- Emoji Skoru
- 132.399
- Puanlar
- 798
- Konu Sahibi bulutbekleyen
-
Çocuğa yemek yapabilir pratik şeyler . Bebek bakıcıları da yapıyor . Ev işleri değil çocuğun işleri . Çocuk okulda iken sadece çocuğun ütüsünü yemeğini yapabilir. Ha sadece çocuğa göz kulak okunacaksa onu aynı apartmanda ya da yakında oturan komşular hep yapıyordu mahallemde. Cüzi bir ücret karşılığı seve seve yapıyorlardı .Çocuk bakıcılıgı için anlaşılıyorsa gelen kişinin görevi çocukla ilgilenmektir. Çocuk puzzle yapacakken onu gayet izleyedebilir temel görev o ya hani. Asıl o arada bakıcı olarak anlaşılan kişiye iş yüklemek çorba karıştırtmak beklentisinde olmak adil değil doğru da değil. Ama tabiki anlaşırken yemek yapılacak temizlik yapılacak dendiyse o ayrı umarım ücretlendirmeleri de adil ve hakkaniyetli oluyordur.
İnsanlar beklentilerini yazmis iste, isverenler yani. Acik acik soylemisler, is kitleyen yok kiÇocuk bakıcılıgı için anlaşılıyorsa gelen kişinin görevi çocukla ilgilenmektir. Çocuk puzzle yapacakken onu gayet izleyedebilir temel görev o ya hani. Asıl o arada bakıcı olarak anlaşılan kişiye iş yüklemek çorba karıştırtmak beklentisinde olmak adil değil doğru da değil. Ama tabiki anlaşırken yemek yapılacak temizlik yapılacak dendiyse o ayrı umarım ücretlendirmeleri de adil ve hakkaniyetli oluyordur.
Sizin anlattığınız örnekte anlaşmanın dışında talepler oluşmuş. Konu sahibinin durumunda insanlar ilk görüşmede beklentilerini söylemişler. Buna rağmen hala hayır isteyemezler demelerinin bir anlamı yok. Çocuk okula gittiğinde 5-6 saat gibi çok büyük bir boşluk kalıyor. Buna göz yumacak işveren zor bulunur. Hele benim evimde boş geçirdiği zamana temizlik için gündelik tarifesi üzerinden ödeme yapsınlar 60k kazanayım bence makul bir beklenti değil. Bulursa ne ala. Ama işverenin bu talepleri karşılama yükümlülüğü yok. Beklentisini baştan açıkça söylemesi yeterli. Konu sahibine yapılan asıl haksızlık sigortasının olmaması ama onu da pek umursamıyor.Konu sahibi çok linç edilmiş, ama girdiği esas nokta haklı. Yani çocuk bakımı diye işe giren birinin, çalıştığı evdeki işlere yardım etme yükümlülüğü yok. Bu ister günlük basit işler olsun, isterse detaylı temizlik olsun, iş tanımı farklıdır. Zaten düzenli ev içi emek için kimsenin sigorta vs yaptırdığı yok, çocuk bakıcısı olarak işe giren birinin de ev sahibine yemek yapma, etrafı toplama yükümlülüğü yok. Ki çoğu şey bizde suistimale açık.
Ablam bir iş bulmuştu, engelli bir çocuk vardı 2-3 yaşlarında, çocukta gelişim geriliği var, ablam 6 aylık bebek kadar demişti. Karı koca tüm birikimlerini mal varlıklarını çocuk için harcamış ama sanırım etki etmemiş. Kadının da psikolojisi ciddi manada bozulmuş çünkü, çocuk kucağından inmiyor, kadının hayatı yok denecek kadar az. Ablamla anlaşması çocuk sende bir iki saatte dursa benim biraz alanım olsun üzerine.
