Genelde genetik oluyor.peki öğrenme güçlüğü neden olur?,ben daha çok veliyi sorumlu tutuyorum norolojik olaylar dışında.
zeka denen şey ne kadar erken yaşta kıvrım kıvrım olursa o denli verimli ve analitik düşünür sanki.
yani erken çocukluk döneminde iyi ilgilenmek lazım. düşünmeye sevk etmek lazım, işte yontmak lazım galiba.
ama Allah vergisi bir zeka da var.
bizim üni de bir arkadaş vardı. çok sayısal bir dersi magazin okur gibi koltuğa gömülerek çalışırdı. biz en başta onu zibidi sanıyorduk. çalışırken takmamıştık falan. ama baktık ki kapasite tavan adamda. kitap okur gibi çalıştığı en zor derslerden en yüksek alan o.işte bu Allah vergisi bir durum.
bana 1 saat kaldı ama ah gecmeyecek çöktüm yasana da mı öyle geliyor cute 2 saat 45 dk kaldı
anaokulunda mı çalıştın peki?Cnm.ben iki sene once ozel luks bir anaokuluna gittim.yemekhanede ne goreyim sok oldum.hazir corba ,yayla corbasi.kivami arttirmak icinde uncaldilar ki fazla ciksin...bir onceki gun ekmeklerini firina verdilerkii isinsin..kurudumu ekmekler.cikolata surup verdiler cocuklara.ve sut kutulari cikti.bir baktim peteklerin ustunde.orada kutunun icin de isittilar..sok oldum....bide o gun pazi yemegi vardi.pazilari igrenc bir sekilde yikadilar...suya sokup cikarttilarr...ay cnmm.ozelde olsa yemeklere onem vermiyorlar....
ipek bende sbs ye göre başarılı olmuş okulların listesini bulmuştum internetten kendi yaşadığım şehirde.ilk 5 yıl önemli demek istedim.
ben de ne yapacağımı bilmiyorum henüz açıkca.
okullardaki eğitim gittikçe düşüyor. formasyon olmayan fakülte mezunları ücretli öğretmenlik yapıyor. o yüzden kolej seçilebilir. Ama en son Ankara'ya gittiğimde gördüm adım başı kolej. Her dersane kolej olmuş.
Yok kariyer koleji, sevgi bilmem ne bilmem ne.
Bu durumda doğru yeri bulmak önemli sanırım. Eski okullar mı tercih sebebi olması lazım acaba?
Bizim de bu yıl hariç 1 yıl kaldı. Sonrasında okul arayışına girmem lazım.
ya ben de onu anlamıyorum işte.Genelde genetik oluyor.
Köyde ailelerin büün çocuklarını okutma fırsatım olduğu için bir kaç ailede de olsa gözlemledim.
Bir ailenin 4 çocuğunun hepsi de mükemmele yakındı, diğer bir ailenin 3 çocuğu da bir o kadar haylaz.
Bunun dışında o "anlamaz" denilen yaşlardaki ilgi de çok etkili.
Misal bir aile(aile dediğim geniş aile) kız çocuğuna önem vermiyor ama anne çok ilgili. Anne sayesinde kız çok iyi yerlere geliyor. Ufak kardeşi de erkek, doğduğundan beri paşalar gibi bakılmış, şımartılmış, sorumluluk verilmemiş. Çocuk zeki, hafızası ve dikkati çok iyi ancak ne ödev yapar, ne yap deneni. Sonuç: 2. yılında okumaya zor geçti.
Yani aynen dediğiniz gibi, genetik bir problem yoksa bebeklikten itibaren çocukla bol bol konuşmak, faydalı oyunlar oynamak, tvden uzak tutmak, sorumluluklar vermek çok faydalı oluyor.
neden öyle?,kaçta çıkıyorsun?bana 1 saat kaldı ama ah gecmeyecek çöktüm ya
Allah rahmet eylesin, topragi bol olsun insallah...insallah sizde ikinci evladinizi kucaginiza alirsiniz... Benim esiminde iki ismi var biri dedesinin ismi ama kimse o ismi kullanmiyor, hatta kendi bile unutuyor resmi dairelerde isi oldumu söylemeyi sorun oluyor sonraaslında bana da saçma geliyor ve kalabalık yani.ben şimidye kadar hiç 2. çocuğu düşünmedim ama babamı kaybedince 3 ay önce düşünmeye başladım. Baktım ben tek olsaydım annem ne yapardı mantığıyla...yani zor atlatırdı vs.
içimden o an babamın ismini vermek geçti.
