• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anne olduktan sonra psikolojim

akrephanim

Aktif Üye
Pro Üye
Anneler Kulübü
Emoji Skoru
7.248
Puanlar
78
Annelik delilik derlerdi de inanmazdım.
Gerçekten öyleymiş. Bebeğim 3 aylık olmak üzere ve tek bakıyorum, eşim her konuda desteğim. O olmasaydı zaten mutlaka annelerden yardım istemek durumunda kalırdım fakat doğumdan itibaren yardım istemedim. Açıkçası bunun çekirdek aileme zarar verebileceğini düşündüm, bazen ziyaretimize geliyor insanlar ve ne kadar doğru bir karar verdiğimi anlıyorum.
Konu benim yorgunluğum vs değil aslında. Zaten öyle yorgun da değilim. Bebeğim beni yormuyor genel olarak. Uykusuz değilim. Yemekleri eşim yapıyor, evim temiz ve toplu. Hayatımın bu kısmıyla ilgili hiçbir eksiğim yok. Eşimle konuşabiliyorum, bu konudan ona da bahsettiğimde ben de senin gibiyim yalnız değilsin dedi. O da benzer korkulara sahipmiş.

Anne olduktan sonra sürekli kafamın içinde farklı düşünceler dönmeye başladı. Durup dururken ya bebeğimin başına şu gelirse, bu gelirse diye düşünürken kendimi buluyorum. Mesela ya yolda yürürken bir deli kurşun bebeğime isabet ederse, pencerenin yanındayken ya bebeğim aşağıya düşerse, ya bebeğimi biri taciz ederse, bazen daha da kötü oluyor düşünceler. O kadar kötü oluyorum ki, göğüslerim sızlıyor ve süt akmaya başlıyor. Gözlerim doluyor engel olamıyorum ağlamaya başlıyorum.

Düşünceler birden bire aklıma gelmiyor. Ben düşünmeye başlıyorum ve düşünceler birbirine ekleniyor. Bilmiyorum anlatabiliyor muyum ama bu düşünceler yüzünden dışarı çıkamıyorum. Sürekli başımıza bir şey gelecekmiş gibi hissediyorum. Dışarı çıkınca yalnızca hastaneye ya da hastaneye yakın yerlere götürmek istiyorum bebeğimi. Ya ölürse ya onu kaybedersem diye sürekli tetikteyim.

Tek miyim yoksa bunları anne olan herkes yaşıyor ve hissediyor mu? Lohusalık psikolojisi mi, geçiyor mu yoksa destek mi almalıyım? Yoksa yaşadığımız ülke, her gün duyduğumuz olaylar mı bu psikolojinin sebebi? Bir akıl verin canım analar 🥺

Sizi o kadar iyi anlıyorum ki 🙏 sarılıyorum size kocaman. Bende böyleydim şimdi biraz daha kırıldı bu. Bebeğim erken doğdu. 45 gün yoğun bakımda kaldı çok badireler atlattı. Yaşaması mucizeydi. Taburcu olduğunda çok özür dileyerek söylüyorum sürekli onu kaybettiğimi beş dakika sonra kaybedeceğimi düşünüyordum. Bunu psikolojik destek alarak aştım. Size de imkanınız varsa bunu tavsiye ediyorum çünkü çok yorucu 🥹🌸🙏🙏

İlk çocukta bende öyleydim de 2.de bunları düşünmeye vaktim olmuyor yoğunluktan
Gün yetmiyor sanki
Şuan bebemi uyutuyorum aklım diğer oğlumun 50 sayfa ödevinde

Sizi o kadar iyi anlıyorum ki 🙏 sarılıyorum size kocaman. Bende böyleydim şimdi biraz daha kırıldı bu. Bebeğim erken doğdu. 45 gün yoğun bakımda kaldı çok badireler atlattı. Yaşaması mucizeydi. Taburcu olduğunda çok özür dileyerek söylüyorum sürekli onu kaybettiğimi beş dakika sonra kaybedeceğimi düşünüyordum. Bunu psikolojik destek alarak aştım. Size de imkanınız varsa bunu tavsiye ediyorum çünkü çok yorucu 🥹🌸🙏🙏
Gelmiş geçmiş olsun. Geçici mi, kendiliğinden geçecek mi diye bugüne kadar bekledim ama sanki gittikçe şiddetleniyor. Haberleri izlemeyi, sosyal medyada haber takip etmeyi bıraktım ama bu düşüncelerden kurtulmak imkansız. Destek almak en mantıklısı 😞 teşekkür ederim desteğiniz için.

