Kardeşim doğduğunda 8 yaşındaydım. Annem vücudunun belli bölgelerinde oluşan devasa fıtıklar yüzünden neredeyse hareket edemiyordu. Henüz çocuk olduğum halde anne oldum. Yedirir, altını değiştirir, uyuturdum. İki yıl sonra peş peşe ameliyatlar. Felç riski yüzünden aylarca hareketsiz yatmak zorunda oluşu... Ben 10 yaşındayım kardeşim 2. Ayşecik küçük anne diye dalga geçerdi akrabalar :) o yaşta kardeşimin tüm sorumluluğu bendeydi. Hiç gocunmadım. Ev işlerini de üstlendim kısmen de olsa. Sonra kardeşim ilkokula başlayınca veli kısmında benim adım yazardı ki ben henüz sivilceli bir ergendim.
Şimdi geçmişe dönünce zaman zaman annemin de hırçınlaştığını, anlamsız ve abartılı tepkiler verdiğini hatırlıyorum. Her hatırladığımda ağlamama engel olamadığım bir anı var mesela.
Annem ameliyatlı yine. Kardeşim ve beni de alıp annenanemlere yerleştik iki aylığına. Zira kalkamıyor yataktan. Ben daha on yaşındayım. Çocuğum... Kardeşimin tüm sorumluluğu bende. Bütün gün peşinde koşturuyorum. Yine kardeşimle ilgilendiğim bir anda dedem (rahmetli) çaaat diye suratıma tokatı yapıştırdı. Ne olduğunu anlamadım bile. Meğer çay hizmeti yapmayı unutmuşum. Annemin yanına gittim gözlerim dolu dolu. "bir şey olmaz koysaydın sen de çayı" dedi. Hiç unutmuyorum sessiz sessiz ağlamamı. Yürüyüp giderken bir umut dönüp baktım anneme. Ağlıyordu o da. Ama keşke bana bağırmasaydı. Keşke destek olsaydı. Zaten çocuk olma hakkım elimden alınmışken, bari teşekkür etseydi.
Elbette annemi çok seviyorum. Ama maalesef çocukluk travmaları geçmiyor yahu. 31 yaşında kadını yıllar sonra hala ağlatabiliyor hatırlayınca.
Çok uzattım ağlayasım varmış zaten :) bak sana verebileceğim tek tavsiye şudur dikkate alırsan. Kendi öz anne baban dahi olsa, kimseden bir şey bekleme. Kapat duygularını ki söylenenler seni yaralamasın. Anlamaya çalışma, neden diye sorma. Eminim ki ileride çok güçlü bir kadın olacaksın. Açılan yaralar hiç iyileşmiyor ama sakin benim gibi bu değersizlik hissini kamufle etmek için hata üstüne hata yapma. Ben yaptım, sen yapma. Sen değerlisin ve bu değeri anlaman için ailenin onay