- 14 Ağustos 2009
- 53.296
- 42.826
- 898
- Konu Sahibi kirmizikek
-
insan hergün yeni birşey öğrenirmiş!bayan kelimesinin kökeni neymiş bakın:
Eski Türkçe de bay : zenginlik, şan ve mal demektir
Örnek : Kutadgu Bilig eserinde Bay-han kelimesi
"an" eki ise azaltan, eksilten, yok eden anlamında kullanılır
bayan : zenginliği azaltan yok eden anlamında kullanılmıştır
ben bayan kelimesini kullanmam hiç, tanımadığım birine seslenmem gerekiyosa hanımefendi derim, bana karşı kullanılmasınada bozulmam çünkü karşıdakinin niyeti kibarca hitap etmektir kendince
eskiden hanım derlermiş aslında, hanıııım hanım kendine gel falan...
bu bayan son yıllarda çıktı sanırım
bayan kelimesinin kökeni neymiş bakın:
Eski Türkçe de bay : zenginlik, şan ve mal demektir
Örnek : Kutadgu Bilig eserinde Bay-han kelimesi
"an" eki ise azaltan, eksilten, yok eden anlamında kullanılır
bayan : zenginliği azaltan yok eden anlamında kullanılmıştır
ben bayan kelimesini kullanmam hiç, tanımadığım birine seslenmem gerekiyosa hanımefendi derim, bana karşı kullanılmasınada bozulmam çünkü karşıdakinin niyeti kibarca hitap etmektir kendince
eskiden hanım derlermiş aslında, hanıııım hanım kendine gel falan...
bu bayan son yıllarda çıktı sanırım
katılıyorum.şimdiye dek bu şekilde yorumlamamıştım hiç.ama bence kadın demekten utanmaktan ziyade bir nevi kibarlık olarak kullanıldığını düşünüyorum.hanım efendi bunun diğer seçeneği arkadaşın dediği gibi.bu ayrıca bizim ülkemize has birşey değil.amerikada ya da ingilterede de hitap şekli evli olup olmadığına göre değişiyor miss ya da mrs. gibi.gene fransada da böyle,madam ya da matmazel gibi.almanyada da farklı değil frau ya da fraeulein gibi...bizde de en uygun bayan ya da hanfendi olarak düşünülmüş demek ki.
buna değil de,bana durduk yerde abla/bacım/kardeşim gibi hitap edilmesi daha çok takılırım,ya da iznim olmadan birden 'SEN' diye hitap edilmesi...keşke ülkemizde kadını hor ya da küçük görme sadece bu ince ayrıntılarda takılı kalsa da kimliğimizi bir adamın yanında eş değer olarak gösterebilsek...hayatta her an her türlü şeye maruz kalan onca kadınlarımız varken sadece bu ince ayrıntıda takılı kalmak,bunun için mücadele vermek bence önemsiz.odunlarımızı eğitebilsek önce,laf atma ayak kaydırma el veya sözel tacizde her türlü sıfatı kullanırken biz sadece sinirlenmekle ya da gereken tepkiyi vermemekle yetinmesek de bize hakkımız olan haklar hayatta hakkıyla verilse de gene de bize bayan deseler keşke!
Önceki yıllarda açılmış bir konu vardı kadın yabancı, Türk ile evlenmiş. Eşi sanırım kuma getirmiş. İŞte o karıyı getirdi, o karıyı seviyo vs vs yazdı yabancı kadın
Bizim KK bulmuş açığı kaçırır mı ,karı değil kadın deyin lütfen yazmışlar...Yabancı kadında demesinmi, eee siz sürekli karı kocayız diyorsunuzben onun için öyle dedim diye...Bir daha kimseden cevap yok
abla deseler iyi be canım bende 30 yaşındayım 18 yaşında delikanlı teyze demiyomuyuh yani diyom acaba ben mi çok yaşlı gösteriyom onların bi yerlerinde mi bozukluk var
arkadaşlar bu konunun özellikle altını çizmek istiyorum. bayan bir ön hitap şeklidir.
bay mehmet dediğimiz yerlerde bayan ayşe de diyebiliriz.
ama geçen gün bir bayan gördüm denmez. geçen gün bir kadın gördüm demeniz gerekir.
ve toplum "kadın" kelimesini adeta bir hakaret gibi gördüğünden kullanmaktan kaçınıyor.
oysa ergenliğe girildiği anda oğlan çocuklar erkek, kız çocuklar da kadın olurlar. kadın ve erkek yetişkin insanlara verilen isimdir.
merak ediyorum, bayan denilmesinden rahatsız olmayanınız var mı acaba?
cinsiyetimizi bile yok etmeye çalışıyorlar böyle sözde kibarlık kelimeleriyle.
Ayyy süpersiniz!!!
Ben de bayan diyene "baymıyorum" demiştim geçen gün!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?