- Konu Sahibi ironikturktelvesi
-
oktay usta şerbeti soğuk tepsi hafif sıcakken dökmüştü üstüne öyle yapın diyordu ben pek anlamam ama aklımda kalmış
Şerbeti çok sıcak döküyosunuz büyük ihtimalle. O yumuşatır tatlıyı. Şerbeti ılıkken tepsi sıcakken dökün..
Sirke ve yoğurt suyu da gevrek yapar tatlıyı..
Tam soğuk olursa bu sefer de tatlı şerbeti çekmez. Ilık olması lazım.evet benimki daha çok yumuşak oluyor bakalım bir dahakine öyle deniycem şerbeti ılıkken dökün demişsiniz tamamen soğumasını beklemiyim mi yani??
Tam soğuk olursa bu sefer de tatlı şerbeti çekmez. Ilık olması lazım.
-Baklava hamurunu bir çay bardagı zeytinyagı ve yarım fincan kadar elma sirkesi ekleyerek yogurusanız,
-Tepsiye dizdikten sonra üzerine 1 su bardagı zeytinyagı döküp orta dereceli fırında yavaş yavaş pişirirseniz,
-Şerbeti kaynardan ılıga geçtiginde,tatlı ise fırından çıkıp ilk alevi söndükten sonra buluşturursanız
Baklavanın çıtır olmaması için sebep yok canım
Burada da benim tariflerimi bulabilirsin
http://www.kadinlarkulubu.com/yemek-tarifleri/593528-sey_renin-mutfagi.html
Buda sana çıtır çıtır bir tarif
GAZETE BAKLAVASI TARİFİ
Malzemeler (orta boy fırın tepsisi için)
Arasına: Ceviz
- 500 gr. un
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağından 1 parmak eksik ılık su
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke veya limon suyu
- 1 çay kaşığının üçte ikisi kadar tuz
Açmak için: 1 bardak un, 1 bardak nişasta
Üzeri için: 3 veya 3.5 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
- Bir fiske tuz
Gazete baklavası nasıl yapılır?
- Hamur malzemeleriyle yumuşacık bir hamur yoğurun.
- Hamuru 12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri dibine yağ döktüğünüz bir tepsiye dizin. Bezeler yağın içinde bekleyecek. Bunu Beypazarlı hanımlar baklava yaparken görmüştüm. Bu şekilde bezeler çok daha kolay açılıyor.
- Bezeler bu yağın için yaklaşık 1 saat beklemeli. Daha sonra bezeleri yağdan alıp mutfak havlusu serilmiş bir tepsiye alın ve üzerini yine havluyla örtün. Bu şekilde bezelerin fazla yağı gidecek. Yarım saat kadar da böyle bekletin.
- Un ve nişastayı karıştırın. Tek nişasta olunca yufkalar çabuk kuruyor, açması zorlaşıyor.Bezeleri teker teker büyütebildiğiniz kadar büyütün. Bunun için düzgün bir ağaç tahta ve düzgün bir oklava gerekiyor. Sivaslı hanımlar balkonlara korkuluk olarak kullanılan çelik çubukları kestirip oklava olarak kullanıyorlarmış. Bence süper bir fikir
- Açtığınız yufkayı oklavaya gevşekçe dolayın ve hafifçe ortaya doğru büzün. Büzme işini hafif yapın yoksa açarken zorlanırsınız. Bu kısım benim ömrümü yedi sanki
- Büzülen yufkayı temiz bir kağıt üzerine dikkatlice açın. Toplam 4 adet yufkayı açıp bu şekilde sererek bekletin. Yufkaların nemini kaybetmesi lazım ki; şekilleri bozulmasın.
- Daha sonra ilk açtığınız yufkanın üzerine ceviz serpin. Üzerine ikinci yufkayı serip, onun üzerine de ceviz serpin.
- Alttaki kağıdın yardımıyla yufkaları önce bir tarafını, daha sonra diğer tarafını ortaya doğru yuvarlayıp, yuvarlanan kısımları üst üste bindirin. Yani tek bir rulo haline getirin.
- Ruloyu 3 parmak genişliğinde dilimlere kesip tepsiye yerleştirin.
- Üzerine soğuk yağı dökün. Yağ bol olmalı. Baklavanın yarısını geçecek kadar yağ koyun. Bu benim yeni taktiğim ve bu şekilde baklava çok daha gevrek oluyor. Eğer isterseniz 1 bardak yağı eritilmiş tereyağı olarak kullanabilirsiniz.
- Baklavayı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
- Şerbeti hazırlayın. Şerbet çok koyu veya çok cıvık olmamalı.
- Şerbet ılık, tatlı soğuk olmalı. Ev baklavalarında sıcak şerbet tatlıyı yumuşatıyor. Bu yüzden ılık dökülmeli.
- 3-4 saat bekleyen tatlımız servise hazır. Afiyet şifa olsun.
Baklava yufkası açarken dikkat edilecek hususlar;
- Çok yumuşak yada çok katı bir hamuru yeteri kadar inceltemezsiniz. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
- Bezeleri önceden ayarlayıp dinlendirin ve açacağınız zaman elinizde tekrar yuvarlamayın. Zira hamur sıkışır ve açılması zorlaşır, içe doğru kıvrılır.
- Bezenin altına ve üstüne nişasta serpip, ilk önce merdaneyle pasta tabağı kadar büyütün. Sonra oklavayla inceltin.
- Oklavayla inceltmeden önce, yufkanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar nişasta ve un karışımı döküp bastırmadan yayın. Sonra açmaya devam edin.
- Orta kalınlıkta ağır bir oklava tercih edin. Mümkünse şimşir ağacından yapılmış oklava kullanın.
