Annemin maddi durumu ve benim vicdan azabım

kafasikarisikbirisii

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
2 Mart 2025
50
6
1
24
Merhaba arkadaşlar lütfen bana yardım edin hamileyim fakat çok husursuzum çok vicdan azabı çekiyorum. Öncelikle lütfen hamile olduğumu aldırmayıp haksızsam haksızsın diye yüzüme vurun. Geceleri uyuyamıyorum huzursuzluğumdan. 5 aylık evliym 4 aylık hamileyim. Eşimle senelerdir beraberdik. Annem ve babam daha ben 1 yaşındayken ayrılmışlar. Bir ablam var birde ben. Annemin dayanacağı başka kimsesi yok. Yıllardır biz çalışıyorduk evi geçindiriyorduk. Ben arttık düzenli bir hayatım olsun istedim sevdiğim adamla yolumu birleştirdim. Herşey çok ani oldu. Evlilikte bebekte. Biz sevgiliykende ben çalışıyorken kira vs eşim yardımcı oluyordu hakkını yiyemem. Evlendik kısa bir süre sonra ablamda nişanlandı. Annemin sadece 6 bin tl geliri var. Şuan üç ay kira zorluğu da yok kardeşleri ödedi. Annem 48 yaşında bel fıtığı tiroid sürekli üşüme vs hastaLığı mevcut ve kadında hayatın yorgunluğu yıpranmışlığı var. Gitti günü birlik işlere yapamadı. Bende evlendikten sonra iki üç defa 5 bin 6 bin anneme gönderdim. İlk başta çalışıyordum bende hamilelikten dolayı işten çıktım. Şimdi çalışmıyorum. Eşimde bundan önce ben huzursuz olup ağladığımda demişti ki ağlama 5 10 bişeyler göndermeye çalışırız diye. Ama iki ay oldu ses yok. Kadın da istemiyor Allah var ama 6 binle ve ablamın nişanlısının gönderdiğiyle ev mi geçinir fatura mı ödenir karın mı doyar ? Bugün gece dedim ki eşime sen böyle demiştin ben direk 5 bin gönderelim demiyorum bana hesap aç beş at aydan aya bi ihtiyaç olursa bi fatura vs ben halledeyim direk hepsini gönderim demiyorum çünkü bilet olduğunda utana sıkıla üç günde dile getiriyorum anca isteyebiliyorum ondan. Bana döndü dedi ki ne diyorsun ben anlamadım ben kendi anneme göndermiyorum ben her ay senin annene beş bin göndermek zorunda mıyım ? Çok üzüldüm çok gururuma dokundu. Gözlerim doldu. Sesimi çıkarmadım kusura bakma dedim ben sanmıştım ki sen her ay 5 göndeririz demiştin. Pardon dedim. Çok içime dokundu. Annemin kimsesi yok. Eşimin maddi durumu da iyi ödemesi falan çok ev yaptırıyoruz diye bu aralar belki yetiştiremediği noktalar da oluyor ama 5 bin koyacak bir insan değil. Lafa gelince 5 neyki diyen insan. Çok üzüldüm ben evlendiğimden beri huzursuzum bu konu için annemi yarı yolda koymuş gibi hissediyorum çok vicdan azabı çekiyorum o bizim için başkasıyla evlenmedi ne bileyim hayatını bize adadı ben şimdi bir elim yağda bir elim balda evimde oturamıyorum onlarda yokken. Evim bana batıyor. İçtiğim su yediğim yemek gözüme geliyor. Çoğu zaman ne yemek yaptığımı bile söylemiyorum canları çekmesin belki yoktur diye. Şimdi böyle onu orda bırakıp hayatıma devam etmek çok zor geliyor. Ne yapayım ne düşüneyim bilmiyorum bazen çıkıp annemin yanına gitmek istiyorum açsakta beraber aç olalım benim karnımın doyması zoruma gidiyor çünkü. Bu arada farklı ildeler. Ben şimdi ne yapayım siz olsanız ne yaparsınız nasıl düşünmeliyim bana birleyler söyleyin lütfen üzülürler diye ablamla da paylaşamıyorum paylaşacak kimsem yok..
Galiba evlendiğim için pişmanım..
+arkadaşlar bir düzletme yapayım annem iş arıyor zaten yapabileceği düzgün bir iş bu geçici bir süreç.
+hanilelikte de yorum yapanlar çok haklısınız maalesef dolduruşa geldim bebeğiniz olmaz korunursanız yıllarca denersiniz gibi gibi hata zaten benim farkındayım

