• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

AKRABA EVLİLİĞİ Mİ, DEĞERLERE SALDIRI MI?

Ben komşumuzla evliyim .
Ailesiyle yıllardır komşuyduk ama çok samimi değildik.eşimle hiç karşılaşmadım.alakasız bir yerde yetişkin insanlardık birbirimizi tanıdığımızda.

Kuzenle evlilik bana da çok uç geliyor ama kendileri bilirler.

Kimin kimle evleneceğine kim karar veriyor?

Benide teyze oğlum istemişti ama abi olarak gördüğüm için kocam olarak yakıştıramadım yadırgadım yanımda. Kuzen olarak kalmalıydı benim için. Kuzeniyle uzaktan akraba gibi fazla görüşmeyen yüz göz olmayan insanlar daha çok eş gözüyle bakabiliyor bana göre. Yoksa büyüklerde şu kafa da var yabancıya gitmesin, veriyorlar gazı sonra bi bakmışın evlenmişler.

Canım o kitap değil kitaplar anılar gerçekler. Kaldı ki ilkokul okumuş her insan Atatürk ün annesinin oğlunun geleneksel eğitim almasını babasının ise modern eğitim almasını istediğini de bilir. Burdan da çıkarımda bulunup durumu daha iyi kavrayabilirsin
Evet annesi ve babası arasındaki bu okul konusunu bilmeyen yok zaten de, Atatürk'le ne alakası var konunun??
Ayrıca Zübeyde hanım ve akraba evliliğini onaylamama gerekçeniz saçma geldi.
Benim rahmetli dedem de çok ilerici bir insan sayılmazdı ama asla ve asla akraba evliliğini onaylamazdı

üç velim var.üçünün de eşi kuzenleri.üçünü de iki çocukları var ikisi de engelli.ailede başka engelli kimse yok.bir rahatsızlık yok.şimdi genetik alanında doktora yapan konu sahibi bu üç öğrencim ve kardeşlerini engel sebebi ne olabilir,hacettepede ki profesör akraba evliliği olduğu belirtmiş gerçi sana göre ohh miss sorun yok ama sence ne olabilir aydınlatıver beni.

Akraba evliliği denilen olay, hadi genetik kısmını es geçelim mantık olarak ve psikolojik açıdan sağlıksız yanlış.. Örnekse; yakın bir arkadaşım bundan 4 yıl kadar önce en son çocukken gördüğü ve hiç iletişim kurmadığı başka bir ülkede yaşayan teyze oğluyla aşık olup(!) nişanlandı.. Sonra bi sebeple evlenmelerine gün kala ayrıldılar.. Olaydan 2 yıl sonra da aynı teyze oğlunun başkasıyla olan düğününe gidip göbek attı ;) Unutmayın ki evlilik kadar ayrılık da doğal bi olay.. Ve akraba olunca bu ayrılıklarda o insanları hayatınızdan söküp atamazsınız ;)

Konuyu açıp açmama konusunda kararsız kaldım ama karşı tarafın toplumsal değerlere pervasızca saldırabilmesi bana cesaret verdi. Buradaki birtakım insanlar bu ülkede yaşayan ve müslümanım diyen insanlara “EVET BEN ENSEST BİR İLİŞKİNİN ÜRÜNÜYÜM.” dedirtmeye çalıştılar.

Birde bunu hafifletip ne var ki bunda ENSEST kelimesinden neden rahatsız oluyorsunuz diyen insanlar oldu! Bu kadar basit öylemi?

Fikriye hanım Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün akrabasıydı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz Atatürk’ çü olabilirsiniz ama ATATÜRK SİZCİ DEĞİL Dİ! Çünkü o sizin gibi insanından ve değerlerinden utanmadı. Sizden taraf değildi, bizden taraftı. Bir Osmanlı paşasıydı. Annesinin mezarı anıt mezar olsun istemedi. Sade bir kayayı mezar taşı olarak kabrinin başına diktirdi. O kadar alçak gönüllüydü, kibirden uzaktı!

Allah rahmet eylesin.

Bunu beni ve benim gibileri İslami değerlerle vurmaya çalışanlar için söylüyorum.

Meselenin akraba evliliğiyle ilgisi yok. Başka bir mesajda beni ilkel mendel kanunlarıyla aklı sıra bilgilendirmeye çalışan bir başka hanımefendinin dediği gibi -ki kendi dediğinden haberi yok- mesele sadece ve sadece genetiktir. Çekinik iki gen bir araya geldiğinde hastalık oluşabilir. Bu sadece akraba evliliğinde görünür diye bir kural yok. Birbiriyle yakından uzaktan hiçbir genetik bağı olmayan iki insan evlense ve onların hastalık nedeni olabilecek çekinik genleri bir araya gelse çocukları yine hasta olabilir. Akraba evliliklerinde genetik frekansın teorik olarak uyumlu olma ihtimali daha yüksektir bu nedenle tedbir amaçlı akraba evliliği ÖNERİLMEZ o kadar. Daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi BELİRGİN GENETİK HASTALIKLARIN OLMADIĞI DURUMLARDA AKRABA EVLİLİĞİNİN SAĞLIK AÇISINDAN BİR SAKINCASI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM!

