Bağımlılığımdan nasıl kurtulurum?

Ben de benzer belirtiler veriyorum ama sizim gibi kapatirim diyemiyorum ya
Wp artik baya baya yer kapliyor hayatimiza
Medya alip gondermenin en hizli yolu resmen
2 gun silsem arayip sana yazdik neden cvp vermiyorsun diye soranlar oluyor
Instada cok dinamik bir hayat var
Sanki 1 gun girmesem bir suru sey kaciracakmisim hisssediyorun
Cok sacma biliyorum ama merak ettigim kisiler var
Mesela kampanyasini takip ettigim sma li bebekler var su ana
Her gun 1 2 kez girip bakiyorum mutlaka
Indirim paylasan hesaplar var onlara gun icinde birkac kez bakiyorum
Bebek bezi falan alacakken cok uyguna aliyorum bu sekikde
Ya da ben cok karikatürist takip ederim seri seklinde strory atıyorlar
Kafam dagiliyor sahsen, iyi geliyor bikac dk da olsa dertlerimi unutuyorum
Face de tek bir meslek grubuna uyeyim oraya bakiyorum gunde birkac kez
Saglikci oldugum icin gundem mevzuatlar cok dinamik yine
Su an calismasam da guncel degisikliklerden haberdar olmak istiyorum

Hayat cok dinamik kisaca
Dun agladigimiz seyi bugun hatirlamiyoruz
O yuzden uzun sureli bir seye odaklanmakta cok zorlaniyoruz
Size ozel degil yani cagimizin handikapi...

Ben film izlerken bile telde dolanıyorum
O yuzden artik orgü örerek film izliyorum
Hem abur cubur da yememis oluyorum elim dolu olunca
Belki fikir olur
El işi baya oyalayici oluyor hem de terapi

Ben de konuyu takipteyim bu arada
Baska fikirler icin
Allah sifamizi versin :KK70:

evet ben de benzer durumlardayım işte.
facebook falan kullanmıyorum da whatsapp bitirdi beni. işin kötüsü ben gevezeyim biraz. yani kendim de uzun uzun muhabbeti devam ettirebiliyorum arkadaşlarımla.

bi üniversite grubu arkaadşlarım var her gün konuşuluyor o grupta
bi tane burdan tanıştığım 7 kişilik anne grubu var orada muhabbet hiç sonlanmıyor
bi tane de 100 küsur kişilik aynı semtte oturanların buluştuğu bir grup var. bunda çok aktif değilim ama her gün gelen yüzlerce mesajı deli gibi okuyorum.

instagramda indirim paylaşan sayfaları takip ediyorum bazen çok işime yarıyor.
akraba arkadaş pek yok instagramda. ne takip ettiğimi ben de bilmiyorum. dönem dönem siliyorum zaten 200 hesabı falan takip ediyorum. bir temizlik daha yapayım bari.

aynen

bir de limit olunca da daha kışkırtıcı olur ama

mesela 11 de serbest ya 10 dan sonra her beş dakikada saate bakarsın bu da kötü

azalt girdiğin yerleri

hani memeyi nasıl bıraktıracağız deyince azalt diyoruz ya onun gibi

bir de mesela erteleyerek

nete mi gireceksin

ay bir su içeyim de sonra ay bir tuvalete gideyim de sonra

kızımla şunu yapayım da sonra

yani o istek geldiğinde ertele

girmeyeceğim deyip gerginlik değil de şundan sonra bundan sonra

arada kafa dağılabilir

yine mesela canın istemedi ama boşluğun var gir nete aman girdim işte bir şey de yokmuş de ve çık

sonra bir daha girmek aklına gelince amannn demin girdim ya de geç

akıl vermek kolaydır ama uygulamak :KK49:

valla bu yöntemleri denemedim. o yüzden işleyebilir diye ümidim var şu an.

