Bayan değil kadın!

bayan kelimesinin kökeni neymiş bakın:

Eski Türkçe de bay : zenginlik, şan ve mal demektir
Örnek : Kutadgu Bilig eserinde Bay-han kelimesi

"an" eki ise azaltan, eksilten, yok eden anlamında kullanılır
bayan : zenginliği azaltan yok eden anlamında kullanılmıştır

ben bayan kelimesini kullanmam hiç, tanımadığım birine seslenmem gerekiyosa hanımefendi derim, bana karşı kullanılmasınada bozulmam çünkü karşıdakinin niyeti kibarca hitap etmektir kendince

eskiden hanım derlermiş aslında, hanıııım hanım kendine gel falan...
bu bayan son yıllarda çıktı sanırım

insan hergün yeni birşey öğrenirmiş!öz be öz türkçe olduğunu biliyordum ama hiç ne anlama tam olarak geldiğini bilmiyordum

abla deseler iyi be canım bende 30 yaşındayım 18 yaşında delikanlı teyze demiyomu yuh yani diyom acaba ben mi çok yaşlı gösteriyom onların bi yerlerinde mi bozukluk var

Bir arkadaşım beni ''kadın ! baksana bir..'' diyerek çağırmıştı.Şöyle bir bakınca da ''benim için kadın-kız aynı farketmez.'' demişti.
Bayan,kadın,hanım..Hanım daha iyi geliyor sanki.Ama bu lafı daha çok günlerde duyduğumdan evli olanlara gidermiş gibi geliyor.

Aslında illa şu olsun bu olmasın demiyorum.Sırf geyiğine ''bağyanlar'' diyorum.

Bayan daha kulağa hoş geliyor.Sanki daha bir kibar.
Birde google de kadın ile bayanın farkını ararken ne buldum Uludağ sözlükde:
Bayan bir hitap sekli, kadin ise bir varliktir.

Evet bayan kelimesi tek başına veya hitap olarak kullanılmaz.

Benim takıldığım başka kelimeler de var.Mesela karı-koca demek artık neredeyse ayıp oldu.Halbuki bunların yerini dolduracak başka kelime yok.

Bir de oğlundan veya kızından "oğlan/kız" diye sözedenleri anlamam.Oğlanı/kızı okuldan aldım gibi...Oğlan kim yahu ? Kimin oğlu ? Oğlumu aldım desen ölür müsün ?

Psikoloji dersinde hocamızın bize anlattığı bir şeydi bu bayan değil kadın. Ve kendisi erkekti bu konularla çok duyarlı biriydi... Bunu uzunca anlattı ve hak vermemek elde değil. Kadın demek kadın olmak ayıp değil kaba bir hitap biçimi de değildir.

Doğru söze ne denir..
Kadınlar para harcamaya bayılır...
Çanta ve ayakkabı EN sevdikleri zaten

Biz bayanınz bizi böyle kabul etsinler.

Son düzenleme:

çok güzel açıklamışsınız bunun üstüne bir şey denmez

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlükten alıntıdır.

.:: Trk Dil Kurumu - Byk Trke Szlk ::.

bayan
a. 1. Kadınların ad veya soyadlarının önüne getirilen saygı sözü: Bayan İnci. 2. Kadın: Bir bayan geldi. 3. Eş, karı: “Süleyman Bolluk da bayanın sımsıkı koluna girmişti.” -H. E. Adıvar. 4. ünl. Kadınlara bir seslenme sözü: Bayan! Kimi aradınız?

kadın dediğmiz zaman sanki yaşlı veya cinsel bi ilişkiye girmiş gibi algılanıyor.ne saçma,,sağlık kitaplarında bile yazyıor.ergenliğe giren her dişi kadındır!!!!

Önceki yıllarda açılmış bir konu vardı kadın yabancı, Türk ile evlenmiş. Eşi sanırım kuma getirmiş. İŞte o karıyı getirdi, o karıyı seviyo vs vs yazdı yabancı kadın
Bizim KK bulmuş açığı kaçırır mı ,karı değil kadın deyin lütfen yazmışlar...Yabancı kadında demesinmi, eee siz sürekli karı kocayız diyorsunuz ben onun için öyle dedim diye...Bir daha kimseden cevap yok

ay hayal meyal hatırladım galiba, sırf bu karı lafından bi ton polemik olmuştu, kadın ne bilecekse, hangisi kibar hangisi kaba

abla deseler iyi be canım bende 30 yaşındayım 18 yaşında delikanlı teyze demiyomu yuh yani diyom acaba ben mi çok yaşlı gösteriyom onların bi yerlerinde mi bozukluk var

teyze senin anandır deseydin

valla bire giden oğlum var, arkadaşları bana teyze diyo, onda bile kendim tuhaf hissediyorum, ama sanırım insan duya duya alışıyo

anlatım süper olmuş
ben kesinlikle rahatsız olmam kadın denilmesinden

bana genelde abla derler ama kadın diyiceklerine bayan tercihim kadın daha bi itici geliyo bana tabi görüş meselesi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…