Ben senin prensesinim,dimi?

Bilgi icin tesekkurler.arastiricam bu konuyu mutlaka.

Selam kizlar.Yeni konu acmayip buradan devam edeyim dedim.Kizim okula da gitmek istememeye basladi
Pazartesi gunu pedagoga gittik esimle,buraya yazdiklarimi ve daha bir suru detayi anlattik.Her konu icin cok guzel cozumler sundu aciklamalar yapti,cok onemli iki sorun var.Birincisi uyku saatleri. Kresin ilk aylari 8de uyurdu simdiyse zorla 10da uyutuyoruz,uykusunu almadigi icin hircinmis.Ve kizim 14aylikken ise basladigim icin bana guvenli baglanmadigini soyledi.Basta yapilan hatalarin sonradan duzeltmeye calismnin Cok zor oldugunu,kizimi ilgiye bogmami,4te okuldan alinca yatana kadar is yapmadan onunla ilgilenmemi hatta evin icinde bir yere giderken bile elini birakmamami soyledi.Bunlari yapinca kizimdaki degisime inanamadim,her cumlemde peki guzel annecim canim annecim dedi.
Ama dun yine basa sardik..Onu alirken niye salatalik getirmemisim elma getirmisim..Niye yolumuzu degistirip baska yoldan gitmisim..Arabayi durduracakmisim inecekmis..Kizlar size yemin ederim sinirlenmeden her itirazina aciklama yapmama ragmen oyle bir tepindi ki oto koltuktn cikti tavana bile tekme atti.Koluna vurdum kendimi tutamadim. Kaza ypacaktim sinirden..
Yarin okuldan bagimsiz bir pedagoga gidecegim.Okulda mi problem yasiyor ya kafayi yemek uzereyim

Okul sıkıntılı olabilir birine kızmıştır ben aldım okuldan çocuğum 7 aydır hergün gitmeyeceğim dedi zorlamaya gerek yok...

Allah kolaylıl versin, bizdede bir benzeri var ve ikinci bebek yolda. Şimdi bile çoğu zaman inatçı ve sıklıkla huysuzluk çıkaran bir kızım var ama biz güçlü karakter diyip huysuz inatçı demiyoruz :)
Şaka bir yana, çokça sabır lazım en önce. Bir bakıma ergenlik gibi bu dönemleri, sevgiyle inş. çözülecek ve siz baya çözmüşsünüz. Yinede arada böyle ataklar olacaktır ki bizde de sık sık oluyor. Bazen hiç üstüne gitmemek en güzeli. birkaç saate birşey olmamış gibi davranmaya devam edebiliyorlar. Ben genelde sonrasında dün ben üzüldüm biraz neden biliyormusun diye başlayıp biraz dertleşiyorum. Bazen yer ediyor bazen ciddiye almıyor. O atak dönemlerinde istediğini yapıp geçiştirmiyorum ve susturmaya da çalışmıyorum ben mesela. Kendi haline bırakıyorum genelde.
Tabi bizde kardeş daha doğmadı, doğunca işler daha ciddiye binermi daha kötü olur mu bilmem.
Doğrusu ben bağlanma olayına çok katılmıyorum oldukça abartıldığını da düşünüyorum. 14 ay zaten siz bakmışsınız bağlanmıştır yeterince. Kreşe verip terketmediniz heralde yine en güzel zmnları geçirdiniz onunla, bu konuyuda kafanıza takıp stres yapmayın bence.
Ayrıca bizimkide çok güzel duygu sömürüsü yapabiliyor anneanneye dedeye :) en büyük tehdit unsuru bizi bırakıp onların eve yerleşmesi mesela.
Muhakkaki onlar içinde zor bir dönem ama inş. sağlıcakla geçecek.

14 ay güvenli bağlanma için yeterli bir süre. Kimmiş bu pedagog merak ettim. Kesin şu yeni üreyen çocuk büyüyene kadar anne calismasincilardandir. Adem Güneş denilen bir adam çıktı bu tip pedagoglar türedi. Dünya literatürünü hiçe sayıp güya islami akıl veriyorlar. Hatta bebekle birlikte uyumayı öneren aklı evveller bile var. Güvenli bağlanmada nicelik değil nitelik önemlidir. Ilk olarak daha beş yaşına bile gelmemiş bir bebekten, evet bebek diyorum, ufak tefek de olsa ev işine yardım beklenmez. Merak ediyorum erkek olsaydı beklenecek miydi. Ikincisi kardeş kıskançlığı elbette olur ve süresini çocuğun karakteri kadar anne babanın tutumu etkiler. Hatta daha çok etkiler. Daha doğrusu çocuklarla ilgili tüm yanlış tutumlar aslında ana babanın yanlış tutumları sonucu oluşur. O yüzden pedagoglar önce anne babanın yanlışını düzeltme yoluna gider. Ayrıca biliyorum çok zor ama çocuğa bagirilmaz. Bu psikolojik şiddettir. Hele siz bir de itip kakıyormuşsunuz. O çocuk elbette kardeşi gelince degersizlestigini hisseder. Sonuç olarak bunlar ilgiyle, sevgiyle, sabırla ve gerçekten iyi eğitim almış bir uzmanla düzelmeyecek sorunlar değil.