Son düzenleme:
Kuzum öncelikle bu konu çok hassas bir konu, hamilesin diye daha da hassaslaştırmış seni. Eminim herkes kendine göre bu konu yorumlar.

Ben de kendime göre yorumlayayım. Annem ben 25 yaşındayken hasta olmuştu ve ben yurtdışında kalıyordum o dönem. Bekardım. Annem için geri dönmüştüm hemen yanında olayım diye. Evlene kadar 3 sene yaşadım yanında. Ondan sonraki süreçte özelde öğretmenlik yapmaya başladım part time ama o kadar az alıyordum ki. Aldığım para 1000 tl falandı. Bazen kendime bile yetmiyordu ama bir kısmını o dönem anneme veriyordum. Annemin eşi vardı ama çoğu konuda iyi olsa da para konularında cimriliği vardı. İşte bi şekilde kendimizce idare ettik geçti yıllar. Sonra eşimle karşılaştık evlendik. Ama evlendiğimiz dönem işte ben ve ailemin durumu pek iyi olmadığı için evlenirken bi şey yapamadım. Her şeyi eşim yaptı desem yeridir. Ailesi de pek yardımcı olmadı.
İleride hem her şeyi eşime yıkmak istemiyordum hem de kendi mesleğimi iyi şartlarda yapmak istiyordum diye KPSS’ye hazırlanmaya başladım.

Hem bi yandan yeni evlenmiştim hem annem hastaydı hem de seçim senesine denk gelen bi KPSS dönemi vardı. O sene deli gibi ders çalıştım ama aynı zamanda annemin hastane kontrollerine gitmeye çalışıyordum, evine temizliğe yemek yapmaya gitmeye çalışıyordum. Kendimce yetmeye çalıştım bi şeylere. Ama bence ne evliliğin ilk zamanlarını doğru düzgün yaşadım ne de annemle istediğim kadar ilgilenebildim. Allahtan eşim anlayışlıydı.
Maddi olarak arada anneme bi şeyler veriyordum ya da alışveriş yapıyordum. Ama şimdi dönüp bakınca eşim asla karışmıyordu ne verdiğime. İstesem daha fazlasını verebilirdim ben sadece o dönem harcamalarımız çok oldu eşim çalışmıyor diye kendimce bi şeyleri dengelemeye çalışıyordum.

Sonra zaman geçti annem vefat etti göçtü bu dünyadan, hastalığı ilerleyince. Ben de sınava girdim atandım. Şimdi içimde hiç geçmeyen bi pişmanlık var , giderlerinin çoğunu eşi karşılıyordu ama belki de cimrilik yapıyordu huzursuz ediyordu diyorum kendi kendime. Keşke o dönem 1 verdiysem 10 verseydim diyorum. Zaten eşim desteklerdi. Keşke annem için daha fazla şey yapabilseydim, daha çok yanında olabilseydim diyorum. Hep bi vicdan azabı. Eşim sen elinden geleni yaptın diyor ama ben bilmiyorum. Hani senin konunu okuyunca eğer gerçekten ihtiyaç varsa elinden geleni yapmanı tavsiye ederim, insanın içinden hiç gitmiyor çünkü. Hani eşin bi şey derse de , hamilelikten sonra işe başlarsın ödersin yani. Dik durup onun kazandığı para da senin de hakkın olduğunu vurgula. Sen de onun çocuğunu taşıyorsun.

