- Emoji Skoru
- 172
- Puanlar
- 13
- Konu Sahibi bulutbekleyen
-
Sadece çocuk bakmaya 30 versin demişti. Biz de o zaman yarı zamanlı iş bak dedik. Çünkü kim kabul eder ki bunu. Hadi iş yapmayı geçtim ben evimde kimsenin 4-5 saat boş zaman geçirmesini istemem mesela. O 4-5 saatte ne yapacak 2+1 evin içinde? İşveren de 10-15 fazla vereyim o bol saatte evi topla yemek yap diyor ki zaten aslında çocuk için yemek yapmak zorunda ve çocuğun dağıttıklarını da toplamak zorunda. Atıyorum yemeği 2 kişilik değil 4 kişilik yapıcak, sadece çocuğun odasını değil de 2 oda daha fazla süpürecek. Bence bunlar için ekstra 10-15 bin iyi bir rakam. Konu sahibi bu işleri, temizliğe gelen gündelikçiler ile kıyaslıyor onlar yarım gün için 2 bin alıyorlarmış. Ama onlar cam siliyor, kapı siliyor tüm evi siliyor. Bunları hiç hesaba katmıyor.
İlk yardım eğitimin var mı diyoruz cevap yok, çocuk bakımı için bir kursa katılır mısın, sertifika almayı düşünüyor musun, sigortalı iş bul... bunlara da cevap yok. Heimlich manevrası biliyorsa çocuğun hayatını kurtarır, bilmiyorsa ölmesini izler, gitsin bir ilk yardım sertifikası alsın. Eskiler boğazına bir şey takılan çocuğu ters yatırıp sırtına vurmayı biliyorlar en azından. Z kuşağı hiç bir şey vermeden almak istiyor. Sağlam falan basmıyorlar, bana ek ücret versin temizlik de yaparım diyor ama sigorta umurunda değil. Madem bu işi yapacağım en azında diplomalı sertifikalı olayım, elim güçlensin fiyatımı yükselteyim demiyor çalışmasam bile babam bana bakar diyor.Umarım genç neslin bu tavrı mavi yaka beyaz yaka tüm is dünyasını değiştirir.
15 seneyi aşkın beyaz yakayım baya da iyi eğitimim var cvm filan bizim sektör için çok etkileyici hava atmak için söylemiyorum. Bütçe olmasına ve açık pozisyon bulunmasina rağmen benim birkaç alt pozisyonuma birini almıyorlar. Nedenmiş işler şu ara yoğun değilmiş yurduminsani ne is yapıyor boş mu oturuyor diye sorarlarmis. Is tanimlarimiz acayip farkli hic isim olmayan seyleri yapiyorum mecbur yani. Yıllarca haftasonu akşam çalıştık, tek kuruş fazla mesai ücreti almadan. Hiçbir işe yaramadı dünyayı da kurtaramadık. Z kusagi umarım bu tavrını her yerde sürdürür de şartlar değişir, emekli olmadan (emekli olabilirsek tabi) biz de kaymağını yeriz en azından.
İnanın yapıyoruz:) Boşta değil öğretmenler,dünya kadar üzerimize yığılan evrak işleriyle meşgulüz,hatta yetişmiyor eve iş bile götürüyoruz o açıdan müsterih olun,ben mesela okulun atölyesini tek başıma temizledim,baya slepy mendil fısfıslarla,okuldaki hademinin işi ama severek yaptım,beden hocamız okulun giriş bölümüne el attı baya sıra masa taşıdılar temizlediler,ingilizceciler konferans salonunu temizlediler.Bütün gün ofiste iş yokken oturuyorsanız siz de madem patronun ütüsünü falan yapın. Memurlar da dairede iş yokken çıkıp müdürün arabasını yıkasın. Boş boş oturulmaz canım ayıp. Ofise, daireye oturmaya mı gidiyorsunuz? Şimdi öğrenciler pek gitmiyor okula. Bu ara öğretmenler çok boşta. Onlar da kamu görevlisi sonuçta. Ellerine süpürge alıp sokakları süpürsün.
Hem uşak hem dadı arayan uyanıklar zor bulursunuz. İnsanlar akıllandı.