ANCAK, ailede belirgin genetik hastalıkların olduğu durumlarda;

Mesela şizofreni hastalığı gibi, akraba evliliği bence de yapılmamalıdır. Çünkü çocuk kuvvetle muhtemel şizofreni olacaktır. Bunun yine söylüyorum akraba olmakla bir ilgisi yok arkadaşlar. Bambaşka ülkelerden iki şizofreni hastası evlensin onların çocukları da kuvvetle muhtemel şizofreni hastası olacaktır. Mendel amcamın dediği gibi çekinik genlerin bir araya gelme ihtimali artacaktır.

Ben bugüne kadar ne KURAN’I KERİMDE nede HADİSLERDE AKRABA EVLİLİĞİNİ TAVSİYE EDEN TEK BİR METİNLE KARŞILAŞMADIM ama YAPAMAZSINIZ GİBİ BİR KURALDA YOK. PAŞA GÖNLÜN BİLİR DİYOR YANİ!

İnanmayabilirsiniz, dinsiz, Allah’sız, ateist neyse artık olabilirsiniz ama bu size karşı tarafın inanç sistemine ve yaşam biçimine hakaret etme hakkını vermez. Karşı tarafa saldırmanız sizin değerlerinizin ne kadar kaygan bir zeminde olduğunu gösterir.

Yazacak çok şey varda ne fayda?

Siz insanınızı aşağılamaya devam edin. Ne kazandıracak bu size çok merak ediyorum.

NOT: Bu yazdıklarım kesinlikle efendi efendi akraba evliliğini doğru bulmadığını ya da kuzenini eşi olarak düşünemediğini söyleyen kişilere değildir. Bende akraba evliliği yapmadım. Bende kuzenimi eşim olarak düşünemem.

Benim sitemim akraba evliliği yapmış ya da yapan insanlara;

· Sapık

· Ensest

· İğrenç

· Mide bulandırıcı

· İnsan kuzenine hâllenir mi?

Diyen, insanından nefret eden ve her fırsatta insanını aşağılayan zihniyetedir.

Konuyu akraba evliligi konusuyla ilgili acmissiniz ama bana kalirsa toplumda tum konular ve alanlarla ilgili olan bir sorun bu. Insanlar artik kendi gibi olmayan kendi degerlerine gorusleri uymayan kendi yolundan gitmeyen herkese her kisiye her kuruma ofke ve saldirganlikla buyuk bir nefretle yaklasiyor. Buna binlerce ornek verebiliriz ve akraba evliligi konusu bunlardan sadece birisi. Siz istediginiz kadar tibbi temellerini anlatin istediginiz kadar dini boyutunu anlatin yinede insanlarin kafasindaki onyargilar degismeyecek ve siz sadece cok konusan ustune vazife olmadigi halde insanlari isine maydonoz olan birisi olarak kalirsiniz cogunun kafasinda.
Ben artik vazgectim insanlara laf anlatmaya calismaktan (kendi cevremle alakali konusuyorum). Insan yeri geliyor kendi anne babasini bile kafalarina yerlestirdikleri yanlis onyargilardan vazgeciremiyor. Toplumda bu kadar birbirine karsi nefret olduktan sonra kimse kimseye insan oldugu icin saygi duymayacaktir. Veya bu tarz insanlar cok nadir kalacaktir simdi oldugu gibi. Artik toplumumuzda insanlar birbirlerine saygi duymuyorlar sadece birbirlerine cikarlari/mecburiyetleri dogrultusunsa tahammul ediyorlar. Burasida kimliklerden ve tum sosyal statulerden arinmis bir platform oldugu icin cogu zaman herkesin icindeki gercek dusuncelerini goruyoruz burda. Belki sosyal hayatinda vermeyecegi tepkileri kurmayacagi cumleleri kuruyor insanlar burada.
Ve fakat haklisiniz insanlarimiz birbirinden nefret eder duruma geldi ancak elden birsey gelirmi bilmiyorum.

off şu kk nın başından ayrılmaya gelmiyor..
kim kimle evlenmiş , komşu ensestmiy miş, eşcinseller kimle evlenmiş nevrim döndü..

Atatürk ne alaka onu hiç anlamadım..
Atatürk kimlerden miş bizden değilmiymiş.. o bizdenmiş de bizmi ondan değilmişiz..

