Eğitimdeki sorun bence zorunlu olması, planlı gitmemesi ve genç nüfusun fazla olması. Eskiden ilkokuldan sonra okuyanlar çok değildi. Sonra ilköğretim çıkınca ayıp olmasın diye lise okuyanlar çıktı. Geri kalan iş hayatına atıldı bir şekilde. 12 yıl zorunlu olunca lise bitirmenin pek bir önemi kalmadı. Meslek için de mesleki ve teknik lisesi mezunları öne çıktı. Hedefi olanlar okuyabildiği kadar okuyordu zaten. O kısma değinmeyeceğim bile.
Üniversiteyi kazanmak eskiden kolay değildi. Meslek yüksekokullarını kazanmak daha kolaydı -ki hala kolay- hatta meslek kazandıran asıl buydu. Üniversite daha çok ilim ve bilim öğrenme yeriyken günümüzde meslek okulu muamelesi görüyor. Üniversite teorik bilgi verir genel olarak. Mühendislik gibi fakültelerde uygulamalar da oluyor ki üretim için görmek ve yapmak gerekir.
...
Günümüzdeki sorun şu: bir okula kapak atayım veya puanım nereye yeterse diye tercihte bulunmak. Eğer kaliteli bir eğitim almışsan ve stajın da iyi yerde yapabilmişsen taze mezunken bile iş bulabilirsin. Okul önemli, seçeceğin bölüm veya program da önemli. İcra edemeyeceğin mesleği seçmek vakit kaybı.
Atıyorum, dinozor bakıcılığı diye program açıldı. Bunu okusanız noluur okumasanız noluur? Anca, bilgi edinmiş olursunuz. Hadi azıcık mantıklı olayım. Fil bakıcılığı olsun. Ülkemizde kaç tane fil var ki zaten? Biraz vizyon sahibi olmak gerekir. Bu programı okusanız ve sizle beraber 1000 mezun olsa ve ülkemizde de 25 fil olsa kimleri alırlar? Tecrübesi olanlar ve/veya iyi bir okuldan mezun olanlar. Torpille kayırılan da olur elbet.
Bölüm olsun şimdi de. Biyoloji olsun. Düşününce çok geniş çalışma alanı var. Sağlık, tarım, çevre, adli bilimler falan filan. Formasyon al, öğretmenlik de var. Fen fakültesi olmadan üniversite açılmıyordu sanırım. Biyolojiden mezun çok vardır. Şimdi pratikte düşünelim. Hastane laboratuvarına personel alınacak. Kim alınır? Laborant veya laboratuvar teknikeri. Biyologlar isyan eder. Ben 16 sene okudum, neden onlar der. Eee, sen pratikte laboratuvar eğitimi aldın mı? Senin hem işi teknisyen veya teknikerlik değil bilgi üretmek, bilim yapmak, araştırmak ve geliştirmek. Bize eli çalışacak, makine gibi seri çalışacak kişi lazım. 16 yıl okuyan kaldı işsiz, 12 veya 14 yıl okuyan çalıştı. Hadi biyolog olan stajla laboratuvar işlerine de hakim olsun, ucuz işçi sebebiyle diğerleri genelde tercih edilir. Tabii bir de az maaş sebebiyle işleri beğenmeyenler de var. Yapılan iş sebebiyle çok bir maaş verilmiyor. Asgari ücretten fazla olduğunu sanmıyorum.
...
Diğerlerinden sıyrılmak için mesleğin geleceğine ve kişinin becerilerine göre yönlendirme yapılmalı. İlla okul bitirmek gerekli ve her mezun olan iş bulacak gibi de düşünülmemeli. Ülkenin neredeyse çeyreği üniversite mezunu. O yüzden beklentiniz olmamalı. Arada sivrilen işi götürecek. Bir de sadece meslek için üniversiteye gidilmiyor. Bilgi edinme yerleri asıl amacı. O yönünü de düşünün. Ülkenin kalifiyeli üniversite mezunlarına ihtiyacı olduğu gibi ara elemana da ihtiyaç var. Kendi işinizi de kurabilirsiniz. Küçük işle başlayıp ilerleyebilirsiniz. Zaman alır ama babadan zengin değilse insan, çoğu iş insanının hikayesi böyle değil mi?
Ya oturup en iyi yapabileceğiniz ve iş bulma/kurma olasılığı yüksek işi seçeceksiniz ya da ne bulursanız onu okuyup hangisi tutarsa diye bekleyeceksiniz.
Not: Esas mesleğini daha icra edememiş, akademiye gözünü dikmiş biri. Çalışmak zorunda kalsam kasiyerlik de yaparım, utanmam. Hesap tutmada ve düzende üstüme pek tanımam. Çenem de düşüktür, özetleyemedim konuyu