Ablam da çocuk onda durmayınca, garibim boş kaldım diye temizlik, yemek yapmaya başlamıştı. Mutfak dolabını, buzdolabını silmeler vs. Bir süre sonra sanki bu ablamın göreviymiş gibi davranmaya başladı, arkadaşları geliyor onlara bir şey hazırlatıyor, doğru düzgün yemek vermiyor. Sanki ablam o eve çocuk bakmaya değil de hizmetçilik yapmaya gitmiş gibi afralar, tafralar. Ki ablamın küçüklerle arası çok iyi, çocuğa da bakıyor, ama işte bizim insanımızda iki kuruş verdiğini ezebildiği kadar ezme huyu var, özellikle de fakirler yapar. Dandik bir yemek mekanında bile gözlemliyorum, garsonu babasının uşağı sanıyor. Ablam bir ay bile tahammül edemedi.
Konu sahibi biraz ekstrem isteklerde bulunsa da temelinde haklı. Herkesin bir iş tanımı vardır, okula giden çocuk bakıcısı isteyen insan, oocuğun uyuyacağını da okulda olacağını da bilerek alıyor. O zaman da boş vaktinde başka iş de yapıversin demeyecek.
Sizin anlattığınız örnekte anlaşmanın dışında talepler oluşmuş. Konu sahibinin durumunda insanlar ilk görüşmede beklentilerini söylemişler. Buna rağmen hala hayır isteyemezler demelerinin bir anlamı yok. Çocuk okula gittiğinde 5-6 saat gibi çok büyük bir boşluk kalıyor. Buna göz yumacak işveren zor bulunur. Hele benim evimde boş geçirdiği zamana temizlik için gündelik tarifesi üzerinden ödeme yapsınlar 60k kazanayım bence makul bir beklenti değil. Bulursa ne ala. Ama işverenin bu talepleri karşılama yükümlülüğü yok. Beklentisini baştan açıkça söylemesi yeterli. Konu sahibine yapılan asıl haksızlık sigortasının olmaması ama onu da pek umursamıyor.
Yani çocuk bakmak ihtiyaçlarıda dahil olmalı yardımcı anne yani yemeğinide yapmalı evide temizleyip toparlamalı çocukla ilgilenmeli bencede böyle olmalı yoksa bunları yapmayacaksa ne diye tutulmuş belli bir ücreti olmalı bitti extra ücret dışına çıkmamalı.Kendini anne yerine koymalı bunu yapan yapar yapmayan yapmaz bu iş böyle olmalı yok bakarım ee nasıl bakacan güvenliğini sağlamakla mı saçma!Bence bakıcıyla sadece çocuk bakmak ve çocuğun yiyeceğini hazırlayıp, döküntülerini kaldırmak olarak anlaşılmalı. Çocuğun kahvaltısını hazırlayıp yedirip bulaşıklarını da makineye koymalısınız yani. Oyuncakları kitapları döktüyse toplamalısınız. Onun haricindeki yemek ve temizlik hizmetleri ekstra ücrete girer.
Kendi haklarınız konusunda net olmanız güzel ama önceki çalıştığınız yerde boş vakitlerinizde sinema spor havuz dahil evin tüm imkanlarını kullanmışsınız. Kimse size bunları yapın diye para vermiyor. İş yerimizde kalkıp 2 saat kafede oturamıyoruz biz.
Bu kadar işi yaparken çocuk ne olacak? Çocuk bakıcısı ev işlerini yaparken çocuğa bakacak birini mi bulsun? Kendini anne yerine niye koysun, evde başkası yaşamıyor mu? Baba, başka kardeşler vs bakıcı niye 3-4 kişilik evin yemeğini temizliğini üstlensin? Mutfakta akşam yemeğini hazırlarken çocuğa bir şey olursa nasıl verecek hesabını? Hem bütün evin işi temizliği yemeği yapılsın hem de çocuğuna bakılsın isteyen 2 kişi tutmalı. Bir şey yutar boğulur, prizle oynar, elini sıkıştırır, düşer kafasını çarpar... çocuğu her an göz hapsinde tutmak lazım. Rahat iş yapabilsin diye odaya hapsedip yatağına mı bağlasın çocuğu? Uyurken yapsın derseniz kaç saat uyur bir çocuk?Yani çocuk bakmak ihtiyaçlarıda dahil olmalı yardımcı anne yani yemeğinide yapmalı evide temizleyip toparlamalı çocukla ilgilenmeli bencede böyle olmalı yoksa bunları yapmayacaksa ne diye tutulmuş belli bir ücreti olmalı bitti extra ücret dışına çıkmamalı.Kendini anne yerine koymalı bunu yapan yapar yapmayan yapmaz bu iş böyle olmalı yok bakarım ee nasıl bakacan güvenliğini sağlamakla mı saçma!
