tvde çok beğenerek izlediğim bir çocuk programında uzman doktor çocuklara akşam öğününde kesinlikle şekerli süt veya muhallebi tarzı yiyecekler verilmemesini söyledi.şekerli gıdaların çocuklarda gece sık sık uyanmaya terlemeye diş çürümesine ağız kokusuna sebebiyet verdiğini açıkladı.ben zaten vermiyorum benim kızım muhallebinin tadını bile bilmez.gereksiz gördüğüm bir besin her neyse verecekseniz gece öğününde yoğurt yada sade süt verin ardından mutlaka su içirin.
merak ettim, ek besine yeni geçtiğinde karbonhidrat ihtiyacını nasıl karşıladınız?
karbonhidrat ihtiyacını muhallebiyle karşılama ihtiyacı duymadım canım.onun yerine daha faydalı kof kilo yapmayacak şeyler yedirdim.merak ettiysen söyliyeyim örneğin patates muz unlu mamuller(ekmek) baklagiller...vs bunlar karbonhidrat bakımından zengin besinler.bunlardan yedi kızım.yani illa unla muhallebi yapmaya gerek yok.ha bu sadece benim fikrim değil aynı zamanda doktorumun da tavsiyesi.tabi herkesin kendi fikridir isteyen istediğini yedirir.ben sorulmuş cevap veriyorum aynı zamanda uzmanların söylediğini söylüyorum.
pirinçin, undan ve ya ekmekten daha faydalı olduğunu biliyor musun peki? ayrıca buğdayda bulnan glutenin bebeklerde alerjiye sebebiyetverdiğini biliyor musun? bir de günlük karbonhidrat ihtiyacının beslenmenin %60ını oluşturmasını gerektiğini biliyor musun? muhallebi deyince insanların aklına direk eskiden bebeklere sadece muhallebi verdikleri geliyor.. sadece muhallebiyle besle yada içine şekeri bas demiyorum.. pirinç unuyla suyu pişirip vermekten bahsediyorum.. ya da kaşık maması adı altından satılan mamalardan bahsediyorum.. uzmanlar onu demiş uzmanlar bunu demiş hangi uzmanlar demiş ya? bana bir kanıt göster bilmeden de atıp tutma.. bütün bebeklere özellikle 4.ayda ek gıdaya geçenlere piriç unu muhallebisi veriyor doktorlar herhalde 4. aydan kuru fasülye yedir demiyorlar..
Bebeklerde ek gıdalara hangi besinlerle başlanmalı? - UZMANTV
ilk önce saygılı konuş ne yazdığının farkında ol uslubuna dikkat et.sen çok biliyorsun galiba.
pirinç ununu o kadar mucizevi bir besin olarak gösterdin ki olmazsa olmaz demeksen yedir arkadaşım ben yedirmiyorsam seni ilgilendirir mi yada niye savunma gereği duydun.ben gereksiz gördüğümü yazdım halan daha da tekrarlıyorum çok gereksiz kof kilo başka birşey değil.pirinç unuymuş pirinci al çorbasına koy ama başka şeyler de ekliyorsun o çorbaya o zaman sadece tek pirinci dayamamış oluyorsun çocuğa.buğdaydaki gluten her bebekte allerji yapmaz canım bazı allerjik bebekler glutene hassasiyet gösterebilir onu da vermezsin benim sana saydığım o kadar besin maddesinden ona mı takıldın.
benim sana saydığım gıdalarda bebeğin günlük alması gereken karbonhidrat miktarının fazlası var biraz araştırırsan öğrenirsin.illa pirince takılıp kalma zaten sana bahsettiğim baklagillerden biri de pirinç zaten.ben onu çorbasına katıyorum ama senin gibi tek öğün onu vermiyorum.kafadan atıp tutma konusuna gelince o sana has bir durum galiba ne diye kafamdan uydurayım komik olma.arkadaş gece verilmemesi gereken gıdalardan bahsetmiş onlardan biri de muhallebi bunu ben uydurmadım tvde bir çocuk programında çocuk hastalıkları uzmanı Emin Mindan söyledi.programın adı da ''agu bugu''kanıt kanıt diyorsun ya o yüzden yazdım kafamdan atmadım
senin doktorun sana 4.ayda başla demiş olabilir muhallebiye.10 yıl önce de vardı muhallebi.fakat ne diyor doktorlar ilk 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ verin diye bas bas bağırıyor onu da ben uydurmadım merak etme.ha sütün olmayabilir bu çok normal o zaman devam sütü verirsin onun içinde muhallebiden alacağından çok daha zengin vitamin çeşiti var.takmışsın bir karbonhidrata onu alıyorlar sen merak etme yalnız tek gereksinimleri karbonhidrat değil bunu da unutma.ayrıca 4.ayda kuru fasülyeyi sen yedir bebeğine çok biliyorsan.
ilginç bir yazıolmuş.. aslında benim bebeğim 5 aylık ve hala sadece anne sütü alıyor.. ben sadece insanların yanlış yönlendirilmesini istemiyorum.. ne beni dinlesinler ne seni sadece doktorlarını dinlesinler...
arkadaşlar hiçkimseyle laf dalaşına girmek değil niyetim.. ayrıca ben kimseye çocuğuna onu değil bunu yedir de demiyorum.. muhallebisiz çocuk buyür lafına sinir oluyorum.. kof kilo ne demek onu da anlamıyorum.. eğer bebeğe şekerli gıdalar yedirirsen evet o kof kilodur.. ama bana lütfen tahıl (tekrar söylüyorum bebeklere ilk verilen tahıl pirinç unudur) yedirmeden çocuğun sağlıklı besleneceğini savunmayın.. gidip bir beslenme uzmanına danşın; karbonhidrat ihtiyacı, ki bu sadece patates ve muzdan karşılanamayacak kadar yüksek bir miktar, çok önemlidir. bu ben ekmek pilav yemedim kilo verdim demek gibi bişey ama artık herkes biliyor ki bu şekilde beslenmek bir yetişkin için bile çok zararlı bırakın bebeği..
