• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anksiyeteyle nasıl başa çıkıyorsunuz?

Esra

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Ekim 2007
14.619
36.515
1.123
39
Merhabalar herkese,
Öncelikle böyle bir dönemde kendi dertlerimle ilgili konu açtığım için gerçekten utanıyorum ama konuşmaya ihtiyacım var, konu hakkında tecrübesi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.
Konu açmayı daha önce defalarca düşündüm ama bazen bu konunun etrafında dönüp durmak da olumsuz etkiliyor, tetikleniyorum. Ama şu an fikirlere ihtiyacım var.
Son birkaç aydır beni zorlayacak bazı olaylar yaşadım. Genel olarak kendimi güçlü bir karakter olarak görürüm, sorunlarımı kendim çözmeye çalışırım ve çoğu zaman da altından kalkarım. Yalnız bu sefer işler kontrol edemediğim bir noktaya gitti. Vücudumda uyuşmalar, sıcak basmaları, titreme vs gibi fiziksel tepkiler veriyorum. Çok fazla detaya girmek istemiyorum. Terapiye başladım, ilaca da. Yalnız daha çok yeni. 1 ay oldu. İkinci seansım iki hafta sonra. İlaç kullanımında da 4. Haftaya girdim. Doktorum 3.haftada etkisini görmeye başlayacağımı söylemişti ama dün yine bir atak geçirdim. Kriz gibi düşünmeyin, anlık gelen bir durum ama yaydığı mutsuzluk yaklaşık bir gün sürebiliyor.
Tabi sanırım ilaç öyle bıçak gibi kesip atmayacak bu durumu, hiç etki etmiyor diyemem ama dün tekrar uyuşmaya başlayınca kendimi çok çaresiz hissettim. Ben biteceğini düşünmüştüm.
Buna ek olarak bir kitap önerdi terapistim, içinde çeşitli egzersizler var. Onları da yapıyorum ama dün yaşadığım olay beni kötü etkiledi sanki hiçbir şey işe yaramıyor gibi.
Bu sorunu yaşayan çok kişi var biliyorum. Hiç aşina olduğum bir şey değil ve çözebilmek için elimden geleni yapıyorum. Sizlere sorum, benzer şeyleri yaşayanlar neler yapıyorsunuz? O mutsuzluk etkisinden nasıl çıkıyorsunuz? Videolar vs var mı etlili bulduğunuz? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Fırsat buldukça her mesajı cevaplayacağım. Teşekkürler.

Yalnız değilsin🙋ben kendi yaptıklarımdan yarar gördüklerimden söz etmek istiyorum.
*Meditasyon ve nefes egzersizleri olmazsa olmazım.
*Hafif beslenme ve bol su tüketimi.Dengesiz beslenme inan çok etkiliyor.
*Maneviyat (fazla içerik veremeyeceğim burda. İstersen özelden anlatabilirim.)
*İzzet Güllü videoları.Bu kişi hakkında buraya da konu açmıştım,videoları ilk başta etkisizdir bu ya ne anlatıyor bu adam dedirtti.Her gün bir video izleyip uygulamaya başladım.İyi geldi. Ama video hızını arttırdım ben.
*Bazı vitaminlerin yoksunluğu depresyona sebep olabiliyor mutlaka baktırmanı öneririm.

Ankisiyete &panik atak rahatsızlıklarında rahatsızlığı kabullenmemiz gerek. Çok zorlandım,yıllarımı aldı ama artık şunu diyebiliyorum atak uyku evresindeyken "atak gelebilir,kaygım artabilir ama geçecek.Benim kontrolüm altında her şey."

İlaç 3 haftadan sonra etki eder ama genelde 1,5 aydan sonra hayat daha normalleşir.
Nasıl başediyorsun dersen? Depremle birlikte yine baş edemiyorum sanırım.
Şu an insanlara faydalı olmaya çalışarak bir miktarda olsa dindirmeye çalışıyorum.