İlk çocukta bende öyleydim de 2.de bunları düşünmeye vaktim olmuyor yoğunluktan
Gün yetmiyor sanki
Şuan bebemi uyutuyorum aklım diğer oğlumun 50 sayfa ödevinde
Hemen ikinciyi mi yapsam acaba, düşünmeye vaktim kalmasa 😂

Ben de böyleydim. Yaşı 11 oldu hala markete gitse tek başına kalbim ağzımda. Ona bunu gostermemeye çalışıyorum özgüveni zedelenmesin ya da bu korkulari sahiplenmesin diye. Yüzme kursuna gidiyor mesela ben o koca havuzda onu görünce kalbim ağzıma geliyor gidip izleyemiyorum. Hatta şöyle söyleyeyim arkadaşımın 2 yaşındaki çocuğu sandalyede ayağa kalksa annesinden önce ben fırliyorum yerimden ay düşecek diye. Biraz annelik dürtüleri, biraz da kendi cocukluklarimizdan kaynaklı. Bizde eksik kalan yerleri biz tamamlamaya çalışıyoruz sanki anne olunca içimizdeki çocuğa da. Ve bir yönden haklısın medya, haberler vs çocukların başlarına gelenler hepsi tetikliyor bir yandan. Güvende olduğumuzdan tamamen emin olsak bunlar aklımıza gelir miydi? Maganda kurşunu bu ülkenin gerçeği mesela, böyle şeyler yaşanmayan bir yerde yaşasak bu ihtimal aklımıza gelmezdi sanki. Sen bir anne olarak eminim ki tüm varlığınla çocuğunu tehlikelerden korumak için çabalayacaksın fakat onları da kafeslerde buyutemeyiz. Onlar bireyselleştikçe neden annelerimizin 10 dk geç kaldığımızda yeri göğü inlettiklerini daha iyi anlayacakmışız gibi geliyor. Hem bekleyen anne hem de geç kalmakta ne var yahu diyen çocuk olarak :)

Gelmiş geçmiş olsun. Geçici mi, kendiliğinden geçecek mi diye bugüne kadar bekledim ama sanki gittikçe şiddetleniyor. Haberleri izlemeyi, sosyal medyada haber takip etmeyi bıraktım ama bu düşüncelerden kurtulmak imkansız. Destek almak en mantıklısı 😞 teşekkür ederim desteğiniz için.
Haber izlemeyi bende bıraktım o konuda maalesef hala gördüğüm şeyleri aşamıyorum. Kötü şeylere bakmayın. İzlediğiniz dizileri filmleri bile sizi mutsuz hissettirecek şekilde seçmeyin. Kayıp balık Nemo da çok ağlamıştım mesela 🥲

Gerçekten öyleymiş. Bebeğim 3 aylık olmak üzere ve tek bakıyorum, eşim her konuda desteğim. O olmasaydı zaten mutlaka annelerden yardım istemek durumunda kalırdım fakat doğumdan itibaren yardım istemedim. Açıkçası bunun çekirdek aileme zarar verebileceğini düşündüm, bazen ziyaretimize geliyor insanlar ve ne kadar doğru bir karar verdiğimi anlıyorum.
Konu benim yorgunluğum vs değil aslında. Zaten öyle yorgun da değilim. Bebeğim beni yormuyor genel olarak. Uykusuz değilim. Yemekleri eşim yapıyor, evim temiz ve toplu. Hayatımın bu kısmıyla ilgili hiçbir eksiğim yok. Eşimle konuşabiliyorum, bu konudan ona da bahsettiğimde ben de senin gibiyim yalnız değilsin dedi. O da benzer korkulara sahipmiş.