- Yufkayı bir tahta üzerinde açın. Mdf gibi kaygan yüzeylerde, yufka tutunamayacağı için büyütmekte çok zorlanırsınız.
- Yufkayı açarken çabuk hareket edin, yoksa yufka kurur ve açılmaz.
Tarifine bayıldım mutlaka denemem lazım ben içine süt koyuyorum hamuruna yani sen şu ile yoguruyorsun. Galiba o da biraz çıtır çıtır yapıyor. bu siteden faydalanirim artık çok teşekkür ederim şu şerbeti ilittiktan sonra dökme fikri de çok iyi oldu çok kafaya takiyiyordum neden çıtır çıtır olmuyor diye en kisa zamand a yapip burayada koyarım resimleri :) bu tarif de bayağı degisikmis eşim bayilir böyle şeylere yapım da gorsun:)
Evet su ile yoguruyorum aslında orjınal baklava hamuru sadece su tuz ve sirke ile yogrulur,biz biraz daha abartıyouz yumurta süt yogurt ekliyoruz
Pogaca hamuruna margarin ama tavsiyem tereyagından yana o pogacanın yumuşacık olmasını saglarken
Baklava,tatlı ve böreklerin çıtır çıtır olmasını istiyorsan mutlaka zetyin yagı ve bir miktar sirke ilave etmelisin
Zeytinyagı tatlı börek çörekde kokar diye düşünme o tadı almıyorsun
Şimdiden ellerine saglık afiyet olsun ne diyeyim bende yapacagım ama gazete baklavası bayagı ugraştırıyor
Resimlerinide mutfagıma buraya bekliyorum canım
Kolay gelsin
aynen ya içine ne bulsak koyuyoruz hatta ben bazen yoğutla sütü aynı anda koyuyorum, bu zeytinyağı kullanımını hiç duymamıştım daha da yumuşatmaz mı o baklavayı ? yoğurduğun hamur sert mi oluyor yoksa yumuşak bir hamur mu yoğuyorsun ? bu arada sayfana baktım çok iyiymiş bundan sonra bayağı faydalınırım ordan misafir falan geldiğinde insan değişik ne yapsam diye düşünüyor iyi oldu teşekkür ederim
Özellikle süt eklediğin şeye yoğurt ,yoğurt eklediğine süt
Sıvı yağ eklediğine margarin tarzı katı yağlar eklememek en doğrusu çünkü biri yumuşatırken diğeri kurutuyor hamuru.
Canım zeytin yağı zaten en sağlıklı şey,yemeklerde kokuyor diyor .çok insan ama bazılarının ki psikolojik.O konulan yemeğin içinde zeytin yağı olduğunu söylemesen çoğu anlamıyor bile.
Zeytin yağı eklediğin hamur pişince çok daha çıtır olur.Hani bazı şeyler ısıya maruz kalınca özelliğini kaybedip başka konuma geçer ya zeytin yağını öyle düşün.Isınınca zeytin yağı sıvı yağa göre daha gevrek bir görüntü oluştururken daha çabuk yanar.
Sıvı yağ öyle değildir.
Margarin tarzı şeylerde daha yumuşak hal alırlar.
Baklava hamurunu ben biraz sertçe ama çok yoğun değil yoğururum.Vaktim varsa 1 yoksa yarım saat beze yaptıktan sonra dinlendirir öyle açarım.Bir püf nokta daha söyleyeyim sana.Sırf nişasta değilde nişasta ve baklavalık unu karıştırıp baklavamı öyle açıyorum
Mutfağıma menülerim var yine ama bu aralar çok yoğunum pek vakit bulamıyorum.Ama her zaman beklerim canım.Kendi yaptıklarınıda paylaşabilirsin.Sevgiler.
Evet su ile yoguruyorum aslında orjınal baklava hamuru sadece su tuz ve sirke ile yogrulur,biz biraz daha abartıyouz yumurta süt yogurt ekliyoruz
Pogaca hamuruna margarin ama tavsiyem tereyagından yana o pogacanın yumuşacık olmasını saglarken
Baklava,tatlı ve böreklerin çıtır çıtır olmasını istiyorsan mutlaka zetyin yagı ve bir miktar sirke ilave etmelisin
Zeytinyagı tatlı börek çörekde kokar diye düşünme o tadı almıyorsun
Şimdiden ellerine saglık afiyet olsun ne diyeyim bende yapacagım ama gazete baklavası bayagı ugraştırıyor
Resimlerinide mutfagıma buraya bekliyorum canım
Kolay gelsin
Merhaba canım,kocan hala baygınmı yoksa çak 2 tokat gelsin kendine diyeceğim ama yap börekleri kokusu ayıltsın adamı
Ellerine sağlık afiyet olsun canım,benim bile canım çekti görüntü harikaaa
Resim paylaşma konusuna gelince evet ama mutfaklarımızda paylaşıyoruz resimsiz olmuyor ki tatlım,hadi bakalım sırada baklava var onu bekliyoruz o zaman
kızlar eşim de ben de ev baklavasını çok severiz özellikle de büzmesine bayılırız ben de arada yaparım bu bayram da yaptım çok lezzetli incecik kat kat oluyor baklavam ama geçen gün bir arkadaşımda yedim kendisi evde yapmış onun yaptığı alınmış baklavalar olur ya çıtır çıtır böyle her bir katı çıtırdar aynen öyle olmuştu bana hamuruna sirke koymamı tavsiye etti ben de koyuyorum ama az mı koyuyorum nedir o kıvamı yakalayamıyorum önerisi olan var mı???
merhaba canim baklava demissinde , simdi canim cekti istecanim ben ev baklavasini cok severim ama
pek yaptiyim yok bana sorursan ben bile beceremem fazla
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?