pomodoro tekniğiyle çalışıyorum aslında. 25 dk bişeye odaklan 5 dk ara ver şeklinde 4 set. bu çok etkili ama o 5 dk aralar bazen oluyo yarım saat. valla kendimi ıslak odunla dövesim var.
motive oldum şu an biraz. :)

internetle kaliteli zaman gecir :KK48:

tek bir sosyal medyam var, hesabim var hepsinde de girip bakmiyorum. Tek bir taneyi takip ediyorum, takip ettigim hesaplari falan yonetiyorum. Icerik hesaplarini boyle her gun on tane sey paylasanlardan degil haftada 1 2 paylasanlardan secmisim genel olarak, bana bir seyler kattigini dusunerek takip ediyorum.

cok fazla kisisel bilgi paylasan akrabalarimi ise sildim, tamam dogumgununu paylasiyorsun mesela da, evliligimin 3. ayi bitti tarzinda gonderi paylasanlari direk silmisim, baya sessiz sakin sosyal medyam o yuzden.

kk da da genelde calisirken takiliyorum aynen bilgisayar basindayken veya aksam kitap okuyamayacak kadar yorgunsam yine iyi gelebiliyor.

bir de benim detoks gunlerim var, belki de en ise yarayani o, ozellikle calismiyorsam izindeysem falan direk bilgisayar telefon tablet tv yasak gunu yapabiliyorum. O da desarj ediyor. Hem de bak bagimli degilim diyebilirim sanirim :anneadayı:

ayy merak ettim ne yazıyorlar

yani makale mi paylaşıyorsunuz

al bende de çocuk var

okul grubu vs de vardı

spor grubu

müzik grubu

ama oralar haberleşme için

arada dedikodu da olur ama genel grupta genel muhabbet olur

her gün de bir yazışma olmaz ki

yok ya çoğu boş muhabbet.
büyük grupta genelde soru soruluyor
xx aylık bebeğe hangi vitamini kullanıyosunuz?
vb gibi.

whatsapp a grupları gizle özelliği gelse vallaha okumuycam ama orada 127 yeni mesaj falan yazıyor ya kendimi tutamıyorum :)

ama bilgisayar başından çalışıyorum :KK43:

böyle şu anki gibi iş aralarında da buralara girmeye engel olamıyorum.
çocukla 7/24 beraber olunca internette dolaşmak sürekli sürekli sürekli çocuğumla oynamaktan bir kaçış noktası bir dinlenme gibi geliyor.
Çocuklarla beraber birşeyler yapabilirsin mesela,bende evde hobi işine sardım kozalak boyuyuorum ciddi anlamda kafa dağıtıyor.
Kozalak toplayın sulu boyayla hep berabercene boyabilirsiniz hemde çocuklara el alışkanlığı da olur.

internetle kaliteli zaman gecir :KK48:

tek bir sosyal medyam var, hesabim var hepsinde de girip bakmiyorum. Tek bir taneyi takip ediyorum, takip ettigim hesaplari falan yonetiyorum. Icerik hesaplarini boyle her gun on tane sey paylasanlardan degil haftada 1 2 paylasanlardan secmisim genel olarak, bana bir seyler kattigini dusunerek takip ediyorum.

cok fazla kisisel bilgi paylasan akrabalarimi ise sildim, tamam dogumgununu paylasiyorsun mesela da, evliligimin 3. ayi bitti tarzinda gonderi paylasanlari direk silmisim, baya sessiz sakin sosyal medyam o yuzden.

kk da da genelde calisirken takiliyorum aynen bilgisayar basindayken veya aksam kitap okuyamayacak kadar yorgunsam yine iyi gelebiliyor.

bir de benim detoks gunlerim var, belki de en ise yarayani o, ozellikle calismiyorsam izindeysem falan direk bilgisayar telefon tablet tv yasak gunu yapabiliyorum. O da desarj ediyor. Hem de bak bagimli degilim diyebilirim sanirim :anneadayı:
detoks günü harika bi fikir yaa, kesinlikle deniycem. haftasonları olabilir özellikle.