önce sağlıklı olması tek dileğim de erkek olursa babamın adını koymak istiyorum. Adı Mehmet.
şimdi ben çocuğa tek bu ismi koyarsam ileride yadırgar mı? yanına bir şey ekliyeyim diyorum eşim istemiyor iki isim.
tabi önce hamile kalmam lazım ve erkek olması lazımbunu sorun etmek için ama işte...
bu formasyonu olmayanlar tamamen tombala, olanlar da öyle zaten. hepimiz üni okuduk. geçme sistemi belli. sınavı kotarma. ben de kaç dersimden geçip de şimdi tek kelime hatrılamadığımı bilirim. eğitimci arkadaşlar da öyleydi. yani geçme üzerine kurulu bir sistemde her öğretmen de verimli değil ki. eğer hitabeti iyi değilse isterse ilk 3te mezun olsun hiç bir şey değişmez. bizim lisede bir edebiyat hocamız vardı. sınafa girer "naparsanız yapın" der ve zil çalana kadr kafası masadan kalmazdı. bu adam direkt eğitim mezunu mesela.anaokulunda mı çalıştın peki?
bunlarda göremediklerimiz sanırım.elinde yemek listeside olsa farklı bişey vermiş olabiliyor demek ki,
bu durumda çocuk büyükse ne yediği sorulabilir.
benim gördüğüm kreşte de sınıf açacağız diye balkonuda kapatmışlar.sınıf yapmışlar küçücük yer.pedallı araba koymuşlar
oyun alanına ama sürecek yer yok mesela,göstermelik.eğitimlerini görmediğim için
bişey diyemiyorum ama bazı olumsuzluklar görünce de acaba diyorsun.
ipek bende sbs ye göre başarılı olmuş okulların listesini bulmuştum internetten kendi yaşadığım şehirde.
sbs kalktı tabi de,takip etmek lazım.mesela en şaşırdığım şeyde listede 10 tane kolej varsa bir tane devlet okulu var.
demek ki başarısızlar demekte doğru olmaz.belki devlete gönderilecekse araştırma yapılabilir.
ama dediğine katılıyorum.küçük dersaneler kolej oldu.ben zaten o küçük dersane ortamında da çalıştım.
gözümle gördüm ortamı,stajerler girerdi derse,tecrübesiz,hayatında ilk defa ders anlatanları bile derse sokarlardı.
ben formasyon almayan yani fen edebiyatlılar için, ortaokul ve lisede bir sıkıntı görmüyorum açıkçası.
gördüklerim çokta iyi hocalık yapıyorlardı.ilkokulda zaten sınıf öğretmeni olmak zorunda,formasyon olayı zaten var.
Çok ilginçmiş:)ya ben de onu anlamıyorum işte.
aynen köyde bir kitabı zor bulan ne zehir beyinler var
burada anaları pamukların içinde saklıyor da özel hocalar ayaklarına geliyor da tık yok.
benim annemin sülalesinden bir aile var. 5 çocuk babaları dahil hepsi doktor. ailede eder 6 doktor. yani gördüğm en marjinal örnektir bu da.
Bunu da düşündüm. Babamın adı olunca ne olacak ki dedim. Hadi erkek kardeşim koysa isim+soy isim yaşatması gibi olur ama bizim soy adımız farklı. Bir de şey var ya “kaderi benzemesin” olayı. Batıl da olsa insan bazen etkileniyor.Allah rahmet eylesin, topragi bol olsun insallah...insallah sizde ikinci evladinizi kucaginiza alirsiniz... Benim esiminde iki ismi var biri dedesinin ismi ama kimse o ismi kullanmiyor, hatta kendi bile unutuyor resmi dairelerde isi oldumu söylemeyi sorun oluyor sonraYani bi anlami yok sirf aaa bak babasiin ismini koymus ogluna gibi bisi yani... Sizde iki isim koyup sonra mehmet degilde digerini kullanirsaniz bi anlami kamiyor ki....ayrica anne baba adi konulmasinida karsiyim, sizi anliyorum babanizin anisini yasatmak istiyorsunuz ama bide düsünün kizdiginiz bagirdiginiz laf söylediginiz zamanda hos degil bence Bide ben evladima babamin adiyla seslenemezdim Herkesin kendi karari tabii ama iki isim gereksiz bence...
işte her ne kadar saplantılı değilzi desek de biz de çocuklarımız böyle olsa diye özenmiyor değiliz.Çok ilginçmiş:)
Evet köyde öyle çocuklar çıkıyor ki...
