Bilgece ile Sohbete ;)))

Cok kotu.
Benim 36 yasindaki bir akrabama geen yil MS teshisi kondu. Parmaklarindaki uyusmadan dolayi doktora gitmisti. Bizim aramiz bozuldu, artik gorusmuyoruz, o yuzden baska atak gecirdi mi bilemiyorum. Tek duydugum 2 gunde bir igne oldugu.
Ailene agir vurmus bu hastalik desene... Herkes yuruyemeyecek duruma gelmiyor, kimi hastalarda ataklar hafif, kimi daha sansli. Peki ailendeki bu insanlar ufak ataklardan sonra zamanla mi kotulesti? Tedaviye ragmen mi? Hizli bir ilerleme mi oldu? Psikolojik olarak ne durumdalar ve yakinlari olarak sizlerden neye ihtiyac duyuyorlar? Atiyorum sabir, sevgi vs gibi. Sormak istedigim sey, bu insanlara nasil destek, yardimci olunabilir...

Hemen elden ayaktan dusmuyorlar. Ne kadar tedavi gorurlerse gorsunler maalesef ki bu oyle illet bir hastalik ki zamanla elden ayaktan dusuruyor. Hepsi zaman geçtikçe böyle kotulesti. Gozlerimizin onunde oluyor bu. Bizlerden istedikleri sadece sevgi ve ilgi. Onlar ikinci planda olmayi asla istemiyorlar.
Tedavi goruyorlar ama bazen tedavi gormek bile istemiyorlar. . Asla acir gözle de bakmamak lazim asla. Daha fazla uzuluyorlar. Surekli diğer insanlarin icine karismak yurumek kalabalikta bulunmak hoslarina gidiyor.
Allah sifa versin akrabaniza. Maalesef ki o da zamanla yuruyemeyecek ve konusma zorlugu cekecek, kasilmalari baslayacak, ellerini hareket ettiremeyecek. Bazen dusecek. Lutfen bunlari soyledim diye bana kirilmayin ama gerekleriyle soyluyorum
bizimkiler düşe düşe her yerleri kan revaj icinde kaliyor. Allahim yardim etsin. Öyle aci bir hastalık ki.
Mesela serdar ortacta MS olmus. Bakin ne tutunmadan yiruyebiliyor ne de dogru duzgun konusabiliyor.
Yani bu hastalik oldurmuyor ama surunduruyor maalesef ki.

benim esimede ms demislerdi ama cok sukur degilmis sonradan ogrendik bu ms in ne illet bi hastalik oldugunu, esimde 2 defa kismi felc gecirmisti beyninde baloncuk olusmus ondan olmus felc ler

Yok, kirilmak degil, sadece icimi acitti yazdiklarin. Bu arada sen'li konusuyorum basindan beri izninle, samimiyetten sadece.
Allah korusun, istemem elden ayaktan dussun. Bu hastalik herkeste ayni seyretmiyor diye okumustum. Yani mesela ALS var, gittikce kotulestiren bir hastalik. Sonun bellidir. Ama MS daha kisisel bir hastalik, kimini elden ayaktan dusuruyor, kiminde daha hafif seyrediyor. Kimi yillarca atak gecirmiyor, kimi cabucak yetilerini kaybediyor. Bu hastalik hakkinda o kadar cok arastirma yaptim ki... Eskiden cok sevdigim (gerci hala seviyorum) bu ablamla artik gorusmuyoruz ve kotu bitti aramiz. Onun boyle bir durumu varken aramizdaki bu küslük icimi acitiyor. Off off
Gorusurken de MS'li hastaya veya yakinina hemen sorularimi sorardim. Simdi kusuz, gorusmuyoruz, ama hala MS dendi mi benim tum algilarim uyaniyor. Yakaladim mi birakmiyorum bu hastalari ve yakinlarini. Her ne kadar kus de olsak destek olamamak icimde kaldi galiba... Simdi birbirimizden uzagiz, ama ilerde senin ailendeki gibi bir durumda olursa sanirim duramayacagim yerimde. Bu MS muhabbetiyle derdimi de yaziverdim iste...

Yarinda kurabiye yapicam :) isim cikmazsa :)

Yok estagfurullah hic sorun degil. Resmiyeti sevmiyorim zaten.
Benim gordugum hastalar hep agir hastalar. Ilk basta gülen oynayan ama zaman geçtikçe kotulesen hastalar. Elbet hepsi ayni degildir ama ilk gunki gibi de olamazlar. Bence barışın. Allah korusun yoksa vicdan azabi cekebilirisniz. O hasta ve insanlardan bi ilgi gormeye cok ihityaci vardir. Mesela bizimkiler 10 yilda bu kadar kotulestiler.. Zaman belli de olmuyor tabi. Ama asla oturtmayin asla. Surekli ayakta olsun, bulasik yikasin hatta bazen camasir yikasin, yerleri silsin, eve makine atsin. Surekli calissin. Çünkü oturdukca bu hastalik aziyor, kendine hapsediyor. Hani derler ya isleyen demir pas tutmaz diye. Aynen öyle. Fizik tedavi tabiki gorecek ama onun dışında kesinlikle evde iş yapsin. Ellerini calistirsin, ayaklarini calistirsin.. agirlik alsinlar mesela. Her gun kaldirsin.

iyi cok sukur ama icimde hep bi korku oluyo hiper tansiyonu var
canim cok gecmis olsun. Insallah bundan so ra hicbir sey olmaz esine. Rabbim onu size bagislasin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…