• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Arkadaşım lohusalık depresyonuna girdi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Lonely Night

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
9 Temmuz 2018
109
453
33
29
Hepinize merhaba.
Benim arkadaşım birkaç ay önce Doğum yaptı.
Ben ona böyle bir siteye üye olduğumu söyleyince de konu açmamı istedi.

En başından başlamak gerekirse benim arkadaşım hamile kaldığında gayet iyiydi. Hormonal bir dengesizlik yaşamadı veya zor bir hamilelik geçirmedi.
Fakat şöyle bir sıkıntı var ki arkadaşım(Ayşe diyelim)
Ayşe Kendisine ne yapması gerektiğinin söylenmesinden hiç haz eden bir insan değil. O yüzden hamileliğinde de diğer insanlar sürekli ona tavsiye vermeye başladığında çok ciddi tepki veriyordu, ya da sana ne deyip geçiyordu.
Tabii hamileyken çok daha kolay bir şekilde sana ne diyebiliyordu ama Doğum yaptıktan sonra bu konuda biraz zorlanmaya başladı.

Biz çok yakın arkadaşız o yüzden Doğum yaptığı zaman ilk günlerde ben yanında oldum.
Bebek bakma konusunda hiçbir becerim olmadığı için Evi temizledim, yemek yaptım vs..
Ama birkaç gün sonra akrabalar geldi ve sürekli ama sürekli Ayşe’yi eleştirmeye başladılar.
“Neden dışarı çıkarıyorsun?” “Kalın giydir.”
“Seni sütün yetmiyor mama ver.” “Aman şakın mama verme hep emzir.” “Niye emzirmiyorsun?”

Değil Ayşe ben bunları duyduğumda bu insanların boğazına yapışmamak için kendimi zor tutuyordum. Hala susmayı bilmedikleri için hala kavga çıkarmamak için kendimi zor tutuyorum o ayrı mesele.

Peki buradaki sıkıntı ne diyecek olursanız şu;
Ayşe ilk birkaç gün ağrısı olmasına ve emzirememesine rağmen iyiydi.
Ama şu an ya sürekli sinirli ya da ağlıyor. Ve bu ruh halinde kalmak istemediğini söylüyor. Aynı zamanda “tavsiyeci güruh” sağolsun Ayşe de çok evhamlı olmaya başladı.

Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz
bilmiyoruz. Ayrıyetten iyi bir psikolog için maddi durumlarının yeterli olmadığını belirteyim.
Şimdiden teşekkürler.

Öncelikle en yakin zamanda kadin. Doktoruna danissin ve hormonlara tekarar bur baktırsin. Bazen dengesizlikler olabiliyor. Eve bir süre misafir kabul etmesin.. Yaninda canini sikan.kim.varsa evine göndersin. Doktor yönlendirir. Gercekten bir depresyon varsa ona göre ilacta verebilir. Ama sanki daha cok insanlar bunaltmis

Öncelikle sakin olmali evine ziyareyete gelen yakinlari kesinlikle onun kotulugu icin birsey demiyodur ben yeni dogum yptigimda benimle tecrubelerini paylasanlara sinirlenmiyodum tabi rahatsiz edici bi uslupla soylemiyolarsa cok rahatsiz oluyosa guzel bi sekilde kendini ifade edebilir sinirlenmesi hem kendine hem bebege zarar ve sütün hic yemeyle icmeyle alakasi yok sakin olup imkani varsa bol bol dinlenmesi gerek ve en az 4 saat kesintisiz uyku

Öncelikle en yakin zamanda kadin. Doktoruna danissin ve hormonlara tekarar bur baktırsin. Bazen dengesizlikler olabiliyor. Eve bir süre misafir kabul etmesin.. Yaninda canini sikan.kim.varsa evine göndersin. Doktor yönlendirir. Gercekten bir depresyon varsa ona göre ilacta verebilir. Ama sanki daha cok insanlar bunaltmis
Hormonlarında bir sıkıntı Yok. Dediğiniz gibi insanlar omu çok bunalttı. Normalde biliyorum dışarı çıkıp bir hava alsa kendine gelecek ama akrabaları sağ olsun onu da evhamlı yapmayı başardılar.