Ben de maddi durumu iyiyken kendi annesi veya benim annem farketmez 3 kuruşun lafını yapan adamdan soğurdum
Merhametsiz insan sevmem

Keşke bebek için biraz daha tanısaydınız
Ya da biraz para biriktirseydiniz bu günler için

Onun haricinde anneniz çok genç
Ne zamana kadar sizin verdiğiniz parayla geçinecek

Ev yemekleri yapma
Çocuk alıp bırakma gibi işlere bakabilir belki

6 bin babadan kalan emekli maaşımı

Eşinizin tavrı buradan beni bile üzdü yani. 5 bin ne ki? Kendi annesi olsa annemi yanlız bırakamam der yanına almaya çalışırdı. Beraber yaşamanızı talep ederdi. Riskli gebelik mi neden işten ayrıldınız? Bebekten sonra geri işe dönebilecek misiniz. Anneniz büyük şehir de mi köy de ev falan yok mu en azından kira vermezdi.

Sizin banka hesabınız yok mu, hamilesin ne olur ne olmaz hesabında para dursun demiyor mu bu adam? Siz utana sıkıla istiyorsunuz o da uygun görürse mi veriyor parayı? Ben de böyle adamın evinde yiyemem içemem içime oturur. Anneniz yazık istemiyor söylemiyormuş bile. Babanız bırakıp gidince anneniz sizi sosyal hizmetlere, sağa sola vermemiş bırakmamış. Kadın çalışmış ezilmiş bakmış büyütmüş sizi. Aslında hastaneye gidip tepeden tırnağa muayene olması gerek. Niye çok üşüyor mesela, tiroid için düzenli kontrole gidiyor mu ilaç kullanıyor mu? Kusura bakmayın ama sizin hiç hatırınız yok mu eşinizde? Durumu çok iyi adama arada bir 5 bin vermek hiç dokunmaz. Her ay verelim dememişsiniz, arada bir demişsiniz. Keşke hamile kalmak için bu kadar acele etmeseydiniz. Kocanız merhametsiz biri ve gerçek yüzünü yeni görmüşsünüz. Bu kadar kaba kırıcı olmasına gerek yok.

Sadece size değil etrafına olan davranışına bakın diye boşuna demiyorlar. Aslında bir sınava tabisiniz şu an, ya eşinizden böyle ezile büzüle para istemeye devam edeceksiniz ya da gidip hesap açacaksınız ve oraya düzenli para koyacak. Gören de her ay 50 bin haraca bağlanmış kayınvalidenin keyfi harcamalarını ödüyor sanır, arada bir 5 bin TL yi insan kendisi söyler. Annene destek olalım, yazık geliri yok kaç çeşit hastalığı var der.

Anneniz kira falan veriyor mu?

Yasi cok genc yani bir insan ,daha erken yaslardayken, nasil gelecegini dusunmez.60 bile artik genc benim icin, buyuk bir saglik sorunu yoksa.

Bu kadar az geliri varsa belki belediyeler yardim eder. Arastirin.
Esinin geliri neye gore yulsek. Borclari var dediniz, belki de esiniz de kendinden kisiyordur bir seyler yapmak icin.

Eşinizin tavrı itici evet ama sizin de beklentileriniz makul gelmedi bana. Anneniz daha 48 yaşında, tiroid ya da bel fıtığı çalışmasına engel değil. Siz hamile kaldım diye işten ayrılıyorsunuz. Daha nişanlıyken eşiniz maddi yardım yapıyor, şimdi ablanızın nişanlısı maddi yardım yapıyor. Annenizin kirasını kardeşleri ödüyor. Yani henüz 48 yaşında genç bir kadın sürekli birileri versin ben geçineyim modunda ve ablanızla siz bu durumu öyle kabullenmişsiniz ki daha nişanlıyken ikiniz de karşı taraftan maddi yardım alıyorsunuz ki bu bence çok abes.

