Bakıcılık görüşmesinde ebeveynin ev işi beklentisi

Sigortasız olmaz ücret asgari + sigorta olarak belirlenmeli bence.
5 yaşında oğlum var iyi kötü bir çok bakıcıyla çalıştım.
Öncelikle bakıcı yemek yapmalı. Çocuğun karnını doyurmak bakıcının görevi çünkü. Bütün gün ev dışında çalışan bir anne eve gelince yemek yapacak bir de onun yaptığı yemekten de yiyin mesela sizin evde bir sürü boş vaktiniz varken? Bana hiç mantıklı gelmiyor. Hele çocuk okuldaysa?
Yani çok zengin evlerde çalışmıyorsanız evde havuz yoksa zaten maaştan maaş alan insansınız. Anneler zor şartlarda çalışıyorken sizin o evde boş oturmanız göze batar evet.
Hiç kimseden soframı donatmasını beklemem ama çocuğum geldiğinde karnını doyuracak bir tas yemek yapılabilir
Ev işi de aynı şekilde temizlik değil ama dağınıklık toparlanabilir
Tuvaleti kullanıyorsunuz gün bitiminde tuvalet lavaboyu şöyle bir temizleyip bırakabilirsiniz.
Benim 2.5 yıl çalıştığım çocuk gelişimi mezunu prezentabl diksiyonu düzgün oğlumla her türlü eğitici oyunu oynayan günde 1-2 kez mutlaka parka çıkaran ablamız bunları yapıyordu. O bir kap yemek pişirmiş oluyordu iyi kötü bir şey çıkıyordu ben de hafta sonundan yapıyordum. Ayrıca çocuk okula başlayınca tüm evi süpürmeye viledalamaya bile başladı ben böyle bir şey teklif etmeden. Teşekkür edince de Ne yapayım bütün gün yoruluyorsun ben evde oturuyorum elime mi yapılır diyordu.
Gerçekten elinize mi yapışır.
Kimsenin donunu pisliğini temizlemeyin ama basit toparlamalar basit bir çeşit yemek yapılır bence

Çocuğumu emanet ettiğim birinin çocukları sevmesi benim için çok önemli bir unsur olurdu. Ayrıca insanlar neden üniversite mezunu olmayan birine para kazanmayı reva görmez anlamıyorum. Herkes çocuk bakamaz (bakmak var, bakmak var), herkes iyi temizlik yapamaz, herkes lezzetli yemekte yapamaz. Bunlar da belki diploma istemez lakin beceri, sabır ve zaman(öğrenme aşaması) ister. Daha yeni haberlerde gördüm bir kreşte çocukları çubukla döverek uyutmaya zorladıklarını.
Size üniversiteyi büyük makam gibi göstererek yetiştirmiş olabilirler (asla küçümsemiyorum ki kendimde çocuklarım okusun isterim) lakin şahsım adına şunu anlatayım oğlum orta son sınıfta iken ona "para sağlığın olduktan sonra her türlü kazanırsın lakin klimalı odada kazanmak var güneşin altında kavrulup aç susuz kazanmak var, üstün başın jilet gibi işe gidip gelmek var, üstün başın düzgün gitsen bile insan içine çıkamayacak duruma geleceğin işler de var. Ben sana imkânlarımı sonuna kadar sunuyorum hangi türlü kazanmak istediğini sen seç, evinden ileride sen sorumlu olmak zorundasın demiştim. Çocuklarıma para kazanmanın zor olduğunu ben de anlatıyorum, mesela bir çöpçünün para kazanıp geçimini sağlamak için çöp arabasında o kokuyu koklamak zorunda kalmasını ve 100 bin bile kazansa hak ettiğinden vs. Hatta kızım Allah o amcayı cennetine koyar inşallah işi kabul ettiği için demişti :) (temizlik ve güzel kokuyu çok sever)
Velhasıl uzun lafın kısası üniversite mezunu olunca daha rahat ortamda çalışabileceğinizin belgesini almış oluyorsunuz, anaokulunda bile altına yapan çocukların velisi çağırılıyor gelin temizleyin diye.

