• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Almanyadan Türkiyeye dönenler

Allah var okul hayatimda sorun yasamadim hic. Ama nezaman üniversiteden mezun oldum staja basladim, iste o zaman hayal kirikligina ugradim. Hep duyardim irkcilik var diye. Abartiyorlar derdim hatta. Ama anladimki varmis gercekten. Okulda ögretmenler odasina girdigim an yan yan bakislar görüyorum. Günaydin dedigim halde kafasini ceviren günaydin demeyen insanlar dolu. Tek "türk" benim 120 ögretmen arasinda ve farkli muamele görüyorum. 4 kisi ayni anda basladik staja mesela. Digerlerine hemen ders plani vermisler. Ben 3 hafta peslerinde kostum ders plani icin.. hatta kendim yaptim oturup planimi.. sürekli laf sokmalar ve ignemeler. Beni dersinde istemedigi icin kavga eden ögretmenler.. yada ögretmenler odasindan kovuldum birde. Neymis ögrenci sanmis beni. Olabilir ama bir özür dilemek yerine kafasini cevirip gitti kadin. Böyle yazinca basit gibi duruyor ama cok can yakici seyler. Üzülüyor insan. Cok sorunlu bir okulda olmama ragmen severek gidiyorum aslinda. Severek ders veriyorum. Ama nezaman irkci ögretmenlere denk gelsem tüm moralim yerle bir oluyor.

Yasadigin seyler kolay degil fakat hayatin boyunca hep ülke mi degistireceksen kötü seyler yasadiginda? Türkiyede ayrimcilik olmadigini mi saniyorsun? Alevi-sünni, Türk-kürt ayrimciligi yokmu saniyorsun? Burdaki ögretmen üyelerine sor, üye olduklari sendika bile ne derecede okul hayatlarini etkiledigi.

Sonucta orada okulda degistirebilirsin, sikayet edebilirsin. Birsürü olanaklarin var. Ögretmen olarak bide oradaki Türk gencligi icin örnek olabilirsin. Fabrikada calismak yerine, temizlikcilik yerine, onlarida okumayi tesvik edebilirsin.

Yani pes etme, Türkiye ye gitme sakin.

Ben Almanya'da doğdum, büyüdüm ve eğitim aldım. 4.5 senedir Türkiye'de yaşıyorum. Evlendim geldim ailem ise orada kaldı. Hiç pişmanlık duymadım. Eşimle severek evlendik. Onun burada kurulu düzeni, işi ve işinde yükselme durumu vardı. Almanya'da ancak işçi olarak çalışabilirdi. Yazık olurdu. O yüzden hiç götürmeyi düşünmedim. Biraz sıkışıp evimizi aldık. Arabamız var. Maddi sıkıntımız yok. Ben de özel ders vererek katkıda bulunuyorum. Yuvarlanıp gidiyoruz. Bu dört sene içinde iyi ve kötü insanlar tanıdım. Maddi manevi sıkıntılara sokanlar oldu. Ama tecrübe diye attım bir kenara. Bu şartlarda güzel bir yaşantım var. Sen de okumuşsun, elinde mesleğin var. İş bulursun çalışırsın. Maddi sıkıntın olmasın yeter.
Ha tabi şunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben Alman vatandaşıyım. Mavi kartım var. Resmi işlerde çoğu zaman bir yerlere takılıyoruz ama eşim uğraşıyor hallediyor.
Bundan bir kaç sene önce bir arkadaşım yaklaşık 6 ay kadar İstanbul'da kaldı ve bir kreş miydi anaokulu muydu tam hatırlamıyorum, öyle bir yerde çalışmıştı. O süre zarfında bir kaç kişiyle evi paylaşmıştı (Wohngemeinachaft). Öyle birşey yapabilirsin.

Ne güzel pismanlik duymuyorsan. Insallah bende bir gün öyle diyebilirim. Sen hangi sehirde yasiyorsun suan?
Bende öyle düsünüyorum meslegim var sonucta bir sekilde is bulur calisirim. Acikcasi öyle cok yüksek beklentilerimde yok benim. Gecineyim huzurum olsun yeter.. bende alman vatandasiyim. Mutlu olamazsam bile geri dönme imkanim var. O yüzden ne olursa olsun denemek istiyorum..

