• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bayram etiyle ilgili gelenek

IncIpek04

Güzel günler yakındır
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
7.053
Puanlar
198
Bayramın üstünden haftalar geçti ama anlatayım. Eşim asker ve bayramda da evde değildi. Ailemle kv ile aynı şehirde ama 60 km mesafedeki bir ilçede yaşıyoruz. Bayram için ailemin evine geldim. Kv o zamanlarda yazlıkta başka bir şehirdeydi. Kendi ailemin ve bizim kurbanımızı kestik. Ben kendi kurbanımın paylarını o gün dağıttım. Biz fakir durumu olmayan et yiyemeyen insanlara vermeye önem veriyoruz. Zaten akrabamızda bu şehirde yok. O yüzden komşuya tanıdığa verdim. Annemin dolabı kalan etleri aldı akşam oldu etler donmamıştı. Bozulacak diye koştur koştur 60 km mesafedeki evime ailemle birlikte götürdüm. Ailemde kestiği için onlara da vermedim sadece evde bir kere yemek yaptık. Bayram geçeli ne kadar zaman oldu kv eşime diyormuş ki karın bize etten pay vermedi. Kv memur yazlık kışlık araba her şeyi var. Kendileri kesmeyip parasını vakfa göndermiş. Bizde pay fakire dağıtılır kalanı evde çocuklar yesin diye ayrılır ve eve misafir geldikçe onlara yemek yapılır. 2 kurbanla uğraşıp akşam vakti de koştur koştur eve etleri götürme derdinden kv pay vermek aklıma bile gelmedi çünkü fakir ve kesemeyecek durumda değillerdi üstelik şehir dışındalardı. Sizde böyle bir gelenek var mı? Kessin kesmesin zengin fakir fark etmeden et götürülüp kv evinde eline mi verilir yoksa kv misafirliğe gelince normal yemek olarak mı yapılıp verilir?

Son düzenleme:
Yok öyle bir gelenek yaw. Bu böyle aç insanların uydurduğu bir gelenek
Kv eşime söylediğine göre onlara kesseler de kesmeseler de mutlaka pay vermem gerekiyormuş. Bu düşündüğümğ gösterirmiş önemli olan et değilmiş

Çok saçma , kurbani siz doğru amaçla kullanmissiniz.Kv saçmalamış Allah akıl fikir versin.
Eşin ne dedi peki ?
Bende eşime dedim ki şimdi onlarda kesseydi yine götürüp vermem mi gerekiyordu o da bilmiyorum bende böyle bir şey var mı yok mu araştır bakalım. Seneye veririz gönlü olsun dedi. Çünkü eşime devamlı et vermedi deyip duruyormuş

Yani öyle bir gelenek yok ama kurban etinizin de tadına bakmak istemişler tabi dile getirip eşinizi doldurmaları yanlış ama istekleri abartı değil
Eve misafirliğe geldiklerinde bakılmaz mı? Kendileri yazlıktaydı dondurucuya atıp ziyarete gittiğimde et götürmemi bekliyorlarmış

Kv şehir dışında olmasaydı götürülürdü ama yokmuş

Şimdi donmuş eti mi götürecekmişsiniz ben anlamadım

Evet fakire dağıtılır da eş dost akrabaya da pay konur

Bizim oralarda 1/3 kesemeyene 1/3 konu komşu akrabaya 1/3 eve ayrılır

Evdekinden de yemek yaparsın kim denk gelirse o yer

Zaten eskiden buzluk vs olmadığı için tazeyken yenir biraz da kavurma yapılır o da az az yenirmiş

Kemikler de fırında kurutulur ve fasülye nohut keşkek yapılır

Eve misafirliğe geldiklerinde bakılmaz mı? Kendileri yazlıktaydı dondurucuya atıp ziyarete gittiğimde et götürmemi bekliyorlarmış
Açıkçası teyzem dahi öyle yaptı biz yeni evlendik ve pandemi dolayısıyla teyzem gönderemedi bize eti dondurucuya saklamış ve bize geçen gün gelince verdi et değil de bizi bu şekilde düşünmesi çok hoşuma gitti

