Annem kız kardeşimi sigara içerken yakalamış :(

valla tabiki kötü bir durum ama eğerki ev içinde içiliyosa çocuğun arkadaşına değil de aile de kendine biraz kusur bulmalı..benimde teyzemin oğlu lise 2 de.geçen yıl yakaladık.ev içinde sürekli sigara içen insanlar teyzemler.n ekadar mutfakta içselerde.ve bu çocuk dumanı bırak sigaraya tahammülü yoktu.arkadaş çevreside destekledi derken başlamış.daha dn yine yakaladım hatta.konuşuldu tepki verilmeden güzel güzel ama yok.kim ne derse desin anlamıyolar

Tek kelime etmeden kolundan tutup doktora götürüceğimi mi düşünüyosunuz? Tabii ki konuşucam ben her zaman konuşurum kardeşimle herşeyini gelir anlatır bana. Mesele sırf sigara değil zaten. Siz kullanmıyosunuz galiba bu yüzden anlayamayabilirsiniz. Yine de zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Anlatamamışım ben.
Ben uzmana götürmek için zamanlama yanlış dedim.
Suç işlemiş gibi hissedebilir çocuk.
Sigara içmesi suç değil.
Bir hata, özenti, ergenlikle alakalı bir ispat olabilir çünkü.
Apartopar olmasın demek istemiştim.
Parantez içindeki ünleminizi de anlamadım bu arada.
Çocuğumu küçüklükten takibe almak için götürmedim.
2 yaş sendromunun ortalarında kardeşi geldi, sonuna doğru da babasıyla ayrıldık.
Kızım bu olayları atlatırken olası sorunları konuşmak, çocuğumda kalıcı bir zarar var mı onu öğrenmek ve devam eden süreçte nasıl davranmalıyım onu öğrenmekti.
Şükürler olsun çok zor zamanlar değildi ama yine de benim kaçırdığım bir şey olabilir mi acaba diye.

Bende bi arkadaşım yüzünden onun yaşlarında başladım o yüzden korkuyorum nasıl tepki vereceğimizi bilemiyoruz o yüzden bi psikolog yardımcı olur diye düşündüm bilmiyorum...

Canım beni yanlış anlama ama bak sen de içiyormuşsun. Hem sigara içip hem de kardeşinle mücadele edemezsin. Dönüp sana "evde rol modelim sendin" dese ne cevap vereceksin. Ailede sigara içenlerin bireyleri mutlaka başlıyor sigaraya... ayrıca bu konuyu arkadaşa bağlamamak lazım, eminim o arkadaşların aileleri de başka arkadaşlara bağlıyordur... İnşallah konuşarak, zararlarından bahsederek bıraktırabilirsiniz ama Önce sen bırak derse şaşırma canım.

niye bu kadar sertsiniz.

mesele sigara değil diye başından söyleyebilirdiniz o zaman. biz açtığınız konuya göre yorum yapabiliriz.

evet kullanmıyorum niye mi akciğerimden rahatsızım çünkü.. ve sağlıklı bireylerin göz göre göre kendilerini çürütmelerini anlayamıyorum. sigara içen biri olarak burda da siz beni anlayamazsınız o zaman.

üyeler bir şey diyor hemen pençe çıkarır pozisyona geçiyor ve tersliyorsunuz. iyi günler

Son düzenleme:
Gerçekten pişman oldum konuyu açtığıma. Herkese çok teşekkür ediyorum.

Ben de lise 1 de iken çok rahatsız olurdum böyle sigara içenlerden falan hatta son sınıfta artık 2 lavabo vardı okulda alt kattaki tuvaletleri kızlar resmen sigara içmek için kullanıyorlardı ve saçlarıma siniyordu bütün sigara kokusu bi gün müdüre kadar gittim şikayet etmeye müdür hiç bir şey yapmamıştı sinirlerim tepeme çıkmıştı . Çok fazla içen oluyo lise döneminde sınıfta 30 kişiysek 20si içiyodu yani o yüzden cidden özenmesi normal olabilir . Aslında insanın düşünceleri sabitse içinde yoksa hiç bi şekilde etkilenip içmez . Belki de arkadaş çevresidir yani benim 3-5 arkadaşım vardı hiç biri de içmezdi ben içmeye kalksam gelir anneme kadar söylerlerdi hatte beni korumak için . Bence öyle yaparlardı ... Bence en önemlisi arkadaşını değiştirmesi . Ve bu özentinin ileride nasıl şeylere yol açacağını bilmiyor olması . Bence ona uygun bi dille anlatın ileride başına gelebilecek şeyleri . Allah korusun ama çağın hastalığı akciğer kanseri . Nedeni ise %99 sigara aynen bu şekilde anlatın ona . Anlatılanları göz ardı etmemeli . Belli bi yaşa ulaşmş snçta . Ne kadar üzüldüğünüzü de anlatmalısınız inşallah sizzi dinler . Okullar başlayalı da 1-2 ay kadar bi süre oldu daha önceden okul başladığında başladıysa falannda öyle bağımlı hale gelmemiştir herhalde .. Allah yardım etsin üzücü bir olay . Ben de ablamın sigaraya başladığını annemin şüpheleriyle anlamıştım çantasında sigara paketini bulduğumda çok üzülmüştüm şimdi 26 yaşnda azalttı ama hala içiyo .Ablam da üniversitede başlamş . Ne illet bir şey bu sigara .. Üreteni de icat edeni de Allah bildiği gibi yapsın .

