Annemin maddi durumu ve benim vicdan azabım

Dante kendi adıma yazmam gerekirse yaşamıma göre değil çevremdeki yaşanmışlıklara göre yazdım topikte.
Taaa 31 yıl önce yeni evlendiğimde komşuluk vasfıyla tanıştığım benle yaşıt bir arkadaşım var.
Anneleri 26-27 yaşında dul kalmış, dul kaldığında boy boy 4 kızı varmış, ev yok, mal mülk yok, 4 küçük kız çocuğu, kadının mesleği yok, eğitim yok, elinden tutup sahip çıkacak kimse yok.
Kadın tarlalarda işçi olarak çalışmış, komşum hep anlatırdı, annesi bunları yanına alır tarlalara gidermiş, çocuklar kenarda otururken kadın çapa yaparmış, mahsul toplarmış, kızlar da azıcık palazlanınca hem okumuş hem çalışmışlar, biri hemşire olmuş 2 tanesi eğitimci, arkadaşım smmm olmuştu, bunlar 1 anne 4 kız harıl harıl çalışıp anneye bir ev almışlar, o dönem nasıl yaptılar bilmiyorum ama dışarıdan ödediler herhalde anneyi emekli de etmişler, 1975’de vefat etmiş adam yani 50 yıl önce, kızların hepsi daha sonra evlenmiş ama çalışmayı bırakmamışlar, evi düzenli bir geliri de olsa annelerinin üzerinden çekmediler ellerini çünkü maddi özgürlükleri vardı, keza rahmetli anneannemin ilk eşi vefat ettiğinde kadın 22 yaşında kucağında 6 aylık bebeğiyle kalmış, yıl 1949 ve anneannem kardeşleri arasında okumayan tek kişi, fabrikada işçi olarak çalışmış, bebeğiyle fabrikaya gider fabrikanın kreşine bırakır çalışırmış.

Biz kadınlar bir şekilde ekonomik özgürlüğümüzü kazanmak zorundayız, okutulmamış ya da okumamış olsak da kendimize ait bir gelir şart çünkü hepsi değil belki ama çoğu erkek para konusunda çok acımasız.

Bu topiğe gidip gelip yazıyorum ki konu sahibi eşinin söylediklerini asla unutmasın ilk fırsatta tekrar çalışmaya başlasın veya erkek için iş bırakmayı düşünen kızlar okusun ders olsun diye.

bu toplum asla düzelmeyecek,bunları yazan muhtemel çocuk büyüten bir kadın/anne
Bu toplum 48 yaşındaki kadının hayatını düzene sokması için önce sağlık sorunlarını çözüp aktif hayata dahil olmasını sağlamak yerine damadı ve kızının sevgilisinin verdiği 5000 lik sadakayı mantıklı gören zihniyetler yüzünden düzelemeyecek maalesef

Bürolarda yemek-çay yapacak personel o kadar çok aranıyor ki. Günümüzde beyaz yaka işleri bulmak zor. Diğer işleri bulmak gayet kolay. Hele eviçi yardımcılar burunlarından kıl aldırmıyor. Çocuk bakıcısı ya da gündelikçi karaborsada. Bugün bu işlerden birini yapmaya niyetlenip sağa sola haber salsa 10 güne kalmadan bulur. Büro işinde kazancı asgari ücret olur ama ev içi yardımcı işlerinde çok daha yükselir. Hiç de burun kıvrılacak kazançlar olmaz.