Bayramın üstünden haftalar geçti sağ olsun kv eşimi doldurmaktan bıkmadı. Kısaca olayı anlatayım. Eşim asker ve bayramda da evde değildi. Ailemle kv ile aynı şehirde ama 60 km mesafedeki bir ilçede yaşıyoruz. Bayram için ailemin evine geldim. Kv o zamanlarda yazlıkta başka bir şehirdeydi. Kendi ailemin ve bizim kurbanımızı kestik. Ben kendi kurbanımın paylarını o gün dağıttım. Biz fakir durumu olmayan et yiyemeyen insanlara vermeye önem veriyoruz. Zaten akrabamızda bu şehirde yok. O yüzden komşuya tanıdığa verdim. Annemin dolabı kalan etleri aldı akşam oldu etler donmamıştı. Bozulacak diye koştur koştur 60 km mesafedeki evime ailemle birlikte götürdüm. Ailemde kestiği için onlara da vermedim sadece evde bir kere yemek yaptık. Bayram geçeli ne kadar zaman oldu kv eşime diyormuş ki karın bize etten pay vermedi. Kv memur yazlık kışlık araba her şeyi var. Kendileri kesmeyip parasını vakfa göndermiş. Bizde pay fakire dağıtılır kalanı evde çocuklar yesin diye ayrılır ve eve misafir geldikçe onlara yemek yapılır. 2 kurbanla uğraşıp akşam vakti de koştur koştur eve etleri götürme derdinden kv pay vermek aklıma bile gelmedi çünkü fakir ve kesemeyecek durumda değillerdi üstelik şehir dışındalardı. Sizde böyle bir gelenek var mı? Kessin kesmesin zengin fakir fark etmeden et götürülüp kv evinde eline mi verilir yoksa kv misafirliğe gelince normal yemek olarak mı yapılıp verilir?

Öyle bir gelenek duymadım hiç
Benim alilemde zaten gelenek düşkünlüğü hiç olmadı, eşimin ailesinde vardır ama onlarda da görmedim, eğer imkanlar el verirse ailece herkes kv nin evinde toplanır bir kez yemek yenir kurbanda ama o da imkan olursa, tüm kardeşler her yıl gidemiyor memlekete. Gereksiz polemik yaratıyor sizinki , ona giderken bir iki kilo et alın götürün gönlü olsun madem, tuhaf yani

Bunun dile getirilmesi bile çok kötü yahu.

Aynı şehirde olsaydiniz yine vermek değil ama pişirip beraber yemek için cagirabilirdiniz öylesi daha uygun olurdu.

Ama madem istiyor, bundan sonraki kurbanlarda verirsiniz ona da, istediği halde vermemekte olmaz.

Açıkçası teyzem dahi öyle yaptı biz yeni evlendik ve pandemi dolayısıyla teyzem gönderemedi bize eti dondurucuya saklamış ve bize geçen gün gelince verdi et değil de bizi bu şekilde düşünmesi çok hoşuma gitti
Ama verdiği kişi kurban kestiyse veya kesecek durumdaysa yine verilir mi

Kv eşime söylediğine göre onlara kesseler de kesmeseler de mutlaka pay vermem gerekiyormuş. Bu düşündüğümğ gösterirmiş önemli olan et değilmiş
hahaha önemli olan fitnelik yani :) Sevab işleyip hayır edeyim derken bile bu kaynanalar adamı dinden imandan eder. Nasibinde yokmuş diyin.

Ayy okumuşu okumamışı hepsi cahil bu kayinvalidelerin. Tabiki kurbandan pay verilmez, kurbanın amacı durumu iyi olmayan insanlarin yiyebilmesi. Vala kayınvalideniz ara karıştırıcı fena bi kadin. Eşiniz ne diyoe önemli olan onun ne düşündüğü

Ama verdiği kişi kurban kestiyse veya kesecek durumdaysa yine verilir mi
Biz de eşimle Afrika’ya gönderdik (Ablam,dayım,teyzem kendi kurban etinden bize verdi)yanlış anlamayın dediğim gibi kv incelik onu düşündüğünüzü bilmek istemiş ama eşinizi dolduruşa getirmesi kesinlikle yanlış

Oyle bir gelenek elbette yok. Ihtiyac sahiplerine dagitildiktan sonra bir yemeklik kadar ayiriyoruz biz
Aileyle beraber yiyoruz,o anda kim varsa evde artik, misafir veya cekirdek aile,genis aile neyse ne. Kvnizin karni doymus gozu doymamis, giderken bir kilo kiyma aliverin kasaptan verin eline

Back
X