Kesinlikle garantisi yok.Nereye gidersen git her zaman turk daha dogrusu muslumanlari istemeyenler hep var ve buna uzulmek yerine dik durun.ignelemeye calisan etrafimda cok.Cevremin 95% hristiyan ve sozde iyi niyetli bana iste kimse kendi secmiyor ne millet olmak istedigini diyenlere cevabim:Yok...aslinda secme sansim olsa yine TURK olmak isterim!:KK59::KK59::KK59:deyince okuz gibi bakanlari da gordum.Dik duruyorum kimse icin duzenimi bozmak zorunda degilim.Ben bu ulkenin vatandasiyim kim rahatsizsa o gitsin:KK53::KK47:

Dik durmaya calisiyorum ama ister istemez üzülüyor insan. Ögretmenlerin böyle irkci olabilecegini hic düsünmezdim.. tek istegim staji basariyla bitirip baska biyerde düzenimi kurmak..

Kesin dönüş yapan bir kaç kişi tanıyorum ve içlerinden sadece 2 tanesi memnun. Gerçekten çok iyi düşünmelisin. Annen baban TR'de doğdularsa onlar için farklı olabilir ama sen hayatın boyunca Almanyada yaşadıysan epey zor olur. Ben TR'yi çok seviyorum, özellikle annem ve babamın doğdukları şehire aşığım, ama turkiyede yaşar mıyım? Hiç sanmıyorum. Benim yaşadığım ülke kadar gelişmiş bir yer değil çünkü (bütün insanları değil tabii).

Sen nerde yasiyorsun?
Evet cok iyi düsünmek lazim ama yasamadanda bilemez insan. Mutlu olanda olur mutsuz olanda. Kisiye göre degisiyor durum iste. Ailemde gittikten sonra ben burda neyapiyim diye düsünüyorum, zaten yasadiklarimda ortada..

Canım benimde dayımlar döndü ama ne dönmek. Dayım çok istediği için döndüler aslında 3 kızı var 3 yıl oldu daha yeni yeni alıştılar bencede biraz yapı meselesi yani yengemler bi türlü memnun olamadılar iki laflarından biri Almanya olsaydı böyle olmazdı., orda böyle değil... Be kardeşim biliyoruz öyle olmadığını ama sonuçta geldiyseniz uyum sağlayacaksınız hep şikayet hep şikayet eğer yapın gereği öyleyse sakım geleyim deme. İnanırmısın niye burda güzel çikolata yok bura nebiçim ülke bile dediler. Demem o ki herşey sende bitiyor.

Güzel cikolatami yokmus :)) hic gülesim yokdu valla..
Haklisin herkes farklidir. Yapim geregi öyle degilim. Uyum saglamaya calisirim o konuda güveniyorum kendime. Tek korktugum konu arkadas cevresi. Arkadaslarim burda oldugu icin cevrem olmayacak. Ama oda zamanla olur heralde.

İçinizden ne geliyorsa onu yapın, ama aileniz donecekse ben olsam kalmazdim. Bakış açısı bazı şeyler, bende öğretmenim gayet memnunum. Burada insanlar atanmak için binbir çaba sarfediyor, öğretmen oluncada memnuniyetsizlik, ilginç. Daha önce de konu acmistiniz, ben denemenizi tavsiye ederim.yapamazsaniz donersiniz.herkesin mutlu olmak için kriterleri farklıdır,belki burada daha mutlu olursunuz.

Yorumunuz icin tesekkür ederim. Icimden geleni yapacagim insallah. Kendim yasayip görmeden karar veremem. Ögretmenlik sonucta her yerde zor. Türkiyede de almanyada da. Orada cok daha zor oldugunu düsünmüyorum. Tabi farkli sorunlarla karsilasabilirim o ayri.
Insallah hayirlisi olur.

Yasadigin seyler kolay degil fakat hayatin boyunca hep ülke mi degistireceksen kötü seyler yasadiginda? Türkiyede ayrimcilik olmadigini mi saniyorsun? Alevi-sünni, Türk-kürt ayrimciligi yokmu saniyorsun? Burdaki ögretmen üyelerine sor, üye olduklari sendika bile ne derecede okul hayatlarini etkiledigi.

