1985 yılında 18 ve 20 yaşlarında iki arkadaş uyuşturucu içip saatlerce Judas Priest müzikleri dinlemişler.. Daha sonra tüfekle ikiside intihar etmiş. Cocuklardan biri hemen ölmüş diğeri ise bir dizi ameliyat geçirsede hayatta kalmayı başarmış.
Bu dönemde, çocuklar ve gençlerin başrollerinde olduğu şiddet olayları medyanın dikkatini çekmiştir. Hala hatırlanan trajik olaylar, Columbine Lisesi ve Washington’daki sniper saldırılarıdır.
Gençlerden birinin annesi intihar ettikleri gün vakit geçirdikleri odaya girmiş içeride uyuşturucuları vs görmüş.Bunlarla birlikte birde albüm.. “Heroes end and saints in hell” (Kahraman kalmadı ve azizler cehennemde) ve “Better by you, better than me” (Sayende daha iyi, benden daha iyi)
1986 meydana gelen bir olay da davanın gelişimini etkilemiştir. 1986’da bir genç intihar etmiştir ve ailesi Ozzy Osbourne’un albümünü dinlemesinin çocuğun intiharında etkili olduğunu öne sürmektedir. Çocuğun ailesi, intihar eden diğer çocukların ailesiyle bağlantı kurar ve heavy metal şarkıların içerisine gençleri olumsuz etkileyen subliminal mesajlar yerleştirildiği konusunda dava açmaya karar verirler
1985’de intihar eden gencin ailesi Judas Priest ve grubun kalanına dava açarlar.
Subliminal mesajlar konusunda uzmanlaşmış bilim adamları davaya tanık olarak cagırılır..
Judas Priest’in bir şarkı içerisine, “Do it” (Hadi yap/Yap şunu) şeklinde subliminal bir cümle yerleştirdiği ortaya çıkar. Priset bunu inkar etse de subliminal mesajın varlığı kanıtlanır..
Daha net (yer/mekan/yıl/isim vb) bilgiler vermek adına.. Önce kendi kelimelerimle yazdıgım dava konusu olayı.. İnternetten cümleleri değiştirmeye çalışarak yazdım.. Sonra bana kopyalamayın falan demeyin gerekli birşeydi bu.. Yinede özetle kendi cümlelerimle yaptıgım anlatımıda tekrarlıyım..
Yakın tarihlerle bir ülkede dava konusu olmuş bir olay var. Ergenlık cagında 2 cocuk müzik dinleyip alem yapıyormuş. 2si birde bir sebeple tüfekle inhitar ediyor.Bunun üzerine cocukların ailellerinden biri nereden aklına geldiyse.. Cocukların inhitar öncesi sürekli dinledikleri ünlü bir müzik grubunun şarkısı subliminal mesaj içerip içermediği konusunda araştırmaya gönderiyor. Araştırma sonusunca şarkının subliminal mesajlar içerdi kanıtlanıyor. Her ne kadar grup üyeleri inkar etsede şarkının - duyduğumuz ama duyduğumuzun farkına bile varamayacak bir şiddetle -yap sunu yap sunu şeklinde subliminal mesajlar içerdiği işin pirleri tarafından kanıtlanıyor.. Mahkemede durumu kabul ediyor ancak.. Grup üyeleri ceza almıyor çünkü mahkemenin verdıgı bu kararın yanında şu karar var.Evet şarkı bu şekilde subliminal mesajlar içeriyor fakat.. Cocuklar intihara meyilli olmasaydı böyle bir olay yaşanmazdı.
Daha düz bir dille alıntısını yaptıgım yazıda söylendiği gibi cocukların intiharına tek etken bu şarkıda geçen sözler olmadığı kararına varılıyor..
Biraz karıştı sanırım ama umarım anlatmak istediğim anlaşılmıştır.. Araştırmak isteyen için bunun gibi örnekler bolca var internete.. Daha öncede yazmıştım buraya ricam suki.. bilmeden etmeden araştırmadan yook yaaaa ben etkilenmem vs gibi doğru olmayan cümleler kurmamanız. ( araştıranlar zaten durumun ciddiyetinin farkında olacagından bu gibi cümleler kurmaz.)