Bağırsak Enfeksiyonu – Belirtileri ve Tedavisi Bağırsak enfeksiyonları virüs, bakteri, mantar, küf, parazitler ya da çeşitli hastalıkların neden olduğu tedavi edilmediğinde de ciddi belirti ve sağlık riskleri doğurabilen rahatsızlıklardır.
Bağırsak Enfeksiyonunun Nedenleri Bağırsak enfeksiyonlarına neden olan en yaygın mikrop türleri şunlardır:
Salmonella Çiğ ya da pişmemiş etlerden bulaşan bir çeşit bakteridir. Salmonella sağlığa zararlı ve arıtılmamış su ile de geçebilmektedir. Salmonella vakaları özellikle Afrika kıtasında çok yaygındır.
Escherichia Coli Daha çok E. Coli olarak bilinen bu bakteri daha çok pişmemiş sığır etiyle bulaşmaktadır. Ayrıca enfekte olmuş süt ürünlerinden ve pastörize edilmemiş meyve sularından da bulaşabilmektedir. Amerika’da E. Coli vakalarından yılda yaklaşık 60 kişi ölmektedir. Bu sayı Afrika kıtasında çok daha fazladır.
Staphylococcus Et ve benzeri yiyecekler ya da yumurta oda sıcaklığında uzun süre beklerse Staphylococcus toksinleri gelişir. Staphylococcus bulaştığı andan itibaren hızlı bir şekilde (12 saatten daha az bir sürede) semptomlar görülmeye başlar.
Parazitler Çoğu parazit enfeksiyonları mikroskopik ölçülerde parazitlerden kaynaklansa da gözle görülebilecek büyüklükte parazitler de vardır. Birçok parazit bağırsaklarımızda yaşayarak tükettiğimiz besinlerden faydalanarak beslenme eksikliğine neden olabilir. Parazitler tarafından enfekte olan kişi acil tıbbi yardım almalıdır çünkü bazı parazitler kana karışarak daha ciddi tehlikelere neden olabilirler.
Bağırsak enfeksiyonlarına daha birçok mikrop çeşidi neden olabilmesine rağmen çok büyük oranda bu enfeksiyonlara yukarıdaki mikroplar neden olurlar.
Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri
Bağırsak enfeksiyonlarının hem viral hem de bakteriyel belirtileri birbirine benzerdir. Ne tür bir enfeksiyon kaptığınızı öğrenmek için doktor yardımı almanız çok önemlidir.
1. İntestinal (Bağırsak) Ağrı Bağırsak enfeksiyonunun mide ağrısına neden olmaması çok nadir bir durumdur. Ağrı genellikle karın bölgesinin alt kısmında ya da doğrudan bağırsak bölgesinde olur. Ağrılar orta seviyeli ya da daha şiddetli olabilir.
2. Kabızlık ya da ishal Bu iki durumdan biri bu enfeksiyon türünde yaygındır. Kabızlıkta ishale göre karın ağrıları daha şiddetli olabilir.
3. Dışkı Görünümünde Değişme Enfeksiyon dışkının sulu, parçalar halinde ya da mukusumsu olmasına neden olabilir.
4. Şişkinlik Bağırsak enfeksiyonları özellikle kabızlık durumunda gaz oluşumuna neden olur. Bu gaz oluşumu ağrılı olabilir ve karın şişkinliği ortaya çıkabilir.
5. Rektal Kanama Bazı bağırsak enfeksiyonlarında görülebilir. Bağırsaktaki enflamasyon alt karın bölgedeki organların kanamasına neden olabilir. Zayıflık, halsizlik ve hastalık hissi rektal kanama geçiren kişilerde yaygındır. Ayrıca dışkı kanlı olabilir böyle bir durumda hemen doktora gidilmelidir.
7. Bulantı ve Kusma Bu belirtiler karın ağrısı ve şişkinlik kadar yaygın değildir fakat görülebilir. Susuz kalınan durumlarda bulantı, vücut kir ve toksinleri doğal yollardan atamadığında da kusma görülebilir.
Diğer Belirtiler Diğer belirtiler ateş, üşüme, iştah kaybı, karın bölgesinde kramplar, baş ağrısı, aşırı susuzluk ve kilo kaybıdır.
Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi 1. Hayat Tarzında Değişiklikler İyi beslenme ve hijyene önem verme gibi hayat tarzındaki değişiklikler bağırsak enfeksiyonlarından ve diğer sindirim yolu rahatsızlıklarından korunmanın en önemli yollarıdır.
- Vücutta sindirim sisteminin sağlığı için lif içeren tam buğdaylılar, baklagiller, yeşil sebzeler ve taze meyvelerden tüketmek çok önemlidir.
- Hızlı lif gelişimine ihtiyaç duyan kişilerde toz ve tablet formda satılan lif takviyeleri yardımcı olabilir.
- Bağırsak hareketlerinde sorun yaşamamak için günlük olarak yeterli miktarlarda sıvı alımı yapın ve susuz kalmayın.
- Sindirim yollarına zarar veren ve toksin içeren işlenmiş yiyeceklerden kaçının.
- Düzenli egzersizler de sindirim yolu sağlığı için önemlidir.
- Aktif bir yaşam tarzına sahip olun ve stresten uzak durun.
2. Dinlenme Vücudunuzun doğal bağışıklığında ve enfeksiyonlarla mücadelede yeterli dinlenme önemli bir yer tutar çünkü vücut enfeksiyonlarla mücadelede enerjiye ihtiyaç duyar.
3. Antibiyotikler Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi en etkili yollardan biridir. Bazı bakteriyel enfeksiyonların kendiliğinden tedavi olma süreci uzun süreler alabilir bu nedenle antibiyotik takviyesi şarttır.
4. Laksatifler Bağırsak enfeksiyonu kabızlığa neden oluyorsa laksatif almak en iyi çözümdür. Laksatifler dışkıyı yumuşatarak bağırsak hareketlerini hızlandırır. Fakat laksatifler uzun süreli kullanımlarında aşırı bağırsak hareketlerine neden olduğu için sadece kısa periyotlar için alınmalıdır.
5. Bağırsak Enfeksiyonuna Neden Olan Hastalığın Tedavisi Bağırsak enfeksiyonları sık görülüyorsa bu kronik bir rahatsızlığın işareti olabilir. Sürekli belirtiler divertikül (kolon) iltihabı, ülseratif kolit ve bağırsak sendromu gibi hastalıkların işareti olabilir. Ayrıca Crohn Hastalığı ve kolon kanseri gibi daha ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Bağırsak enfeksiyonlarınızın altında yatan nedeni öğrenmek için doktorunuzdan kan testi analizi ve kolonoskopi yapılmasını isteyin. Unutmayın ki uygun tedavi doğru teşhisi yapmadan yapılmaz.