Sadece çocuk için dedim zaten eşi çalışıyordur ikisi çalışır büyük ihtimal .Bu kadar işi yaparken çocuk ne olacak? Çocuk bakıcısı ev işlerini yaparken çocuğa bakacak birini mi bulsun? Kendini anne yerine niye koysun, evde başkası yaşamıyor mu? Baba, başka kardeşler vs bakıcı niye 3-4 kişilik evin yemeğini temizliğini üstlensin? Mutfakta akşam yemeğini hazırlarken çocuğa bir şey olursa nasıl verecek hesabını? Hem bütün evin işi temizliği yemeği yapılsın hem de çocuğuna bakılsın isteyen 2 kişi tutmalı. Bir şey yutar boğulur, prizle oynar, elini sıkıştırır, düşer kafasını çarpar... çocuğu her an göz hapsinde tutmak lazım. Rahat iş yapabilsin diye odaya hapsedip yatağına mı bağlasın çocuğu? Uyurken yapsın derseniz kaç saat uyur bir çocuk?
Sadece çocuğun yemeğini yapar, oyuncaklarını odasını toplar, parka götürür, yaşına uygun oyuncaklarla oynatır o kadar. Halı koltuk sildirecek, ev toplatıp mutfakta akşam yemeği menüsü hazırlatacaklar ek yardımcı tutsun.
Valla ben bir anne olarak hepsini yapıyorum o sadece kendi ve çocuk için yapacak benim dediğim.Bu kadar işi yaparken çocuk ne olacak? Çocuk bakıcısı ev işlerini yaparken çocuğa bakacak birini mi bulsun? Kendini anne yerine niye koysun, evde başkası yaşamıyor mu? Baba, başka kardeşler vs bakıcı niye 3-4 kişilik evin yemeğini temizliğini üstlensin? Mutfakta akşam yemeğini hazırlarken çocuğa bir şey olursa nasıl verecek hesabını? Hem bütün evin işi temizliği yemeği yapılsın hem de çocuğuna bakılsın isteyen 2 kişi tutmalı. Bir şey yutar boğulur, prizle oynar, elini sıkıştırır, düşer kafasını çarpar... çocuğu her an göz hapsinde tutmak lazım. Rahat iş yapabilsin diye odaya hapsedip yatağına mı bağlasın çocuğu? Uyurken yapsın derseniz kaç saat uyur bir çocuk?
Sadece çocuğun yemeğini yapar, oyuncaklarını odasını toplar, parka götürür, yaşına uygun oyuncaklarla oynatır o kadar. Halı koltuk sildirecek, ev toplatıp mutfakta akşam yemeği menüsü hazırlatacaklar ek yardımcı tutsun.
Yani çocuk bakmak ihtiyaçlarıda dahil olmalı yardımcı anne yani yemeğinide yapmalı evide temizleyip toparlamalı çocukla ilgilenmeli bencede böyle olmalı yoksa bunları yapmayacaksa ne diye tutulmuş belli bir ücreti olmalı bitti extra ücret dışına çıkmamalı.Kendini anne yerine koymalı bunu yapan yapar yapmayan yapmaz bu iş böyle olmalı yok bakarım ee nasıl bakacan güvenliğini sağlamakla mı saçma!
olması gereken bu ücret konusunda anlaşabilirler!Tam olarak kastettiğim zihniyet bu, tam zamanlı hizmetçi üstüne de çocuk bakıcılığı performansı bekleniyor, ama ücretler kuş gibi. Sömürü düzeni işte.