Ha siz anneme ben bakacam diyebilirsiniz. O zaman çocuk planını ona göre yapar ya da hamile kaldım diye işten çıkmaz, kazandığınız paradan istediğinizi yapardınız. Ama 48 yaşında anneniz sizi öyle manüple etmiş ki ona para gönderemiyorsunuz diye kendinizi ve yetmiyor eşinizi suçluyorsunuz. Gerçekten sağlıklı düşündüğünüzü sanmıyorum. Allah uzun ömürler versin annenize. Bu düzen bu şekilde ne kadar devam edebilir? Gerçekten durumunuz zor değil ama siz çalışmadan çabalamadan birileri baksın istiyorsunuz senelerce.

Şu an ablaniz nişanlı annenizin yanında değil mi,şu anlık evi o gecindiriyordur..Kira derdi yoksa 6 bin ile ablaniz da destekken mutfağa bir şeyler alabilir...Bende anneme 6 bin nakit veriyorum kira sıkıntısı yok..ekstra kredi kartı verdim ki bir ihtiyaci olursa alsın..aslında bir kredi kartı annenize temin etseniz en azından ufak tefek market alışverişlerini yapar

Ben bile üzüldüm anneniz için. Bir de kiradaymış. Evi olsa en azından kira derdi olmazdı.
Keşke hemen cocuk yapmasaydınız. Aslında durum belliymiş, siz bu konuları evlenmeden başta düşünüp hareket etseydiniz, eşiniz olacak insana "bak böyle böyle bir durum var, anneme benim her ay destek olmam gerek, bu konuda sorun yaratacaksan veya yardımcı olmazsan anlarım ama bunu baştan bileyim, ona göre yolumuza devam edelim" diye bir konuşma yapmalıydınız. Bilmiyorum bu kimin tarafı olursa olsun bir anneyi böyle zor durumda bırakmak bana vicdansızlık gibi geliyor. Ya siz korunup hemen çocuk yapmayıp çalıştığınız paradan yardım edecektiniz ya da eşiniz tum bunları bilip, kabul edip devam edecekti.
Bu arada annenizin çalışması lazım. Her ay kızlarından da bekleyerek olmaz. 3 ay sonra kira derdi de başlayacak. Onu fiziksel olarak cok zorlamayacak işler bulabilir bana kalırsa. Daha 48 yaşındaymış, çalışabilir bir yaş. Belediye ve muhtarlıklara da sorun soruşturun, oradan da yardımlar gelir elbet.

Hamilesiniz ama ben sizi de suçlu buldum. Ben evlenmeden annemi garanti altına alıp öyle evlendim. Ev aldık, emekli oldu. Yani para biriktirmeden etmeden niye evlendiniz ki. Tamam adam mecbur değil para yollmaya ama onda da merhamet yok. Anneniz istemez tabi sizin yuvanıza bir şey olmasın diye.

Hamile ve duygusalsınız üzmek istemem sizi ama
Troid ve bel fıtığı gerçekten çalışılmayacak bir hastalık değil engelli tekerlekli sandalyede peçete satan çorap satan insanlar var hatta ev geçindıren babalar var . yani anneniz sizi ya da siz annenizi çok kötü etkilemişsiniz 48 yaş çok genç bir yaş .ayrıca neden nişanlı iken adamlardan para almak eve baktırmak zaten çalışıyormuşsunuz abla kardeş . niye nişanlılardan para almaya gerek duydunuz . şuan abla nişanlı evde anneye bakıyordur kardeşler 3 ay kira ödemiş yeni damat para veriyor yani bu nasıl bi yaşam tarzı taşıma suyla degırmen dönmez . ama ablanızda gidicek yani onun eşide belki yeter dicek .

Eşinizle nişanlı iken vermiş vermiş şimdi kıçını dönmüş sizin zorunuza giden bu kandırılmış hissediyorsunuz .

