"Alkol kullaniyor musunuz?"

Summer-girl

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Aralık 2018
4.833
12.046
138
Dun bir is gorusmesine gittim. Is basvuru formunda bir soru dikkatimi cekti: Alkol kullaniyor musunuz?

Ilk defa boyle bir soruyla karsilastim ve neye ugradigimi sasirdim.

Neyin olcumuydu bu simdi? Ayni kafadan degilsek calismayalim demenin profesyonellestirilmis hali miydi yani?

Her gecen gun daha cok igreniyorum.

Kaliteli bir şirkete gittiyseniz olmaz , Ankara’daki san ile biten savunma sanayi şirketlerinden tutun da iyi nitelikli hiçbir şirkette ben duymadım patron şirketlerinde olur, ama diğer kaliteli şirketlere bayağı inçe eleyip sık dokuyup iyi nitelikte adamları alıyorlar

Kullanmiyosan kullanmiyorum yazcaksin :) Sn kendine uygun olani dogru olani yaz alirlarsa sartlarina gore calisirsin almazlarsa da cokta tin der kendi tercihlerine uycak islere yonelirsin

Düşündüğünüz gibi bir amaçla sorulmuyor o soru. Dikkat ederseniz “sigara içiyor musunuz” sorusu da var. Tek sebebi yaşam tarzınızın işinize etki edip etmeyeceği.

Ben çalışan haklarına önem verilen bir Amerikan şirketinde çalıştım. Benim başvuru formumda da bu soru vardı (uluslararası bir başvuru formu, Türkiye’ye özel değil). Aklıma bir takım kesimlerin beni kontrol etmeye çalıştığı gibi bir düşünce gelmedi. İşi siyasi boyuta çekmeden ancak böyle anlatabildim. Umarım anlatabilmişimdir

Amerikanlar zaten değişik... onlardan beklenir. Bazi meslek gruplari icin gerekli bir bilgi. Ablamda her 6 ay icinde uyuşturucu testi yapmasi lazim (hemşire, almanya) ben kokainman olsam kimse ilgilenmez (avukat)

Katılıyorum .
Konu sahibi bende sen yanlış anlamışsın sigara içiyor musun , evli bekar dul boşanmış medeni hâliniz hangisi soruları da soruluyor. Başvuru formları standart zaten.
Ama siz görüşüme uygun olmayan biryerde çalışmam derseniz kendinize uygun görünen yerlere başvuru yapın.

Ama sigara ve içki aynı değil ki. Sigara içip içmediğimin merak edilmesini normal karşılarım ama alkolik değilsem kime ne benim yemeğin yanında içtiğim şaraptan? Tanıdığım sigara içen herkes yanında paket taşıyor, en az kullananları birkaç saatte bir düzenli olarak sigara molası veriyor. Yanında şişe taşıyansa hiç görmedim. Soru hiç iyi niyetli gelmedi bana.

Sigara icen daha cabuk hasta olur icki icende.. sagliga zararli... mantik bu olabilir

Ben yargilayamadım. Belki de alkol kullanan birisini istiyorlardır. Kullanmayan kişinin şirket kutlamalarına katılmayacağını falan dusunuyorlardir. İki taraflı olabilir bu durum yani. İş gereği de olabilir, düşünce uyumu da aranıyor olabilir. Bilemedim.

Hemen niye siyasi yöne çekmeye çalışmak?
Belki başka bir amacı var? Belki sağlığınıza ne kadar dikkat ettiğinizle alakalı?
Belki kullanmamanız sorun olacaktır olamaz mı?

Yerinizde olsam doğru cevabı verirdim.
Uymuyorsa çalışmazdım.

+++

A bu soru bızde de var. Cumaları ogleden sonra happy friday gevsemesı yasıyoruz sonrada kaldırıp eve bırakıyolar bızı uyuyalım dıye :) ciddiyim

Bu soru ülkemize özgü değil ki. Onu anlatmaya çalıştım. Aslında standart bir soru.

Ayrıca sigara içen biri gibi alkol kullanan biri de çalışma saatleri dahilinde alkol alabilir, işini etkileyebilir, en basitinden müşteriye kokabilir. Şirket politikası “çalışma saatleri içerisinde alkol kullanımını” yasaklar ama birçok öğle yemeği toplantısında içenler vs olur. Bizim şirkette bu böyleydi en azından.

Yani demem o ki bu soru bizim ülkemize özgü bir soru değil. Dünyanın birçok yerinde iş başvurularında yer alan bir soru.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…