Yaramı deştin bacım İstanbul’da bakıcı fiyatları 30-35ten aşağı değil. Birçok ofis çalışanı almıyor bu maaşı.

bunu bugün gerçekleştiremeyeceğimize göre bugün yapabileceğimize bakmamız gerekiyor
bu kadın annesinin yaşadığını yaşamaya dünden razı olup iki aylık hamileyken işten çıkmış
daha gençleri eğitememiş düzeltememişiz ki
sistemi düzelttik diyelim ki düzeltelim zaten ona lafım yok zihniyeti nasıl düzelteceğiz
48 yaşında kadınla muhtemel 20li yaşlarındaki kızının mantığı aynı

Hamilesin diye işten çıkmana gerek yoktu

Eş haklı ben de her ay kaynanaya para göndermem

Ama kendim çalışıp kendim kazanıp anneme yollarım ihtiyacı varsa

41 yaşındayım, 58 yaşında emekli olacağım yakın zamanda bir kalp rahatsızlığım ortaya çıktı( babam kalp krizinden 60 yaşında vefat etti) şimdi bu şartlar altında benim istifa etmem gerekiyor sanırım. ölmemek için ? konu sahibinin annesinden 7 yaş ufağım kadına yaşlı gariban mazlum tüm sıfatları yüklemişsiniz trioid diye. çalıştığım kurumda fıtığı olmayan kadın yok doğumlardan herhalde. üşüme hastalığı ( ? ) ne demek bilmiyorum ama ağustos ortasında mor tırnaklarla gezerim. eşimin şirketinde çaycı krizi var yıllardır gelen hanımlar oflayıp puflayıp gidiyormuş çayı aynı anda içmiyorlar sürekli servis halinde kalıyor diye ; ) işe gidip kazanılan 22 bin tlden daha kıymetli çabasız ele geçen 5-6 bin tl. damat vermemiş öküzmüş ama verse maaşa bağlayacak akıllıymış hiç o toplara girmemiş. ee kadın işi bırakmış bebek yapmış , kızının düşünmediğini koca derdine bebek derdine düşeni elin oğlu mu düşünecek ?

Eşin sana bunu diyorsa boş adammış zaten sen demeden vermesi lazım düşüncesiz. Eşinle konuş içindekileri buraya anlattığın gibi anlat dök içini seni anlayacaktır

Eşinize hak vermiyor değilim.48 yaş çok genç bı yaş ve saydığınız hastaliklar neredeyse tüm kadınlarda var.anneniz rahata alışmış.ablaniz daha evlenmeden nişanlısından para alabiliyor bu çok yanlış.siz 5 bin gonderseniz bile ayda 11 bin tlye kim gecinecek.bi zahmet kalkıp çalışsın siz ona bakmak zorunda degilsiniz

Canım bak, radyoloji neden atanmıyor bilmiyorum sen daha iyi bilirsin. Ara bölümler cabuk atanır diye duymuştum.
Annemin işi geçici demişsin. Bebek dogdugunda birbyerden toplu bir para mı gelecek emekli falan mı olacak? İnşallah öyle bir durum vardır.
Düşünüyorum da beni zorlukla büyüten okutan annemin artık el kapısında çalışmasını asla istemezdim. Bu yasta yapacağı iş bulasıkcılık vb olur ancak. Asla istemem.
Ama arkadaşların da dediği gibi herkes güvenilir bakıcı arıyor. Hatta yatılı arıyorlar. Ablan da evlenince öyle bir iş bulabilir. Arkadaşımın annesi yıllarca öyle bakıcılık de yaptı. Sen dogum yapınca gelsin çocuguna baksın ve sen çalış. Her sene kpss mutlaka gir. Belli olmaz. Bi sene hiç alım yapmazken mesela darbe oldu, bir sürü malesef insan işten çıkarılırken yeni insanlar atandı. Senelerde öğretmen olarak atanmamış arkadaşlarım o sene girdi. Elinde puanın olsun.
Ben de çok az atanan bir bölüme 30 yaşından sonra 1 tadındaki çocukka hazırlandım ve girdim. Annem babam çocuguma baktı ben cslıştım sagolsunlar.

Geliyorum en önemli konuya. Kocana güvenip de bi daha da işi falan bırakma. Asgari ise asgari. Titizse titiz. Yeri gelince ben annene para vermek zorunda değilim diyebiliyor. Bu u ilerde baska sey için de söyleyebilir. Güvenme erkek lafına. Dönek olurlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…