Yalnız değilsin🙋ben kendi yaptıklarımdan yarar gördüklerimden söz etmek istiyorum.
*Meditasyon ve nefes egzersizleri olmazsa olmazım.
*Hafif beslenme ve bol su tüketimi.Dengesiz beslenme inan çok etkiliyor.
*Maneviyat (fazla içerik veremeyeceğim burda. İstersen özelden anlatabilirim.)
*İzzet Güllü videoları.Bu kişi hakkında buraya da konu açmıştım,videoları ilk başta etkisizdir bu ya ne anlatıyor bu adam dedirtti.Her gün bir video izleyip uygulamaya başladım.İyi geldi. Ama video hızını arttırdım ben.
*Bazı vitaminlerin yoksunluğu depresyona sebep olabiliyor mutlaka baktırmanı öneririm.

Ankisiyete &panik atak rahatsızlıklarında rahatsızlığı kabullenmemiz gerek. Çok zorlandım,yıllarımı aldı ama artık şunu diyebiliyorum atak uyku evresindeyken "atak gelebilir,kaygım artabilir ama geçecek.Benim kontrolüm altında her şey."
Çok teşekkür ederim. Kan değerleriyle ilgili olabileceğini duymuştum. Özel bir değere mi baktırmam gerekiyor yoksa aile hekimine gidip durumu anlatsam yeterli olur mu?
Maneviyat konusuna da eğiliyorum son günlerde. İç rahatlatacak dualar, tesbihler varsa özelden alabilirim onları.
İzzet Güllüyü de not alıyorum. Çok sağ olun.

Şu aralar ben de berbat haldeyim. İyi değilim. Ama kendime hedefler koydum. Bugün inan o bilinçle uyandım,daha dinç hissediyorum.
Benim durumum biraz farklı ya da ben çok detay bilmediğim için öyle yorumluyorum. Beni tetikleyen şey çocuklarımın sürekli hastalanması oldu. Basit görünen bu durum altından kalkamadığım şeylere sebep oldu. Şu an için bu durumu sadece çocuklarım en ufak bir hastalık işareti verirse yaşıyorum. Örneğin ‘ karnım ağrıyor, başım ağrıyor, yorgun hissediyorum…’ gibi aklınıza ne gelirse. Bunları duyduğum saniye uyuşmaya başlıyorum. Yoksa gündelik hayatta yaşadığım diğer sıkıntılar bu durumu tetiklemiyor.

İlaç 3 haftadan sonra etki eder ama genelde 1,5 aydan sonra hayat daha normalleşir.
Nasıl başediyorsun dersen? Depremle birlikte yine baş edemiyorum sanırım.
Şu an insanlara faydalı olmaya çalışarak bir miktarda olsa dindirmeye çalışıyorum.
Deprem konusunda etkisini gördüm sanırım ilacın. Bu gibi durumlarda haberleri izleyemez, ağlamaktan içimi dışıma çıkarırdım. Şu an depreme çok üzülüyorum evet ama kendimi harap etmek yerine daha mantıklı hareket edebiliyorum. Ama yukarda da bahsettiğim gibi, çocuklarla ilgili durumu aşamıyorum. Beynime söylüyorum sakin ol ne olabilir en kötü yarın hastaneye götürürsün, hatta gerek bile olmayabilir çocuğun karnı ağrıyor belki sadece gazı var. Ama bedenim dinlemiyor uyuşuyor sıcak basıyor ertesi güne kadar kendimi toplayamıyorum.

Çok teşekkür ederim. Kan değerleriyle ilgili olabileceğini duymuştum. Özel bir değere mi baktırmam gerekiyor yoksa aile hekimine gidip durumu anlatsam yeterli olur mu?
Maneviyat konusuna da eğiliyorum son günlerde. İç rahatlatacak dualar, tesbihler varsa özelden alabilirim onları.
İzzet Güllüyü de not alıyorum. Çok sağ olun.
Aile hekiminden talep edebilirsiniz tabi. Rica ederim ne demek. İyi hissetmek diye bir kitap duydum. Onu araştırıyorum ben de.Bilgisi olan varsa okuyan görüşlerini alabiliriz.🌸

Aile hekiminden talep edebilirsiniz tabi. Rica ederim ne demek. İyi hissetmek diye bir kitap duydum. Onu araştırıyorum ben de.Bilgisi olan varsa okuyan görüşlerini alabiliriz.🌸
Ben yıllar önce okumuştum ama iyi hissetmedim 😄
Doktorum bana ‘Mutluluk Tuzağı’ isimli bir kitap önerdi. Onu okuyorum şu an. İçinde bazı egzersizler var. Faydalı bilgiler var diyebilirim ama ben daha yolun çok başındayım. Kabullenme kısmı bile zormuş bu işin.

