Erkek arkadaşım il merkezine atandı. 5 binin üstünde şu an maaşı. Haftada 4 gün çalışıyor. Geçen hafta hiç çalışmadı çünkü kar tatili

. Evi okula 15 dk yürüme mesafesinde. Evi 0 ve eşyalı tuttu 1+1 850 lira kirası var. Uzun zamandır tanıyorum kendisini, yıllardır yapmak istediği, almak istediği şeyleri yapmaya, almaya başladı.
Puana bağlı biraz. 65-70 arası alırsa kışın yolların kapandığı ya da çok zorluklarını çektiği köy okullarına atanır, evet. İdealistim ama büyük şehirlerde yaşadım yıllarca, soba kurmak falan hiç benlik şeyler değil. Kolay değil. Ama mesleğin zorluklarını çekerken bir yandan yaşam şartlarımın iyi olmasını isterim ki başka bir derdim olmadan kendimi öğrencilerime, mesleğime verebileyim. İlk gittiğiniz yerde de 5 yıl yaşamak zorundasınız en az. 1-2 yıl olsa belki çekilir.
Bir de şu var Eskişehir’i bilenler bilir, biz ikimiz de buranın ulaşım şartlarına alıştık. Yani İstanbul’da semten semte geçmenin 1 saat sürdüğü yerler olabilecekken bizim mantığımızda “1 saate Ankara’ya gidersin ya, çok uzak”. Merkezde yaşayıp ilçeye gitmek falan pek bizlik değil yani, gerçekten yapabileceğim bir şey değil.
Özelde çalışmak ise tecrübe kazanmak amacı dışında yapmasın hiç yöneltmeyin ona. Özelde öğretmenleri öyle bir güzel sömürüyorlar ki. Ben çalıştım zamanında. Bir daha asla. Çok yorumumda anlattım zorluklarını. Kısaca şöyle diyeyim. Erkek arkadaşım haftada 21 saat ders (+nöbeti falan) üzerinden 5 bin alıyor devlette. Özelde ise haftada 45 saatten alacağınız ücret 1800 lira. Devletteki bir öğretmenin iki katından fazla çalışıp yarısı kadar bile kazanamıyorsunuz.
Bir de akademisyenlik kısmına girersem, bizim bölümümüzde, üniversitesine göre değişir, 3-5 yıl öğretmenlik yapma koşulu vardır. Araştırma görevliliği için var mı bilmiyorum bu şart, sanırım okutman olmak için var.