Aynı kültürden aynı geçmişden aynı yoldan geçen bu milletin insanları ne ara sizli bizli olduk yahu..

Akraba evliliği denilen olay, hadi genetik kısmını es geçelim mantık olarak ve psikolojik açıdan sağlıksız yanlış.. Örnekse; yakın bir arkadaşım bundan 4 yıl kadar önce en son çocukken gördüğü ve hiç iletişim kurmadığı başka bir ülkede yaşayan teyze oğluyla aşık olup(!) nişanlandı.. Sonra bi sebeple evlenmelerine gün kala ayrıldılar.. Olaydan 2 yıl sonra da aynı teyze oğlunun başkasıyla olan düğününe gidip göbek attı :KK66: Unutmayın ki evlilik kadar ayrılık da doğal bi olay.. Ve akraba olunca bu ayrılıklarda o insanları hayatınızdan söküp atamazsınız :KK66:
Ahahahaha, süper yaa. Nasıl oldu o?

Konuyla Atatürk'ü bağdaştırmanız gibi; Akraba evliliği ile Ensest ilişki arasında Alaka kurmak tamamen saçmalık!

TDK'nın tanımlarında geçen şekli;

ensest Fr. inceste
a. top. b. Aile içi yasak ilişki.

Bende Akraba evliliğine karşıyım bu arada..

Kuzenler arasinda yasanan iliski nasil ensest bir iliski oluyor bende onu anlamiyorum. Her kuzen kardes gibi büyümez ki. Ben anne tarafindaki kuzenlerimle (benimle yasit olanlar) hicte kardes gibi büyüyemedim bazi sebeblerden ötürü ha bu demek degilki simdi kalkipta kuzenimle evlenirim kuzenimle degil ama onun arkadasiyla evlenirim orasi ayri :D. Kanunlar el verdigi ve etik oldugu sürece herkez istedigiyle evlensin gözüyle bakyiorum hicte umrum olmaz. Yasayin ve yasatin :)

Ahahahaha, süper yaa. Nasıl oldu o?
Bayaa mecburen oldu işte kan bağını söküp atamazlar gitmek zorunda kaldı orda ayıp olmasın yanlış anlaşılmasın diye oynamak zorunda bile kaldı.. Tabi psikolojisi ne hale geldi Allah bilir.. Akraba bu yani atsan atamazsın satsan satamazsın.. Bu tarz evlilikleri yaparken bunları da düşünmekte fayda var bence :D

Defalarca tartistik bu konuyu, herkesin fikri baska ,diger konularda oldugu gibi. Kisileri sahsi olarak itham etmiyorum ama bana gore enseste cok yakin bir olay akraba ile evlenmek
İlle kan bagim olmasi sart degil, evlilik yoluyla akraba olunmus insanlarla da evlenilmez, komsu cocuguyla da evlenilmez, hatta ve hatta arkadasimin hoslandigi kisi ile de evlenemem. Bunlar benim degerlerim. Din bu konuya nasil yaklasirsa yaklassin, dinin her soyledigini kabul edecegim diye bir kural yok.[/QU

Sanırım yakında aynı semtte ve hatta aynı şehirlerde oturanların evliliğini de ensest kabul ediceksiniz bayağı geniş bir yelpazeniz var.Akraba evliliği ensest değildir, tabii hoş bir durumda değildir.

Konu sahibinin zaten ne üslubu üslup ne terbiyesi terbiye.
Her yazısında argo, küfürü ima eden sözler, bol miktarda dini baskı, sizli bizli ayrıştırma ve ben genetikçiyim evlenin teşviki var. Nereden tutsak elde kalan biri.
Ben çocukta en ufak hastalık riski binde bir olsa bile (ki daha yüksek) burada genetikçiyim evlenin diyemezdim mesela, vebalden korkarım. Ama dini bütün arkadaşımız bunu hiç sallamıyor.
Konuyu Atatürkçülere getirip iyice ayrıştıran ve tahrik eden sözler ediyor. Ama bunu yaparken de yine kulak doğma sığ bilgilerle yapıyor. Zira 1. Atatürk Fikriye hanımla evlenmedi 2. Fikriye hanımla kan bağı yoktu, üvey akrabasıydı. Öz kuzeniyle falan ilişki kurmadı.
Kurmuş dahi olsa burada bu konuya dahil etmek çok çirkin.
Ben bilimadamıyım evlenin evlenin daha zeki çocuklarınız olur demişliği var ama ben engellilerle birerbir çalıştığım işimde hemen hemen hepsi kuzen evliliğinin çocuklarıydı.
Benim yakın arkadaşım üç kuşak akraba evliliği yapan bir aileye mensup biri kalp delikliğinden gitti, biri engelli ve diğer nispeten sağlıklılar da ise astım yoğun bir şekilde var.
Nasıl bir genetikçisiniz anlamak mümkün değil cidden. Benim doktor arkadaşlarım, biyolog arkadaşlarım akraba evliliğine karşı yahu. Ya onlar hiç bir şey anlamıyor yada siz??