Benim durumum biraz farklı ya da ben çok detay bilmediğim için öyle yorumluyorum. Beni tetikleyen şey çocuklarımın sürekli hastalanması oldu. Basit görünen bu durum altından kalkamadığım şeylere sebep oldu. Şu an için bu durumu sadece çocuklarım en ufak bir hastalık işareti verirse yaşıyorum. Örneğin ‘ karnım ağrıyor, başım ağrıyor, yorgun hissediyorum…’ gibi aklınıza ne gelirse. Bunları duyduğum saniye uyuşmaya başlıyorum. Yoksa gündelik hayatta yaşadığım diğer sıkıntılar bu durumu tetiklemiyor.
Yıllardır baş etmeye çalışıyorum. Gece sabah kesin delirmiş olarak uyanacağım,annem arıyor şu an kesin abim öldü.Eşim eve geç kaldı ya kaza geçirdiyse gibi kaygılarım oldu. Burda anlatamayacağımdan çok daha fazlası hatta. Ama baş etmeyi yeni yeni öğreniyorum. Kendimi yormaya çalışıyorum. Spor,yürüyüş,meşgale. Yoksa sabaha kadar beynim susmuyor. Hastalık araştırmaları,felaket senaryoları hepsi mevcut. Biz doğru sinyalleri vermeye gayret edelim. İlaç tedavisi çok kıymetli. Lakin yeterli değil. Öksürük için ilacı içiyoruz mesela ama yine de vitamin almaya,bitki çayları içmeye kendimizi üşütmemeye çalışıyoruz değil mi?Buda öyle.

Ben yıllar önce okumuştum ama iyi hissetmedim 😄
Doktorum bana ‘Mutluluk Tuzağı’ isimli bir kitap önerdi. Onu okuyorum şu an. İçinde bazı egzersizler var. Faydalı bilgiler var diyebilirim ama ben daha yolun çok başındayım. Kabullenme kısmı bile zormuş bu işin.
Not alayım ben de iyi oldu söylediğiniz.Evet çok zor. Gitmediğim branş kalmadı resmen. Tek cevap psikolojik bu yaşadıkların. Dedim Bibli yeter kızım. Teşhis okey,tedaviye koş. Zaman alıyor mu alıyor ama iyi hissetmeye başladıkça (yeni yeni)dinç, motive ve mutlu hissediyorum.

Yıllardır baş etmeye çalışıyorum. Gece sabah kesin delirmiş olarak uyanacağım,annem arıyor şu an kesin abim öldü.Eşim eve geç kaldı ya kaza geçirdiyse gibi kaygılarım oldu. Burda anlatamayacağımdan çok daha fazlası hatta. Ama baş etmeyi yeni yeni öğreniyorum. Kendimi yormaya çalışıyorum. Spor,yürüyüş,meşgale. Yoksa sabaha kadar beynim susmuyor. Hastalık araştırmaları,felaket senaryoları hepsi mevcut. Biz doğru sinyalleri vermeye gayret edelim. İlaç tedavisi çok kıymetli. Lakin yeterli değil. Öksürük için ilacı içiyoruz mesela ama yine de vitamin almaya,bitki çayları içmeye kendimizi üşütmemeye çalışıyoruz değil mi?Buda öyle.
Böyle düşündükçe ben de buluyorum. Yolun başındayım diyorum ama tabiki geçmişte pek çok işaret verip üstünü kapattım, ya da kapatabildim. Şu an artık yok canım bunda ne var diyeceğim bir durumda motor su kaynatıyor😄
İnşallah toparlayacağım. Terapiye devam edebildiğim kadar gideceğim, ilaç da bir an önce mucize yaratır umarım😄 5-6 ay yeterli olur dedi dr ama göreceğiz.
Çok çok teşekkür ederim ilgin için, insanın yalnız olmadığını bilmesi de çok kıymetli.