En güzeli kendi evinde çocuğa bakmak..ailesi kreşe bırakır gibi bırakacak işleri bitince alacak.hatta kamerayla izleyebilirsiniz diyecekBence bakıcıyla sadece çocuk bakmak ve çocuğun yiyeceğini hazırlayıp, döküntülerini kaldırmak olarak anlaşılmalı. Çocuğun kahvaltısını hazırlayıp yedirip bulaşıklarını da makineye koymalısınız yani. Oyuncakları kitapları döktüyse toplamalısınız. Onun haricindeki yemek ve temizlik hizmetleri ekstra ücrete girer.
Kendi haklarınız konusunda net olmanız güzel ama önceki çalıştığınız yerde boş vakitlerinizde sinema spor havuz dahil evin tüm imkanlarını kullanmışsınız. Kimse size bunları yapın diye para vermiyor. İş yerimizde kalkıp 2 saat kafede oturamıyoruz biz.
dediğim gibi konu sahibinin de beklentileri ekstrem. Kimse kimseyi tabiki zorlamıyor ama bazı cevap yazanlarda da aynı tonu gördüm. Sadece çocuk bakmakla olmaz, onu da yapsın bunu da yapsın. Yukarıda biri yazmış, benim yaptığım her şeyi yapsın, tek çocuk bakmaya mı gelecek diye. Buna da çoğu insanın e tamam 40-50 bin verelim diyeceğini sanmıyorum. Konu sahibi de farklı bir evrende yaşıyor, bir kere yaşadığı şansı genel sanıyor - zengin insanlarla çalışması-
Ortalama beyaz yaka ya da memur bir çiftin günde 5-6 saat çocuğun başında dursun diye aylık 30-40 bin veremeyecek olmasını da anlıyorum. Ben de veremem. Çünkü çok, ama işte bir yerde ücretler bu seviyeye gelmiş. Kimse de kendinden taviz vermek istemiyor. Konu sahibi ihtiyaç sahibi olsa tamam 40-45 verelim de demeyecek kimse , 30-35’e hem ev işlerim yemeğim yapılsın hem çocuğuma bakılsın diye düşünmüşler. Konu sahibi mırın kırın etmese o ev işleri sadece günlük yemek basit temizlik de kalmayacaktır eminim.
İlk yardım eğitimin var mı diyoruz cevap yok, çocuk bakımı için bir kursa katılır mısın, sertifika almayı düşünüyor musun, sigortalı iş bul... bunlara da cevap yok. Heimlich manevrası biliyorsa çocuğun hayatını kurtarır, bilmiyorsa ölmesini izler, gitsin bir ilk yardım sertifikası alsın. Eskiler boğazına bir şey takılan çocuğu ters yatırıp sırtına vurmayı biliyorlar en azından. Z kuşağı hiç bir şey vermeden almak istiyor. Sağlam falan basmıyorlar, bana ek ücret versin temizlik de yaparım diyor ama sigorta umurunda değil. Madem bu işi yapacağım en azında diplomalı sertifikalı olayım, elim güçlensin fiyatımı yükselteyim demiyor çalışmasam bile babam bana bakar diyor.
Çünkü babası ölümsüz(!) babama bir şey olursa ne yaparım diye düşünmesin aman.. sonra da kardeşlerine el açar. Kardeşlerinin eşleri “sağlıklı olduğu halde evde bütün gün oturup çalışmayan bir yaratığa neden çoluk çocuğumuzun rızkını yediriyoruz” diye haklı olarak isyan eder. Kardeşlerinin ve ailesinin de huzurunu bozar bit tipler. Nereden bildiğimi sormayınİlk yardım eğitimin var mı diyoruz cevap yok, çocuk bakımı için bir kursa katılır mısın, sertifika almayı düşünüyor musun, sigortalı iş bul... bunlara da cevap yok. Heimlich manevrası biliyorsa çocuğun hayatını kurtarır, bilmiyorsa ölmesini izler, gitsin bir ilk yardım sertifikası alsın. Eskiler boğazına bir şey takılan çocuğu ters yatırıp sırtına vurmayı biliyorlar en azından. Z kuşağı hiç bir şey vermeden almak istiyor. Sağlam falan basmıyorlar, bana ek ücret versin temizlik de yaparım diyor ama sigorta umurunda değil. Madem bu işi yapacağım en azında diplomalı sertifikalı olayım, elim güçlensin fiyatımı yükselteyim demiyor çalışmasam bile babam bana bakar diyor.