Ayrıca eşiniz size hiç para vermiyor mu yani al harca istediğini yap gibisinden siz bir faturasını ödeyebilmek için eşinizden neden beklenti içerisinde olasınız ki ?? ödersiniz geçersiniz . demek ki bu adam daha size bile para bırakmıyor size merhameti olmayandan annenize merhamet beklemeyin .
Kibarca hesabınıza gonderip lafını etmemesi gerekir özellikle ki şu dönemde hamiledir yanında bulunsun işte çocuğumuza bisey begenır canı bisey ister demiyor demek ki ?
5 bini göndermeyen adam anneni alalım yanımızda kalsın da demez o yüzden bu şıkkı eledim . şu dönemde kim ne kadar artırabiliyor ki bir başkasına yardım etsin her ay düzenli şekilde .kardeşleri de bi kereye mahsus ödemişlerdir kirasını die düşünüyorum sırf ablanızın düğünü öncesi ablanız kendıne çeyiz falan yapsın die yardım etmek istediler muhtemelen . anca doğum yaptıktan Sonra çalışmak isterseniz annem çocuğa baksın bahanesiyle getirebilirsiniz ama zaten annenizin böyle bir durumu varsa şu an kendi evinde de bir çocuğa bakıp kendine bir gelir sağlayabilir çünkü sizin çocuğunuz büyüdükten sonra annenize ihtiyacınız kalmayınca bu kez de eşiniz gitsin gözüyle bakabilir. .

kimsenın söz sahibi olmadığı sizinde kafanızı Azcık rahatlatacak önerim :
Düğününüzde takılan altınları vadeli hesaba atın aylık getirisinide annenize gönderin eşiniz ona da karışamaz .

Yanlış anlamazsanız 1 aylık evlıyken nasıl hemen hamile kalabildiniz cidden hayret ediyorum . isterseniz on sene sevgili olun on sene nişanlı kalın beraber 20 sene geçirin bir insanla aynı eve aynı yatağa girmeden asla tanıyamazsınız keşke kendınıze bi en azından 6 ay zaman tanısaydınız sonda ki pişmanlığı okuyunca dedim eyvah bir masum çocuk daha .

Bel fıtığı ve troid günümüzde bir çok kadında mevcut. Gelinimiz çok genç ama onda bile fıtık ve belli kayması olmuş çünkü 5 dk yerinde durmaz, ani hareketler yapar vs.

48 yaş günümüzde çok genç bir yaş ve çok ağır bir hastalığı yok annenizin. Allah uzun ömür verirse daha bir 30-40 senesi daha var yani.

Annem 42 yaşından bu yana fıtık. Buna ilave kalp ve hiper tansiyon var, buna eşlik eden bir kaç hastalık daha. Hani maddi olarak ihtiyacı olmadı ama kadın hiç boş durmazdı. Şu an yaşlandı artık ve şu an maddi yardıma ihtiyacı olsa yaparım çünkü yaşı artık çalışmamaya müsait.

Genç yaşta bu duruma düşseydi annem eminim çalışırdı. Bir sıra bir öğretmen komşumuzun çocuğuna bakmıştı biz bekarken. Maddi konuları pek dile getirmezlerdi ama muhtemel bahçe aldıkları ve borç ödedikleri bir dönemdi çünkü o yıllara denk geliyor.

Ama insan ailesi daha iyi olsun ister ihtiyacı varken. Kendi çekirdek aileni zora sokmadıkça yardım yapılabilir iki taraflı. O yıllarda evli ve çalışıyor olsaydım şartları iyileştirmek adına yardım ederdim, eşim de ederdi ama en önemli nokta annem ilerisini düşünüp boş beklemezdi.

Örneğin şu an 3 evladı var ve para biriktiriyorlar. Kimse bakmasa ben bakarım onlara ama annem ve babam " İnsan eti ağırdır bizi evinize götürmeyin hani olur ya aklımızı falan kaybederiz, birikmiş parayla kendi evimizde bakıcı tutun, sahip olun bize yeter. " diyorlar.