Hepinize merhaba.

En başından başlamak gerekirse benim arkadaşım hamile kaldığında gayet iyiydi. Hormonal bir dengesizlik yaşamadı veya zor bir hamilelik geçirmedi.
Ayşe Kendisine ne yapması gerektiğinin söylenmesinden hiç haz eden bir insan değil. O yüzden hamileliğinde de diğer insanlar sürekli ona tavsiye vermeye başladığında çok ciddi tepki veriyordu, ya da sana ne deyip geçiyordu.
Tabii hamileyken çok daha kolay bir şekilde sana ne diyebiliyordu ama Doğum yaptıktan sonra bu konuda biraz zorlanmaya başladı.

Biz çok yakın arkadaşız o yüzden Doğum yaptığı zaman ilk günlerde ben yanında oldum.
Bebek bakma konusunda hiçbir becerim olmadığı için Evi temizledim, yemek yaptım vs..
Ama birkaç gün sonra akrabalar geldi ve sürekli ama sürekli Ayşe’yi eleştirmeye başladılar.
“Seni sütün yetmiyor mama ver.” “Aman şakın mama verme hep emzir.” “Niye emzirmiyorsun?”

Değil Ayşe ben bunları duyduğumda bu insanların boğazına yapışmamak için kendimi zor tutuyordum. Hala susmayı bilmedikleri için hala kavga çıkarmamak için kendimi zor tutuyorum o ayrı mesele.

Ama şu an ya sürekli sinirli ya da ağlıyor. Ve bu ruh halinde kalmak istemediğini söylüyor. Aynı zamanda “tavsiyeci güruh” sağolsun Ayşe de çok evhamlı olmaya başladı.

bilmiyoruz. Ayrıyetten iyi bir psikolog için maddi durumlarının yeterli olmadığını belirteyim.
Şimdiden teşekkürler.
insanların sözlerini takmamaya öğrenmemis mi? hemen öğrensin :)))
bu tarzdaki misafirleri kabul etmesin.yoksa o sunu dedi bu bunu dedi diye başkası yüzünden ruh sagligini kaybeder... deger mi? aklini basına alsin. bebeğiyle mutlu günler gecirsin...

Hepinize merhaba.

Şimdiden teşekkürler.

Aysenin kocasi nerde peki?? Cocuktan sonra şam babasi mi oldu??

Hmmm acaba arkadasinizin misafir kabul etmesini engelleyen bir saglik durumu uydurulabilir mi? Cunku depresyon falan da dinlemez bu profesorler surusu.

Aslında kocası ilgilenmeye çalışıyor ama sanırsam Ayşe kocasının beceremeyeceğini düşünüyor.

Sanirim o akrabalari bi muddet eve davet etmese iyi olcak. Eger imkani varsa bikac gun tatile ciksinlar basbasa kafasini dinlesin. Depresyondan ziyade insanlarin laflari ciddi anlamda yipratmis ve yetersizlik duygusu olusturmus. Kabugundan cikjp sustursun herkesi. Duzelir insallah

Aslında kocası ilgilenmeye çalışıyor ama sanırsam Ayşe kocasının beceremeyeceğini düşünüyor.
yanlış dusunce, asil erkekler bu durumda dislanmis hissediyorlar evlilik icinde ve evlilik çıkmaza giriyor , tam tersi olmalı bebeği bolca babasının kucağına vermeli. hem arada sevgi bağı olmalı hem de sorumluluklar paylasilir. sorumluluk paylasilmazsa kadınlar sinir topu oluyor...

Hepinize merhaba.