Anne olduktan sonra sürekli kafamın içinde farklı düşünceler dönmeye başladı. Durup dururken ya bebeğimin başına şu gelirse, bu gelirse diye düşünürken kendimi buluyorum. Mesela ya yolda yürürken bir deli kurşun bebeğime isabet ederse, pencerenin yanındayken ya bebeğim aşağıya düşerse, ya bebeğimi biri taciz ederse, bazen daha da kötü oluyor düşünceler. O kadar kötü oluyorum ki, göğüslerim sızlıyor ve süt akmaya başlıyor. Gözlerim doluyor engel olamıyorum ağlamaya başlıyorum.

Düşünceler birden bire aklıma gelmiyor. Ben düşünmeye başlıyorum ve düşünceler birbirine ekleniyor. Bilmiyorum anlatabiliyor muyum ama bu düşünceler yüzünden dışarı çıkamıyorum. Sürekli başımıza bir şey gelecekmiş gibi hissediyorum. Dışarı çıkınca yalnızca hastaneye ya da hastaneye yakın yerlere götürmek istiyorum bebeğimi. Ya ölürse ya onu kaybedersem diye sürekli tetikteyim.

Tek miyim yoksa bunları anne olan herkes yaşıyor ve hissediyor mu? Lohusalık psikolojisi mi, geçiyor mu yoksa destek mi almalıyım? Yoksa yaşadığımız ülke, her gün duyduğumuz olaylar mı bu psikolojinin sebebi? Bir akıl verin canım analar 🥺
Annelik kalpte hep bir sızıdır..

Bu düşünceler büyüdüğü, ayakları üzerinde durduğu zaman boyut değiştiriyor ama hep devam ediyor

Hafifliyor tabi hep böyle sert olmuyor hep böyle devam etse yüreğimiz çatlar..

Onun dışında, henüz lohusalık hala üzerinizde bebeğiniz büyüdükçe, güvenli alanınız genişledikçe sizde rahatlayacak hafifleyeceksiniz.

Ben bebeğim toparlayana kadar hep sizin gibiydim şimdi biraz büyüdü daha yapıcı bakıyorum her şeye

Ama o dönem çok fenaydı. Sadece kendi bebeğime değil bütün bebeklere ağlardım. Hasta bir bebek gördüğümde hemen ağlar dayanamazdım.

O vesile ile bir çok sma'lı bebeğe, ailelerine çok destek oldum. Hasta olmalarına dayanamıyordum.

Allah yeter ki sizlere ve bebeğinize öncelikle sağlık versin gerisini siz halledersiniz. Tabi hepimize inşallah..

Kaygı bozukluğu yaşıyosunuz bu kabus gibi bir şey. O kadar iyi anlıyorum ki ben terapi aldım bunla ilgili ve çok iyi geldi. En keyifli anın bile içine edebiliyor o düşünceler ve nereye gidersen git seninle geliyor. Tavsiyem haber izlemeyin, komedi izleyin gün içinde düşünceler aklınıza gelince açın kafanızı dağıtmasına izim verin (ben mesela avrupa yakası falan açarım korku yada kaygı hissedersem)
Bunun dışında kaderci yaklaşımlarda rahatlatabilir. 0-6ay nirvana ama daha sonra azalıcak şuan prolaktinde etkiliyor düşünceleri. Hormonlar yüksek hala

Gözlerim dolarak okudum endişeleriniz çok normal diye düşünüyorum ilk çocukta ben de öyle düşünüyordum, şimdi de dışarı çıkınca hep beraber çıkıyorum. eskiden anneler diğer köye okula yollardı,ama insanların bazıları kötüz artık korkuyoruz maalesef. Allah'a emanet kuzunuz korkmayın Rabb'im uzun ömürler versin ona da size de.