Genelde bunu en baştan soylemeseler bile sonradan boyle bir beklentileri oluyor bir süre ben de bakmıştım onceleri çocuğuna baktığım ablayı gercekten sevdiğin abla gibi gördüğüm için yoruluyor kıyamıyor diye o işten gelmeden evi üstten temizlerdim ama sonra bir baktim evin işleri dip köşe bana kalmış çocuk uyurken ben tüm evi süpürür tozunu alıp hali ve koltukları altına kadar siler olmuşum ve çok daha fazlası kendimde o zamanlar o gücü nasil buluyormusum hayret tabi yas q7-18 olunca belki enerji daha fazladır
Ben işten çıktıktan sonra abla eve düzenli yardımcı almaya başladı düşününce benim çalıştığım 2 yıl boyunca tek bir kere eve yardimci gelmeyince demek ben tamaiyormusum herseyi

Suan kamuda calisiyorum insanların konuşmalarında bakicilarindan nasil abartılı işler beklediklerini gorunce uzuluyorum ve ben çocuk bakicisindan ev işi bekleyen bir annenin çocuğunu düşündüğünü dusunmuyorum bütün boşlukların ev işi yapan biri çocukla kaliteli zaman geçirmeye nerden enerji getirsin

Temizlikten kastın cam kapı silme olduğunu sanmıyorum. Bulaşık makinesi doldur boşalt oyuncakları toplama ya da bir tencere yemek yapmak gibi basit şeylerdir beklentiler. Ki bir çocuk okuldayken min. 3-4 saat boş olunur ve bu süre için bu beklentiler çok değil. Zira o sırada çalışan annenin de öğle arası 1 saat civarıdır. Ve eminim o da öğle aralarında havuza girmiyordur..

Bütün gün ofiste iş yokken oturuyorsanız siz de madem patronun ütüsünü falan yapın. Memurlar da dairede iş yokken çıkıp müdürün arabasını yıkasın. Boş boş oturulmaz canım ayıp. Ofise, daireye oturmaya mı gidiyorsunuz? Şimdi öğrenciler pek gitmiyor okula. Bu ara öğretmenler çok boşta. Onlar da kamu görevlisi sonuçta. Ellerine süpürge alıp sokakları süpürsün.

Hem uşak hem dadı arayan uyanıklar zor bulursunuz. İnsanlar akıllandı.

Valla ofiste boş kalınca neden boşsun diye sorulur. Ütü vermez ama yoğun kişinin işini yaparım görevim olmayan işleri yaparım. Bu acayip değil. Öğle arası da havuza girmem boş boş telefona bakarım mesela.
Baştan konuşuluyor zaten bu konuda da görev tanımı sınırları belirleniyor. Patronun ütüsünğ yapalım demek konuyu çarpıtmak oluyor.
Bakıcılık bir ev hizmetidir.
Ve vakit kaldıkça çocuklar büyüdükçe görev tanımı genişletilebilir.
Öğretmenlerin de görev sınırları baştan bu şekilde belirlenmiştir başka iş yaptırılamaz. Ama özelde genelde yazın öğretmene maaş verilmez
Ben bütün gün sokaklarda at gibi koşturup maaşımın yarısından çoğunu bir kadına vereceksem evimde boş oturmasını elbette istemem.

Öğretmenlerin de görev sınırları baştan bu şekilde belirlenmiştir başka iş yaptırılamaz.
Yok valla biZe de yaptırılıyor. Eskiden eokul sistemine not girmiyorduk mesela, dil öğretmenleri uygulama sınavları yapıyor şimdi ücret almadan. Değişen durumlara ayak uyduruyoruz para kazanmak için ama bakıcılara temizlikçilere beğendiremiyoruz kendimizi biz sokaktan topluyoruz falan sanıyorlar.

Yıllar önce büro işine girmiştim. Evrak yazmak vs. İlk ay çalıştıktan sonra, patronun masasını odasını temizlemek, çay getir götür yapmak da eklendi. Hatta bunları anlatırken ileride x Y şirketlerim var müdürlük pozisyonuna seni getiririm vs dedi. Üniversite mezunuyum ya… ben de dilekçe yazıp istifa ettim. Paraya ihtiyacım olsa devam ederdim. Bi tarafımı sıktım KPSS çalışıp atandım ….