Okul sıkıntılı olabilir birine kızmıştır ben aldım okuldan çocuğum 7 aydır hergün gitmeyeceğim dedi zorlamaya gerek yok...
Bizimki cok istekli gidiyordu ogretmenini cok seviyor. Yemesi duzene girdi evde oyndigi oyunlar degisti artisi cok oldu yani. Simdi sordugumda canim sikiliyor diyo,bazen dans ederken yoruluyorum diyor.Seni uzuyorlarmi okulunu degiselim istersen cunku okula gitmen lazim diye agzini ariyorum onu da istemiyor ozlerim diyor. Onu sogutan neyse bulup duzeltmek istiyotumSizinki ayrilinca degisti MI peki? Evde nasil zaman geciriyor?

Lütfen onu hırpalamak yerine o bağırırken kendinizi tutun ve 10'a kadar sayıp sakinleşmeye çalışın.

Bizimki evde çok mutlu gayet sakin tabi sonuçta çocuk ara sıra oluyor kendi kendine oynar etkinlik yapar okulda olumsuz bişey olunca benden çıkarırdı hırsını
Şarkı söyler dans eder
Şimdi anneannwyle yarım gün gidiyordu olumsuz şeyler çok söyledi 7 ay dayandım lanet olsun dedim şimdi herkes mutlu sizikinden kardeş sıkıntısı var
Bende 3.5 aylıkken işe başladım h öyle olmadı

C CeYz
14 aylık bağlanamama konusunu doğru bulmuyorum.Kaldı ki çocuk 5 yaşında ve kardeşten sonra bu davranışları sergiliyor.Hatta pedagogun önerilerinin hiçbirini doğru bulmadım.Evdeyken bile el ele gezmek...herşeyin bir ölçüsü var
Kızınız kardeşini kıskanıyordur evet ama bence sizin davranışlarınıza karşı tepkisel yaklaşımı bu.Onu hırpalayıp bağırdıkça size karşı direnişi ve tepkileri de artacak.Önce kendiniz psikolojik destek almalısınız.
Çocuğun yanında ilgiyi bebeğe yönlendirmeyin fazla.Ona kardeş kavramını gerek içinde kardeş olan masallarla,gerek çizgi filmlerle gerekse anlatarak öğretin.Kardeşini sevmesine izin verin.Hangi tulumunu giydirsem kardeşine diye ona sorabilirsiniz mesela.Henüz kardeş kavramını kabullendirmeden,na görevler yüklemeyin.

Muhtemelen başka bir şey olmuştur ve sınırını o sekilde çıkarmıştır. Sorunun kaynağına inin. Daha sonra sakinlestiginde o zaman neyin onu o kadar kizdirdigini sorun. Muhtemelen o yaptiniza kızmış olamaz

İyi güzel soyluyorsunuz da sonuçta bu işin eğitimini almış bir insan o da. Evet isini oyi yapan da var kotu yapan da ama Hepsi yanlış olamaz söylediklerinin. Hem konu sahibi uygulamaya başladıktan sonra düzelmeye başlamış. Elbette eksikleri tamamlanmali o ayrı. bir çocuğun güvenli bağlanma dönemini sağlıkli gecirmezseniz 10 yaşında da sorun çıkar. Bu yaşla ilgili bir durum değil o dönemde o duyguların eksik kalması ile ilgili bir durumdur.

ben 3 aylıkken işe başladım ve babasından daha çok bana güvenir , ve bunu dile bile getiriyor

Her eğitim alanın her uygulama şekli kayıtsız şartsız kabul görür diye bir şey yok.Psikolog/pedagog....insanlara bir yere kadar yardımcı olur.Diğer yardım kısmı,kişinin kendisi,çevresi,çevre faktörleriyle alakalıdır.Uygulamadan sonra düzelmeye başlamamış.Kısa süreli çözüm olmuş sadece.Bu sefer çocukta ego gelişmiş ve şımarık tepkilerle daha da hırçınlaşmış.
3 aylıkken çocuğunu bırakmak zorunda olan insanlar da var.Ve her çocuğun duygusal gelişimi farklıdır.Çocuk zaten kardeş gelene kadar normal,kardeşten sonra değişkenlik gösteriyor.Bu da ebeveynin davranışları da büyük rol oynuyor.Çocukla evin içinde el ele dolaşın diyen bir pedagogu çok ciddiye almam ben.Çocuğa gerektiği ölçüde ilgi sevgi alaka göstermek farklı bir şey,çocuğun bütün kişisel gelişimini bozacak türde bağımlılık derecesinde kendine alıştırmak farklı bnir şey.

