Annelik ve ça-lı-şa-ma-mak

Ben çalışıyorum annem bakıyor evt ama annem olmasa da bakıcı tutabilecek maddi olanağa sahibim. Eğer bakacak biri olmasa ve bakıcıya kreşe verecek param olmasa, üreyip çalışmamayı ve çocuklarıma vasat bir hayat ve gelecek sunmayı değil, ürememeyi seçerdim.
Ne alakası var gerçekten? Ne kadar ayıp bir yorum bu böyle. Sizden üstün maddi durumu olan insanlar da sizin çocuklarınız için aynı şeyi söylesin o zaman. Başkası da kalkıp "kendi bakmayacağı bakıcının elinde, anasının elinde büyüteceği çocuğu doğurmasın." desin mesela. Hoş değil bu cümleniz. Hem de hiç.

Ben çalışıyorum annem bakıyor evt ama annem olmasa da bakıcı tutabilecek maddi olanağa sahibim. Eğer bakacak biri olmasa ve bakıcıya kreşe verecek param olmasa, üreyip çalışmamayı ve çocuklarıma vasat bir hayat ve gelecek sunmayı değil, ürememeyi seçerdim.

Burda kötü olan kadınların bu seçeneği seçmeye zorlanması

işin çok para getiriyor mu -> tamam o zaman, çocuğu kreşe verebilrisin madem çocuk sahibi olabilirsin
işin geliri daha sıradan bir iş mi -> dur o zaman orda bence aile sahibi olma. Olacaksan da sonsuza kadar evde otur

Eeeee, erkeklerin neden hiç böyle dertleri yok toplumda? Neden söyleyeyim çocuk bakımı default olarak kadına ait, erkekler çocuğu dünyaya getiriyor sonra sorumluluğu kadına sessizce atıp kaçıyor. Kadın da iş mi, para mı, çocuk mu paralanıyor.

Size Almanyada gördüğümü söyleyeyim, ben PhDyken bizim grupta Postdoc bir abi vardı başka Postdoc bir ablayla evliydi. Çocukları oldu, önce ablamız izin aldı, sonra abimiz izin aldı biraz babaanne geldi yardım etti derken çocuk geldi 2 yaşına kreşe başladı. Doğrusu bu zaten. Kreş devleti ücretsiz sağlaması gereken bir olanak, baba da zaten sorumluluk almalı ve hayatından feragat etmeli. Kadınlar aile sahibi olmak ve kariyer sahibi olmak arasında seçim yapmaya zorlanmamalı, dünyaya gelen yeni canın tüm sorumluluğu kadının omuzlarına binmemeli.

Son düzenleme:
Üreyip çalışamamak çocuklara vasat gelecek sunmak vs derken? Çocuklarına bakmayı tercih eden her kadının durumu bu şekilde değil bilin istedim. Genellemeniz baya vasat olmuş ama. çalışan her anneninde mükemmel bir gelecek sunamadığıyla aynı.
Siz niye alındınız ki bu kadar? Tercih meselesi ayrı, "ça-lı-şa-ma-mak" ayrı. Kreşe, bakıcıya vermek istememek ayrı, verebilecek maddi güçte olmamak ayrı. Ve bence bu çocuklarına maddi olarak yeterli bir hayat sunamayacak olmanın bir göstergesi. Bir de "vasat" ın karşıt anlamı "mükemmel" değildir.

Bir şekilde çalışmak istiyorsanız ücret karşılığı çalışan bir kadının çocuklarının okula gidiş dönüşünü sağlayarak veya okul sonrası güvenli bir yerde olmasını sağlayarak da ufak ufak iş hayatınıza dönebilirsiniz

Çılgınca ifade etmiş olsanız da durum aynen böyle. Çocuğa bakacak kimse yoksa, bakıcıya para verecek kadar kazancı olan bir iş değilse, kadınlar çalışmaya gidemiyor. Türkiye'nin acilen çalışan kadınlara ücretsiz kreş desteği sunması gerek. Avrupa ülkelerinde kreş ücretsiz, ülkemizde ise maalesef kadınlar bakıcıydı anneydi KVydi şeklinde çile çekiyor.
Ben de devlet kreşlerinin olmamasını anlamıyorum. Devlet okulları kadar yaygın olmali aslinda. Yani tamamen ücretsiz olmasına da gerek yok. Özellerden daha uygun olacak biçimde. Eminim binlerce kadını kurtarır yani. Bu yüzden bosanamayan kim bilir kaç kadın var.
Keske böyle gündemler olusturabilsek forumlarda, faydasız faydasız tartışmak yerine