valla bu yöntemleri denemedim. o yüzden işleyebilir diye ümidim var şu an.

pomodoro tekniğiyle çalışıyorum aslında. 25 dk bişeye odaklan 5 dk ara ver şeklinde 4 set. bu çok etkili ama o 5 dk aralar bazen oluyo yarım saat. valla kendimi ıslak odunla dövesim var.
motive oldum şu an biraz. :)

ayy bir de cidden bu zaten senin işin

bizden akıl alıyorsun

o beş dakika ara 5 dakika olmalı

ben mesela o beş dakikaların verimli olduğunu bu teknoloji çağında düşünmüyorum zira mola veren hemen telefona saldırıyor o da hiç 5 dakika sürmüyor

5 dakika arada kalkmalı çişe gitmeli, su içmeli, pencereden hava almalısın nete girmemelisin

hatta o ara ekran arası işte :)))

Benim arkadaşımın ablasıda aynı problemi yaşıyordu. Öncelikle internet dışında kendine bir uğraş edindi (ev işleri yap, paso yemek yap, ev temizle, çocukla çok ilgilen gibi şeyler değil hobi) Canı sıkıldığı zaman internet bilgisayar telefon dışında yapabilecek bir hobi edindi kendine yavaş yavaş hobilerini arttırdı önce bir şeyler örüyordu sonra takı yapmaya başladı hatta instagramda kendisine hobi sayfası açtı ve şuan interneti sadece hobi sayfasına yaptıklarını atmak için kullanıyor :) Arkadaşlarına 1-2 satış yapıp gelir bile elde etmiş. Yani kendinize boş vakitlerinizde eğlenecek bir hobi edinirseniz, canınız her sıkıldığında aklınıza internet gelmez

ayy bir de cidden bu zaten senin işin

bizden akıl alıyorsun

o beş dakika ara 5 dakika olmalı

ben mesela o beş dakikaların verimli olduğunu bu teknoloji çağında düşünmüyorum zira mola veren hemen telefona saldırıyor o da hiç 5 dakika sürmüyor

5 dakika arada kalkmalı çişe gitmeli, su içmeli, pencereden hava almalısın nete girmemelisin

hatta o ara ekran arası işte :)))
valla ne ara ipin ucu kaçtı ben de bilmiyorum :)
zaman yönetiminde iyiydim ben, sonra erteleme (procrastination) ve teknoloji bağımlılığı hastalığına tutuldum.
psikolog yardımı alayım dedim ama bilmediğim ne söyleyecek ondan emin değilim. bir arkadaşım gitti zaman yönetimi ile ilgili taktikler vermiş, ama mesele uygulamak. neyse ben gidiyim şimdi işime gücüme bakayım. beni sürekli buralarda görürseniz kovalayın :rolleyes:

Benim arkadaşımın ablasıda aynı problemi yaşıyordu. Öncelikle internet dışında kendine bir uğraş edindi (ev işleri yap, paso yemek yap, ev temizle, çocukla çok ilgilen gibi şeyler değil hobi) Canı sıkıldığı zaman internet bilgisayar telefon dışında yapabilecek bir hobi edindi kendine yavaş yavaş hobilerini arttırdı önce bir şeyler örüyordu sonra takı yapmaya başladı hatta instagramda kendisine hobi sayfası açtı ve şuan interneti sadece hobi sayfasına yaptıklarını atmak için kullanıyor :) Arkadaşlarına 1-2 satış yapıp gelir bile elde etmiş. Yani kendinize boş vakitlerinizde eğlenecek bir hobi edinirseniz, canınız her sıkıldığında aklınıza internet gelmez

deneyeceğim, bi ara evde duvar, kapı, dolap vb boyama işlerine başladım. hem zevkli hem de kafamı boşaltmama yardımcı olmuştu. yine öyle bir şeyler yapayım

