ben de bir alamanci videosunda sey izlemistim, küçükken alman arkadaşlarının evine gittiginde yemek saatinde arkadasinin annesi "yemek saati geldi, ailen merak eder, sen git" diye onu evine yollamis. yorumlarda hep " evet ben de aynisini yasadim / arkadasim yemege asagi inmisti ben odada beklemiştim" yorumlari falan vardi.
cok mantiksiz ve aşiri uç gelmisti çünkü biz yalvaririz misafire yesin diye.
ona videoyu gösterdim "bu cidden oluyor mu" diye, sevgilim anlayamadi videoda yanlis olan seyin ne oldugunu

ona göre gayet normal bir videoydu. ona göre tabii ki yemek saatinde diger cocuk evine gitmeli:))
aldigim cevaba sasirdim "sen olsan evine git mi derdin cocuga" dedim, "cocuklarin cok alerjisi oluyor. alerji gecmisini bilmediğim cocuga yemek ikram etmek istemezdim ama bildigim biriyse tabii ki yemege davet ederdim" dedi. Ama o zamanlar insanlarin bunu düşündüğünü zannetmiyorum. bence savas görmekten - fukaralik cekmekten gelmis bu kültür onlara. Duvarin dogu tarafindalar onlar da. dedigin gibi hic gocmeni olmayan, kendi halinde bir köy.
alman usulunu merak ettim arastirdim şunları buldum;
-
İngilizce Konuşulan Ülkeler (ABD, Birleşik Krallık):
Bu uygulama genellikle "going Dutch" olarak adlandırılır. Bu ifade, herkesin kendi payını ödediği anlamına gelir ve yaygın olarak kullanılır.
- Fransa:
"Faire moitié-moitié" veya günlük kullanımda "faire moit'-moit'" ifadeleri kullanılır.
- İtalya:
"Pagare alla romana" (Roma usulü ödemek) terimi kullanılır.
- İspanya:
"Pagar a la catalana" (Katalan usulü ödemek) ifadesi kullanılır.
- Mısır:
"Englizy" (İngiliz tarzı) terimi kullanılır.
-
Latin Amerika:
Bazı ülkelerde "pagar a la americana" (Amerikan tarzı ödemek) ifadesi kullanılır.
- Japonya:
"Warikan" terimi kullanılır.
- Güney Kore:
"Dutch pay" ifadesi kullanılır.
- Hindistan:
Bazı bölgelerde "TTMM" (tu tera, main mera) ifadesi kullanılır. Bu, "senin senin, benim benim" anlamına gelir ve herkesin kendi payını ödediğini ifade eder.
tum dunya daha mutabika erememis kim daha pinti

ama bizim olmadigimiz kesin..bizim gibi ulkelerde ikram etmek bir kültürdür, "misafir 10 kısmetle gelir birini yer dokuzunu bırakır"dır, berekettir.