Bu arada gayet "vasat" olanaklardan gelen tonla başarılı insan tanıyorum, bilgisayar müh. mezunuyum başka şehirlerden ve 'vasat' ailelerden gelen tonla çocuk vardı bizim sınıfta. Aralarından CTO da çıktı, Google mühendisi de. Topluma faydalı, düzgün, aklı başında birey yetiştirmek paraya değil evdeki ailenin mutlu ve yeterli olup olmamasına bakıyor.

Parası olmayan vasat, cahil öykkkk insanlar ürüyor tabi ki, parası olan seçkin, kalifiye insanlar çocuk yetiştiriyor tabi :olamaz:Bu talihsiz cümlelere kalırsa orta sınıf insanlar toptan ölsün, yaşamasın. Toplumumuzun bu kadar para odaklı ve yüzeysel bir noktaya gelmiş olması mide bulandırıcı. Parası az olsun çok olsun insan insandır, hepsine eşit saygıyı sunmak zorundayız. madem sizin bebeye şahane olanaklar sunuyorsunuz bence baştan insana saygıyı öğretin.

Siz niye alındınız ki bu kadar? Tercih meselesi ayrı, "ça-lı-şa-ma-mak" ayrı. Kreşe, bakıcıya vermek istememek ayrı, verebilecek maddi güçte olmamak ayrı. Ve bence bu çocuklarına maddi olarak yeterli bir hayat sunamayacak olmanın bir göstergesi. Bir de "vasat" ın karşıt anlamı "mükemmel" değildir.
Genellemeniz rahatsız edici olduğu için yazmak istedim. Kelimelerin anlamlarını bilmediğimi nereden çıkarttınız 😂 neyse size iyi forumlar

Burda kötü olan kadınların bu seçeneği seçmeye zorlanması

işin çok para getiriyor mu -> tamam o zaman, çocuğu kreşe verebilrisin madem çocuk sahibi olabilirsin
işin geliri daha sıradan bir iş mi -> dur o zaman orda bence aile sahibi olma. Olacaksan da sonsuza kadar evde otur

Eeeee, erkeklerin neden hiç böyle dertleri yok toplumda? Neden söyleyeyim çocuk bakımı default olarak kadına ait, erkekler çocuğu dünyaya getiriyor sonra sorumluluğu kadına sessizce atıp kaçıyor. Kadın da iş mş, para mı, çocuk mu paralanıyor.

Size Almanyada gördüğümü söyleyeyim, ben PhDyken bizim grupta Postdoc bir abi vardı başka Postdoc bir ablayla evliydi. Çocukları oldu, önce ablamız izin aldı, sonra abimiz izin aldı biraz babaanne geldi yardım etti derken çocuk geldi 2 yaşına kreşe başladı. Doğrusu bu zaten. Kreş devleti ücretsiz sağlaması gereken bir olanak, baba da zaten sorumluluk almalı ve hayatından feragat etmeli. Kadınlar aile sahibi olmak ve kariyer sahibi olmak arasında seçim yapmaya zorlanmamalı, dünyaya gelen yeni canın tüm sorumluluğu kadının omuzlarına binmemeli.
Görüşlerinize katılıyorum ancak gel gör ki ne yazık ki burası TÜRKİYE ve malesef burada (çok da siyasete gitmek istemiyorum ama) devlet zaten yapması gereken neyi yapıyor ki bu imkanı sağlasın? O yüzden de bulunduğumuz ülke koşullarına göre yaşam tercihleri yapmak zorunda kalıyoruz. Çocuklarımızın geleceğini devlet değil biz kurtarabiliyoruz veya kurtaramıyoruz. Doğan büyüyor mantığıyla da üremenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Ama imkanları olup çocuğuna kendisi bakmayı seçenleri bu söylediklerimden tenzih ediyorum tabiki. Benim lafım imkansızlıklar eşliğinde çocuk büyütmeye çalışanlara.