Tamam da bu konu özelinde öyle bir durum yok.Tabiki bu karşılıklı olmalı, talepler açık olmalı. Ücret ona göre belirlenmeli. Konu sahibinin bazı beklentilerinin ekstrem olduğunu yazmışım zaten. Ama sigorta yapmadan 20 bin vereyim haftanın beş altı günü gelsin çocuğa baksın, çocuk uyurken yemek yapsın, temizlik yapsın, ütü yapsın. Bu beklentiler de makul değil.
Tamam da bu konu özelinde öyle bir durum yok.
Kimse konu sahibinden o kadar iş beklemiyor, o kadar iş için 20 bin de teklif etmiyor.
İşverenin beklentisi, çocuk okuldayken(en az 4 saat diye düşünüyorum) yemek yapması ve evi toplaması, öyle büyük temizlikten de bahsedilmedi. Bu beklentiler için de 35-40 bin dedi konu sahibi.
Ayrıca ben bu işleri yaparım ama 70 isterim diyor.
Yani aslında kendisiyle de çelişiyor biraz.
Önce bakıcı başka iş yapmasın diyor, sonra, okey temizlik yapacaksam 70 den aşağı çalışmam diyor.
Piyasayı az çok bilen kimse bu kadarını istemez zaten.Tabiki bu karşılıklı olmalı, talepler açık olmalı. Ücret ona göre belirlenmeli. Konu sahibinin bazı beklentilerinin ekstrem olduğunu yazmışım zaten. Ama sigorta yapmadan 20 bin vereyim haftanın beş altı günü gelsin çocuğa baksın, çocuk uyurken yemek yapsın, temizlik yapsın, ütü yapsın. Bu beklentiler de makul değil.
Orası sizin eviniz, siz yaşıyorsunuz sizin aileniz kirletiyor dağıtıyor, kim gelip toplayacak temizleyecek yapacak? Eşinizle beraber sizsiniz evin ailenin sorumlusu. Sadece çocuk için yazmadınız, evi de toplayacak yemeği de yapacak yazdınız. Ne münasebet kadın mecbur mu sizin evinizin her köşesini bilmeye? Ben hepsini yapıyorsam bakıcı kadın da benim yaptığım her şeyi yapacak ne demek? İyi ki kölelik kırbaç falan kalmadı artık. Mutfağa git yemek yap, süpür sil topla ama o arada çocuğa bir şey olsa senden bilirim, ne güzel iş.Valla ben bir anne olarak hepsini yapıyorum o sadece kendi ve çocuk için yapacak benim dediğim.
bir dinle kadın, erkek çalışmıyor mu evde zaten değiller evde o kadar kötü olacak hali yok .Zaten robot süpürgesi vardır azcık bir silme .Bir çorba ve köfte sanki ne yapacakOrası sizin eviniz, siz yaşıyorsunuz sizin aileniz kirletiyor dağıtıyor, kim gelip toplayacak temizleyecek yapacak? Eşinizle beraber sizsiniz evin ailenin sorumlusu. Sadece çocuk için yazmadınız, evi de toplayacak yemeği de yapacak yazdınız. Ne münasebet kadın mecbur mu sizin evinizin her köşesini bilmeye? Ben hepsini yapıyorsam bakıcı kadın da benim yaptığım her şeyi yapacak ne demek? İyi ki kölelik kırbaç falan kalmadı artık. Mutfağa git yemek yap, süpür sil topla ama o arada çocuğa bir şey olsa senden bilirim, ne güzel iş.
Konu sahibi çok linç edilmiş, ama girdiği esas nokta haklı. Yani çocuk bakımı diye işe giren birinin, çalıştığı evdeki işlere yardım etme yükümlülüğü yok. Bu ister günlük basit işler olsun, isterse detaylı temizlik olsun, iş tanımı farklıdır. Zaten düzenli ev içi emek için kimsenin sigorta vs yaptırdığı yok, çocuk bakıcısı olarak işe giren birinin de ev sahibine yemek yapma, etrafı toplama yükümlülüğü yok. Ki çoğu şey bizde suistimale açık.