Demem o ki şartlar değişiyor. Ben yarım gün gelecek bakıcı için belli bir para veririm, tam gün gelecek içinde daha fazla, kurallar da ona göre olur… beğenmeyen olabilir o zaman kabul etmez… ben bakıcı yerine çocuğu özel okula verdim tam gün gidip geliyor

21 yaş gerçekten küçük bir yaş. Bakıcı olarak uygun gelmedi. 11 yaşında da çocuk bakıyordum yazmışsınız . O zamanda sizde çocukmuşsunuz.

İnsanlara emeklerinin karşılığını verirseniz beyenirler sizi merak etmeyin kimsenin sizin paranizda gözü yok emeğinin karşılığını istiyorlar buda sizin zorunuza gitmesin çocuk bakmak kolay deyil çocuk bakmak karnı doysun olarak görmemek gerekiyor küçük yaşlarda eğitmek çok büyük önem taşır bunlara dikat etmek lazım sabır ister ve herkes yapamaz bu işi yapan çok ne şekilde yapılıyor ama şımarık ukala çocuklar yetiştiriyor sizde bunun farkında deyilsiniz.

Özel sektörden bildiriyorum iş tanımıma uymayan bir çok işle meşgulüm. Hafta sonu, yıllık izin fark etmeksizin telefonum çalabiliyor. Herkes mutlaka iş tanımına uymayan isteklere, beklentilere cevap vermek
durumunda kalıyordur.

Hatta forumda gerçekten işinden ayrılmak için haklı sebeplere sahip olan kişilere bile iş bulmadan ayrılmayın tavsiyesi verilir. Emeğin sömürülüyor çık kurtul demez kimse.

Her şeyin olması gerektiği gibi bir işte çalışmayı beklesek bir çoğumuz hala bekliyorduk.

Meziyetleriniz nelerdir? Mesela kaç dil biliyorsunuz? Piyano, keman gibi enstrümanlar çalabiliyor musunuz?

Daha önce evin imkanlarını kullandığınız kişilerle adı üstünde akrabaymışsınız, bahsettiğiniz düzeyde maaş verip evlerinde havuz, spor salonu, sinema salonu varsa hali hazırda zaten yemek ve temizlik işleri için yardımcıları da vardır.

Özellikle bahsettiğiniz tarzda insanlar zaten çocuğuna yabancı dil artı başka meziyetleri olan bakıcılarla çalışıyorlar. Sizin en büyük avantajınız akraba olmanız.

Yoksa sadece okula gönderip evde ki zamanda başlarında olmanız için 3 katı parayı kimse vermez yoksa.

Şuan görüşmeye gittiğiniz 80m2 ev ile akrabanızın evini mukayese etmeniz şaşırtıcı.

O zaman kendiniz ilan verince evinde spor salonu, havuz olmayan evler değerlendirmeye alınmayacaktır. Boş kalan vakitlerimi kaliteli değerlendirmek tercihimdir diye belirtin.

Son düzenleme:
Deyil (!) miyim? Belki beni tanısanız beyenmezsiniz(!) Tabi buda(!) doğru bir önerme olabilir.

Evet . Mesela kendileri çocuktan erken işe gidebiliyorlar. Onlar çıkmadan eve gelen bakıcı çocuğun başında duruyor giydiriyor kahvaltısını veriyor okula götürüyor veya servise bindiriyor.

35 + sigorta çocuk bakımı+ çocuğun yemeği + ortalığın derli toplu durması normal. Ekstra ayrıntılı temizlik ve akşam yemeği isterlerse kesenin ağzını biraz daha açmaları gerekiyor.

Bu arada bos valitlerimde ofiste kutuphane duzenlemisligim, arkadaslara fotokopi islerinde yardim etmisligim vs de var benim. Konu sahibi ve birlac arkadasin memurlardan ornek verdigini gordum, ozel sektor boyle degil maalesef.