Bende aynı şekilde ve böyle mutluyum helede bu dönemde bide neden kayıp zaman olsunki bir dünya şey öğreniyorum eğleniyorum o yüzden hiç rahatsız etmiyor beni

2 yaş çocuğunun ilgi süresi gerçekten çok kısa. gün içinde onunla boyama (sulu boya + pastel vs), dans etme, trambolinde beraber zıplama, evcilik, saklambaç vs vs. sürüyle şey yapıyoruz. sonra da internete sarınca bu defa ev işi yemek yapamıyorum.
ilgimi her şey çekiyor da, kızım öyle masa başında falan oturmama hiç müsaade etmiyor. hep hareket halindeyiz oda oda geziyoruz. o sırada da bi tek mobil cihazları yanımda taşıyabildiğimden sanırım telefona sardım ben de.
Ben üç dört yaşında zannetmiştim. Evet iki yasindaki bebeğin ilgisini çekmek çok zor. Benim de iki yaşında bir kızım var. Elimde ne görse saldırıyor. Telefon, kitap, yemek yapmak için ayıkladığım malzeme, ablasının tablet ve bilgisayarına (canlı ders esnasında)🤦‍♀️
Ablasıyla çok güzel oynuyor sadece.
Seni çok iyi anlıyorum. Bu bağımlılık değil yapacak başka bir şey olmadığı için internete sarıyorsun. Konuşacak kimse yok, gidecek kimse yok, dışarı yasak. Sadece interneti daha ise yarar kullanabilirsin. Yemek videosu, makale okumak veya dil öğrenmeye çalışmak gibi. Olduğu kadar 🤷‍♀️

Uygulamaları silmek, telefonu bir yere koyup almamak falan çözüm değil bunlar.
Daha derinden çözmek gerekiyor.

Ne oluyor da stresi bu şekilde boşalttığımızı sanıyoruz, bir yerde bir şey olmuş, bu şekilde mi sakinleşiyoruz, başka bir şeyde neden aynı hazzı alamıyoruz.

Benim de elim hep gidiyor ve çok rahatsız oluyorum.
3-5 sene önceye göre iyiyim yine ama çocuklarla ilgilenirken aklıma bir şey geliyor baksam huzursuz oluyorum bakmasam yine huzursuz oluyorum, bu hissi istemiyorum.
Demek ki kendimi çocuğa veremiyorum, çocuğa bırakamıyorum ki aklıma başka şeyler gelebiliyor.
Halbuki oynarken adam akıllı oynasam, iş yaparken adam akıllı yapsam, telefonda vakit geçirirken de bunu adam akıllı yapsam.

Ben bunları sorgularken çocukluğuma kadar gidiyorum.
Erteleme huyumla bağlantılı gibi geliyor, erteleme huyum da çocukluğumdan beri var.
Keşke psikolog olsaydım kendi kendimin çocukluğuna inerdim, orda bir şey var kesin.

BEN de özellikle bu sitede çok zaman geçiriyorum maalesef. Tam olarak ne kadar vakit harcıyorum bilmiyorum ama keşke o sırada şunu aradan çıkarsaydım dediğim çok oluyor. Eşim kızıyor tel elinden düşmüyor diye... çocuklar, işler, canlı derslerim derken kısa sürelerle giriyorum diyerek kendimi rahatlatıyorum😂 istesem de saatlerce duramam

Demek ki kendimi çocuğa veremiyorum, çocuğa bırakamıyorum ki aklıma başka şeyler gelebiliyor.
Halbuki oynarken adam akıllı oynasam, iş yaparken adam akıllı yapsam, telefonda vakit geçirirken de bunu adam akıllı yapsam.

