asgari ücret ....

Allah zor durumda olan herkese yardim etsin. Gecim derdi nerde olursan ol zor. Yanlis ifade ettim anlasilmadim, incittiysem ozur dilerim. Ben normal maasle zar zor geciniyorum. Asgari ucret alan annem, yani biz turkiyeye gore maddi olarak iyi, turkiye afrikaya gore.. Daha cok polemik yaratmak istemiyorum, cunku kendimi yanlis ifade etmekden korkuyorum.
Sonuc olarak soylenece tek sey var Allah yardima muhtac insanlara yardim etsin.

vallahi durum iyi degil turkiyede pirlantaya 0 vergi ama meyve sularina gecen %15 zam geldi ciddiyim bak

Diger ulkelerin daha iyi oldugunu dusunuyorsunuz sanirim, en azindan turkiyede maasada zam geliyor. Ben belcikada hic bir zaman maasa zaam geldigini gormedim hep ayni alirsiniz, aldigimiz para 1500 euro ise (bu parayi ytl ye cevirmeyin, cunku bu 1500 euroyu burada harciyoruz) hep 1500 kaldi hic yukselmedi.
Bakin turkiyenin ekonomi si buranin ekonomisine gore 3 kat daha ilerde emin olun. Evet onceden avrupada yasamak, para kazanmak daha ondeydi. Ama avrupa ulkelerinde artik devletlerin kasasinda para kalmadi ve insanlara sariyolar. Her aninizi stresle, cezayla, faturayla, vergiyle geciriyoruz.
Son yillarda turkiyeye donus yapan eskilere bakarak cok fazla. Bende istiyorum, ama oyle pat diyd olmuyo, ve turkiyede hala kanunlarin oturmamis oldugunu, tek yasayan kadinin buradaki rahatlikla yasadigini dusunmuyorum. Ha ozelliklede egitim sistemi, berbat bir sekilde. Orada yuksek okul okumus iyi notlarla cikan bir insanin diplomasinin dengi buranin lise diplomasi (kafadan atmiyorum, yabancilar ofisinde calisirken oturum almaya gelen turk ogrencilef vardi ordan biliyorum). Bu 3 sebep disinda turkiyede yasamak inanin cok daha rahat hem maddi hem manevi...

Bende avrupada yaşiyorum ve evet hükümetler sağcilaşti fakat durum halen Türkiye kadar vahim değil. En basit benzinin litresi 5 euro değil. Etin kilosu 50-60 euro değil. Ki bu Türkiyede böyle. Etin kilosu 50 lira. 1400 lira asgari ücret alan kişi nasil et alsin? Ekmek bile fiyata zam geldi ve gramajini azalttilar. Yani daha az ekmek için daha yüksek bir fiyat ödüyorsun.

Buralarda 15-20bin euro ödedigin araba bile Türkiyede 200bin lira ile ancak satin alabiliyorsun vergiden dolayi. Elektrik, kira ve gaz ücretlerinden bahs etmiyorum bile. Ve bir asgari ücreti almak icin çogu kişinin 12 saat çaliştiğina hiç değenmeyim bare.

En azindan buralarda devlet kira konusunda yardim eder, iyi bir işsizlik maaşi verir, hasta olduğunda yine devlet maaşini öder, üniversiteye gittiğinde onbinlerce euro kaybetmiyorsun, bursla gitme ihtimalin çok. Çocukar doğduğundan beri sinavlara girmek zorunda kalmiyorlar,..

Yani anlayacagin Türkiyenin durumu o kadar harika değil maalesef. Ve O okyanustakibulut01 Ne diyeyim. Umarim millet akillanir da senin durumunda düzelir :(

benim de hayatımın en kötü yılları kpss ye hazırlanırken geçirdiğim yıllardı. işsizdim dershaneye giderdim. üstüm başım hep uyduruk, doğru düzgün bişeyim yoktu. sınıftaki çoğu kız çalışan kızlardı, öğle arasında dışarda yemeğe giderlerdi, ben evden getirdiğim sandviçimi yerdim sınıfta. dershane dışındaki tüm vaktimde evdeydim. kırk yılda bir arkadaşımla dışarda buluşurdum. oturduğumuz kafede ya da herneyse menüde en uygun şeyi arardım iki saat. arkadaşım çalışıyordu o dönem, ordan kalkıp başka yerde kahve içmek isterdi, otururduk, ben çok tokum kahve fazla gelir derdim içmezdim param iyice azalmasın diye. bir kahve kaç lira ki? ama işte paran olmayınca öyle olmuyor. hele bir de o dönem ayrılık acısıyla boğuşuyordum her yönden dibe vurmuştum.

