Artık Bununla Yaşayamıyorum

birderdimvarr

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
18 Eylül 2016
9
27
38
25
Artık nasıl bir çıkar yol bulunur bilemediğimden google'da "ailemin borcu var" diye arattım ve buradaki birkaç konuya rastladım. Bende yazıp içimi dökmek istedim.
Lise son sınıf öğrencisiyim. Bu yıl eğitim hayatımın en önemli basamaklarından biri. Sınav senesi. Lakin ben kafamı derslere vermem gerekirken, sorunlarımızdan kendimi alamıyorum.
Ailemin 40-50 bin tl civarı borcu var. Borcumuz olduğunu bu yılın başında öğrendim, miktarını ise bu yaz. Evde tek çalışan var. Annem ev hanımı.
Okullar açılıyor. Evim okula çok uzak olduğundan okula servis ile gitmem gerekiyor. Büyük şehirlerde bu az buz bir para değil, burda genel olarak anneler var sanırım. Siz de iyi bilirsiniz.
Yaz boyu kıt kanaat geçinmişken, bir de servis ve okul masraflarıyla nasıl baş edeceklerini bilmiyorum. Bu geceki konum bu. Her gece bir konu üzerine düşünüp uyuyamıyorum. Şu an saat gece 02.26. Yazmaktan başka çare bilmiyorum.
Annemle konuşmak istiyorum, açık liseye geçme konusunu. Veya başka bir şehirde anneannemler yaşıyor. Onlardan rica etsek oraya taşınsam 1 seneliğine beni okutabilirler mi diye. Annemle de konuşamıyorum. Ne söylesem üzülüyor. Hepimizden daha çok üzülüyor. Çocuklarına durumu belli etmemek için her şeyi yapıyor. Ben her şeyin farkındayım da, 2 küçük kardeşim daha var. Hemde biri daha 1.5 yaşında.
Durum bu, ablalarım. Ne yapacağımı artık bilmiyorum. Tek çıkar yolum çalışıp bizi hepimizi kurtarmak ama, bu sorumluluk bana ağır geliyor. Gün boyu dalıp dalıp bunları düşünürken buluyorum kendimi.
Ne yapacağımı bilemiyorum.
Eğer bunu okuyorsanız, okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizin dertlerinizin çaresinin olması dileğiyle.

Burs için başvurabilirsin tatlım
Ayrıca durumu olmayan aileler için muhtarlıklar belediyeler bir sürü gıda para alışveriş kartı yardımı yapıyor
Bunlara başvurabilirsiniz
Ayrıca haftasonları olan işlerde çalışabilirsin
Misal Büyükşehir'lerde ajansların gönderdiği elemanlar oluyor Bayram'larda veyahut haftasonları marketlerde stand kurup gıda vb ürün tanıtıyorlar
Her gidişte 50 tl zannedersem

Lütfen sen sadece derslerine ve sınavına odaklan .

Borçlar , sıkıntılar vs . yüzünden oluşacak bsşarısızlıkların anne/babanı daha da üzmekten başka bir işe yaramaz .

Eminim bir çıkış yolu bulacaklardır .

Sen açık lise , okulu bırakmak , çalışmaya başlamak .... gibi düşüncelerden uzaklaş .

Daha da sıkı sarıl derslerine , lütfen .

Tüm bunlar senin sorunun değil.
Annen ve baban 3 çocuğun masraflarını tek maaşla karşılayabileceklerine güvenmiş olmalılar. Şimdi onlar düşünsün.
Asıl soru, üniversiteyi nasıl okuyacağını hiç mi hesaba katmamışlar?
Bu borç nereden çıkmış? Sonradan çıkan bir sağlık sorunu varsa o başka.

Ah canım benim sen ne hayırlı evlatsın böyle maşallah sana..

Notların iyiyse burs için başvuru yapabilirsin.. anneannenler de iyi bi fikir gibi görünüyor.. fakat naparsan yap okulunu bırakma.. Allahın izmiyle işini gücünü ele alıp öyle yardım edersin ailene.. sen derslerine yoğunlaş borç öyle böyle ödenir..

