Maddi imkanın varsa her türlü yurt ortamından (devlet ve özel) uzak dur. Ben de dahil çoğu öğrenci devlet yurdunu (özel yurdu değil) ekonomik olduğu için tercih ediyor. Özel yurtlarda da genellikle kalacak yer bulamayan insanlar en son tercih olarak yöneliyor. İstisnalar olabilir ama çoğu öyledir. Özel yurtlara para saçmayın başka alternatifleriniz varken. Küçücük bir odada 4 kişi ranza sistemiyle kalıp 400 500 tl para veriyor benim bazı arkadaşlarım, artı bir de yol parası var. Devlet yurdunun 4 kişilik odasında yok ranza sistemi falan ve odalar büyük, ferah.
Yemek olayı yüzünden yanlış karar verme, sen gel tavsiyeme kulak ver. Bak güzel kardeşim, yurtlarda iki öğün yemek verilir (kahvaltı ve akşam yemeği) ama o yemekler çoğu zaman berbattır. Yani yemeğim hazır olsun diye yurtta kalınmaz, mideni bozarsın. Yemeği düzgün olan bir yurt ben hayatımda hiç duymadım. 15 çeşit yemek çıkarıyorlar adamlar güya (salata, cacık vs bu çeşit sayısına dahil) ama tat tuz yok, içinden bir yemekte olmaması gereken şeyler çıkıyor, temiz yapılmıyor, sıcak bulursan şükretmen lazım, çok yağlı olabiliyor, şaplı olabiliyor (evet buraya dikkat, şaptan bahsediyorum) yaniyemek yüzünden yurt tercih etmezdim ben olsam. Makarna olsun, peynir ekmek olsun, menemen olsun kendin yap temiz olsun. Hiçbir şey yapamazsan kır iki yumurta otur ye kardeşim. Zaten şimdi yemek yapmasan mezun olup kendi düzenini kurunca muhakkak yapacaksın. Şimdiden yapmak, yapmayı öğrenmek vs iyidir o yüzden. Ben kaç kere yurttaki yemeği yiyemedim de marketten konserve yemek aldım onu yedim, bisküviyle idare ettim, iştahım değişti. Yok yani yemek pişirme şansın yok. En fazla 3 kişilik (herkesin kendi ayrı odası olması şartıyla) bir aparta çık, yemek işini de halledersiniz. İnsan yurt ortamında kendi başına kalacağı bir yerinin de olmamasının zorluğunu çok çekiyor, kalabalığı çok sevenler bile bıkıyor.
Uzun lafın kısası ben yurt tavsiye etmiyorum, hayatınızın en güzel zamanlarını özgürce geçirin, yemek de yapın, temizlik de yapın, arkadaşlarınızla da birlikte zaman geçirin ama sıkıldığınızda kafanızı dinleyeceğiniz bir odacığınız olsun sonuçta bunun vizesi finali var. Yemek çıkıyor diye yurt tercih edilmez. Benim oda arkadaşımın yurdun kantininden aldığı ekmeğin içinden fare pisliği çıktı yahu. Başka kişilere bulaşık teli, saç kılı, taş vs saçma sapan şeyler denk gelmiş. Bir arkadaşın yurt yemekhanesinden aldığı yemeğin içinden kuş tüyü çıktı, bir başka arkadaşınkinden de tavuk tırnağı çıkmıştı yani. Yemek veriyorlar diye yurt tercih edilmez, bana desen ki okula çok yakın diye tercih edicem, onu anlarım mesela. Sen yap yemeğini ama temiz yap. Parası pulu, ucuzluğu batsın ya sağlık elden gidiyor yani, gerisini sen düşün.