Ne kadar ücret öneriyorlarKendime ayıramıyorum aslında. Bekledikleri işin niteliği farklı ve aynı ücret tarifesini uyguluyorlar. Çocuğun yanında durmakla veya oynatmakla yemek temizlik ev işi aynı şey değil. Zaten sigorta yapmıyorlar. Boş zamanı sigortaya saymak adil olurdu.
Buna göre para verilse itirazım yok diyorsunuz. Yukardaki yorumlarınızda çocuğun güvenliği için bölünmemem, başka işle uğraşmamam gerekli diyorsunuz. Paraya göre durum değişiyor sanki. Diğer taraftan yemek yapmak zor bir iş, uğraştırıcı, hergun ne yapsam derdi insanı sinir ediyor. Ancak ev sahibi abartmadan (iddialı yemekler hariç) bir menü hazırlayıp ona göre alışveriş yapsa en azından bir yemek yapılabilir o boş vakitte. Ama detaylı temizlik+yemek+ çocuk bakımı mantıklı değil, sigorta olur, ücret bir tık daha iyi olur o zaman hepsi üstlenilebilir diye düşünüyorum. Çocuğun güvenliği elbette öncelikli olacak şekilde, çocuk okuldayken mesela yapilabilirSize göre bakıcılık ve temizlik bir paket halinde gelebilir ama tamamen farklı iş kollarında. Benim öğretmenlik değil bakım iddiam var. Öğretmenliği bakıcılık olarak görmek veya bakıcılığı da temizlikçilik olarak görmek mantıklı değil. Bir sınırı yok bunun .
İşe diye girdiğiniz yerde işverenin alakasız özel işlerine koşturmalı mıyız.
Buna göre para verilse itirazım yok.
Ama yarım gün temizlik 2 bin lira. Peki bana bakıcılık harici günlük 2 bin lira mı teklif edildi sizce ?
Tam gün istiyorlar çünkü çocuğun ders saati ebeveyninin mesai saatinden sonra başlıyor. Çocuğu okula götürüp okuldan alan kahvaltısını kıyafetini ayarlayıp okula teslim eden birini istiyorlar. Çocuk okul saatine kadar evde yalnız kalmak durumunda oluyor bakıcı olmazsa. kaldı ki çocuğun öğle yemeği de bana ait ama tüm ev halkına göre çeşit ve miktar hazırlamak istemiyorum ben.
Onun da çözümünü arıyorum. Olmazsa başka iş bakarım.
Beklentilerin sağlıklı sınırda tutulmasından yanayım.
Ben çocuğumla, her gün temizlik ve yemek yapamıyorum.
Gelen bakıcıdan da bunu beklemem.
Başta anlaşıldıysa tabiki yapmalı ama söylenmeyip sonradan pratik zor farketmez yemek iş yaptırılmaya çalışılıyorsa yapmamalı, haksızlık tam bir emek sömürüsü hatta.Çocuğa yemek yapabilir pratik şeyler . Bebek bakıcıları da yapıyor . Ev işleri değil çocuğun işleri . Çocuk okulda iken sadece çocuğun ütüsünü yemeğini yapabilir. Ha sadece çocuğa göz kulak okunacaksa onu aynı apartmanda ya da yakında oturan komşular hep yapıyordu mahallemde. Cüzi bir ücret karşılığı seve seve yapıyorlardı .
Bence bakıcılık yapabilmek için mutlaka sertifika alınmalı, görev tanımı ve ücret buna göre belirlenmeli. Çocuk yaş aralığına göre sınıflandırılmalı. Bu konu günümüzde o kadar muallakta kalmış ki. Herkes kendine çocuk bakıcısı diyebiliyor . Mahalle arası teyze ya her hangi vasfı olmayan bir genç, çocuk bakıcılığı adı altında üniversite mezunları dahi asgari ücret alırken fazla talepkar olabiliyor.
Bebek bakımı, okul öncesi çocuk bakımı ya da okul çağı çocuk bakımı kesinlikle aynı kategoride değerlendirilemez. Eğer gerçek bir bakıcı işini hakkıyla yapacak ,çocula etkinlik ödev vs yapacaksa görev tanımı ve ücreti net olur . Ancak çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılayıp göz kulak olmaktan öte bir şey yapmayacak olan, hiç bir sertifikası eğitimi bulunmayan biriyle de ücret karşılığı görev tanımında değişiklikler talep edilebilir .