Böyle düşündükçe ben de buluyorum. Yolun başındayım diyorum ama tabiki geçmişte pek çok işaret verip üstünü kapattım, ya da kapatabildim. Şu an artık yok canım bunda ne var diyeceğim bir durumda motor su kaynatıyor😄
İnşallah toparlayacağım. Terapiye devam edebildiğim kadar gideceğim, ilaç da bir an önce mucize yaratır umarım😄 5-6 ay yeterli olur dedi dr ama göreceğiz.
Çok çok teşekkür ederim ilgin için, insanın yalnız olmadığını bilmesi de çok kıymetli.
Ne zaman konuşmak isterseniz burdayım rica ederim. Etrafımda ay abartma,ne var bunda,senden beterleri var,sen çok takıyorsun diyenlerden öööğğğk oldum artık. Kelime israfı oluyor. Anlayan,yaşayan,hissedenle konuşmak iç açar.❤️

Ne zaman konuşmak isterseniz burdayım rica ederim. Etrafımda ay abartma,ne var bunda,senden beterleri var,sen çok takıyorsun diyenlerden öööğğğk oldum artık. Kelime israfı oluyor. Anlayan,yaşayan,hissedenle konuşmak iç açar.❤️
İşte tam olarak bu!
Hem konuşma ihtiyacı hissediyorum hem de alacağım tepkiler daha çok kapanmama sebep oluyor. Doktor bana tam olarak şöyle söyledi ‘ Sözel olarak ifade edemediğiniz ya da ettiğiniz halde anlaşılmadığınız duygular artık fiziksel tepki olarak geri tepiyor’
Antidepresan kullandığımı bilen çok az insan var. Çünkü söylememe kararı aldım. Duyunca ‘ kendine dert mi arıyorsun’ gibi laflar duydum.
Bana şu an ilaç gibi geldiniz. Çok teşekkürler 🥰

İşte tam olarak bu!
Hem konuşma ihtiyacı hissediyorum hem de alacağım tepkiler daha çok kapanmama sebep oluyor. Doktor bana tam olarak şöyle söyledi ‘ Sözel olarak ifade edemediğiniz ya da ettiğiniz halde anlaşılmadığınız duygular artık fiziksel tepki olarak geri tepiyor’
Antidepresan kullandığımı bilen çok az insan var. Çünkü söylememe kararı aldım. Duyunca ‘ kendine dert mi arıyorsun’ gibi laflar duydum.
Bana şu an ilaç gibi geldiniz. Çok teşekkürler 🥰
Bana neler neler dediler ne kadar incittiler bilsen. En yakınlarım bile anlamadı yeri geldi.Lütfen yorma kendini. Zaten bu rahatsızlık hassas olan insanlarda çok yaygın. İzzet Güllü de bahsediyor bundan. O yüzden sana iyi gelen birileri ile konuş. Yargılama kaş çatma eleştirme ya da geçiştirme olmadan. Bunlar kabahati kendimizde bulmamıza sebep oluyor. Yine söylüyorum ben de seninle aynı rahatsızlığı yaşıyorum. Ne zaman istersen konuşabiliriz,beraber ilerleyebiliriz.❤️

İlaca baslamadan önce kan tahlili yaptırması gerekirdi bence lityumunuza bakıldı mi ?

benim anksiyeteyle beraber uyku problemim de var. sanırım çok başa çıkamıyorum bende.
en ufak bir şeyi bile kafama takıp devamlı düşünüyorum, beynim susmuyor. karnıma ağrılar giriyor. uyku problemini de melatonina içerek biraz olsun hafifletmiştim geç de uyusam geç kalkıyordum fakat depremden beri sabaha kadar uyuyamıyorum, sabahta kaliteli uyuyamıyorum devamlı uyanıyorum.. bazı şeyler tetikliyor maalesef.
eğer bu süreçte anksiyeteniz tetiklendiyse terapi için 2 hafta sonrayı beklemeyin derim, terapi günlerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
kendinizle konuşarak kendinizi rahatlatın, sanırım sizi tetikleyen şey çocuklar.. bu konuda kendinizi telkin edebilirsiniz. çocuklar hastalık olmadan büyümüyor, hiç hasta olmadı diyen yoktur herhalde..

