Basarili çocukların anne ve babalari cok sansli degil mi?

Ya valla çok komiksiniz kendi başarısızlığınızı anne babanıza yüklemeyin.
Kizim basarisiz değil sadece çalışma motivasyonu eksik biraz rahat bir cocuk
Bunu ben değil rehber öğretmeni de söylüyor.
Burda herseyi yazıya dökemiyiruz
Yanlış yazıp kendimizi yanlış ifade edebiliyoruz .

Karşımızda çocuğunu anlamaktan aciz birisi var. Lütfen çocuğunun çocuk olduğunu unutma. Çünkü sen unutmuşsun. Çocuğun gayet normal.

Bugün aşçılık ister yarın pdr öbür gün mühendislik ister. Daha bu çocuk lisedeki eşit ağırlık/sayısal ayrımı noktasına gelmemiş. Ve sen gelmiş "aşçılık istiyor pdr istiyor uğraşmıyor" neye uğraşacak???

Az önce çocuğun 9. sınıfa geçtiğini yazdın. Yeni bir okul sürecine başlayacak, yeni arkadaşları olacak, ergenlik döneminde. Böyle bir süreçte aklında olan dert "pdr istiyor ama bunun için bir şey yapmıyor" çok yanlış bir davranış bu.

Yalnuz bu çocuk mühendis oldu ve aynı istikamette ilerliyor .
Maşallah çok başarılı

Yahu ne alaka asgari ücretle çalışan adamın kizi okul 1.si
Fakir diye başarısız mi
İşte siz kıyas yapıyorsunuz ama çocuğunuz da kıyas yapabilir baska ailelerle demek istiyorum. Siz harika değilsiniz ki çocuktan harikalik bekliyorsunuz.
Size ne başkalarının çocuğunun başarısından. Bunun sonu yok ki, siz onlara öykünün, sizin cocuk başkasının ailesine öykünsün... bunlar kimseye yarar sağlamayan düşünceler.
Onun payına siz, sizin payıniza o düşmüş işte yaradan tarafindan:) Belli ki memnunsunuz genel olarak kızınızdan. O zaman kıyas yapmayı bırakın. Belki aileniz de içten içe (hatta dıştan disa) sizi kıyaslardi o yüzden size normal geliyor ama kıyas cok kirici bir şey. Benim ailemde neyse ki çok yoktu ama Türk toplumunda yaygın bir şey. Cocukken de kim beni kıyaslayacak olsa kalbim kırılırdi ve o kişiyi daha acımasız kiyaslardim, bir daha en azından bana yapamazlardı :) kendimce böyle bir savunma mekanizması kurdum.
Kendinizi telkin edin ve bu sağlıksız düşünceden uzaklaşın.

Herkesin hayat yolculuğu kendisine özel. Bizim bir akraba cocugu lisede sınıfta kaldı, ilk senesinde uni kazanamadı, ikinci senesinde kazanamadı (daha doğrusu ailesi uzağa göndermedi İstanbul'da da okul kazanmak kolay degil)
Ben hatırlıyorum hep "aman aman çalışın. bakın onun gibi olmayin" cümleleri kurulurdu, sülalenin kötü örneğiydi. Üçüncü senesinde artık vakıf okuluna yazdırdı ailesi, cocuk mezun oldu güzel bir işe girdi, derken kendi atölyesini kurdu, şimdi rezidansta yaşıyor, evli çocuklu. Zamanında kendi çocuğunu onla kıyaslayip mutlu olanların cocugu memur oldu zor geçiniyor.
aynı şekilde bir başka akrabam liseyi o zamanlar kredili sistemle 2,5 yılda bitirmisti, daha 17 olmamışken öğretmenlik okudu, hemen atandı. Ailesine hep yardım etti. Herkes onu 'masallah elin cocugu' diye örnek gösterirdi, kendi çocuklarıyla kıyas yapardı. 15 temmuz olaylarından sonra bank asyada parası var diye şüpheli göründü , terör örgütüne maddi destek ile suçlanip KHK ile meslekten ihraç edildi. Şimdi 8 yıldır orada burada sigortasız çalışıyor, bu sefer insanlar onu kötü diye kıyaslıyor . Benim eski sevgilim ilkokuldan itibaren özel okullarda tam burslu okumuş, dereceli olduğu icin okullar dershaneler ailenin peşinde koşuyormus bizde okusun diye, burs adı altında maaş gibi para alırmış dershaneden. O zamanlar gıpta edilen bir cocukken çok güzel bir ünide mühendislik okurken en son uyuşturucu kullanan, hatta ailesi para vermediğinde ese dosta kuryelik yaparak mal temin eden bir cocuk haline geldi. Bu sefer insanlar kınadı.
Hayat yolu uzuuuuun bir yol. Kimseye özenmeyin, kızınızı da iyi olduğu yönlerde destekleyin. Maymun istahli - heves ettiği şeyi bırakıyor dediniz. Verdiğiniz örnekler benim yetişkin DEHB'i için terapi alan arkadaşıma benziyor. Belki de böyle bir sorunu vardır. Ya da başka bir şey. Ergenlerden anlayan bir psikoloğa gidip bu konuya yogunlasin.