dönüp geriye bakınca hatırladığım tek şey mutsuzluk o günlere dair. ama işte her karanlığın bir aydınlığı oluyor. insan yaşarken hiç geçmeyecek sanıyor ama geçiyor çok şükür. mesela atanamadım ama birkaç yıldır düzenli bir işte çalışıyorum ve asgari ücret alıyorum. ailemle yaşadığım için geçinebiliyorum, yoksa tabiki çok çok zor. ben mesela maaşımla mutlaka her ay çeyizimin bir eksiğini alıyorum. ufak bir kısmını köşeye ayırıyorum. yine de herşey çok pahalı. bişeyi alırken iki kere düşünüyorum mutlaka.

benim de hayatımın en kötü yılları kpss ye hazırlanırken geçirdiğim yıllardı. işsizdim dershaneye giderdim. üstüm başım hep uyduruk, doğru düzgün bişeyim yoktu. sınıftaki çoğu kız çalışan kızlardı, öğle arasında dışarda yemeğe giderlerdi, ben evden getirdiğim sandviçimi yerdim sınıfta. dershane dışındaki tüm vaktimde evdeydim. kırk yılda bir arkadaşımla dışarda buluşurdum. oturduğumuz kafede ya da herneyse menüde en uygun şeyi arardım iki saat. arkadaşım çalışıyordu o dönem, ordan kalkıp başka yerde kahve içmek isterdi, otururduk, ben çok tokum kahve fazla gelir derdim içmezdim param iyice azalmasın diye. bir kahve kaç lira ki? ama işte paran olmayınca öyle olmuyor. hele bir de o dönem ayrılık acısıyla boğuşuyordum her yönden dibe vurmuştum.

dönüp geriye bakınca hatırladığım tek şey mutsuzluk o günlere dair. ama işte her karanlığın bir aydınlığı oluyor. insan yaşarken hiç geçmeyecek sanıyor ama geçiyor çok şükür. mesela atanamadım ama birkaç yıldır düzenli bir işte çalışıyorum ve asgari ücret alıyorum. ailemle yaşadığım için geçinebiliyorum, yoksa tabiki çok çok zor. ben mesela maaşımla mutlaka her ay çeyizimin bir eksiğini alıyorum. ufak bir kısmını köşeye ayırıyorum. yine de herşey çok pahalı. bişeyi alırken iki kere düşünüyorum mutlaka.

ben gittim asistanliga falan adam yuzume degil orama burama bakiyordu arkadasimin biri dediki sapik o adam dedi seni cagirmaz dedi... bir suru olayla karsilastim ... nerelere basvrdm olmuyor belki bu da benim sinavim

Sonuçta ev geçindirmek gibi derdin yoksa aldığın maaş sana kalır eline harçlık olur. Alışveriş de yaparsın istediğin bir yere de gidersin.

cok zorr.. ben 4 yıl boyunca asgari ücretle kendime ceyiz yaptım yeri geldi aileme yardım ettim babama kredi cekip onu ödedim ve elimde kalanla yetindim..
böle anlatınca ooo baya bişeyler yapmışım gibi duruyo ama hiç öyle değilmiş. hep eksiklerle yaşadım.

asgari ücretli bi işe girdiğin de ..welcome to surviver..

öncelikle iyi akşamlar ...size birsey sormak istiyorum aranizda asgari ucretle gecinip herseyi yapabilen varmi ? daha once soylemistim issizim kpss calisiyorum demistim... evden bunaldim artik tatile bile gidemiyorum ... arkadaslarim evlendi yada baska sehirlerde cafeye yada evlerine gitme durumum yok ...onlarinda benle bulusma durumu... ya disari markete cikiyorum eve alinacaklar icin baska da yok.. is ariyorum oda yok...kurslara bakiyrum ascilik yada pastacilik oda yok...iyice asosyal oldum ... asgari ucretle geciniyoruz zaten tatile gitme imkanim cok dusuk ... birsey alacaksam fiyatina bakiyorum direk vazgeciyorum kendimden nefret etmeye basladim
Ben fazla alıyorum ama bende geçinemiyorum geldiği kadar gidenin de oluyor malesef ülke geneli hep bi gider olucak illa ki onu oraya bi kısmını diğer tarafa ayıra ayıra kalan olmuyor hep aynı.