Şimdiden teşekkürler.
Şuan hassas bir dönemde kim ne derse desin kafasına takma sinir olma potansiyeline sahip. Böyle bir tanıdığımızın gelini doğum yapmıştı biz de ziyarete gittik ama kadın hem kocasını (ki ailecek tanıdığımız biri) bizim yanımızda bırakmak istemedi. hem de bebeğini göstermek istemedi pek. Ben anlayışla karşıladım çünkü kız zaten biraz tuhaf biriydi loğusalıkla iyice hassaslaşmıştır dedim. Ama bu şekilde düşünen kişi neredeyse yok gibi. Herkesten bir laf çıkar özellikle yaşlı kadınlar bilir kişi edasıyla söyler de söyler. Arkadaşınızın biraz kendi başına bebeğiyle baş başa kalmaya ihtiyacı var. Bir de doğumdan 1-2 ay sonra hormonlarına baktırmasında fayda var. Özellikle tiroid hormonlarına. Hipotiroidi de depresyon yapabiliyor.

Zor donemler, ama arkadasiniz unutmasin o bebegin annesi kendisi ve onun icin en iyisini o dusunur. Diger insanlarin dediklerini tavsiye niyetine dinlesin ama gerektigi yerde de cevaplarini kibarca versin. Babayi olabildigince dahil etsin, emzirme disinda babalar herseyi yapabilirler. Bebek uyurken annenin yapmasi gereken ilk sey kendisinin de dinlenmesidir. Mukemmel anne diye birsey yoktur, ama mutlu anne mutlu cocuk diye birsey var.

Niye bu kadar takılmış ki tamam He he deyip geçsin 24 saat onu gözetliyecek halleri yok. Dediklerini yapıyor mu diye.

Kendi bildiği hatta bazen bilemediğini yapacak doğrusunu öğrenecek.

Ayrıca babaya da mutlaka sorumluluk versin. Öyle beceremez deyip babasına güvenmez ise ilerde çocuk ona bağımlı olur hiç babasına bırakamaz. Herşeyi kendi yapmak zorunda kalır.

Üç tane çocuk doğurdum.Bir kere loğusalık depresyonuna girmedim.Çünkü bebeklerime baktıkça bütün hücrelerim mutluluk doluyordu.

Benim tavsiyelerim bunlar.

İlk iş olarak bebek uyudukca kendisi de uyusun. Biraz rahatlatır. Varsın ev ayaklansin önce kendi sağlığı. Bir süre misafir kabul etmesin. Yoksa bu depresyon yer bitirir. Kocasına da guvensin. Erkekler çoğu şeyi yapabilir. Yapamaz edemez diye düşünüp uzaklaştırdıkca eşiyle arasına mesafe girer. Sanırım en temizi çocukla başbaşa kalmak ya. Benim kv ve görümce vardı. Sağolsunlar her şeyimi yaptılar çok yardım ettiler ama yani ne bileyim insan yine de kendini rahat hissetmiyor. Çocuk gece uyanır ben gerilirim. Kv geliyordu aman ne oldu diye. Halbuki bebeğin emmesi lazım. Kötü niyet yoktu çok da severim. Ama psikolojik bir şey. Başkası oldu mu insanın iki ayağı bir papucuna giriyor.

Lohusa depresyonu kişiyi intihara bile sürüklüyor ve bu sürüklemenin sebebi de sözde o kişinin iyiliğini düşünen çok bilmişler. Öncelikle herkesten çok çocuğunu o düşündüğü için çocuğu için en iyi anne o ve ne yapıyorsa doğru çünkü Emin’im en iyisini yapıyordur. Mümkünse o moral bozucuları eve almasın ve dışarı çıksın dışarı çıkmak çocuğu çıkarmak iyi geliyor gerçekten ve gezsin gezdirsin öncedenmiş o kırkı çıkmadan çıkmasınlar falan şimdi herkes yeni doğmuş bebeğiyle avmde geziyor çok da iyi yapıyor ve eşinden yardım alsın her şeyi üstlenmesin insanız sonuçta bir sınırımız var uykusuna da dikkat etsin uykusuzluk sinir yapıyor