Devlet bursu için yıllardır başvuru yapmaya çalışıyorum, fakat maaş bordrosu isteniyordu. Babam bir türlü o belgeyi getirmediği için başvuru yapamadım. Sürekli ısrar etmenin bi işe yaramadığını görünce artık istemeyi bıraktım.
Yaşım şu an 17. Ürün tanıtımı vb. görevler için 18 olmadan kabul edilebilir miyim?
Üniversite konusunda yardımcı olması için kpss başvurusunda bulundum. Olumlu bir sonuç alırsam okurken aynı zamanda çalışmayı istiyorum.
Notlarım iyi, lise boyunca da ortalamamı yüksek tuttum her şeye rağmen. Anneannemlerin yaşadığı yerdeki fen lisesine denk bir okulda okuyorum. Şansıma 1 kişilik boş kontenjan var o okulda. Sanırım şu an en iyi seçeneğim anneme bu konuyu açmak.
Sizden tek ricam dualarınızda bize de yer vermeniz. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Sağlık ile bir alakası yok. Annem de benimle birlikte öğrendi borç olayını. Başrolde babam, geri planda onun ailesi var. Ve bir anda değil 2011'den bu zamana kadar katlanarak bu hale gelmiş.
Annem de ben de şaşırmaktan başka bir şey yapamadık. Nasıl olur da yıllarca gizlenebilir böyle bir şey diye. Ama yapacak bir şey de yoktu artık.
Annem için asıl yıkım bunun ilk olmaması. Böyle bir şeyin başına 3. Gelişi. Biri ben çok küçükken, diğeri ortanca kardeşim doğduğunda ve son olarak bu. Tamamen duygusal çöküntüde. Eminim yalnızca bizim için ayakta duruyor.

Dediğiniz iş için nereye başvurabilirim ? Bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz acaba?

bir çok burs falan veriliyor bunları araştır ve başvur başarı puanını yüksek tutki daha iyi burslar alabil. borçlar gelir geçer borç dediğin şey hiç bitmez büyüdükçe anlarsın bu biter başka borç başlar ama eğitimin her şeyden önemli sakın bırakmayı dahi düşünme kendine yakın bir liseye aldırabilirseniz aldırın yoksa anneanne en mantıklısı bir sene idare ederler seni bence canını böyle şeylere sıkıpta hayatını mahvetme derslerine odaklan ve puanlarını yüksek tut ileride annenlere daha çok yardım edebilirsin

Öncelikle Allah yardımcınız olsun canım. anneni ve babanı tebrik ederim çok akıllı,bilinçli ve vicdanlı evlat yetiştirmişler. Benim kızlarım senin yarın kadar bilinçli olabilirse ileride kendimi mutlu sayarım. Aslında olması gereken senin bunları düşünmemen ve sadece derslerine odaklanman ama sorunun içinde olduğun için kafana takman normal. Öncelikle unutma herşey olacağına varıyor bu hayatta. Çok düşünüp kendini heba etme. Annen ve babanın mutlaka planları vardır. Anneannenle konuşup onun yanında bir yıl kalman sağlanabilir ama sen ailen olmadan mutlu olabilecek misin? Eğer onlarsız mutsuz olacaksan sakın bu yolu deneme. Evine yakın başka bir okul ayarlamaya çalışabilirsiniz yada burs ayarlayabilirsin. Ailede maddi durumu iyi birinden bu yılki eğitim masraflarını istemekte bir diğer çözüm. Ama bunların hepsini ailen halletmeli. Sen sakın kendi kafandan iş yapma. Eminim bilinçli ebeveyn olarak onlar senden daha çok düşünüp,üzülüp,çözüm yolu arıyorlardır. Allah yolunu açık etsin canım. Ailene yapabileceğin en büyük yardım derslerine çok çalışmaktır bunu unutma. Elbet bu kötü günlerde geçecektir merak etme..

Dediğiniz iş için nereye başvurabilirim ? Bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz acaba?
Ajans adı bilmiyorum tatlım
Ben İstanbul'da oturuyorum
Lise Zaman'ı Bakırköy'de bi ajans vardı Oray'a gitmiştim
İş arama sitesinden bulabilirsin stand elemanı diye sorgulatınca

Sen çalışsan sana en fazla 500 lira verirler. Bununla mı kurtarcan aileni. Ergenlik nelere kadir.

Ananenin yanına git ya da liseyi değiştir. Açık liseye geçiş son çaren olsun. Sakın okulu bırakma. Onlar bir şekilde halledecekler bu borcu. Sen oku ki ilerde hiç borçları olmasın. Uzun vadeli düşün.

İleride bu tür sıkıntılar yaşamak istemiyorsan gerekirse okulun müştemilatında kal ama o okulu bitir ve üniversite kazan. Şurada bir senen kalmış okul değiştirme sakın. Burs başvurusu yapabilirsin. Muhtarlıkla görüşebilirsin. Okul müdürünüz iyi biriyse onunla konuş okulda kalmak için mesela.

Senin tek yapabileceğin şey çok çalışıp iyi bir bölüm kazanmak. Sonra burs falan alırsın. Anneanneye gitmek açık lise falan bunlara hiç bulaşma sadece yüz kat daha çok çalış ve geçerliliği olan bir bölüm kazan

bence hiç üzülme
sen rutininde devam et
gerekirse baban ikinci iş yapsın annen temizliğe gitsin ya da evden başka şeyler yapsın
bu durum şu an senin okulunu bırakmanı düşündürecek bir konu değil

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…