iş yokki ... cidden kimse inanmiyor nasil bir sanssizlik diyorlar ... bende kpss calismaya merakli degilim evde boşta oturmak istemiyorum ... temel liseye gidiyrm 1 yil bedava calis seneye begenirsek cagiririz diyor adam ...
yalnız bir yerden başlamak gerekiyor maalesef..
ülkenin ve sistemin bozukluğu ortada..bazı şeyleri kabullenip belki de yeni bir yol çızmek gerekir henüz vakit erkenken...

geçen biri sosyal medyada paylaşmış """abim 8 yıldır atanmayı bekliyor artık atanmasa da olur, çünkü bildiklerini unuttu """ şeklinde...bu çok acı..hepimiz istiyoruz mezun olduğumuz bölümlerde hemen atamamız olsun,işe başlayalım..ama öyle bir sistem yok bu ülkede...genç nüfus çok fazla ve herkes üniversite mezunu artık...hem de bir çoğu 2.üniversitesini bitiriyor..herkeste bir şekilde yabancı dil var..deneyim de çok önemli..bu noktada sizin yerinizde olsam 2 seçenekten birinde karar kılardım..
1.si az ücret ile çalışmayı kabul ederek 1-2 yıl maalesef dişimi sıkar, kendi alanımda deneyim edinerek ilerlemeye çalışırdım
2.si ya da tamamen farklı bir alana yönlenir, yeni bir meslek edinmeye çalışırdım..ismek kurslarına gidebilirsiniz..bilgisayarlı muhasebe, web tasarım, insan kaynakları vs bir çok alanda çok farklı mesleki eğitim kursları var..
yeni bir yol çizip kendime yeni bir meslek edinir o alanda ilerlerdim..çağrı merkezleri çalışma koşulları çok ağır alanlar...uzun süreli çalışmak çok zor..ilerlemeyeceğiniz bir alanda günü kurtarmak için çalışmayın bence..geleceğinize yön vermek için harekete geçmek daha mantıklı gibi..konuya dönersek geçinilmek zorundaysa, asgari ücretle tabi ki geçinilir, geçinen milyonlarca da insan var...ama mutlu etmez.siz şuanda mutsuzsunuz, bu şekilde bir ömür sürdürmek sizi çok daha mutsuz eder.

Bende avrupada yaşiyorum ve evet hükümetler sağcilaşti fakat durum halen Türkiye kadar vahim değil. En basit benzinin litresi 5 euro değil. Etin kilosu 50-60 euro değil. Ki bu Türkiyede böyle. Etin kilosu 50 lira. 1400 lira asgari ücret alan kişi nasil et alsin? Ekmek bile fiyata zam geldi ve gramajini azalttilar. Yani daha az ekmek için daha yüksek bir fiyat ödüyorsun.

Buralarda 15-20bin euro ödedigin araba bile Türkiyede 200bin lira ile ancak satin alabiliyorsun vergiden dolayi. Elektrik, kira ve gaz ücretlerinden bahs etmiyorum bile. Ve bir asgari ücreti almak icin çogu kişinin 12 saat çaliştiğina hiç değenmeyim bare.

En azindan buralarda devlet kira konusunda yardim eder, iyi bir işsizlik maaşi verir, hasta olduğunda yine devlet maaşini öder, üniversiteye gittiğinde onbinlerce euro kaybetmiyorsun, bursla gitme ihtimalin çok. Çocukar doğduğundan beri sinavlara girmek zorunda kalmiyorlar,..

Yani anlayacagin Türkiyenin durumu o kadar harika değil maalesef. Ve O okyanustakibulut01 Ne diyeyim. Umarim millet akillanir da senin durumunda düzelir :KK43:

Sana helal olsun ya.
Avrupada yaşayıp dalga gecer gibi turkiye burdan daha iyi durumda diyenlere öyle kızıyorum ki.
Neyse vermişsin sen cevaplarını eline sağlık.

Var var bak teee yurtdisina bile yetiyor asgari ucretimiz sukur, bizimkiler ac gozlu canim her yil mont alinmaz ki cix cix cix :KK53:

kız office onu ben dedim her yıl mont alınmaz diye

ama ülkenin vahim halinden haberim var ve yurt içindeyim

ben sistemin tümüne karşıyım ülke vs değil tüm dünya

giderek yayılan kapitalist düzenin son geldiği aşamalara

bu arada atama beklemenin sonu yok

branşınızda atama az bir de üstüne mülakat gelince atanırsan sürpriz olur modunda

o zaman gerekirse bir sene karın tokluğuna çalışıp piyasaya bir yerden girmek lazım