Ablam bir iş bulmuştu, engelli bir çocuk vardı 2-3 yaşlarında, çocukta gelişim geriliği var, ablam 6 aylık bebek kadar demişti. Karı koca tüm birikimlerini mal varlıklarını çocuk için harcamış ama sanırım etki etmemiş. Kadının da psikolojisi ciddi manada bozulmuş çünkü, çocuk kucağından inmiyor, kadının hayatı yok denecek kadar az. Ablamla anlaşması çocuk sende bir iki saatte dursa benim biraz alanım olsun üzerine.
Ablam da çocuk onda durmayınca, garibim boş kaldım diye temizlik, yemek yapmaya başlamıştı. Mutfak dolabını, buzdolabını silmeler vs. Bir süre sonra sanki bu ablamın göreviymiş gibi davranmaya başladı, arkadaşları geliyor onlara bir şey hazırlatıyor, doğru düzgün yemek vermiyor. Sanki ablam o eve çocuk bakmaya değil de hizmetçilik yapmaya gitmiş gibi afralar, tafralar. Ki ablamın küçüklerle arası çok iyi, çocuğa da bakıyor, ama işte bizim insanımızda iki kuruş verdiğini ezebildiği kadar ezme huyu var, özellikle de fakirler yapar. Dandik bir yemek mekanında bile gözlemliyorum, garsonu babasının uşağı sanıyor. Ablam bir ay bile tahammül edemedi.
Konu sahibi biraz ekstrem isteklerde bulunsa da temelinde haklı. Herkesin bir iş tanımı vardır, okula giden çocuk bakıcısı isteyen insan, oocuğun uyuyacağını da okulda olacağını da bilerek alıyor. O zaman da boş vaktinde başka iş de yapıversin demeyecek
Ama burada zaten görüşmede bu beklentileri dile getiriyor iş veren. Sonradan kaktırma gibi bir durum yok.
30-35 değil de 40-45 maaş verelim diyorlar. Konu sahibi de diyor ki yarim gün temizlik 3000 tl, bana 60-70 vermeli.
Günlük iş ile düzenli işi karşılaştırıyor ki bu çok saçma. İkincisi 60-70 dediği para yatılı yardımcı ücreti, neden gündüzlü çalışana versin işveren?
Ya da neden iki kişi istihdam etsin ki? Konu sahibinin işe alsa sadece çocuk için 30-35 bin, bir de temizlik ve yemek için alsa bir o kadar da o tutar. Öyle bir bütçe herkeste yok tabi ki.
Konu sahibinin beklentileri ile görüştüğü ailelerin şartları uymamış. Kimse de kimseyi zorla çalıştırmıyor haliyle. Gidip kendisine uygun bir iş bakacak aslında bu kadar basit.
Burada benimle birlikte birkaç üye daha konu sahibine madem sadece çocuk bakmak istiyorsun eğitim al kendini geliştir, bu şekilde illa ki senden başka işler de beklenir vs vs yazdık. Bunlarla ilgili hiçbir cevap gelmedi.
Fakat eleştiren üyelere karşı cevaplar hep maşallah çok yüksek tondan geldi.
Sadece çocuk bakmaya 30 versin demişti. Biz de o zaman yarı zamanlı iş bak dedik. Çünkü kim kabul eder ki bunu. Hadi iş yapmayı geçtim ben evimde kimsenin 4-5 saat boş zaman geçirmesini istemem mesela. O 4-5 saatte ne yapacak 2+1 evin içinde? İşveren de 10-15 fazla vereyim o bol saatte evi topla yemek yap diyor ki zaten aslında çocuk için yemek yapmak zorunda ve çocuğun dağıttıklarını da toplamak zorunda. Atıyorum yemeği 2 kişilik değil 4 kişilik yapıcak, sadece çocuğun odasını değil de 2 oda daha fazla süpürecek. Bence bunlar için ekstra 10-15 bin iyi bir rakam. Konu sahibi bu işleri, temizliğe gelen gündelikçiler ile kıyaslıyor onlar yarım gün için 2 bin alıyorlarmış. Ama onlar cam siliyor, kapı siliyor tüm evi siliyor. Bunları hiç hesaba katmıyor.Sanki bir cevabında o işleri istemesin ama 35 bin de vermesin gibi bir şey de demişti.