep-dini inanış var mı?
bunlar bir anne ve baba için, kızının evliliğinde önemli kriterler olabilir diye düşünüyorum. bunları senin de araştırıp öğrenmeni tavsiye ederim.
bizim doğulu bir komşumuz vardı mesela, kadın-erkek tokalaşmazlardı, evlerine misafir geldiğinde haremlik selamlık otururlardı öyle ki çay servisini bile evin küçük oğlu yapardı. biz bu insanları çok severiz ve başka yere taşınmalarına rağmen hala görüşüyoruz. ama mesela ben onların ailesine gelin gittiğimi düşünemiyorum bile. çünkü benim için çok farklı bir kültür bu. insanların kültürüne elbet saygı duyuyorum fakat o kültürün içine girmek ve çocuğunun senin büyüdüğünden farklı bir kültürde yetiştirmek ister misin?
bir iki ay önce burda bi yazı okumuştum. bir arkadaş aşirete gelin gitmiş. kurban bayramında eşi ondan, yardım almadan, 70 kişilik yemek yapasını istemişti kurban bayramında. 4 kişilik yemeği herkes yapar, hamarat gelin kalabalık yemeklerde beli olur demiş eşi. kızcağız da oturup yapmıştı.
dil mevzusu da önemli. aile büyükleri bazen başka bir dil konuşabiliyor. benim teyzem vaktiyle hataya gelin gitmiş. kayınvalidesi arapça biliyormuş türkçe bilmiyormuş. kendisi arapça bilmiyor. çok sıkıntı çekmiş. yine yakından tanık olduğum bir örnek aktarayım; liseden sıra arkadaşım doğulu bir çocukla uzun yıllar çıktılar. dayısı ve annesi sokakta görmüşler bunları. illa bi kafeye oturalım çay içelim demişler. arkadaşıma ısınmışlar hemen yakından tanımak istemişler. ama bazen aralarında kürtçe konuşmuşlar. arkadaşım fransız kalmış tabi. bunlar asla kötü ya da art niyetli yapılan şeyler değil elbet. insanlar elbette gayri ihtiyari ana dillerini konuşuyorlar. ama bir başkası içn zor, hatta bazen kırıcı olabilir.
bunlar iyi düşünülmesi gereken şeyler arkadaşım. umarım ne demek istediğimi anlatabildim. eğer sen bunları düşünüp yine de kararlıysan, dersine iyi çalışmış bir şekilde çık babanın karşısına. tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır diye düşünüyorum.
Babalar temkinli davranabilirler bu çok normal, ön yargılıda olabilir, çünkü heryerin yetiştirme tarzı birbirinden çok farklı, benim babam da en başlarda benzer bi tepki vermişti ki benm eşim doğma büyüme istanbullu ama evlennce sen bir kişi ile evlenmiyorsun bütün ailesinin içine giriyorsun, zamanla senin de onlar gibi davranman bekleniyor o ailenin içine katıldığın için.
ama eğer nasipte varsa tüm sorunlar aşılıyor, bence akışına bırak. ve en güzel zamanlar aile ile geçen zamanlar tadını çıkartmaya bakbaksana senin yerine onlar herşeyi fazlası ile düşünüyorlar.
Benimde kütüğüm doğuda ve gidip geliriz üstelik terör bölgeside değil.Kürtde değilim fakat kime söylesem nereli oldugumu direk kürtmüsün diyorlar ve önyargılılar üstelik hiç benzemem doğululara şimdi düşündümde benimdemi erkek arkaşımın ailesi kabul etmeyecek diye.Erkek arkadaşınızın ailesi ne iş yapıyor? Ve terör varmı onun bulundugu yerde? Mümkünse nereli oldugunu yazsanız :/ Eğer böyleyse annenizin endişelenmesi çok doğal çünkü benim aslım doğulu oldugu halde ben bile evlenmem diyorum :/ Ve ailesiyle önce siz tanışmaya gidin bi görün yaşam şekillerini belkide anneciğiniz haklıdır :)
Hiç doğuda bir yerde yaşadınız mı bilmiyorum ama ben yaklaşık 3 aydır doğuda küçük bir ilçede doktorlu yapıyorum. Bir kişiyi bile sevemedim. Burada tanıdığım gördüğüm herkes hanzonun teki, iyisi var olsa bile bana denk gelmedi. Kadınlar da aynı.