çok yakınım var yaşı 40

yıllardır atanmaya çalıştı özelde çalıştı vs vs

bir süre çalışıp para biriktirip bir süre kursa vs gitti

sonuçta hala atanamadı bir dönem az tercih vardı bir dönem kadro yoktu o oldu bu oldu

aynı sene bir çok yer ile görüştü çok farklı fiyat teklifleri vardı daha kurumsal görünen bir yerde başladı

ama o hep atanabilir miyim düşüncesinde olduğu için hep mutsuz

o nedenle bir yerde atanamayacağını kabul edip gerekirse yol parasına çalışıp bu piyasaya çıkmak lazım

gercekten bir yerle anlastim adam cayciya sigorta yapiyor bana yapmiyor ...ona da tamam dedim adam daha sonra kimyada anlat diyor lise kimya hic kolay degil ... resmen caresizligimi kullanmaya calisti ... gercekten baska yerlere de basvrdm arkadaslarim 500e calisiyor ... ya ne yasadigimi bir ben bilirim ...

okuyan herkesten dua bekliyorum ... allah iş bulamayanlara iş versin ... kimsenin mali mulku gozumde yok evleneyim kurtulayim dusuncesi yok.. zaten arkadaslarim bile yuzune bakmayacagin adamlar memur istiyor dyr ...oraya atananlara bak senin gibileri atamiyorlar diyrlar .. kpssyi 3 secenekten biri olarak ve evde bos durmayim diye calisiyrm umudumu tamamen baglamadim..kulturlu bir insanim arkadaslarimin arkadaslari hersey hakkinda azda olsa bilgn var dyrlar ama birseye yaramiyir iste

kız office onu ben dedim her yıl mont alınmaz diye

ama ülkenin vahim halinden haberim var ve yurt içindeyim

ben sistemin tümüne karşıyım ülke vs değil tüm dünya

giderek yayılan kapitalist düzenin son geldiği aşamalara

Yok yahu sana demedim onu aslinda senin mesajini okudum mu bilmiyorum kor sabah tek goz haldeydim :27: aslinda her yil mont alinir o kadar kalitesiz yapiyorlar ki artik ama mesela benim montum 3.yila girdi cunku cocuklar buyudugu icin onlarinki zorunluluk artik.. bunun yaninda Belcika da yasayan arkadas her yil mont aliyorum tabi Turkiyedeki gibi cesit cesit alamiyoruz deyince aklima Levent Kircanin asgari ucret parodisi geldi.. o da diyordu kilo kilo et ve muz yemeyin diye ona istinaden yazdim :27: gecen gun Almanya da ki market brosuru dolaniyordu ortada, oralarda yasayip da Tr de durum cok iyi diyenlere rabbim buradaki asgari ucreti nasip etsin ne diyelim :)

Evlimisin öncelikle onu sorayım. Evli değilsen ailenle yaşıyorsan bir işe girip asgari ücret alsan da sana yeter. Az biraz birikimle tatiline de gidersin üst başda alırsın.

Şayet Evliysen asgari ücretle geçinmen mümkün değil.

Gerçi bu devirde 10 bin maaşında olsa geçim yine zor yine zor. Gelir ne kadar yüksekse gider o kadar oluyor.

Edit: Bekar olduğuna istinaden bu kadar psikolojin bozulmuşken kalkıp bide asgari ücretle çalışan birine aşık olursan o zaman görürsün yaşanırmıymış yaşanmazmıymış.

Saldirgan bisekilde konusmak ne diye ? Ayni dusuncelere sahip olmadigimiz icinmi? Ben boyle bir sey ima etmedim kara cahil. Sakin konusmak, yumusak konusmak varken.. Donmek okadar zor. Insan bi evden tasinirken bile, sehir degistirirken bile cok dusunur kaldiki ulke degistirmekden bahsediyoruz... Emin olun benim akrabalarima sorsan onlarda aynisini der, iste hic sikayetci olmadimizi, cok memnun oldugumuzu, gayet iyi bir hayat oldugumuzu, her yil yaz tatiline parali gittigimizi.. Ama buna gozlerinizle sahit olmaniz baska, onlarin soylesine gore, tatiline gore soylemek baska.. Kimse size oturupda avrupanin kotu noktalarindan bahsetmez, cunku siz zaten kendinizi cok bilgilenmis ve karsinizdaki cahil konumuna koyuyorsunuz.
Konu disina ciktim sanirim, konu sahibinden ozur dilerim...
Avrupada Almanyada Belcikada yaşamak rahat ve güvenli.Belki insanlar artik bunaldi ,havasinda suyundan ama gercekten dönmekte istemezler.
Almanyada asgari ücret aliyorsan ve ailen varsa ek olarak birde sosyal yardim ailiyorsun devletten .Maaşin kirana yetmiyorsa(burda şartlar var elbette iki kişi 100mk evde oturamaz) yardim alirsin.
25yaşina kadar okuyan çocuklar cocuk parasi var.
Almanyada herkesin arabasi var hatta ailede 2tane olanlar var .Kolaylikla herkes ihtiyacini nakit ödeye biliyor .Kimse burda kredi karti borcu ödemiyor .
Kişyaz hertürlü yiyecek var ve etsizde yaşamak zorunda kalan yok.
Gurbetciler hersene memleketlerine giderler .
Burda bir işsiz adamin kolayca türkiyede bir evi ve tatil evi var .Çünkü işsizlikten dolayi devletten sosyal yardimiyla geciniyor (kira+yiyecek +içecek parasi)kari koca olarak gizli çalişmaya giderek ayda 4000euroya yakin para giriyor eve.
Boşuna türklerin adi sosyal parazit olarak çikmadi.
Birde hak ve güven .Hakkinizi sonuna kadar araya bilirsiniz .Torpilden korkmaniz gerekmez.Güvende gece istediğiniz gibi dolaşa bilirsiniz.
Bunlarin hangisi türkiyede var?