Lohusa depresyonu kişiyi intihara bile sürüklüyor ve bu sürüklemenin sebebi de sözde o kişinin iyiliğini düşünen çok bilmişler. Öncelikle herkesten çok çocuğunu o düşündüğü için çocuğu için en iyi anne o ve ne yapıyorsa doğru çünkü Emin’im en iyisini yapıyordur. Mümkünse o moral bozucuları eve almasın ve dışarı çıksın dışarı çıkmak çocuğu çıkarmak iyi geliyor gerçekten ve gezsin gezdirsin öncedenmiş o kırkı çıkmadan çıkmasınlar falan şimdi herkes yeni doğmuş bebeğiyle avmde geziyor çok da iyi yapıyor ve eşinden yardım alsın her şeyi üstlenmesin insanız sonuçta bir sınırımız var uykusuna da dikkat etsin uykusuzluk sinir yapıyor
Böyle kişileri yok etmek mümkün değil bizim bakış açımızı değiştirmemiz daha kolay.
İsteyen istediğini söylesin teşekkür edip kapatırız konuyu olur biter.
Sonuçta herkesin her konu ile ilgili kendince tavsiyeleri tecrübeleri bulunur ve hepimiz bunu dile getiririz.
Şuanda bizde ona birşeyler söylüyoruz aklına yatanı alsın diğerlerinin üstünde durmasın.

Sanirim o akrabalari bi muddet eve davet etmese iyi olcak. Eger imkani varsa bikac gun tatile ciksinlar basbasa kafasini dinlesin. Depresyondan ziyade insanlarin laflari ciddi anlamda yipratmis ve yetersizlik duygusu olusturmus. Kabugundan cikjp sustursun herkesi. Duzelir insallah
Davet etmiyor ki. Sormadan geliyorlar. Hatta anladığım kadarıyla sürekli ima etmesine rağmen anlamamazlıktan geliyorlarmış.

yanlış dusunce, asil erkekler bu durumda dislanmis hissediyorlar evlilik icinde ve evlilik çıkmaza giriyor , tam tersi olmalı bebeği bolca babasının kucağına vermeli. hem arada sevgi bağı olmalı hem de sorumluluklar paylasilir. sorumluluk paylasilmazsa kadınlar sinir topu oluyor...
Dediğim gibi aslında bu konu bakımından da bir sıkıntı yoktu ilk başlarda. Ama sonra sağolsunlar akrabaları bu konu hakkında da yorum yaptığı için iyice evhamlı olmaya başladı.
Sanırsam ilk olarak o akrabaları evinden kovması lazım.

Böyle kişileri yok etmek mümkün değil bizim bakış açımızı değiştirmemiz daha kolay.
İsteyen istediğini söylesin teşekkür edip kapatırız konuyu olur biter.
Sonuçta herkesin her konu ile ilgili kendince tavsiyeleri tecrübeleri bulunur ve hepimiz bunu dile getiririz.
Şuanda bizde ona birşeyler söylüyoruz aklına yatanı alsın diğerlerinin üstünde durmasın.
Evet kesinlikle üstünde durmamak lazım.
Ama maalesef ki bu konuda çevresindeki insanların çok çirkin üslupları var.
Mama verirken bir acaba birazcık daha mı emzirmeyi denesen demek vardır, birde “sen de herşeyin kolayına kaçıyorsun, böyle çocuk büyütülmez, kolayına kaçacaksan yapmasaydın vardır.”
Bende böyle iğrenç üslupları görünce hem yakın arkadaşım olunca Benim de kafama takıldı.

Benimde ani cikislarim oluyordu sinir oluyordum : öyle tutma bebegi kambur edicen, yahu yanlis tutuyorsun ve klasik: bu cocuk ac ac allahini seversen birsey ver suna. (Ac birakiyorum ya:) )
Vallahi cikisiyordum. Anneligime hakaret sayiyordum ki üsluplari igrencti.
Ama asla depresyonda degildim :)
Ama durup durup aglamasi helede dogumdan aylar sonra normal bir durum degil :( destek alsin. Lohusa depresyonu ne kadar atlattim derse desin bugün degil yarin tekrar cökpyoe insanin üstüne. Terapi lazim ... cok gecmis olsun :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X