Allahm sen ona yardım et !!

pembekiiz

Üye
Kayıtlı Üye
6 Kasım 2013
45
0
6
35
İstanbul
arkadaşlar çok uzatmadan anlatmaya çalışcam...benim derdim canım arkadasım kardesım herseym ddıgım ınsanın farkında olmadıgı durum.sizinde elbet olmustur kız kardesınız gıbı bır dostunuz veya gercekten kız kardesınız..sevdıgınız bırı ıcın uzulursunz cabalarsnz..işte bende uzuntumden bahsedcegm

kendısyle 7 yıldır arkadasız fakat işimiz dolayısıyla farklı sehırlere düştü yolumz 4 5 ayda bir bırbrmızn yanına gıdıp gelırız hıc kopmayız en son gıttıgımde şok oldum..gercekten saf bı guzellıge sahıptı unı.deyken herkesın ılgısını cekerdı en son gorustugumuzde çok değişmişti sanki onun yüzü değildi gözleri çökmüş dudaklarının rengi gitmiş saflığı gitmişti.... her neyse her şey ikinci gün patlak verdi dönmeden bir gün önce uyandık birşeyler yedik akşama seni arkadaşlarımla tanıştıracağım kuzende yok rahat ederız dedi(kuzenıyle yaşıyor). evde olalım dedi her neyse akşam oldu sevgilisi geldi sonra bir kız ve bir çoçuk daha geldi sohbet muhabbet yemek derken saat 10 oldu sıkıldım da sevmedim arkadaşlarını sevgilisi ve diğer çocuk odaya gitti çok sürmeden geldiler ve tamamdır gelın dediler birşeyler çaktım o an ama anlamamıstım hala..megersem bunlar madde kullanıyorlarmıs şok oldum benım arkadasım nasıl oldu bunun içine düştü anlayamamıştım ve dostum dedğim bnmle bunu paylaşmadı hic bahsetmedi oysaki halinden memnun gibiydi ..o gece hepsı kullandı arkadasımın odasında yatcaktm sevgilisiyle saatlerce oradan çıkmadılar sinirim bozuldu ne yapcgaımı sasırdım sesımı bıle cıkarmadım korktum sırf baskaları var dıye sustum ertesı gun aldım karsıma konstm ve duyduklarıma şok oldum alıstırılmıs resmen ve artık içinden çıkamadıgını soyledı agladı zırladı "nasıl oldu bilmiyorum sadece 1kere deneyecektim" dedı ıcım acıdı resmen kendisi de farketmiş aynaya bakıp bu ben miyim demeye başlamış sevgilisi yüzünden olmuş hepsi ayrılcaksın yeni hayat kurcaksın dedim tepki verdi çok sevdiğini ama zarar verdiğini bildiğini bundan ikisininde kurtulmasını ıstedıgını soyledı..aklım hep onda ve aramıza ilk defa soğukluk girdiğini hissettim resmen...erkek arkadaşı da üzgünmüş o da çabalıyormuş falan felan anlattı bir sürü şey çok üzüldüm o haline ne yapacagım nasıl ıkna edecegım ailesine bahsedemem asla kardeşi de yok ikimizde tek çocuguz brbrmzı kardeş bilrdk allahım yardım etsın ... siz yerimde olsaydnz ne yapardnz?lütfen kötü yormlarda bluncaksnz hıc yazmayın ben akıl fıkır almak ıstıyorumsadece

yapacağın şey hemen ailesine söylemek aranız bozulur ama bi şansı olur bu işin içine giren kolay kolay çıkamıyo.

bu saklanacak bı sır değil ona yapaacağın en iyi yardım tedavı olmasını sağlamak bunuda tek başına yapamıycana göre ailesıne haber vermelisin

Sonuc ne olursa olsun beni arkadasliktan silse
bile hemen Ailesine Soylerdim. Sende hic durma ve git anlat
yoksa daha kotu olursa vicdan azabi cekersin.