Nereye varmaya çalışıyorsunuz?
Maaşa yapılan zam ne kadar Allah aşkına?
İnsanlar karın tokluğuna yaşıyor bu ülkede.
Yurtdışından atıp tutmak çok kolay ama hiçbiriniz burada yaşamaya yanaşmıyor. Lafa gelince yangında kül bırakmıyorsunuz.
* Arada başka Türk kanallarının haberlerini de izleyin lütfen!
Emeklilerin 2 kuruşluk masşına göz konuyorsa bir ülkede, o ülke zatrn artık bitmiştir
:KK9::super:
Maaşa zam geliyor sonra hoop vergi dilimi.. insanlar pazardan eli boş dönüyor nerdeyse..
Bi atasözü var ya anlayana davul zurna saz anlamaya...

Diger ulkelerin daha iyi oldugunu dusunuyorsunuz sanirim, en azindan turkiyede maasada zam geliyor. Ben belcikada hic bir zaman maasa zaam geldigini gormedim hep ayni alirsiniz, aldigimiz para 1500 euro ise (bu parayi ytl ye cevirmeyin, cunku bu 1500 euroyu burada harciyoruz) hep 1500 kaldi hic yukselmedi.
Bakin turkiyenin ekonomi si buranin ekonomisine gore 3 kat daha ilerde emin olun. Evet onceden avrupada yasamak, para kazanmak daha ondeydi. Ama avrupa ulkelerinde artik devletlerin kasasinda para kalmadi ve insanlara sariyolar. Her aninizi stresle, cezayla, faturayla, vergiyle geciriyoruz.
Son yillarda turkiyeye donus yapan eskilere bakarak cok fazla. Bende istiyorum, ama oyle pat diyd olmuyo, ve turkiyede hala kanunlarin oturmamis oldugunu, tek yasayan kadinin buradaki rahatlikla yasadigini dusunmuyorum. Ha ozelliklede egitim sistemi, berbat bir sekilde. Orada yuksek okul okumus iyi notlarla cikan bir insanin diplomasinin dengi buranin lise diplomasi (kafadan atmiyorum, yabancilar ofisinde calisirken oturum almaya gelen turk ogrencilef vardi ordan biliyorum). Bu 3 sebep disinda turkiyede yasamak inanin cok daha rahat hem maddi hem manevi...
Anlatamazsın bacım yaşamayan anlamaz boşuna uğraşma:)

Nereye varmaya çalışıyorsunuz?
Maaşa yapılan zam ne kadar Allah aşkına?
İnsanlar karın tokluğuna yaşıyor bu ülkede.
Yurtdışından atıp tutmak çok kolay ama hiçbiriniz burada yaşamaya yanaşmıyor. Lafa gelince yangında kül bırakmıyorsunuz.
* Arada başka Türk kanallarının haberlerini de izleyin lütfen!
Emeklilerin 2 kuruşluk masşına göz konuyorsa bir ülkede, o ülke zatrn artık bitmiştir
Geri gelmek oralardan kolay mi saniyorsun? Tum duzenini colugunu cocugunu birakmak kolay mi? Senin gibi insanlar bolca varsayim uzerine atip tutarlar.. imkanin varsa bi evropa ulkesine gidip gorneni tavsiye edebilirim sana.. gitmiskende agaclardan bi kac bin avro toplarsin artik :)

Back
X