Temizlik bakım nedir bilmezler, hepsi leş gibi kokar.
Kadınların ağdadan haberleri yoktur. Her yerleri kıllı gezerler.
Tek bildikleri çocuk doğurmak. 35 yaşındaki kadınların bile en az 5-6 çocuğu var. Beleşten yaşamayı huy edinmişler, çocuklarına bakmazlar, karda kışta çorapsız çocuklar gezer.
Ağaları var bunların, ağa ve yakın akrabaları keyif sürerken bunlar ağalarının ağızlarına bakarlar.
Köy yollarını açtırmak için ambulans çağırırlar. Merkez buraya 2 saat, hiç bir şeyleri yokken beni merkeze ambulansla sevk edin diye kavga çıkarırlar, beleşçiler ya.
Ambulans bulunmaz bazen, karınızı,annenizi acilen merkeze götürmeniz lazım derim, kendi arabamızla gidemeyiz,ambulans ver diye tuttururlar, kadınlarını hiç düşünmezler.
Bir de sapıktırlar, muayeneye gelirler, kendi aralarında Kürtçe hemşirelere doktorlara laf atarlar, biz anlamıyoruz ya sanki.
Serum takmadık diye silahlarını çıkarır gösterirler.
Ayağı yara olan bir hasta fütürsuzca o leş gibi ayağını çıkarır masama koyar.
Muayene sırasında farkettiğim üzere atletleri sarı, donları leş gibi.
Zaten kadınları kilot giymezler, kumaş parçası koyarlar.
20 günlük bebeğe bisküvi yedireni de vardır.
Hiç birisi çalışmıyor. Elektrik parası ödemiyor. Kaçakılık gırla. Beleşilik var.
Daha neler saysam bilemedim valla.
Velhasıl bunlar da insan ben de insanım.
Bilip bilmeden bana kimse burayı savunmasın.
arkadaşlar aynı sorun bendede var. Erkek arkadaşımla 3 senedir konuşuyoruz ama annem istemiyor hatta çok ağır laflar söyledi bana ama vazgeçemiyorum ayrıldık dedim ama 3 sene oldu ne yapmam lazım lütfen bir şey söyleyın
sorun zaten tanışmadan kestirip atmaları. önce bi tanısalar olmaz deseler durup bi düşünürüm ama böylesi hiç içime sinmiyor. çünkü erkek arkadaşımı çok seviyorum ve çok iyi anlaşıyoruz. o yüzden ailemi haksız buluyorum. umarım yanılmam
Babasi memur ama vefat etmis. Abisi astsubay 2 ablasi da ogretmen annesi ev hanimi. Erkek arkadasimda universitede akademisyen. Babasi aslen erzurumlu annesi urfali ancak suan annesi ve ablalari diyarbakirda yasiyor. Orda dogmus erkek arkadasim da. Ablalariyla da tanistim okumus gormus insanlar cok buyuk far gormedim ama tabi diyarbakira gidip tanismadim onlar buraya gelmislerdi
Ben bu konuda sana katiliyorum sekerim, belki sevgilinle tanissa baban sevecek adami, bu kadar onyargili olarak ayip ediyor bence.
Benim annem de Dogulu ve babam asiri derecede irkci biridir. Egitimlidir, doktora mezunu ama en cahil insanlardan bile daha irkci.Alevi, Kurt , toplumun diger azinliklari hakkinda her televizyon haberinde sayar sover.......Dogulu bir insanla nasil evlenmis bilemedim simdi :26:
Neden diyarbakırda yaşıyorlarki :/ Babası memur oldugu için belkide orada dogdu annenize abisinin astsubay oldugunu falan söylerseniz bence buzlar eriyecektir bize sonuçta sizde onların bir tanecik kızısınız onada hak verin..Konuşmaları falan nasıldı yada anlayışları? Bence olur gibi gibi gözüküyor işiniz ama sorunlar çıkacak tabi anneniz vazgeçmediginizi görünce o da hak verecektir size umarım :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?