aslında bu hayatlarımızın özeti

gibi yapmak

mesela ben burada çok yoğunum kafamı toplayamıyorum ya da bebek sitiyorum olmuyor diyen herkese daha büyük yoğunluk öneririm

kadın deli mi ne denir

ama öyle değil

mesela ben burada yazışırken arka planda beynim yapıalcak işimi düşünüyor

ya da yemek yaparken kafama bir şey takılıyor

ama beyni çok yönlü meşgul ettiğimizde o arka planını kapatacak ki dinlenecek

çocukla oynarken de amacımız çocuğu eğlemek oluyor (sözüm size değil bize, hepimize dair yazdıklarım)

eğlenmek ya da zamanımızı geçirmek değil

net ise o esnadaki pratik alternatif

kolay çünkü aa ona ne olmuş buna ne olmuş derken zaman geçiyor

hani o hiç yok diye şikayet etiğimiz zaman var ya aslında var da biz onu göremiyoruz

ben mesela şu an size yazıyorum

akşam diyeceğim ki bugün çok işim vardı ayy yetişmedi çok yoruldum vs vs

KK da yazıştın diye düşününce beş dakika kafa dağıttım diyeceğim bu yalanı kendime söyleyeceğim başkasına değil

özetle kaçış bu net ama beynimizi gerçekten meşgul edince cidden hiç o bu ne yapmış merak edecek zamanı olmuyor

Artık itiraf etmem gerek ki internet bağımlısıyım.
önceden kontrolüm altında sanıyordum, ama kendimi engelleyemiyorum.

whatsapp
instagram
forum
videolar
bi iki site daha

gözüm sürekli bunlarda. elimden telefon düşmüyor. zamanımı çok çok fazla buna harcayıp uzak durmaya çalıştığımda yoksunluk krizine giriyorum resmen. (bu durumum pandemide evde oluşumuzla beraber arttı ama daha önce de vardı yani yalan söylemeyeyim)

uygulamaları silsem de aklımdan çıkmıyor. gece uykularım bozuldu, evimle çocuğumla istediğim oranda ilgilenemiyorum.

yine çareyi internette aramaya geldim. siz nasıl kendinizi frenliyorsunuz?

(başka bir bağımlılığım yok sigara, alkol, kumar gibi)
Üniversite mezunu iseniz yüksek lisans yapın. Eskinden telefona yapışık yaşarken şimdi ders aralarında elime alıyorum.

Benim instagram var orayı ek gıda vs için açmıştım baya işime yaradı açıkcası . Burada ve WhatsAppta çok zaman kaybediyordum . Whatspp gruplarında ses hiç kesilmiyor . 1 grupta sabahtan akşama kadar saçma muhabbetler dönmeye başlamıştı birde msjlara cvp vermezsem bi tavır alma hali meydana geliyor sinir oluyorum . Burada takıldığım topiklerden kurtulmadım WhatsApp gruplarından bazılarını sessize aldım valla kafam boşaldı resmen zorlanırım zannettim yanılmışım. Ne kadar çok beynimi dolduruyormuş meğerse . Zaten 12 aylık oğlum elimde telefon tablet gördüğü an yapışıyor . Ki bunlarla zaman harcadığımda da kendimde suçluluk duygusu hissediyorum oğlumla yeterince ilgilenemiyorum gibi oluyor . Onun uyuduğu saatler de ancak yemek yapıyorum birşeyler atıştırıp bir kahve içiyorum 2 satır okuyorum veya arayanlara geri dönüyorum bitiyor .

Ben telefonumu kaybediyorum sürekli evin içinde. Biri ararsa yerini buluyorum. Akşama kadar evde daha faydalı şeyler yapıyorum. Örgü örüyorum film izliyorum kitap okuyorum spor yapıyorum. Daha çok keyif alıyorum.

Uygulamaları silmek çözüm değil bence aklin yine kalır. Kendine her uygulama için sure verebilirsin. Mesela insta da var. Ben çok baktığım için 1 saat ayarladım. 1saat dolunca uyarı geliyor. Ve sure dolunca ertesi güne kadar açmıyorum. Haftalık gün gün insta da kalma süreni de görebiliyorsun.

Back
X