Bende sizin gibiydim ilk başlarda, tabiki her anne çocuğunun bütüün hayati boyunca endişe duyuyor ama benimki hoşgeldin anksiyete, güle güle iç huzuru boyutuna erişti bir dönem.
Sizde de var gibi sanki, yani cocuguma sokakta kör kurşun değermi acaba diye düşünmek biraz ileri boyut sanki

Canım yalnız değilsin ben de böyleyim ❤️

Bende sizin gibiydim ilk başlarda, tabiki her anne çocuğunun bütüün hayati boyunca endişe duyuyor ama benimki hoşgeldin anksiyete, güle güle iç huzuru boyutuna erişti bir dönem.
Sizde de var gibi sanki, yani cocuguma sokakta kör kurşun değermi acaba diye düşünmek biraz ileri boyut sanki
Daha önce böyle düşüncelerim yoktu tabii ki. Psikoloğa gittiğim dönemler oldu fakat hiç anksiyete tanısı almadım. Ne olduysa doğumdan sonra oldu. Hamileliğimde de Mattia Ahmet’in ölümü ve tabi diğer bütün kadın ve çocuk cinayetleri haberlerini aldım. Hamileyken bu kadar etkilenmemiştim ama doğumdan sonra felaket bir korku yüklendi bana. Bilhassa bu olaylarla tetiklendim diye düşünüyorum fakat devamında evde de korkularım olmaya başladı. Yüksek katta oturuyoruz ve hayatımda ilk defa birkaç ay önceki şiddetli depremi burda yaşadım. Yine hamileydim. Hamileyken düşünceler böyle şiddetli ve sürekli değildi. Şimdi deprem olursa bina yıkılır mı, yüksek kat pencereden düşer mi diye düşünüyorum sürekli.

Bilmiyorum bunun tanısı anksiyete mi?

Yalnız olmadığımı bilmek çok güzel, ayrı ayrı teşekkür ederim size. Bu düşünceler o kadar farklı farklı gelip gidiyor ki, ilerde okula başladığında acaba zorbalığa uğrayacak mı, üzülecek mi… o kadar sonu yok, o kadar sonsuz ki 🥺

Daha yenisiniz, hormonlar sebebiyle bu hisler normal kabul edilebilir ama anksiyete başlangıcı da olabilir.
Ben de korona dönemi sinyalleri verdi ve artarak ilerledi. En son geçen sene yazın bu çocuğun okulu ne olacak, acaba iyi bir aile olamadık mı diye krizlere girdim🤣 kriz dediğim bilgiğiniz kalp atışı artmalı, ağlamalı ve yemeden içmeden kesilmeli. Tedavi başladık mecburen.
Yani şu ülkede zaten çocuğu için anksiyetik olmayan kaldı mı acaba?

Kaygınızı bebeğiniz üzerinden yaşıyorsunuz.
Yani başka kaygılarınız var hayata dair, bebeği paravan ediyorsunuz.
Psikolojik destek alın, çünkü duygularınıza yabancılaşmış olabilirsiniz bu süreçte

Daha yenisiniz, hormonlar sebebiyle bu hisler normal kabul edilebilir ama anksiyete başlangıcı da olabilir.
Ben de korona dönemi sinyalleri verdi ve artarak ilerledi. En son geçen sene yazın bu çocuğun okulu ne olacak, acaba iyi bir aile olamadık mı diye krizlere girdim🤣 kriz dediğim bilgiğiniz kalp atışı artmalı, ağlamalı ve yemeden içmeden kesilmeli. Tedavi başladık mecburen.
Yani şu ülkede zaten çocuğu için anksiyetik olmayan kaldı mı acaba?
Haklısınız, biraz umursamaz mı olmak gerekiyor bilmiyorum. Alıp başımı başka ülkeye gidebilsem, oralar da farklı değil. Sadece medyada çok paylaşılmıyor sanırım. O kadar büyük bir çıkmazdaymışım gibi hissediyorum ki kendimi, bugün 3. Ay kontrolümüz var ve yola çıktık. Şu an trafikte eşim biriyle atışmasın ve dayak yemesin diye dualar ederek gidiyorum 😂 gerçekten zor…

Back
X