İbrahim diye bir öğrencim vardı misal, 1. sınıfta çocuk yazısı falan rezalet, bir tek ben okuyabiliyorum. 3. 4. sınıfların kağıt-kalem kullanarak çözdükleri soruları zihinden çözerdi...Ailesi de nasıl ilgisiz, sürekli inek yaydırır, ayak işlerine koşturur falan...
Ben o köye gidene kadar 5. sınıflardan bir öğrenci ders anlatıyormuş küçüklere, öğretmen olmadığı için. Kız zehir gibiydi, 5. sınıf ama bir çok öğretmenden daha iyi. Hem disiplin sağlamış, hem eğlendiriyor, hem öğretiyor.
Hayat bu işte ilginçliklerle dolu:)
Bunu da düşündüm. Babamın adı olunca ne olacak ki dedim. Hadi erkek kardeşim koysa isim+soy isim yaşatması gibi olur ama bizim soy adımız farklı. Bir de şey var ya “kaderi benzemesin” olayı. Batıl da olsa insan bazen etkileniyor.
Ben babamı kaybedince öyle demiştim. Şimdi herkes benden bir Mehmet bekliyor desem kesinlikle abartmış olmam.
evet bakalım artık. bir gerçekleşsin de nasipte varsa ondan sonra anket yaparım artık isimler için.Onuda yazicaktim ama aciniz taze diye yazmadim, evet batil inanc ama bende olsam ölen birisinin adini koymak istemem evladima...abiniz koysa evet biraz daha mantikli ama oda gereksiz bence, bana anneannemin yada babaannemin ismini verseydiler cokta hoslanmazdim acikcasi, yeni bi insan yeni bi hayat neden var olan/olmus birinin adini tasisin ki? Yepyeni bi isimle yepyeni bi birey, bence en dogrusu bu...
Bu da pek doğru değil. Yani ilgili bir veli ile okur evet. Ancak ilgisiz bir veli ile nereye atarsan oraya göre şekil alır.Kesınlıkle doğru okumak isteyen her yerde okur
İnsallah aklı basında olur evlatlarımızın
benimkinin iki ismi var.biz ikisini birlikte kullanıyoruz.biri uzun biri kısa.Kızlar siz çocuklarda tek isim mi seviyorsunuz 2 isim mi?
bende doyumsuz olsun istemiyorum.marka merakı olsun istemiyorum.Bende bu konuyu dusunenlerdenım
Suan kolejdeler ama ılerısı ıçın devlet düşünüyorum
Ama devletınde hali belli
Ikı cocuk cok fazla masraf dahası da var sadece okul masrafıylada bıtmıyor
Suan durum musaıt ama ılerısınısn garantısı yok
Ben de lısede mı gıtse koleje dıye dusunuyorum
Yada unv özelde mı okusalar tabı daha erken ama ınsan doğmadan bıle dusunuyor bunları
Esimde hep kolejden yana ama ınanın çok gelıyor o para gözüme((
çocukta biraz da istek olacak.istemeyen,almayan çocuğa ders anlatmak kadar zor bişey yok.ya ben de onu anlamıyorum işte.
aynen köyde bir kitabı zor bulan ne zehir beyinler var
burada anaları pamukların içinde saklıyor da özel hocalar ayaklarına geliyor da tık yok.
benim annemin sülalesinden bir aile var. 5 çocuk babaları dahil hepsi doktor. ailede eder 6 doktor. yani gördüğm en marjinal örnektir bu da.
formasyon derslerini çok abartı görmüyorum şahsen.yani o dersi almayan biri iyi bir öğretmen olamaz diye bişey yok.kesinlikle tombala.birde tecrübe çok önemli bence.bu formasyonu olmayanlar tamamen tombala, olanlar da öyle zaten. hepimiz üni okuduk. geçme sistemi belli. sınavı kotarma. ben de kaç dersimden geçip de şimdi tek kelime hatrılamadığımı bilirim. eğitimci arkadaşlar da öyleydi. yani geçme üzerine kurulu bir sistemde her öğretmen de verimli değil ki. eğer hitabeti iyi değilse isterse ilk 3te mezun olsun hiç bir şey değişmez. bizim lisede bir edebiyat hocamız vardı. sınafa girer "naparsanız yapın" der ve zil çalana kadr kafası masadan kalmazdı. bu adam direkt eğitim mezunu mesela.