Ben de devlet kreşlerinin olmamasını anlamıyorum. Devlet okulları kadar yaygın olmali aslinda. Yani tamamen ücretsiz olmasına da gerek yok. Özellerden daha uygun olacak biçimde. Eminim binlerce kadını kurtarır yani. Bu yüzden bosanamayan kim bilir kaç kadın var.
Keske böyle gündemler olusturabilsek forumlarda, faydasız faydasız tartışmak yerine

Yani bu işin Türkiyede bu kadar pahalı ve zor olması saçma gerçekten, altı üstü kreş, çalışanları da öğretmen neden ilkokul veya lise gibi organizasyon olmasın ki? Lise öğretmeni nasıl devlette çalışıyorsa kreş öğretmeni de devlette çalışır, bu iş böylece olur biter gayet kolay.Kreşlerin paralı, ilkokulun parasız olma sebebi nedir gerçekten?

Eğitime para alınması neden sonunda dönüp dolaşıp kadınlara patlıyor ?:eek: Türkiye'de neden her şey dönüp dolaşıp kadınlara bela oluyor?

Bu arada gayet "vasat" olanaklardan gelen tonla başarılı insan tanıyorum, bilgisayar müh. mezunuyum başka şehirlerden ve 'vasat' ailelerden gelen tonla çocuk vardı bizim sınıfta. Aralarından CTO da çıktı, Google mühendisi de. Topluma faydalı, düzgün, aklı başında birey yetiştirmek paraya değil evdeki ailenin mutlu ve yeterli olup olmamasına bakıyor.

Parası olmayan vasat, cahil öykkkk insanlar ürüyor tabi ki, parası olan seçkin, kalifiye insanlar çocuk yetiştiriyor tabi :olamaz:Bu talihsiz cümlelere kalırsa orta sınıf insanlar toptan ölsün, yaşamasın. Toplumumuzun bu kadar para odaklı ve yüzeysel bir noktaya gelmiş olması mide bulandırıcı. Parası az olsun çok olsun insan insandır, hepsine eşit saygıyı sunmak zorundayız. madem sizin bebeye şahane olanaklar sunuyorsunuz bence baştan insana saygıyı öğretin.
Şu forumda kayıtlı kayıtsız oldugum tüm zamanlarda gördüğüm muhteşem yorum ❤️ +1000 seçeneği nerede :))

Çalışan bir anneyim , çalışmayan anne vasat bir hayat mı sunuyor çocuğuna..

bence önce siz kendi fikirlerinizden farklı olan fikirlere saygı duyun da benim çocuğuma neyi öğretip öğretmeyeceğim bana kalsın. "pis fakirler üremeyin" demiyorum önce bir ne denildiğini anlayın sonra yorum yapın. Ben durumum bu şekilde olsa ürememeyi seçerdim diyorum. Bu benim tercihim, benim fikrim. Kimseye de fikirlerimi sizin gibi dayatmıyorum.

Fazla üstten konuşmuşsunuz. Çocuğunu yurtdışında okuturken bir gecede batan iş adamları var bu dünyada. Ya da dört dörtlük yaşarken trafik kazasında ölen aileleler… ya da annemin kasaba okulundaki sınıfından yetişmiş doktor… paraymış imkanmış bunlar yazmıyor kaderi. sizin yukarıyla anlaşmanız mı var

Çalışan bir anneyim , çalışmayan anne vasat bir hayat mı sunuyor çocuğuna..
gördüğüm kadarıyla herkes anlamak istediğini anlıyor. Ben konu sahibinin "konu içeriğindeki şikayetlerine" yorum yaptım. Ve evet bakıcıya ya da kreşe veremeyecek kadar maddi olanağı yoksa imkanları vasat hatta vasatın altındadır.

bence önce siz kendi fikirlerinizden farklı olan fikirlere saygı duyun da benim çocuğuma neyi öğretip öğretmeyeceğim bana kalsın. "pis fakirler üremeyin" demiyorum önce bir ne denildiğini anlayın sonra yorum yapın. Ben durumum bu şekilde olsa ürememeyi seçerdim diyorum. Bu benim tercihim, benim fikrim. Kimseye de fikirlerimi sizin gibi dayatmıyorum.
Sizde kendi hayatınızdan farklı olan hayatlara saygı duyun o halde. Benim durumum bu şekilde olsa ürememeyi tercih ederdim ayrı yukarıda yazdığınız talihsiz cümleler ayrı.