Bu kisi ailesinden ayri yasayan, kendi ayaklari ustunde durabilen bir yetiskin mi? Evetse, ben ailesine soylemezdim. Belki ogrenince siddete varan seyler, hakaretler vs gorecek? Belki ailesi cok acimasiz, destek olacagi yerde daha kotu ucuruma surukleyecek bu kizi? Hem hap kullanan sevgilisi icin hem de kendi kullandigi icin cok kotu seyler de yasayabilir...
Ayrica eger kendisi istemiyorsa ailesine kimsenin gidip de soylemeye hakki olmadigini dusunuyorum ben. Mesela ben o kiz yerinde olsam ve ben istemedigim halde aileme biri bunlari soylese, o arkadasi silerdim. Ama sana anlatmis, ve kurtulmak istedigini soylemis. Yani istemese, o zaman belki araya baskasini sokmak lazim derdim, ama sen de yardim edebilirsin bence. Ben olsam kendisine manevi olarak destek olurdum. Birakabilecegini soyleyip, yureklendirip onu tedaviye ikna ederdim. Bu surecte de yaninda olurdum. Sonucta kendisi de birakmak isteyip cabaliyormus, bu onemli birsey.

canım benim allah yardımcın olsun...Eger arkadaşını bu meretten kurtarmak istiyorsan onu bulundugu alandan kurtar once çünkü orda kalmaya devam ettikçe ve krizi tuttukça tedaviyi görse bile çevreden temin eder...malesef gerçekler bunlar.ailesine söylemende fayda var ama sen tabi daha iyi tanıyorsun ailesini ben baş ederim diyorsan her şey sende bitiyor yani.al kendi bulundugun ile getir orda tedavi görsün kimseyi de tanımıyo temin edemez daha hızlı iyileşir.kriz bile geçirse senin yanında geçirir en azından sen destek olursun.

bir an önce yaşadığı yeri ve ortamı değiştirmesi lazım
sevgilisinden ayrı kalınca zaman içinde unutacaktır elbette

ailesine söylemeniz tek çözüm...

Birbirimizi çok severiz dediğin arkadaşına dost olduğunu kanıtlama zamanı ,kızacakmış kırılacakmış diye düşünme ve ailesini bilgilendir bir an önce bu durumdan kurtarmaya bak. Şimdi ona yardım etme zamanı dostluğunu gösterme zamanı. BÜYÜK BİR YANLIŞIN İÇİNDE OLDUĞUNU GÖRE GÖRE ONUN DAHA FAZLA ZARAR GÖRMESİNİ İZLEMEYECEKSİN UMARIM .DOĞRU BİLDİĞİN YOLDAN ŞAŞMAMANI VE ARKADAŞINI KURTARMANI ÜMİT EDERİM

direk aileye söyleyeceksiniz. hastahaneye yatıracaklar. git gide batağa saplanmasını istemezseniz arkadaşınızın. yapacağınız tek şey bu.

Kendine bir sey yaparsa ya? Once hayatini degstrse belki duzelr gruyoruz filmlerde falan cevresni degstrse once duzelr
değiştirse nıolacak. bağımlı olmuş.
yine bulacak ve kullanacak. onun tedavi olması lazım. ve ailesi yardım etmeli. o yüzdende bilmek durumundalar

Çok üzüldüm arkadaşınıza.
Konuyu artık bildiğinize göre peşini bırakmayın lütfen. Ailesine mi söylersiniz, yanınıza mı alırsınız , siz yanında kalıp destek mi olursunuz bilemedim,şartlarınız hangisine uygun ama elinizi, arkadaşlığınızı üzerinden çekmeyin ne olur.

merhaba,

öncelikle çok üzüldüğümü söylemek isterim

kesinlikle ama kesinlikle tedavi görmesi lazım, kendi isteğiyle bu işin içinden kurtulması çok zor

ayrıca bazı arkadaşlar ailesine söylemen gerektiğini söylemiş, bence bunu yaparsan onu tamamen kaybedersin, çünkü ailesi ne kadar anlayışlı olursa olsun mutlaka bu konuda çok sert tepkiler verecektir ister istemez.. ailesiden böyle bir tepki gördüğünde de senden ve ailesinden tamamen uzaklaşıp, o bataklığa daha çok batabilir..