ve sert çıktığım için özür dilerim aslında bi anlık sinirle o şekilde yazdım.. bence herkes yazısına dikkat etmeli emin ol ben bunları yazarken gerçekten çok sey okuduğum için ve söylediklerinin yanlış olduğu (yanlış anlaşıldığı belkide) için bu şekilde biryazı yazdım.. sonuç olarak senden ricam aklına lütfen bir şüphe düşsün ve bu söylediklerimi bir araştır gerçekten bebeğe sadece patates vermek onun sağlıklı beslenmesine yeter mi? aynı şeyi ben de senin yazın üzerinden yapacağım.. sonuçta öğrenmenin sonu yok...
arkadaşım en başta ben de şunu belirteyim benim de seninle laf talaşına girme gibi bir niyetim olsa idi bunu ilk önce senin üslubunu kulanarak yapardım ki hiç tarzım değil.konu fazla uzadı ve gerçekten sıkıldım.tekrar ediyorum arkadaş soru sormuş ona doktorlardan duyduğum bir bilgiyi ilettim ama sen kendince beni haksız görüp savunmaya girdin.yanlış anlaşıldın yada yanlış yazmışsın demişsin herşeyi açık açık kanıtıyla :) yazdım.okuyup anlayan anlar.her neyse sana şunu söyliyeyim inan ben de çok okuyan araştıran bir anneyim.neyin ne olduğunu öğrenmek çok zor değil artık en basiti seninki gibi sağlıklı beslenme yazarsan googla bir dünya makale çıkıyor.
sen muhallebisiz çocuk büyür lafına sinir olabilirsin muhallebi yedirmek sence çok gerekli de olabilir buna saygım var.fakat ben tekrar ediyorum çok GEREKSİZ buluyorum.karbonhidrat diye tutturmuş gidiyorsun sana şöyle söyliyeyim en basiti 1 elmada bile yüzde 20-25 oranında karbonhidrat var yada ne bileyim bir muzda bu oran yüzde 20 dir. 1 dilim ekmek yada mercimek pirinç bulgur patates....vs gibi gıdalarda da oldukça var.yani ben tekrar ediyorum seninki gibi sadece karbonhidrat ihtiyacını pirinç unuyla karşılamıyorum onun yerine çorbasına bu baklagillerden koyuyorum hergün düzenli muz elma yediriyorum.bazen çorbasına tam tahıllı ekmek ufalıyorum.sabah pekmezli su içiriyorrum.yani bunlardan günlük alması gereken karbonhidrat ihtiyacını fazlasıyla alıyor.yani ben bir öğününü sadece muhallebiyle geçiştirmeyi doğru bulmuyorum çünkü tek düze besleniyor.sadece o öğün pirinç unundan ne vitamin alabilirse o.ama sen bunu doğru buluyor olabilirsin tekrar ediyorum saygı gösteriyorum.ananelerimizden gelen bir beslenme şekli aslındaa.ama doktorumun tavsiyesi ve kendi mantığıma ters olduğu için biz kullanmadık.bu arada bebeğime ilk 6 ay sadece süt verdim 6.aydan sonra başladık ek gıdaya.çünkü onlar için ilk 6 ay tek başına süt tamamıyla her yönden yeterli.ha şunu da belirteyim son olarak galiba yazımı yanlış okudun bebeğime sadece patates vermiyorum.
bu kadar olur ya senden özür diledim hala saldırmaya devam ediyorsun hızını alamadın yazımın üzerine 2. yazıyı yazdın. ne diyeyim çok yazan kazanıyorsa buyur sen kazanmış ol. benim hala muhallebiyi savunduğumu zanneden varsa bir kezdaha söylüyorum, ne yedirirsen yedir bebeğe eğer tahıl yedirmezsen yeterli karbonhidratı almamış olur. belki senin bebeğinin kilosu fazladır ondan muhallebiyi önermemiştir doktorun belki doktorunun tarzı budur. blemiyorum. ilgilenmiyorum.
öncelikle bir insanın tek öğünde yediği değil tüm gün boyunca yediği önemlidir sen istersen bir öğün sadece sebze bir öğün sadece ekmek yersin diğer öğün et ve süt ürünü ara öğünlerde meyve yersen yine de sağlıklı beselenmiş olursun çünkü bir günde alman gereken tüm öğeleri almış olursun.. pirinçin hiç birfaydası olmadığını iddia edenler de lütfen internetten çok kısa bir araştırma yapsınlar. kansere karşı koruyucu etkisi biryana içinde bir çok vitamin ve mineral var. özellikle büyüme çağındaki bebek ve çocukların enerji ihtiyacını (kof kilo dediğiniz sey) çok güzel karşılar. tabi 6. aydan tam buğday ununu çorbasına karıştırmak gibi bişey yapacaksanız o sizin bildiğiniz bişey ama gluten alerjisi 12 aydan küçük bebeklerde çok sık rastlanan bişey bunu da belirtmek isterim.
bu yazdığım bu konudaki son yazımdır. lütfen herkes yeterli araştırmayı yapsın ve doktorlara aklına takılan tüm soruları sorsun.. buraya yazan hiç kimsene beslenme uzmanı ne de doktor. sevgiler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?