- 20 Aralık 2011
- 158
- 126
- 103
- Konu Sahibi Gunisigi bu
-
Giden gidiyor. Benim bayan arkadasim Israil'de iki sene zorunlu askerlik yapti. Su anki askerlik sistemimiz biraz sorunlu. Gerekli duzenlemelerle basarilabilir. Ama bence askere gitmek istemeyen gitmesin zaten. Gonulsuz yapilan askerligin memlekete bir faydasi olmaz. Askere gitmek istemeyenlere de askerlik suresince sosyal sorumluluk gorevi verilebilir. Boyle yapan ulkeler de var.
Iste zorunlu askerlik yapmak istemeyene de zorunlu sosyal sorumluluk getirilebilir. Sistemdeki problemleri duzeltmek lazim. Zorunluyu oldugu gibi kaldirmak cozum degil. Ben kaldirilacagini da pek bir duzenleme yapilacagini da onumuzdeki birkac sene icinde beklemiyorum yalniz. Hatta bedelliye de pek ihtimal vermiyorum birkac sene icerisinde. Net bir sey diyemem tabi.Benim dediğimde o, zorunlu kılınması ve bunu yapmamayı bu kadar eleştirmeyi anlamıyorum. Çok isteyen gitsin, tecrübe etsin alsın boyunun ölçüsünü. :)
Emin olun orada yaşananların vatana millete bir faydası olmuyor, olmayan savaşlarda can veriyor insanlar vs. vs. işin siyasetine girmeyeceğim ama bu kadar bencil düşünülmemeli bu konularda.
Polemik cikmasin diye etiketlememek mantikli bir cozum evet. :)Ne kadar da erkek bi erkek
Arkadasim bir disi. Bir hanim, bir kadin, bir bayan, bir female.
Kadin arkadasim deyince de tuhaf geliyor kulaga. Icime sinmedi.Bayan değil kadın işte :)
Keşke kadınlara da böyle bir şans verilse ..gurur duyarım ..bu vatana borçluyuz. ..şehitlerimize borçluyuz. .. " zorunlu askerlik kaldırılsın " diyenler : vatan borcunu ödemeyen, misafir gibi yaşayanlar, buyrun hayalini kurduğunuz topraklara (ülkelere) nasıl çalışmayana ekmek yoksa ,savaşmayana da toprak yok ...donarak bile şehit olan yavrulamiz var ..sen sıcacık çorbanı içerken, gezerken ,uyurken .....Yada herneyse , birilerinin balkonuna al bayrak asılıyor, Ahmeti, Mehmeti yine allara sarılmış evine son bir kez giriyor ....analar ,babalar ,kardeşler ,eşler yanıyor ,ağlamıyor dik duruyor ..."2 yavrum daha var ,vatana feda olsun" diyor ...Niye ? Senin için değer mi ?bu vatan hepimizin, sahip çıkalım (askere gitmeyen ve niyeti olmayanlar için tüm bu söylediklerim )+1
Israilli bayan sinif arkadaslarim vardi birisiyle bu konu uzerinde konusmustuk. Aslanlar gibi askerligini yapmisti kiz 2 sene. Erkekler de 2.5 sene yapiyormus sanirim. Tecrubesiz erleri savasmaya gondermektense Israil gibi askerlik suresini uzatip adam akilli bir egitimle gondermeliyiz belki de. Baslangic olarak istege bagli bayanlar da askerlik yapabilse hos olur hatta
Sistem duzeltilmeli cok problem var ama askerlik komple kaldirilsin gibi bir sey olamaz. Cografi acidan cok buyuk dezavantajimiz var. Bir Isvec, Norvec degiliz. Ne cografi acidan ne nufus acisindan. Hangi yonetim gitse hangi yonetim gelse bu durum degismedi, degismez de. Daha fazla kayip vermeyelim diye asker sehit oluyor. Ölenler de gazi olanlar da yasadiklarindan dolayi travma gecirenler de bazilarimizin kardesi, bazilarimizin kuzeni, bazilarimizin babasi, bazilarimizin dayisi. Gonlu olmayanin gitmesine de cok iyi bakmiyorum ben zaten. Gonulsuz askerden bir fayda gelmez.2 tane asker cayır cayır yandı da bir tane açıklama gelmedi.
Bizim olmayan savaşların içinde çocuklarımız ölüyor sesimiz çıkmıyor.
Nasıl ki Irakta ölen Amerikan askerlerine orda ne işleri vardı diyorsam aynı hesap.
Filistinde Bosnada zamanında Kosavada ölen insanlar bir amaç için vatanları için ölüyordu. Bizim ülkemizde şu anda kim ne için ölüyor belli değil. Masabaşı hesaplar, bir gün bey dediğimiz bir gün düşman ilan ettiklerimiz ve daha bir sürü basiretsiz kararlar yüzünden ölen çocuklar.