Bakin insanlara önyargılı olmayin diyorsunuz kendiniz onyargilisiniz ben başarısız degilim bu yorumunuzdan anladigim kadariyla kiziniz da degil. Sadece kendimden tatmin olamadim hayatim boyunca yetersiz hissettim. Sizin bahcesine giremeyeceginiz okullarda okudum belki ama hic bi zaman kendime basardim diyemedim. Fazla tevazunun sonu vasat insandan nasihat dinlemektir. Kızınızı mahvedeceksiniz. Yardim etmeye calistim ama anlamadınız. Allah yardımcınız olsun

Bu konuda çok haklısınız ileriye gideceğimize geriye gidiyoruz maalesef.

Eğitim kalitemiz çok kötü oldu.

Daha az destek gören, olanakları daha az olan çocukların daha azimli ve çalışkan olmaları normal. Çünkü onlar çalışmak zorundalar. Başarısız olmaları durumunda mahkum olacakları hayatı düşünmek onları motive ediyor. şöyle düşünüyorum da hayatımda çooook çalıştığım, her hafta fazla mesai yaptığım bir dönem vardı. O dönem evlilik hazırlığındaydım ve daha çok paraya ihtiyacım vardı. Şu an düşününce o kadar işin sorumluluğunu o yaşta kaldırmış olmama şaşırıyorum. Ancak insan mecbur olunca yapıyor işte. İnsanda en azından eser miktarda gelecek kaygısı olmazsa başarı ve çalışmak konusunda da gamsız oluyor. Aileden iyi olanaklara sahip çocukların çalışma ve başarılı olma motivasyonları bu yüzden düşük oluyor. Özellikle mizacı gereği hırslı biriyse anca öyle. Sizin hayat şartlarınızı bilmiyorum tabi farazi konuştum.

Aslında böyle değil bu durum. İnanılmaz ilgili ailelerden gerçekten de ne yaparsalar yapsınlar asla başarılı olmayan çocuklar çıkıyor öğretmen olarak bizzat şahidim. Ve aynı şekilde ailesi hiç umursamadığı halde tamamen kendi isteğiyle çok başarılı olanlar da var konu sahibinin dediği gibi. Aile çok önemli bir etken ama günün sonunda yine iş çocukta bitiyor

Bizim neslimizin universite okumaktan başka çaresi, seçeneği yoktu. Bizim neslimizdeki çocuklara büyüyunce ne olacaksın dediğinde Max 5-6 meslek ismi geciyorduml. Polis, öğretmen, avukat ,futbolcu vs. Şuan yeni neslin tek çaresi üniversite değil. En saçma örneği gratiste bir kadınla kavga eden kızın, şuan 1 milyona bir filme oyuncu olarak seçilmesi. Tiktokta herkesin oyuncu gibi klipler çekmesi, şarkı söylemesi ... " Cakmaginiz var miiiii" diye gvsekce konuşan bir kız son model arabada orda burda konserler ( ! ) veriyor. Örnekleri bu olan çocukların ilgilerini toplamalari da zaman aliyor.

Teşekkür ederim bunlarida konuştuk
Abla ben de muhendisim ama bana basarisiz dedin az once djjdhdhd kompleksli olmak

Abla ben de muhendisim ama bana basarisiz dedin az once djjdhdhd kompleksli olmak boyle bisey iste
Cocukken basarisizdim dedin bunu ailené yükledin

Teşekkür ederim bunlarida konuştuk

Cocukken basarisizdim dedin bunu ailené yükledin
Cocukken basarisizdim demedim, aileme de yuklemedim, benim ailemin imkanlari daha kisitliydi, annem farketmis bendeki hareketliligi mesela ama babam bende bi "sorun" oldugunu kabul edememis, ben size ailemi tatmin edemedim dedim ama sizin gibi biri icin bu basarisizliktir tabi. ben 3. Olurdum babam 1. Olmamami problem ederdi tatmin edemezdim. Okudugunuzu anlamıyorsunuz sanırım

O çocuğa bir sor bakalım mutlu mu ? İçinde ne ukteler kaldı ?

Ya daha 9.sinifa giden çocuğa kariyer planı yok azmi yok diye laf ediyorsunuz çok komik geldi. O da kimbilir belki Amerika'da çok özgür, maddi durumu iyi bir ailede doğmak isterdi belki. Yapacak bir şey yok. Siz elinizden geldiğince maddi manevi destek olun eğitimi için yeter. Sürekli azim azim diyerek yıldırmaktan başka bir şey elinize geçmez.

Konu sahibi senin yanılgın aile yeterli ilgiyi verirse her çocuğun harikalar yaratacağı masalına inanmış olman. O sebeple şu an hayal kırıklığı yaşıyorsun. Eşin ve sen mükemmel zeki insanlar değilseniz çocuğun da az çok kapasitesi bellidir ve inan bana şanslı bir istisna değilsen çocuğunun öyle resime müziğe de çok büyük yeteneği yoktur. Düz ortalama Anadolu insanı doğurdun işte. Ne kadar erken kabullensen o kadar iyi

Ya ters teper de; " varlık içinde yokluk yaşatıyorlar " diye depresif bir saldırgan ya da " ben ailemin imkan sunmasına bile değmeyecek kadar degersizim ."diyip ozguvensiz içine kapanık olursa ? Böyle keskin öneriler asla verilmemeli. Hele ki şuanda hayattan çok kolay vazgeçen bir nesil varken !

Bununla alakalı da yorum yaptım , evet dedikleriniz çok doğru buna katılıyorum...

Evet her insanın bir yeteneği vardır. Bunu okulda da bariz görüyorum. Her insan yetenekli doğar ve bazıları bunu değerlendiremeden yaşar ve ölür hepsi bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…