- 31 Ocak 2013
- 7.190
- 44.612
- 798
- Konu Sahibi RaspberrySyrup
-
Bunlardan çok geldi benim başıma, en son durakta otobüs bekliyordum, nasıl yorgunum ama teyzenin biri oturuyor yanındaki boş yere de koymuş poşetini. Tepesinde bekliyorum poşeti çeksin de 5 dk soluklanayım diye. En son hiç yapmayacağım bişey yaptım, poşetini çekmesini beklemeden bankın kenarına oturdum. Nasıl bağırıyor ayakta bekle sen gençsin bilmem ne diye. Dedim yorgunum yorgun olmasam tenezzül etmem zaten dedim. Yaşlısınız diye her şeyi kendinize hak görmeyin dedim. Sus pus oldu. Ben de kesinlikle bundan sonra kimseye kibar olmamaya karar verdim. Otobüste yer veriyorum ama saygısız yaşlılardan nefret ediyorum. Dediğim gibi her şeyi kendilerine hak görüyorlar. Biz genciz ölelim onların mantığıyla. Bi de tepende dikilip yer istemiş demek, saçmalığa bak ya hem de bunu sana yapan erkek. Keşke paylasaydın bi güzel. Nasıl sus pus oluyorlar bi bilsen. Hadlerini bildirmek lazım.Bir metrobüs hikayesi evet.İstanbul'da yaşıyorsanız elbet bir gün sizin de olacak.Bana baya yanlış anlatmışlar insanları,yaşlı insanlara hep saygı duymam gerektiği,iyilik yapmam gerektiği,bunun sonucunda bir hayır duasının bile önemli olduğu öğretilmişti.Belki amaan buna mı kafayı taktın diyeceksiniz ama ben bugün gerçekten çok üzüldüm.
Yer isteyen bir insan görünümlüye kalkıp yer verdim ve üstüne azarlandım.Koltuklar yaşlılar içinmiş,yazıyormuş yer vermem gerektiği.Ve evet o kadar oturan genç erkek varken gelip benim başıma dikildi.İstediğini elde edip bir de üstüne bana laf etti.Sonra oturup tesbih çekti (çok müslüman ooooov!) Ve ben hiç bir şey demedim sırf "gençler çok terbiyesiz" diyen terbiyesizler ülkede malesef var diye.Bu bahsettiğim sözde yaşlı amca ayakta duramayan bir tip değil belirteyim yoksa ben gerçekten bu konuda merhametli biriyim sabahtan beri bindiğim araç sayısı 4'e ulaşsa bile yer verirdim.Ama artık değilim,gerçekten değilim.Kimse mecbur değil,ben kalkmaya da bilirdim.Ama sen herkes mecbur dersen kimse sana yer vermez.Ve evet o çektiğin tespih,kıldığın namaz bir kalp kırdığında bir halta yaramaz.İnsanlardan tiksindim artık.Kibar olmak sadece üzüyor.
Ya bi de yer verip vermemek benim insiyatifimdeki bişey. İster veririm ister vermem. Günahı da benim sevabı da benim. Orda öyle söylenince ne oluyor yani. Ben öyle diyenlere sinir oluyorum. Zaten yer vermek isteyen kalkar verir, vermeyen de kendi bilir, bu kadar basit.Ben de sinir oluyorum.
Genç-yaşlı biri sana yerini veriyorsa bu onun insaniyetindendir mecburiyetten değil.
Bir gün otobüste bir amca söyleniyor, "gençler oturuyor, ne biçim gençlik" gibi...Hemen hemen yaşıt bir amca cevap verdi "kardeş sen de iş vakti çıkma sokağa ne işin var yarım saat sonra çık, insanlar günde 10 saat belki daha fazla çalışıyor,eve posaları gidiyor, sen kalkmış gezmeye gidiyorsun, rahat bırakın gençleri" dedi. Otobüs alkışlamıştı adamı
Tıklım tıklım otobüste oturduğum bir gün yaşlı bir amca binmişti. Belli eski istanbullu derler ya aynen öyle. Takım elbisesi, fötr şapkası falan var. Kalktım yer vermek için omuzumdan tutup geri oturttu. Bu kalabalıkta sana mı yakışır ayakta gitmek bana mı? Sen genç bir bayansın,oturmalısın demişti.
Yaşlılara yer verilmeli tabi bazıları öyle alsi oluyor ki insanın merhamet edesi gelmiyor.
O nasıl bir kibarlıktır ya, gerçekten var mı böyle insanlarTıklım tıklım otobüste oturduğum bir gün yaşlı bir amca binmişti. Belli eski istanbullu derler ya aynen öyle. Takım elbisesi, fötr şapkası falan var. Kalktım yer vermek için omuzumdan tutup geri oturttu. Bu kalabalıkta sana mı yakışır ayakta gitmek bana mı? Sen genç bir bayansın,oturmalısın demişti.