Burda böyle vatan millet sakarya. 2 TANE ASKERİMİZ CAYIR CAYIR YANDI. NEREDEYDİNİZ?
Sistem duzeltilmeli cok problem var ama askerlik komple kaldirilsin gibi bir sey olamaz. Cografi acidan cok buyuk dezavantajimiz var. Bir Isvec, Norvec degiliz. Ne cografi acidan ne nufus acisindan. Hangi yonetim gitse hangi yonetim gelse bu durum degismedi, degismez de. Daha fazla kayip vermeyelim diye asker sehit oluyor. Ölenler de gazi olanlar da yasadiklarindan dolayi travma gecirenler de bazilarimizin kardesi, bazilarimizin kuzeni, bazilarimizin babasi, bazilarimizin dayisi. Gonlu olmayanin gitmesine de cok iyi bakmiyorum ben zaten. Gonulsuz askerden bir fayda gelmez.
Sinirlarimiz kapansa da guvenli bir ulke olabilecegimizi zannetmiyorum. Bizim dis politikamiz cok onemli ama bizim gibi sinirimizdaki ve daha uzagimizdaki ulkelerin de bir dis politikasi var ve salt bizim politikalarimiza gore sekillenmiyor maalesef. Bu yuzden her daim guclu bir orduya ihtiyacimiz var. Bu sadece insan gucuyle de olmaz. Kaliteli, donanimli techizat lazim. Sartlar dort dortluk olana kadar askere evlat gondermemek cozum degil ama bir tercih olabilir. Israil ornegini vermistim yukarida. Zorunlu askerlik kadinlar icin 2 erkekler icin 2.5 sene kadar ve ciddi bir egitim veriliyor. Biz de askeri daha saglam egitmek ve gerekli techizatla desteklemek icin basarili modelleri incelemeliyiz.Bunun üzerinde saygı çerçevesinde tartışılır. Kimsenin adamlığını sorgulamak kimseye kalmadı. Sistemdeki en büyük yanlışlardan biri daha ateş etmesini doğru düzgün bilmeyen çocukları savaşın ortasına koymak. Ben çocuklarımı kimsenin saçmasalak stratejileri yüzünden ölsün diye gözünün içine bakarak büyütmüyorum. Aynı şekilde herkesin de bir şeyleri sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Yani sadece ben değil, bütün anneler çocuklarını bu şekilde önlenebilecek ölümlerde kaybetsin diye doğurmuyor, büyütmüyor. Bu sistem düzelene kadar da bu fikrim değişmeyecek. Dediğim gibi çocuklarımız ölüyor ve bir açıklama bile gelmiyor. Üstü örtülmeye çalışılıyor, sınırlarımızı sonuna kadar açıp önce biz güvensiz hale getiriyoruz sonra kendi güvensiz hale getirdiğimiz sınırlarımız için aptal bir savaşın içine gidiyoruz. Dış politikamızla ilgili bir tane doğru adım atamıyoruz bunun ceremesini de 20 yaşında hayatında 1o kere ateş etmiş çocuklara çektiriyoruz.
Artık savaş salt insan değil. Artık hatta neredeyse göğüs göğüse çarpışma ortadan kalkacak. Dronelarla vuruyorlar bazı savaşlarda. Hala en çok övündüğümüz şey asker sayımız olmamalı. Artık biraz da bilime ve teknolojiye yatırım yapma zamanı.
Sinirlarimiz kapansa da guvenli bir ulke olabilecegimizi zannetmiyorum. Bizim dis politikamiz cok onemli ama bizim gibi sinirimizdaki ve daha uzagimizdaki ulkelerin de bir dis politikasi var ve salt bizim politikalarimiza gore sekillenmiyor maalesef. Bu yuzden her daim guclu bir orduya ihtiyacimiz var. Bu sadece insan gucuyle de olmaz. Kaliteli, donanimli techizat lazim. Sartlar dort dortluk olana kadar askere evlat gondermemek cozum degil ama bir tercih olabilir. Israil ornegini vermistim yukarida. Zorunlu askerlik kadinlar icin 2 erkekler icin 2.5 sene kadar ve ciddi bir egitim veriliyor. Biz de askeri daha saglam egitmek ve gerekli techizatla desteklemek icin basarili modelleri incelemeliyiz.
Sinirlarimiz kapansa da guvenli bir ulke olabilecegimizi zannetmiyorum.
Multeci kontrollu alinsin veya hic alinmasin isterlerse sinir kapatmayla sorunumuz maalesef cozulmez. Bomba patlamasi da verdigimiz sehitler de yeni degil maalesef.Bunu gerçekten düşünüyorsanız, son zamanlarda patlayan bombaların ardından çıkan insanların o kevgire dönmüş sınırlardan girdiğini göremiyor olmanız lazım. Sınır kapatmaktan kastım bazı şeyleri kontrollü yapmak. Ama neyimiz kontrollü ki ülkeye mülteci alımı kontrollü olsun.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?