öncelikle profesyonel bir tedavi alması lazım, sevgilisnden ayrılması o ortamdan uzaklaşması asla bir çözüm değil, çünkü bağımlı insanlar nereye giderlerse gitsinle o maddeye ulaşmanın bir yolunu bulurlar maalesef, öncelikle tedavi olması lazım sonrasında o ortamdan zaten uzaklaşı

Allah yardımcısı olsun...

merhaba,

öncelikle çok üzüldüğümü söylemek isterim

kesinlikle ama kesinlikle tedavi görmesi lazım, kendi isteğiyle bu işin içinden kurtulması çok zor

ayrıca bazı arkadaşlar ailesine söylemen gerektiğini söylemiş, bence bunu yaparsan onu tamamen kaybedersin, çünkü ailesi ne kadar anlayışlı olursa olsun mutlaka bu konuda çok sert tepkiler verecektir ister istemez.. ailesinden böyle bir tepki gördüğünde de senden ve ailesinden tamamen uzaklaşıp, o bataklığa daha çok batabilir..

öncelikle profesyonel bir tedavi alması lazım, sevgilisinden ayrılması o ortamdan uzaklaşması asla bir çözüm değil, çünkü bağımlı insanlar nereye giderlerse gitsinler o maddeye ulaşmanın bir yolunu bulurlar maalesef, öncelikle tedavi olması lazım sonrasında o ortamdan zaten uzaklaşır

Allah yardımcısı olsun...

Allah korusun aynı şey kardeşin olsaydı ve onun başına gelseydi; arkadaşının bu sırrı ona sadık kalması adına saklamasını mı isterdin, yoksa ona en iyi yardımı ailesinin yapacağını düşündüğün için söylemesini mi isterdin. bunda tartışılacak bir şey yok. senin tek başına yapabileceğin bir şey değil bu. tedavisi yorucu ve uzun olabilir ve ailesi birinci derecen bilme ve yanında olma hakkına sahip.

Benim fikrimce, kisinin kendisi boyle hassas bir sorunu istedigi kisiye soyleyip, istediginden saklama hakkina sahip. Bu insanlar ailesi bile olsa, yetiskin bir insanin rizasi disinda hicbirsey bilme hakkina sahip degil. Bu kisi oncelikle kendine yeten bir birey. Ailesine bagli bir cocuk degil. 18'ini coktan astigini dusunuyorum. Artik kime ne kadar acilacagina kendi karar verir, bu ailesi bile olsa. Konu sahibine bir sir verilmis, eger o kiz kendisi ailesine soyleme geregi duysaydi kendisi de soyleyebilirdi. Kizi bunu anlattigina pisman etmeye gerek yok. Cunku sonucta kiz kendi de kurtulmak istiyormus da cabaliyormus. Ailesinin yardim edecegini bilse kendi kosardi. Kendi bile sakladiysa baska birinin gidip soylemesini isteyecegini hic sanmiyorum.

Ha konu sahibi arkadasim, arkadasina ailesine haber vermesi hakkinda konus bakalim ne diyecek. Eger soyleme diye tembihlerse kiz ailesini senden daha iyi tanidigi icindir. Bu tur hassas konularda birseyler yapmaya kalkismadan once iyi dusunmek lazim. Senin "iyilik" sandigin davranislar, o kisi icin daha kotu sonuclar dogurabilir. Tabii bu benim fikrim.