Biraz ajite edilmiş konu ama belli ki konuyu açan kendisine yöneltilen sorulara da cevap vermek istediğinden mesele dallanıp budaklınmış...

Hem dini hem de yasal olarak kuzenle evlenmekte bir sakınca yok. Mide bulandırıcı gelmesinde kimseyi bağlamaz. Ha hem dini hem de yasal olarak aykırı olan evliliklere mideniz bulanmıyor da şu duruma mideniz bulanıyorsa bence o mideden hayır gelmez zaten.

Cnm dini bir yorum olacak aslında ama Kuran'da Peygamber'e helal kılınan bayanlar için ayet var. Bu ayete göre insanlar kendilerine pay biçebiliyorlar. Ayrıca ensest demek aile içi ilişki demek, yani baba kız, abi kardeş gibi. Akraba evliliği ile aynı demek değil yani.

Ayet ise;
AHZAB-50 -Diyanet Vakfi(33/AHZÂB-50: Ey Peygamber! Mehirlerini verdiğin hanımlarını, Allah'ın sana ganimet olarak verdiği ve elinin altında bulunan cariyeleri, amcanın, halanın, dayının ve teyzenin seninle beraber göç eden kızlarını sana helâl kıldık. Bir de Peygamber kendisiyle evlenmek istediği takdirde, kendisini peygambere hibe eden mümin kadını, diğer müminlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helâl kıldık). Kuşkusuz biz, hanımları ve ellerinin altında bulunan cariyeleri hakkında müminlere neyi farz kıldığımızı biliriz. (Bu hususta ne yapmaları lâzım geldiğini onlara açıkladık) ki, sana bir zorluk olmasın. Allah bağışlayandır, merhamet edendir.)

toplum sağlığı merkezinde ki hemşireler bile akraba evliliği populasyonunun çok olduğu bölgelerde bu konu hakkında bilinçlendirme yapıyor,genetik rahatsızlıklar üzerinde duruyor.kadın doğum uzmanına gittiğinizde kayıt formunda ilk sorularından birisi akraba mısınız oluyor.çocuğunuzda zihinsel bir problem varsa inceleyen doktorun sorduğu ilk soru anne-baba yakınlık derecesi nedir oluyor ve biz bir genetik uzmanını akraba evliliği iyidir tavsiyelerini okuyoruz.başka bir konuya da buna benzer şeyler yazmış.hatta orada tavsiye dahi etmiş,en azından bildik tanıdık insanlar oluyorlar demiş.bunu komşu ayşe teyze dese cahil kadın der geçerim ama..

hadi diyelim sağlık açısından genlerde sorun varsa ortaya problem çıkıyor peki ya genetik sorun sorun oluşursa???

bu durumda bu kişi ya kuzeni ile falan evli,ya genetik bilmine yeni bir bakış açısı kazandırmak üzre ya da doktorlar da dahil hepimiz zır cahiliz.

buyurun küçük bir google bilgisi :Akraba evlilikleri ne tür risklere yol açar?
Akraba evliliği yapanlarda ölü doğum sıklığının normal topluma göre yaklaşık 2 kat arttığı bildirilmiştir (Normal toplumda %1.24, akraba evliliklerinde %2.14). Düşük ve ölü doğumlar birlikte ele alındığında aynı artış yine dikkati çekmektedir (Normal toplumda %5.21, akraba evliliklerinde % 10.55). Yenidoğan kayıpları açısından bakıldığında ise %50 lik bir artış söz konusudur (Normal toplumda %10.76, akraba evliliklerinde %16.29). Ayrıca akraba evliliklerinde doğumsal kusurların 10 kat arttığı bildirilmektedir.

Akraba evlilikleri otozomal resesif (çekinik) ve çok faktörlü kalıtım gösteren hastalıkların görülme sıklığını arttırmaktadır. Genler anne babadan çocuklara özelliklerin nakledilmesini sağlayan yapılardır. Anne babadan çocuklara aktarıldıkları içinde aynı aile içinde genler arasında benzerlik ihtimali çok yükselmektedir. Akraba evliliği ile görülme riski artan hastalıklarda da her iki eşte de aynı tip bozuk genlerin olması gereklidir. Akrabalar arasında genler arasında benzerlik sıklığı arttığı için hastalıklı çocuk sahibi olma ihtimali de akrabalar arasında artmaktadır.

Back
X