Geçmiş olsun. Bence tedavi süresinde başarılması gereken en önemli şey kaygıdan korkmamayı öğrenebilmek. Bakın kaygı hissi geliyor, o geldikçe biz o hissi hissettikçe ondan da kaygılanıyoruz böyle böyle gerilimi tırmandırıp panik atak ya da kaygı atağı geçiriyoruz. Kaygıyı normalleştirince zaten eskisi kadar yoğun vurmamaya başlıyor. Stresli bir şey yaşadığınızda ortaya çıkabiliyor ama siz zaten o hisse çok tanıdık olduğunuz için “kendimi kötü hissediyorum, moralim bozuk” gibi bir düşüncede oluyorsunuz “kendimi kaygılı hissediyorum, geçer” şeklinde. O yüzden de hastalık olmaktan çıkıyor. Yaşam süresince tekrar edebilir mi bence edebilir. Tekrar ilaca başlamak istediğim dönemler oldu varsın olsun tedavisi olan şeylere üzülmeye gerek yok gerekirse tekrar ilaç kullanılır 🙏🏻
Bu arada ben de kaygı bozukluğu hastasıyım 5 sene önce ilaç kullandım yaklaşık 1-1.5 sene. İlk başladığım ilaç benim sorunumu çözmemişti başka bir ilaca geçmiştik 1-2 ayda toparlanmaya başlamıştım. Ama bir anda olmuyor. Bazı günlerin bazı saatleri iyi hissetmeye başlıyorsunuz sonra tekrar kötü hissediyorsunuz sonra iyilik haliniz uzuyor ve bir bakmışsınız düzelmişsiniz. Ben öyle bir düzelmiştim ki böyle bir hastalık yaşadığım aklıma bile gelmiyordu öyle söyleyeyim.

Deprem olduktan sonra ben de baş etme konusunda baya geriledim. Fakat öncesinde yine stres yüzünden bazı tiklerim başlamıştı. Kontrol edemediğim bir şekilde çenemi sıkıyordum ve gözlerimi kırpıyordum. Ne iyi geldi derseniz ilk olarak ekrana daha az bakmak gerçekten iyi geldi(tabii bu günlerde çok zor), nefes egzersizleri iyi geliyor. Yoga hem vücut esnediği hem de nefes kontrolü olduğu için rahatlatıyor. Aromaterapi yapıyorum buhurdanlığa uçucu yağlar koyuyorum. Öyle süper iyileştirici bir şey değil tabii ama rahatlatıyor. Huzurlu bir ortamda olduğumu hissediyorum. Kendinizi sürekli meşgul etmek iyi gelebilir. Temizlik, yürüyüş, vs genellikle fiziksel olarak aktif olacağınız şeyler olsun. İlaç ve terapi ile tedaviye başlayarak en güzelini yapmışsınız biraz sabredin eminim etkisini gösterecektir. Uzun süren bir süreç psikolojik tedavi.

Edit: Eklemeyi unutmuşum sizde yok ama eğer okuyanlar arasında benim gibi dişlerini sıkma, yüzünde kasılma olan arkadaşlar varsa sakız çiğnemek inanılmaz rahatlatıyor.

benim anksiyeteyle beraber uyku problemim de var. sanırım çok başa çıkamıyorum bende.
en ufak bir şeyi bile kafama takıp devamlı düşünüyorum, beynim susmuyor. karnıma ağrılar giriyor. uyku problemini de melatonina içerek biraz olsun hafifletmiştim geç de uyusam geç kalkıyordum fakat depremden beri sabaha kadar uyuyamıyorum, sabahta kaliteli uyuyamıyorum devamlı uyanıyorum.. bazı şeyler tetikliyor maalesef.
eğer bu süreçte anksiyeteniz tetiklendiyse terapi için 2 hafta sonrayı beklemeyin derim, terapi günlerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
kendinizle konuşarak kendinizi rahatlatın, sanırım sizi tetikleyen şey çocuklar.. bu konuda kendinizi telkin edebilirsiniz. çocuklar hastalık olmadan büyümüyor, hiç hasta olmadı diyen yoktur herhalde..
Tabi kesinlikle hasta olmadan büyümüyor çocuklar. İnanın ben de tecrübesiz bir anne değilim pek çok şey tecrübe ettim şimdiye kadar. Ama şu an geldiğim nokta bu maalesef.
Uyku konusunda ben de sıkıntı yaşıyorum, meditasyon vs gibi şeylerle uyumaya çalışıyorum.

Back
X