Yine benim dedigime çikiyor yani, biraz sorumsuz bir çift. Tek maas ile (ki küryelik) ve issizlik maasi ile bebek yapmak bunun ispatidir. Birikimleri oldugunu sanmiyorum. Adamlar parayi bitirmisler, orda es dost sayesinde bir kaç ay daha kalabilmisler ve mecburen Türkiyeye geri dönmüsler. Birikimleri olsa kalirlardi daha orda. 3 kisilik minik stüdyoda 2 ay kalmayi göze alan, birikimlerini harcamayida göze alirdi.
Yinede ben burdaki çogu kisilerin söylediklerin aksine, eger asgari ücret ile çalisacaksa Amerikada, o zaman bende Türkiyede kalirdim. Amerikada garson olmakta kolay degil. Orda maas bile yok. Müsterilerin verdigi "tip"ler ile hayat mücadalesi veriliyor. Bir hasta oldun, borcu asla ödeyemiyorsun.
Evet ülkenin hali belli, ama o zaman mantikli olup plan yapmak lazim. Mesela birinn dedigi gibi, canada'ya gidilebilir. Ne bilim Avrupaya, yüksek lisans, programlar... Yani yönetici pozisyonda, iyi maas kazanan birinin böyle programsiz "amaan nolcak garsonluk yaparim" demesi biraz ergen fikri gibi geliyor bana.
yok birikim var
biraz değişikler o konuda
birikimlerin buraya gelişi de değişik hikayeler
kadın değişik bizim adam daha da değişik
mesela arabasını satacakmış kadın
100 dolar aşağıya vermemiş orada bir arkadaşına bırakmış o sonradan sattı
parayı gönderdi
bir kısım paralarını değişik bankalardan değişik devriler vs
kredi kartları iptali vs bayağı işlem
aile olamamışlardı
onun arabası bunun bilmemnesi ilginç bir hayatları var
burada da aynılar
yani işte dışarıda çocuk su isteyince bile evden getirdiğimiz şişedeki bitti yeter, sonra içersin diyen bir ortam düşün
parasal takıntıları var adam da sağlığını bayağı kaybetti
yani yürümesi sıkıntı, Amerika da doktor köpek kovalarsa kaçarsan ve düşersen kesin kırılır kemikler vs demiş korkutmuştu
biraz da sosyal devlet modu ile geldi
burada hastaneye giderim gerekirse ameliyat olurum vs
amannn ben zaten anlaşım değilim 9,5 yıl sonra bir bavulla dönmeyi de neyse
yerleşik olma duygusunu yitiriyor insan bu şekilde belki de daha iyidir
zira bir ülkeye giden sonra başka ülkelere de geçebiliyor
bir yerde kalmak zorunda hissetmiyor kendini
daha daha diyor işte