dediklerin çok doğru kişi hakları kişiye özgüdür ve saklı kalır. ancak sağlıklı düşünebilen bireyler için geçerlidir bu. özellikle bir duygusal bir milletiz. kaç yaşında olursak olalım çocuklarımız için ağlarız, sızlarız... ancak diğer dünya ülkeri biraz daha mantıksal yaklaşıp senin dediğin gibi yorumlayabiliyor olayı..
ancak biz empati gücü yüksek bir milletiz...
biraz derine inersek eğer; örneklemem için kusura bakma amacım sadece empati yapabilmek birlikte.
hatta ikimiz için diyeyim. çocuklarımız arkadaş ve aynı şekilde madde bağımlısı... arkadaşları biliyor bunu ve kişilik haklarına saygı duydukları için bize söylemiyorlar... ve çok geç olunca öğreniyoruz.(Allah korusun ve çocuklarımızı kötü insanlarla karşılaştırmasın)sen ne yapardın? arkadaşlarına hak verip evet kişilik haklarını korumuşsunuz çocuklar diyebilir miydin? bunu ilk öğrenmek isteyen sen olmaz mıydın? çünkü ona en iyi yardım edecek olan, en çok şefkat gösterecek olan senden bir başkası olabilir mi?

Ailesi olarak dusununce evet, keske bilsem derdim, niye soylemediler derdim...
Ama sonucta esas kisi soylenmesini istememis. Onun da boyle bir hakki var, onun hakki ailesinin bilme hakkindan once geliyor bence.
Bir de, uyusturucu bagimlisi insanlar ille de normal dusunemez, ailesinden yardim istemeyi dusunemez diye birsey yok. Yani maddenin etkisi altindayken faklilasabilirler, ama nasil soyliyim, genel olarak bir akil hastasi gibi de gezmezler yani. Oyle olsa bu kiz arkadasina aglayip kurtulmak istiyorum bile diyemezdi. Bunu da mesleki tecrubeme dayanarak soyluyorum. Cok uyusturucu bagimlisi hastam oldu. Onlarin yerine baskasi karar vermiyordu, bu insanlar kendileri de dusunebiliyorlar, asiri derecede madde etkisi altinda degillerse...

Sunu ekliyim. Ben 8.5 yildir ABD'de yasiyorum ve hemsireyim. Burda hasta haklari, hele ki gizlilik hakki, ilk sirada yer aliyor. Yani hastanin istegi disinda baskasina durum soylemek cok buyuk bir suc. Yorumumu yaparken aklima hep bu geldi. Bunu da onunla bagdastirdim. Benim icin genel olarak boyle, bir yetiskinin rizasi disinda kimseye birsey anlatilamaz. Evet ben de normal sartlarda bir insana ailesinden daha iyi kimsenin yardim edemeyecegini dusunuyorum. Ama kimi aileler de var ki yargilariyla, tavirlariyla cocuklarini daha cok bataga, kacmaya itiyorlar. Bu kizin ailesi nasil kimbilir... Eger soylemiyorsa mutlaka bir nedeni vardir diye dusunuyorum. O yuzden bence kizin istegi disinda soylenmemeli.

bilmiyorum konu daha farklı bir yöne kayıyor bu noktada..sen mesleğin olduğu için bu açıdan bakabiliyorsun. belki aramızdaki görüş farkı bundan kaynaklanıyor. çocuklar aileleri bilse ilk onlara kucak açacaklarından değil kızacaklarından korkarlar.zaten hiç bir aile kendi içinde öfkesiz bitirmez bu işi. ya çocuğuna kızar, ya arkadaşlarına, ya okula yani illa kızacak bir şey bulur. ancak yanlış yapılan noktada aynı fikirdeyim seninle ki aileler durumu daha da kronikleştiriyor.. işte toplum ortasında rencide etmek, hatta dövmek gibi. aslında öyle ya da böyle bir şekilde sonuç ortada ve şiddet, psikolojik baskı bunlar fayda etmezken konuyu da daha itici hale getirebilir çocuk ya da birey gözünde...ABD de de insanların evet kişilik hakları son derece korunuyor ama en çok bağımlı ve bağımlığa bağlı hatalar/suçlar en çok oralarda.yazdıklarını okuyunca gerçekten mantıklı ama yine de onun karar mekanizmasına bırakmak onu şansına teslim etmek gibi bir şey. yaşlarının da çok büyük olduğunu sanmıyorum max 25 tir sanki..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…