Gelelim bana. Bende de cok hatalar var.Sinirlari zorladi mi, hakaret isitmek icin bile bile kizdirdi mi kendimi tutmaya calisip sonunda bagiriyorum,bazen hirpaliyorum
GUNCELLEME - 18 OCAK
17.sayfada
Lütfen hakaret etmeyin bir çocuk sadece ilgi çekmek için uğraşır hakaret işitmek için değil... Çok zorluyorsa bağırmak yerine susun , dikkatini başka şeylerle dağıtın , kardeşine bakmak çok zor hiç bir şeyi kendi yapamıyor senin gibi değil bana biraz yardım edebilir misin deyin , ama bağırmayın , vurduğunuzu düşünmüyorum ama poposuna bile olsa sakın vurmayın.

hırpaladım koluna vurdum falan yazıyosunuz. biraz daha sakin kalabilseniz keşke.

kardeşten sonra siz daha öfkeli ve ilgisiz iseniz bu da aranızdaki uçurumu artırablir. kardeşten önce nasıl davranıyordunuz ve bu sorunlar yoktu bence bu zamanları düşünüp ona göre davranın.

Yine de pedagog değilsiniz çocuğun ihtiyacı varsa bir sure dolasilir. Şımarıklık diye kesip atmak ebeveynin kolayına gider

Uzun uzun yazamadim,pedagogla 2 saate yakin konustuk.Bazi cocuklarda guvenli baglanmanin 2 senede bazilarinda 3 senede oldugunu bazilarininsa etkilenmedigini soyledi.Bizim mesela ise basladigimda gece teroru olmustu buna benzer bit kac belirti ve son zamanlardaki davranislara bakarak o yorumu yapti. Mesela son zamanlar tum gun bizimle ama uykusu gelince annemin evine cikiyordu,sordugumda annemin sicacik oldugunu ayaklatini isittigi gibi komik bir bahane soyluyordu.Pedagogun dedigine gore de guveni onda buluyormus,ona anormal ilgi gosterdigimden beri anneme gitmiyor. Yarinki pedagog ne diyecek onu merak ediyorum

Yine de pedagog değilsiniz çocuğun ihtiyacı varsa bir sure dolasilir. Şımarıklık diye kesip atmak ebeveynin kolayına gider
Hanımefendi siz benim ne eğitim aldığımı bilemezsiniz.Ya da ne tür hayati tecrübeler edindiğimi.Çocuğun ihtiyacı varsa bir süre dolaşılır diye bir mantık zaten yok.Bazı şeyleri anlamak gözlemlemek için pedagog psikolog ve benzeri etiketler edinmeye gerek yok.Bilime ters bir davranışta sergilemiyorum.Okuduğunuz her gelişim kitabı,izlediğiniz her kişisel analiz filmleri,katıldığınız her seminerler davranış biçimleriyle ilgili gözlem kabiliyetine öncüdür.Bugün günümüzde Freud un,Bandura nın,Skinner ın bile bazı tezleri tartışılıp kabul edilemeyebilirken,pedagog un her dediği doğrudur mantığı bana ters.Bu pedagogun da burdaki uygulaması çocuğa uymamış zaten.Bir de insanın annelik duyguları ve çocuğunu tanıma kabiliyeti vardır.Ömür boyu çocukları ve bireyleri uzmanlara danışma doğrultusunda yetiştiremeyiz.
Ayrıca bu benim fikrim.Burada bir tezi çürütmeye çalışmıyoruz.Size uymuyorsa okumadan geçiniz.Uzatmanın manası yok.Konu sahibi dse uyarsa ona göre yol alır,uymazsa okur geçer.
Teşekkürler

Sordum azonce. Dun arabada yanimda komsumuz vardi.Onu sevmiyormus okula niye onu da getirmisim oyle soyluyor. Ama ne o an ne aksam bisey soylemedi saka gibi

Pedagoga danışmanızı,o şekilde yol almanızı çabanızı takdir ediyorum.Ama evdeki bebekle gelen değişimler,sizin yorgunlıuğunuz,her tarafa yetme çabanız,ilginin ikiye bölünmesi ve yorgunluğun verdiği tahammülsüzlük ve asabi tavırlarda bir etkidir.
Anneanne hakkında söylediği açıklama komik gelebilir ama bazen çocukların açıklamaları o kadar yalın ve gerçektir ki.Gerçekten anneanneyle kurduğu bağ dediği şekildedir.
Bugünler gelip geçici çok fazla üzmeyin kendinizi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…