çok zor bu eğitim işi ya.
peki bu tarlada çalışıp da OSS birincisi olanlar vardı yıllar önce. onlar nasıl oluyor? benim eşimin annesi babası da köylü mesela. annesi okumayı bilmez. babası ilgilenmez. yani düşün eşim 78 doğumlu o yıllarda..Bu da pek doğru değil. Yani ilgili bir veli ile okur evet. Ancak ilgisiz bir veli ile nereye atarsan oraya göre şekil alır.
Benim erkek kardeşim oldukça zeki ama bir o kadar haylazlardan.
Ben de çok zeki olmayıp orta halli çalışmayla yoluna gidenlerdenim.
Babam kardeşimin haylazlığından hep utandı, kendisi de öğretmen olduğu için "bu benim oğlum" diyemedi kimseye ve çok başıboş kaldı. Daha ortaokulda sigaraya başladı, şehirde pisliğiyle nam salmış bir liseye gitti, bir o kadar pislik arkadaşları oldu. Çocuk battıkça babam daha da utandı ve uzaklaştı. Hala senden bir halt olmaz der her beraber yemek yendiğinde. Okuyacak adam her yerde okur der.
İkimiz de üniversite okuduk, sınava hazırlanan kuzenler falan bazen soru getirir. Ben uğraşır belki çözerim, kardeşim bakar cevabı verir. Hatta bir ara matematikten özel ders veriyordu:)
O yaşlardaki çocuklar bu bilinçte değiller, hele ergenlik tam bir kabus dönemi. Kesinlikle yalnız bırakılmamalı diye düşünüyorum.
biri kvalidenin ismi sanırım. ben de sevmiyorum iki isim gerçekten. hep biri öteleniyor.benimkinin iki ismi var.biz ikisini birlikte kullanıyoruz.biri uzun biri kısa.
ben mecburiyetten koydum tabi.
bende doyumsuz olsun istemiyorum.marka merakı olsun istemiyorum.
bu sorunu birçok kişide gördüm.hatta üniversiteye kadar devlete gidip,
üniversitede özele giden ergenliğini bitirmiş gençlerde de.
ailesinin durumunu düşünmeden arkadaşlarında görüp,istekleri bitmeyen,marka tutkunu
böyle yetişsin istemiyorum.yokluğuda bilsin.
çocukta biraz da istek olacak.istemeyen,almayan çocuğa ders anlatmak kadar zor bişey yok.
yaparken ne nefret ettiğim şeydi.
formasyon derslerini çok abartı görmüyorum şahsen.yani o dersi almayan biri iyi bir öğretmen olamaz diye bişey yok.kesinlikle tombala.birde tecrübe çok önemli bence.
cutemom bu sizin için çok büyük avantaj bence.buarada benim oglumun gıttıgı kurumda mudurun ve kardesının ıkışer tane cocukları var
ozellıkle cocuklarıda oldugu ıcın ıkındı kahvaltılarını dahıl ayranlarına kadar kendımız yapıyoruz hazır bıle almıyoruz demıslerdı okuldamn.
o yuzden yemeklerın pıs vs olduguna cok ıhtımal veremıyorum
kurumun bahsettıgım mduru ve kardesı annemın en yakın komsusunun apartmandan komsuları
ne dıcem
cok yemek oluyor ustu egenın
kendı yemege yenı yenı alısıyor
e bu lekeler leke cıkarıcıylada anca hafıflıyor napıcamkı ben
peki bu tarlada çalışıp da OSS birincisi olanlar vardı yıllar önce. onlar nasıl oluyor? benim eşimin annesi babası da köylü mesela. annesi okumayı bilmez. babası ilgilenmez. yani düşün eşim 78 doğumlu o yıllarda..
ama eşim kendi okumuş mühendis olmuş. şimdi diyor zaten: bana hiç ders çalış diyen olmadı, hep ben kendim çalıştım. severdim çalışmayı falan..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?