Forex yatırım araçlarından sadece bir tanesidir, viob (vadeli işlem opsiyon borsası) bist (yani borsa) yapılabilir, tabii biraz bilgi sahibi olmak, biraz sermaye olması ve iyi bir aracı kurumda hesap açmak gerekir, bankaların fonlarına da yönelebilirsiniz ama yatırım yapacak insanlara 2 önemli tavsiye verebilirim, aracı kurumda hesap açacaksanız banka kökenli olanları araştırın, birde yatırım yapacağınız alanla ilgili mutlak bilgi sahibi olun, çünkü insan bilmediği denizde boğulur.
forex zaten gitti de viob ve bist hala aklımda.Yatırım araçlarında risksizlik diye birşey yoktur, her zaman bir risk vardır zira piyasadaki yatırım araçları viob, borsa vb iç ve dış ekonomik, siyasi dalgalanmalara göre hareket eder, kurlar, istikrar, tarım dışı istihdam dahi piyasanın aşağı veya yukarı dalgalanmasına neden olur.
Kar, bilene hepsi karlıdır, bilmeyene hepsi bir gecede batma sebebidir. Önemli olan nedir biliyor musunuz ? Elinizdeki sermayeyi doğru kullanmaktır, tüm sermayenizi zengin olacağım diye yatırırsanız elinizde hiç birşey kalmaz, paranın 4'te 1'ini kullanıp kalan kısmı arkada sağlam tutmak bana göre akılcı bir yöntemdir.
İnternette çokça yazılar bulabilirsiniz bu konularla ilgili, ilgi alanınıza giriyorsa bol bol yatırım danışmanlarının, piyasa duayenlerinin makalelerini okuyun, bist nedir, viob nedir iyice öğrenin.
aslında forex yani fx meselesi şu an tam da yurt dışındaki yatırım konularına benzedi. oralarda da bireysel olarak yatırım yapamıyorsunuz, yapsanız bile kazançlı olamıyorsunuz menkul değerlerde. bizde de resmen bireysel yatırımcının, küçük yatırımcının önünü kestiler işte. benim fx ile alakalı bildiğim en önemli şey kesinlikle para birimleri üzerine oynadığınız ülkelerin ekonomilerini çok iyi bilmeli, gelişmeleri yakından takip etmeli ve ekonomik tahminler falan yapabilmelisiniz, doğru tahminler. ama burada işin içine bela bir durum giriyor ki bu siyasettir. mesela usd ve try düşünelim, dolar ve liramız. hem ABD hem de Türkiye ekonomisini bilmeli, öngörülerde bulunabilmeliyiz. ancak işin içine siyaset girince ani gelişmeler yaşanabiliyor. bu ünlü ekonomistlerin bile sıkıntı yaşadığı bir durumdur. benim yakından takip ettiğim ekonomist mahfi eğilmez bunu söylemişti, yani adam düşüncelerini falan paylaşıyor, öyle hükümetten falan da korkmaz çekinmez ama adam dedi ki Rusya ile uçak krizi yaşanacağını önceden bilemediğim için rusya uçak krizi yüzünden ekonominin nasıl etkilenebileceği hakkında fikir yürütemedim dedi. bu çok normal, mesela 15 temmuz darbe girişimi de ülkeyi ekonomik yönden kötü etkiledi. şimdi kim nerden bilsin ki darbe olacağını? bir de arkasından ohal ilan edileceğini, bunun 1 sene süreceğini. böyle şeyleri bilemiyoruz ne yazık ki. bir de bizim ülkemizdeki siyaseti düşünün, bi ara dolar resmen 4 tl'yi görmüştü, bunun sebebi tamamen siyasetti. bizim cumhurbaşkanı "yakar geçerim, ezer geçerim" tavırlı bir insan, bunu hepimiz biliyoruz, mizacı falan sert. ekonomi böyle şeylerden çok etkilenir, adam 2 kelime güzel şey söylese doların yükselişi yavaşlayacak ama o tam tersini uyguluyor, sert konuştukça kurlar fırlıyor(du), o dönemi anlatıyorum. şimdi mesela biz eğer ekonomik gelişmelere göre paramızı riske attıysak bir anda yaşanan siyasi olayların ekonomiyi kötü etkilemesini hesaba katalım desek nasıl katabiliriz ki? böyle birşey ya çok zordur ya da imkansızdır. birden bire pat diye cumhurbaşkanı ölse ya da biri öldürse, ülkede neler olabilir? ekonomi nasıl etkilenir? ya da başka birşey işte. mesela 15 temmuzdaki darbe başarılı olsaydı ya da o gerçekten TSK darbesi olsaydı nasıl bir ekonomik krizle karşılaşırdık hayal bile edemiyorum.
ya da siyasetten uzaklaşalım, en basidinden, sadece bir doğa olayı olan deprem, Allah korusun, Allah esirgesin tabi ama hemen şimdi İstanbul'da oluverse... Ekonomi mi kalır... bu ve bunun gibi daha birçok sebep var, tahmin edebildiklerimiz ve tahmin edemediklerimiz... o nedenle ekonomi ile alakalı birşeyler yapıyorsanız her zaman risk vardır.