Normal olan, konuştuğun kişiyle göz teması kurmaktır, gözüne bakmaktır. Bunu da bütün normal insanlar bilir. Ancak bazı kültürlerde göze bakmak uygunsuzdur, ama Türk kültüründe öyle bir şey yok. Biz göz teması kurarız.kurmayanı garipseriz.
Konuya çok tuhaf yorumlar gelmiş. Durumunuz normalleştirilmiş, hafife alınmış filan. Hatta göz teması kuranların yanlış yaptığı ima edilmiş neredeyse. Bu tür şeylerle kendinize boş teselli yapmanızı tavsiye etmem. Durumunuzun normal olmadığınızın farkındasınız ve çözüm istiyorsunuz, çok güzel. İnsanlar, dediğiniz gibi, göz teması kurmayan insanları hemen anlayıp rahatsız oluyorlar. Öyle farkedilmemeniz söz konusu değil. Ki zaten kendiniz de söylemişsiniz. Ben de kendimden tecrübe ettim bunu. Neysr ki çocuk denebilecek yaştaydım insanlardan göz kaçırırken. Herkesin de dikkatini çekerdi, herkes neden bakmadığımı sorardı. "Merak etme, seni yemicez" gibi salak salak şakalar da cabasıydı yani. Ergenlik çağımda kendimle uğraştım, düzelttim bunu. Uzun yıllardır böyle bir problemim yok. Siz de kendinizi düzeltebilirsiniz. Mesela ayna karşısında kendi gözlerinize bakın pratik olarak. Ortamlarda da "herkes birbirinin gözüne bakıyor, normal olan bu, benden beklenen bu" gibi laflarla kendinizi telkin edin, kendinizi biraz zorlayın. Alışınca hiç sorununuz kalmayacak.
Ama lütfen kimi insanların yanıltıcı yorumlarına kanıp da bunu nornalleştirip yerinizde saymayın. Cidden aşılmayacak bir şey değil.
Ayrıca bu sosyal fobi teşhisi koymak için çok yetersiz bir veri. Sitede hemen teşhisinizi de koymuşlar. Sosyal fobik gibi durmuyorsunuz.