Yani bu işin Türkiyede bu kadar pahalı ve zor olması saçma gerçekten, altı üstü kreş, çalışanları da öğretmen neden ilkokul veya lise gibi organizasyon olmasın ki? Lise öğretmeni nasıl devlette çalışıyorsa kreş öğretmeni de devlette çalışır, bu iş böylece olur biter gayet kolay.Kreşlerin paralı, ilkokulun parasız olma sebebi nedir gerçekten?

Eğitime para alınması neden sonunda dönüp dolaşıp kadınlara patlıyor ?:eek: Türkiye'de neden her şey dönüp dolaşıp kadınlara bela oluyor?
Sütten kesilse bile çocuk kadının uzantısı gibi oluyor sanki tek ebeveyni varmışçasına. Bir de kadın ve erkek aylıkları arasında gelir adaletsizliği var o yüzden işinden vazgeçenler kadınlar oluyor genelde. Geçen bir istatistik görmüştüm Turkiyede top managementta olma yüzdesi kadınlarda %15 imiş :(

Fazla üstten konuşmuşsunuz. Çocuğunu yurtdışında okuturken bir gecede batan iş adamları var bu dünyada. Ya da dört dörtlük yaşarken trafik kazasında ölen aileleler… ya da annemin kasaba okulundaki sınıfından yetişmiş doktor… paraymış imkanmış bunlar yazmıyor kaderi. sizin yukarıyla anlaşmanız mı var
Çocuğu yaparken şimdiki imkanlarımızı değerlendirerek yapıyoruz değil mi? Şahsen ben öyle yaptım. Sıkıntılı durumlarım olsa yapmazdım. Ayrıca yarın ölebilirim de. Çocuğumu annesiz bırakmamak için çocuk yapmasaydım keşke o zaman di mi? Lütfen çarpıtmayın.

Herkes birşeyler yazmış ama kimsenin durumu kimseye uymuyor...ülkemizde çalışma saatleri ile kreş saatleri genelde birbirini tutmuyor..kresten sonra birisini bulmak gerekebilir....hele hele cocuk kres yasina gelinceye kadar bakici bulmak ise cok zor...ya para az bulunur..ya istediklerinizi yapmazlar..burada bakıcı ile ilgili kaç konu açıldı..bakıcı tamamiyle şans..bir arkadaşımın, çocuğunun kolunu bakıcı çekti ve omuzundan çıktı..şimdi o kolu ve omuzu hassas...kaç bakıcı değiştirdi.hatta hiç haber vermeden işi bırakan bile oldu....maasimin tamamı bakıcıya gidecekse sadece sgk için calismazdim. ...kendim bakardim çocuğuma...zaten mezarda emekli oluyorsun..birkaç yıl ise geç başlamanın zararı yok..
Malesef çok haklısınız.Ben küçük bir yerde oturuyorum ve burada çalışma alanı yok denecek kadar az,bir kaç fabrika ile görüştüm iki vardiya on iki saat çalışma sistemi uyguluyorlar.Fabrikalar da uzakta olduğu için günde üç saate yakın zamanınız da yolda geçiyor.Bu şartlarda bakıcı da bulmak çok zor.Eşime çalışmak istiyorum dediğim de zaten bu şartlarda hiç sıcak bakmıyor.Çok bunaltıcı bir durum,üstelik bazı insanlar da çalışmak istemiyor bu diye düşünüp iyice sinirlerinizi yıpratabiliyor.

Benim cümlem buydu zaten talihsiz olarak neyi değerlendirdiniz siz acaba P -pelin

Back
X