Bende o illeti kullanan biriyim. Öncelikle çok ısrar edip bırak bırak diye söylenirseniz daha da bağlanır. Şimdi bıraktım içmeyeceğim desede, arkadaş ortamı bi kere alıştırınca devamı geliyor. Daha çok küçük, mutlaka güzel bi dille ikna edip beyninde öldürmesini sağlayın. Öncelik bu olsun. Sonrasında doktor vs. gibi şeyleri düşünün derim

Yanlış anlamayın ama ben kardeşinizin yakın arkadaşında bir sorun göremedim.Onun kendi hayatı onu da uyarırdı elbet birileri.Kardeşiniz sizden ve ailenizden etkilenmiş gibi duruyor.Evde sigara içildikçe o da özenmiş.Kimse okulda rahat sigara içmez.Ben kullanmadım kullanmam ama arkadaşlarım vardı hiç de özenmedim.Benim babam 25 yıl sigara içmiş ve bırakmış biri.Ben onun gayretini gördüm şimdi hayatta içmem ailemizde de içen yok.Doktora götürmekten vazgeçin.Alın karşınıza sigarayı bırakın.O da yanlış yolda oldugunu anlayacaktır.Lise 1 tam ergenliğin zirvesi.Doktora götürüp onun kafasında yaratacagınız travmayı tahmin bile edemezsiniz.Yıllar geçer bu size kin olarak geri döner.

20 yıllık bir tiryaki olarak şunu söyleyebilirim ; ergenlik sorunlarından ötürü bir yardım almasını istiyorsanız doktora gidin

Ancak doktoru bile tembihleyin, sigara bağımlılığı baskıyla başlıyor, içme dedikçe içesi geliyor insanın

Benim ailemde sigara kullanırdı o yüzden bana içme demelerini hiç bir zaman ciddiye almadım, gerçekten almadım. Onlar içip bana içme dedikçe bunu hakimiyet savaşına çevirdim ve bugün tiryakiyim. Asla sıkıştırmayın sigara konusunda, şimdi her şeyin bilindiği bir zamandayız, kardeşiniz zararlarını pekala biliyor, sizlerde bırakma savaşına girerek onu içmemeye teşvik edebilirsiniz en güzel yolu bu.

Ailede sigara içen var ama özendiren arkadaşı:44: Halbuki sizi arkadaşından daha çok görüyo olması lazım.

Öncelikle çok sakin olmalısınız. Muhtemelen özendiğinden başlamıştır içmeye ve kendini bilen bir gençse, bir süre sonra içmenin bir şeye yaramadığını kavrayacaktır.

Üzerine gider, baskı ya da zorlama ile vazgeçirmeye çalışırsanız, geri teper. Sakin karşılamalısınız, ancak sigaranın ne gibi zararları olduğu ve içmesini tasvip etmediğinizi belirtmelisiniz.

Doktora şu aşamada gitmesi gerekmiyor. Giderseniz ona, içmesinin çok zararlı olduğunu ve içersen şu şu şu olur diyecek. Bir iki de sigaranın zararları ile ilgili broşür verecektir. Kardeşiniz ise kısa süre içerisinde gerçekleşen bunca baskı sonrası ters tepki verecektir muhtemelen.

Gençlere neyi yapma dersen, diretirler bilirsiniz. Şu ana kadar verilmiş aşırı bir tepki varsa, yumuşatın tavrınızı. İnternette, tv'de, haberlerde neler gördüğünüzü uygun ve sakin bir dille anlatın. Ayrıca sigara içen insanların sadece kendilerine değil, çevresindekilere de zarar verdiğinden bahsedin. Zira, sigara içen birinin çevresindekileri yalnızca dumanına maruz kalmak etkilemez, sigara içenin üzerine sinen ve ağzında oluşan o yoğun ve kötü kokunun ne kadar rahatsız edici bir durum olduğunu anlatın.

Bunları anlattıktan sonra da, "bunlara rağmen halen içmek istiyorsan iç" diyin. Eğer kardeşiniz aklı başında bir gençse etkili olacaktır. Ancak aşırı tepki ve söylemlerle bir sonuç elde edemezsiniz.

Gençler o yaşlarda mutlaka öyle bir şey yapabiliyor ama sonradan bırakıyo yani benim öyle tanıdığım bildiğim çok arkadaşım oldu. Özeniyolar sonra bırakıyolar yani. Doktorluk olduğunu sanmam , ama siz konuşmayı deneyin mutlaka üzüldüğünüzü görüp vazgeçecektir..

Bende üniversite de basladim.sizinki icin cok erken. Ama buyutmeyin.sanki uyusturucuya baslamis gibi yazmissiniz.evet yasi ufak ama bole tepki vermeyin .ustune giderseniz ters teper bu yasta

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…