Parası olsun olmasın asla bırakmam, eşimde ne kendi ailesi, ne benim ailemi bırakır. Buna rağmen geleceklerini düşünüyorlar.

Bunun gibi merhamet yoksunu birini boşar annemle bebeğimle gül gibi geçinirdim. Annem bebeğe bakar ben çalışırdım.
Böyle adama kadınlık yapmaktan utanın biraz.
Anneye çok üzüldüm. Kadını yazık iki kazık kadar el kadar herife muhtaç etmişsiniz iki kardeş

Siz neden işten ayrıldınız onu anlamadım. Hayatta böyle anneniz gibi bir sorumluluğunuz var. Kaldı ki kendi dayanağınız bile yok. Annenizin 2 çocukla tek başına zor bir hayat sürmesine şahit olmuşsunuz. Yarın öbür gün eşinize bir şey olsa çocuğunuzla ortada kalırsınız sırtınızı dayayacağınız kimse yok. İşten çıkmanız büyük hata..
Eşinizin tavrına bir şey diyemem. O aranızdaki mesele. Siz çalışıyor olsanız kendi maaşınızdan 5 değil 10 gönderirdiniz ama böyle çok zor.

annenizin çalışmaya engel durumu yok ki.. tiroit fıtık birçok insanda var. yaşı da genç. 58 yaşından sonra emekli olacağız çoğumuz. Vasfı yoksa da evde çocuk bile bakabilirdi. Ayrıca bu konuları öncesinde annenizle eşinizle hiç konuşmadınız mı.? Hamile kaldınız diye niye işten çaktınız? Burda son dönemlerde birkaç konuda daha okudum hamile kalınca işten ayrılan kadınlar var. Moda mı bu? Sizin ve bebeğinizin sağlığına engel bir durum yoksa çalışın.. kocanızı %100 haksız bulmadım bulamadım. Yarın öbür gün ablanızın da nişanlısı başına kalkabilir desteğini

Eşinizin üslubu berbat lakin haksız değil. Kendi annesine her ay 5 değil 1000 TL dahi gonderseydi benim bebeğim olacak belki ihtiyacımız olacak neden yolluyor moduna girebilirsiniz, insanız icimizden geçebilir böyle şeyler burda da okuyoruz . Yardım etseydi benim karimin annesi benim annemdir deseydi evet olması gereken buydu miktarda baya hiç bir miktar ama mecburiyeti yok.Anneniz çok genç şimdiye dek birikim yapmamış olması tuhaf bu günleri ongormeliydi sonuçta hayatlarınizi er veya geç kuracaktiniz.önce size sonra nisanlilariniza şimdide kocalariniza güveniyor gibi yaşamış ve yaşıyor. Söylediğiniz hastalıklar çalışmayı engelleyen rahatsızlıklar değil, acaba psikolojik olarak hayata karışmak çalışmak istemiyor olabilir mi?

Arkadaşlar yaşı genç çalışsın etsin yazıyorsunuz ama kadın biri 1 yaşında iki çocukla kalmış. Yükü iki kat ağır olmuş, tek büyütmüş çocuklarını. Anne baba ikisi de çalışsaydı veya sadece baba çalışıp eve baksaydı bu kadın da genç denen yaşta hastalanmazdı. Kolay mı tek başına iki çocuk büyütmek okutmak? Babaları nafakalarını kiralarını ödeseydi bu kadar yok yoksul olunmazdı. Adam ölmemiş etmemiş, karısından ayrılınca çocuklarından da ayrılmış. Bu kadın hiç gün yüzü görmesin mi, evlatları tarafından korunup kollanmasın mı? Eşimin maddi durumu iyi yazdı, 5bin TL nin lafı edilir mi bu durumdayken? Üstelik her ay maaşa bağlayalım da dememiş, bir ihtiyacını görürüm demiş.

Konu sahibi, babanızla ilgili detay vermemişsiniz. Yaptı mı babalık görevlerini?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…