Yaşlılara yer verilmeli tabi bazıları öyle alsi oluyor ki insanın merhamet edesi gelmiyor.
Ben de sinir oluyorum.
Genç-yaşlı biri sana yerini veriyorsa bu onun insaniyetindendir mecburiyetten değil.
Bir gün otobüste bir amca söyleniyor, "gençler oturuyor, ne biçim gençlik" gibi...Hemen hemen yaşıt bir amca cevap verdi "kardeş sen de iş vakti çıkma sokağa ne işin var yarım saat sonra çık, insanlar günde 10 saat belki daha fazla çalışıyor,eve posaları gidiyor, sen kalkmış gezmeye gidiyorsun, rahat bırakın gençleri" dedi. Otobüs alkışlamıştı adamı
Ben sabahın köründe kırmızı rujundan takısına her şeyi tamam olan nine gördüm ya ölsem de gam yemem.Genelde akşam saatlerinde çıkmayı sevenler var. Otobüs yeterince kalabalık olmazmış gibi yaşlı dede ve ninelerimizde dolduruyor. Anlamıyorum gündüz gezmek yasak mı ?
vay tam bir istanbul beyefendisiymiş ah ah nerde o eski beyler dimi... :)
O nasıl bir kibarlıktır ya, gerçekten var mı böyle insanlar
Bi daha olursa sakin kalacağımı sanmıyorum.Bir iki huysuz ihtiyar yüzünden saygı duymayacağım demeseydiniz keşke..
Yaşım sizlerden epey ilerde olduğu için etrafımda çok yaşlanan insanların çocuk gibi olduğunu görüyorum.
Hoşgörüyle yaklaşmak en iyisi bence..
Benimki de zorla sayılır rica adı altında "kalk,oturmak hakkın değil" misali..Bu tip yaşlıların bir de zorla kaldıranı var, ben bir kaç kez denk geldim.
Verdim,ama azar yedim malesef.Kesinlikle hak veriyorum size benzer olayları bende gördüm ve yaşadım. . İnsanlar yaşlı diye elbtte yer verilebilir ama kim bilebilir oturan kişinin herhangi bir rahatsızlığı varmı yokmu diye. .
Büyük olsun küçük olsun herkesin birbiri ile konuşma üslubuna dikkat etmesi gerekir. .
Kimse kimseye yer vermek zorunda değil. . Verdiysede bir teşekkürü hakediyor
Aynen öyle.Mecbur olmasam üstüne para verseler binmem.Okulum var ne yapayım.geçen metroda teyzenin biri gençler eskiden böyle değildi herkes sıra vermek için yarışırdı şimdi herkesin elinde telefon kimse yer vermiyor dedi
canım amcamın biri de eskiden gençler bu şartlarda yaşamıyordu
şimdi hepsi geçim derdine düştü eskiden hayat şartları böyle zor değildi
eskinin gençleriyle şimdinin gençleri bir değil dedi
gerçekten öyle çoğu çarşı pazar gezmesinden geliyor
adam deli gibi çalışmış işten dönüyor birde teyze amca terörü
tabi ki yer verilmeli
ama bazen yer versinler diye teyzeler gözünün içine bakıyo taciz ediyor resmen insanları bende ifrit oluyorum öylelerine..
Kesinlikle,annem ağladığımı görünce korktu.Keşke o anlayışlı amcalardan çoğalsa.O kişinin terbiyesizliği ama öyle insanlar çok fazla.Bir kere de otobüste yaşlı bir amca vardı.Kalkıp genç bayanlara yer vermişti siz ayakta kalmayın diye.Hatta oturan erkeklerden de rica etti bayanlar otursun biz ayakta da gidebiliriz diye.Çok değişik gelmişti bana o kadar ince fikirli oluşu.Zaten dede de ayakta kalmadı hemen genç bir erkek yer verdi.Yani böyle insanlarda var ender olarak.
Bir de bu yaşlı amcaların tacizci versiyonu var Allah korusun.Çoğu insandan duydum yani dikkat etmek gerek.Bu işin genci yaşlısı filan kalmamış...
Ooo bu baya terbiyesizmiş.Dayak yemediğine şükretmeli.Ben de oğluma 7 aylık hamileydim karnım belli değildi
bir kadın dikildi başıma kalk diyor
ben hamileyim dedim teyze başka biri yer versin
hayır kadın çok yaşlıda değil olsa vereyim
beni rezil etti hamileyim diye bahane buluyormuşum yalan söylüyormuşum
aç bakıyım karnına demez mi
büyük şehir de bin bir türlü insan var
şimdi küçük bir şehirde çok rahatım
İstanbul zaten o insan yoğunluğuyla yeterince geriyor insanı
bir de böyleleri denk gelince birine patlamamak elde değil
Başta rica etti bende ona kandım.Okula gittiğim gün içinde 4 araca binmiş oluyorum.Ama gençsin ya yorulamazsın ama onlar keyfine gezmelerine rağmen oturmak hakları.Geçen sene minibüse binmiştim. Acayip yorgundum. Orta yaşlarda bir hanımefendi kalkmak için resmen oturduğum yerden beni rahatsız etti. Bildiğin sırtıma oturdu. Bende yayıldıkça yayıldım. Kibar bir dille söylense kalkılır seve seve yer verilir. Böylelerine susmayacaksın.