Sonucta orada okulda degistirebilirsin, sikayet edebilirsin. Birsürü olanaklarin var. Ögretmen olarak bide oradaki Türk gencligi icin örnek olabilirsin. Fabrikada calismak yerine, temizlikcilik yerine, onlarida okumayi tesvik edebilirsin.

Yani pes etme, Türkiye ye gitme sakin.

Tabiki her zorlukta ülke degistirmeyecegim. Ayrimcilik elbette her yerde var. Ama burda yasadiklarimi türkiyede yasayacagimi sanmiyorum. Tabi gelip görmeden bilemem. Denemek istiyorum. Mutsuz olsamda sonucunda en azindan icimde kalmamis olacak. Alman vatandasi oldugum icinde almanya secenegimi hic bir zaman kaybetmemis olacagim..

Sen nerde yasiyorsun?
Evet cok iyi düsünmek lazim ama yasamadanda bilemez insan. Mutlu olanda olur mutsuz olanda. Kisiye göre degisiyor durum iste. Ailemde gittikten sonra ben burda neyapiyim diye düsünüyorum, zaten yasadiklarimda ortada..
Hollanda.
Yalnız kalmanda zor olur evet ama genelde turkiyeye kesin dönüş yapanlar sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Belkide bir tek benim etrafımdakiler öyledir belki sen çok mutlu olursun tabii

Tabiki her zorlukta ülke degistirmeyecegim. Ayrimcilik elbette her yerde var. Ama burda yasadiklarimi türkiyede yasayacagimi sanmiyorum. Tabi gelip görmeden bilemem. Denemek istiyorum. Mutsuz olsamda sonucunda en azindan icimde kalmamis olacak. Alman vatandasi oldugum icinde almanya secenegimi hic bir zaman kaybetmemis olacagim..

Türkiyede niye daha mutlu olacagini düsünüyorsun? Tabi coook gitmek istiyorsan git ama herseye hazirlikli ol, iyi düsün. En basit almanyada is verenler cv'deki 1 yillik boslugu sorgular, ne yaptin diye. Tekrar Almanyaya gidersen kim bilir bundan dolayi daha zor is bulursun.

Ve kk'deki konulari oku, siyaset meydanindaki konulari oku. Kardes bile siyasi nedenlerden dolayi kardesi ile konusmuyor. Yani ayrimciligin en ala'sini bile yaparlar. Torpil gerekiyor biryerlere girmek icin. Kpss'den dolayi yillardir meslegini yapamayan ögretmenler var. Ve Türkiye artik daha tehelikeli oldu. Gün gecmiyor ki yeni bir tecavüz, cinayet haberi aliniyor.

Cizrede ögretmenler eve yollandi, orada savas baslatildi diye. Daha 2-3 ay önce ankarada bomba patladi. Ülkede ic savas cikabilir. Ekonomi desen hersey cok pahali. Türkiyede neredeyse herkes kredi karti kullanip borclari var. Yani durum gercekten o kadar ic acici degil. Türkiyeye gitmek icin bana sorarsan gercekten yalnis bir zaman.

Merhaba, şu sorulara cevap verin lütfen (illa yazıyla olmasına gerek yok), ondan sonra dönme kararı alın.

1. Öğretmen olarak arabanıza, canınıza zarar gelmesinden korkuyor musunuz? Öğrencilerde bunu yapacak potansiyel var mı?

2. Diyelim ki düşük not alan bir öğrenci oldu ya da kızmanız gereken; ertesi gün sizi şikayete geldiler mi/gelirler mi?

3. Biraz kısa, dekolte giysem tacize uğrayabilirim, tecavüz de edebilirler korkusu yaşıyor musunuz? Başınıza (Allah korusun böyle bir şey gelse) içki almıştı, mini etek giyiyordu denilerek suçlu konumuna düşürülür müsünüz?

4. Devlet hastanesine gittiğinizde doktora "yüzüme bakmayacak mısınız?" diye sorma gereği hissettiniz mi hiç?

5. Şehir fark etmez, canlı bomba/bomba korkusu yaşıyor musunuz?

Bu soruların hepsinin cevabı şu an ülkemizde evet. Benim için önemli değil diyorsanız, buyurun gelin.

Back
X