Size göre bakıcılık ve temizlik bir paket halinde gelebilir ama tamamen farklı iş kollarında. Benim öğretmenlik değil bakım iddiam var. Öğretmenliği bakıcılık olarak görmek veya bakıcılığı da temizlikçilik olarak görmek mantıklı değil. Bir sınırı yok bunun .
İşe diye girdiğiniz yerde işverenin alakasız özel işlerine koşturmalı mıyız.
Buna göre para verilse itirazım yok.
Ama yarım gün temizlik 2 bin lira. Peki bana bakıcılık harici günlük 2 bin lira mı teklif edildi sizce ?
Tam gün istiyorlar çünkü çocuğun ders saati ebeveyninin mesai saatinden sonra başlıyor. Çocuğu okula götürüp okuldan alan kahvaltısını kıyafetini ayarlayıp okula teslim eden birini istiyorlar. Çocuk okul saatine kadar evde yalnız kalmak durumunda oluyor bakıcı olmazsa. kaldı ki çocuğun öğle yemeği de bana ait ama tüm ev halkına göre çeşit ve miktar hazırlamak istemiyorum ben.
Onun da çözümünü arıyorum. Olmazsa başka iş bakarım.
Beklentilerin sağlıklı sınırda tutulmasından yanayım.

E tamam ama çocuk okula gidiyorsa(yarim gün olsa 5-6 saat eder bu,tam günse 8 saat)ne yapacaksınız onun evde olmadığı zamanlarda?
Bebek bakımı hizmeti veren insanlardan iş(extra temizlik vb) beklenmesini doğru bulmuyorum. En fazla ek gıdaya geçmişse çorba ne bileyim meyve vb öğün hazırlar ,onları da bitince sağda solda dağınık bırakmazsınız,makineye yerleştirilir vs. Bebek zira bu,tam anlamıyla gözünüz üzerinde olmalı,ben kendim baktım çocuklarıma, haliyle ne kadar zor olduğunu biliyorum,tek ve en önemli işim bebeğimdi,yemek vs uyurken yetiştiği kadarıyla yapıyordum. Temizlik yalap şap olduğu kadar yapıyordum,uyumayı seven cocuklar değillerdi zira. Ama büyüdükçe çocuklar özellikle okul çağında ise,vakit kalıyor ev işine de yemege de,kendime de.
Bilemiyorum yani çocuk okula gidince boş oturmak istiyorsunuz sanırım. Ve evet dısarda bir yerde çalışsanız,sabah bitecek bir işiniz varsa sizi kimse 6 saat boş oturtmaz ki. Yarım gün çalıştırırlar yada o pozisyona birini almazlar,içerideki çalışanlara bölerler yaptırırlar. Veya o 6 saati dolduracak ek görev verirler. Sizi işe alan kadın sabah çıkıp akşama kadar çalışacak nefessiz belki maaşının yarısini yada ücte birini verecek ,siz evde kendime vakit ayıracağım diyorsunuz. Bunda bir tuhaflık yok mu sizce de. Birde isterseniz akşamdan size yemek hazırlasın ne dersiniz.
Ayrıca bir vasfınız, sizi ayıran bir özelliğiniz de yok ki. Ne bileyim dil ögreteceksinizdir,müzik aleti çalmayı öğreteceksinizdir,müthiş referansları olan bir dadısınızdır kimse sizden ek iş beklemez,zaten o işleri yapan hizmetlileri olan bir evde çalışırsınız ama bu şartlarda normali bu. Türkçeye hakim olmak olması gereken birsey zaten. Bunu özellik gibi yazmanız komik.
Maaş konusunu bilmiyorum tabi,yazmamıssıniz sanırım göremedim,ona bir yorum yapamam.

Son düzenleme:
Çocuk gün içinde 4-5 saat ve üstünde okulda kalıyorsa haklılar kusura bakmayın. Cam sil halı sil denmez elbette ama günlük iş beklenir.

Ama sürekli evde olan çocukla iş yapılması zor. Anca çocuğun yemeği, ara öğünü, oyuncaklarının toplanması filan yapılabilir.

`