Okula gittiğim otobüste malesef onlardan çok..poğaça canavarı günden dönen teyzeler gezecek diye işten yorgun argın bitmiş halde çıkan genç insanlar bi de otobüslerde eziyet çekiyor ya ben çok sinir oluyorum.
Ay bu tiplere bir sinir oluyorum iste bu uyuzlar yuzunden gercekten ayakta duramayan yaslilar da arada kayniyor.
Keşke o da insan olsaymış,ne diyim.kalp kırmamak insanlıktır , atesit insanın görevi de budur , deist insanın da müslüman insanın da , kısaca insanlık görevidir bu
Annemde öyle söyledi ama merkezde ben vardım olan bana oldu.Malesef çok merhametliyim ama ince eleyip sık dokurum artık.yaşlı amca dolmuş dolmuş sana patlamış.
biraz kızım sana söylüyorum gelinim sen anla der gibi olmuş.
hoş bir davranış olmamış tabiki kızmakta haklısın ama herkesi aynı kefeye koymak ta doğru değil.
oluyo böyle,toplumda bin çeşit insan var.
eminim kızssan da yine de yaşlılara yer vermeye devam edeceksindir:))
ben hamile halimle kalkıp yer veririm,çoğu da teşekkür bile etmez ama benim gözettiğim bu değil zaten.
yaşca da genç değilim ama gençler utanmıyor ben utanıyorum yahu:))
kafalarını nereye saklayacaklarını şaşırıyorlar.
bu mecburiyet değil ama toplumsal olarak bugüne kadar riayet ettiğimiz güzel örnek bir davranış.
devam ettirmekte fayda var.
Rencide olan ben oldum.Belki aractaki diger kisiler duysun diye sesli soylenmistir. Size soylememistir yani. Bu da olabilir.
Amin inşallah iyi yapmışsın.Bir de bunların küçük çocuğunu yanına oturtanlarından var sinir oluyorum.Benimde bir kere başıma böyle bir olay gelmişti ama daha feci . Otobüse bindim ve bir yere oturdum (bu birbirine karşılıklı bakan koltukların düz tarafına) , sonra bir yaşlı teyze ve genç bir kız bindiler otobüse . Yanımda ki boş yere teyze oturdu ve bana sen şu ters tarafa geç benim torunum yanıma otursun dedi , ben de o ters tarafa otursun dedim onun başı döner dedi kızda başımda bekliyor kalkayım diye benim de döner dedim ve kız arka tarafa ayakta durmaya gitti. Otobüs iyice kalabalıklaştı ve yaşlı ton ton bir teyze bindi bende kalktım o kadına yerimi verdim ve yanımda ki bana kalk diyen kadın, benim yer verdiğim kadını itti ve buraya benim torunum oturacak dedi ve yüksek sesle otobüsün arkasına seslendi torununu çağırdı . Tabi olaya müdahale ettim ben senin torununa yer vermedim bu kadına yer verdim , yeter otobüse bindiğinizden beri yaptığınız terbiyesizlik dedim ve kadını yerime oturttum. Tabi birinin etmediği beddua birinin de etmediği dua kalmadı . :) Şimdi ikisi de yaşlıydı birisi cadı , birisi şeker Allah şekerlerle karşılaştırsın inşallah :)
Helal bee bi tane bugün olsaydı keşke..Ben de sinir oluyorum.
İnşallah ya biraz empati lazım anlamıyorum bu genç düşmanlığını.Bazı yaşlılar da dünyanın kendi yüzleri suyları hürmetine döndüğünü sanıyorlar,umarım yaşlanınca böyle olmam sanmıyorum olacağımı akıl sağlığımı yitirmedikçe
Ben sabahın köründe kırmızı rujundan takısına her şeyi tamam olan nine gördüm ya ölsem de gam yemem.
Ne gezmesi o saatte daha kargalar çıkmadan?
Ben de oğluma 7 aylık hamileydim karnım belli değildi
bir kadın dikildi başıma kalk diyor
ben hamileyim dedim teyze başka biri yer versin
hayır kadın çok yaşlıda değil olsa vereyim
beni rezil etti hamileyim diye bahane buluyormuşum yalan söylüyormuşum
aç bakıyım karnına demez mi
büyük şehir de bin bir türlü insan var
şimdi küçük bir şehirde çok rahatım
İstanbul zaten o insan yoğunluğuyla yeterince geriyor insanı
bir de böyleleri denk gelince birine patlamamak elde değil
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?