Nasil yani isim soy isimden mi anlamis Türk oldugunu da telefonu suratina kapatmis?? Belki o kisinin ailesine veya kendisine de biz Türkler tarafindan irkcilik yapilmistir. Hic böyle de düsündünüz mü? Cocukken Türk arkadasinin ailesi tarafindan ahlaksiz gavur denmistir belki kendisine? Malesef önyargi var ve kirilmasi cok zor. Bana hic denk gelmedi irkci davranislar tavirlar. Çuvaldizi biraz da kendimize batirmamiz lazim. Bazen ben bile gördügüme duyduguma yuh diyorum.
Almanya'ya ilk isci olarak gidenler garibanlarmis. Dil yol bilmeden hic tanimadiklari bir kültürün icinde bulmuslar kendilerini. Hakli olarak kendilerini ve ailelerini korumak adina kapali yasamislar. Cocugumuzun ahlaki bozulmasin diye yabancilarla görüsmemisler. Cocuklar 17-18 yasina gelince nisanlayip 20'sinde evlendirmisler. Flört sevgililik mümkün degil tabi. Onlar da kendi cocuklarini ayni sekilde yetistirmisler. Yani yabancilar ahlaksiz, gavur ve asla yanyana bile bulunulmaz onlarla gibi sacma fikirlerini cocuklara da asilamislar. Almanlar da kendilerini böyle gören insanlari niye sevsin. O ülkede yasayacaksan kurallarina uyacaksin. Zorunlu yüzme dersi olur yok ben cocugumu göndermem, cocuk arkadasinin evine gitmek ister yok gidemezsin onlar domuz eti yiyorlar. Sinemaya gitmek ister yok onlar ahlaksiz kim bilir neler yapiyor karanlik sinemada.... Okul daha baslamadan kagitlar gelir ve orada sorarlar domuz eti hassasiyeti var mi diye. Var dersen özel yemek cikartirlar senin cocugun icin. Kim kendi toplumunun milletinin böyle asagilanmasini hos görür? Alman kizlari hep o...u, Türk kizlari cok namuslu. Sana namussuz geliyorlarsa dön kendi ülkene.
Bizimkilerin yaptigi da irkcilik degil mi? O ülke o toplum sana uymuyorsa döner gelirsin ülkene. Her imkanini kullan, coluk cocuk düzen huzur icinde yasa ama yine de pis gavur de. Vatandaslik hatta oturum izni alabilmek icin ne taklalar atiliyor bir bilseniz. Adam yillar önce hasbel kader gelmis, vatandaslik almis simdi ülkeye yasal olmayan yollardan kacak sokuyor. Adam basi para aldigi gibi kacak calistirdigi iscinin maasindan komisyon aliyor her ay. Kendilerine yapilan sosyal yardimlar icin enayi bunlar ya her ay ödüyorlar esek gibi denir mi? Malulen emekli olabilmek icin bir gözü kör numarasi yapan da var, issizim deyip sosyal yardim parasi aldigi halde yine bizimkilerin isyerinde kacak calisip paraya para demeyen de var. Cocuk parasi alabilmek icin Türkiye'de köydeki yegenlerini nüfusuna alan var. Adamin zihinsel engelli cocugu var diye aileye her yil ulasim karti veriyorlar. Tüm ülkede istedigin yere git bu biletle. Ki Avrupa'da ulasim pahalidir. Kari koca bu bileti gidip parayla satiyor baskasina. Kimse kusura bakmasin bizim millet de az üc kagit cevirmiyor burada.
Esimin ailesi 70'li yillarda gitmisler. Cocuklarinin egitimine cok önem vermisler, yabanci gavur dememisler her milletten insanla görüsmüsler. Kayinvalidem kendine ayakkabi alamamis ama cocuklarini eksik birakmamis. O gavur bu namussuz demeyip her kültürden cocukla arkadaslik yapmalarina izin vermisler. Devletin ücretsiz verdigi her kursa götürmüs. Tenis, yüzme, piyano, yabanci dil kurslari... Esim Türkce haric 4 dil konusur ve IT sektöründe üst düzey calisan, görümcem yine ayni dilleri konusur ve dr. kendisi. Ha bu dillerin biri de Arapca. 10 sene Cidde'de bir Alman firmasinda calismis kayinpederim.
Ben 7 sene olacak Isvicre'de yasiyorum. Hic irkciliga denk gelmedim. Arkadas cevrem olsun cocuklarin okulu ögretmenleri olsun hep güleryüzlü davraniyorlar. Burada da Türk dedin mi hafif yüzleri düser cünkü trenlere kacak binen, sosyal devleti sonuna kadar sömüren, karisinin sirtinda sandalye kiran millet olarak acik ara önde gidiyoruz cünkü. Alisveris merkezine marketine gitsen bal dök yala, sabah 05.30 'da her yeri siler süpürürler. Yazin serin kisin sicak tutarlar. Bizim Türk marketlerinde her yeri b.k götürdügü gibi kasadaki kizlar montla titreye titreye calisir cünkü isitmak demek para demek. Banane iscinin sagligindan üsümesinden derler. Asya'li göcmenlerden kimse sikayetci degil cünkü kurallara uyuyorlar, saygililar ve olay cikarmiyorlar. Karilarini cocuklarini dövüp katakulli pesinde kosmuyorlar bütün gün.
Özetleyecek olursam bu irkciligin olusmasinda bizim de sucumuz var. Hep onlar kötü hep onlar irkci diyemeyiz.
Hakli oldugun noktalar var ama önemli olan önyargili olmamak. Senin dedigin gibi düsünülürse tüm irkcilar hakli kiliniyor. Kimse kimsenin ne yasadigini bilemez. Yasanilanlardan da bütün bir toplumu sorumlu tutmak adaletsizlik bana göre.