• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bilinçsiz ve Yoksul insanlar neden çok çocuk yapar?

Benim babaannem de 18 doğum yapmış. Kimisi ikiz olarak... Arada düşükler falan... Hayatta 5 çocuğu var. Diğerlerine ne oldu dedim, "bakımsızlıktan ölüverdiler hemen sarıp bahçeye gömüverirdik :53: Bunu derken aynı bahçeden kiraz toplayıp yiyorduk :18:

tamam sayende kiraz mevsimi başlamadan bitti :(:(

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Dini inançlarım kuvvetli olmadığı için mi bilmiyorum ama rızık denen şeyle çocuğun geleceğine inanmıyorum bu cahilce bir görüş.

Eğitimsiz bir adamı ele alalım 6-7 tane çocuk yapıyor rızkıyla gelecek diye. Bu eğitimsiz, donanımsız adam bir şirkete CEO mu olacak çocuk sayısı arttıkça yada gökten para mı inecek her çocukla birlikte? O adamın çalışabileceği işler bellidir ve bu işlere göre alacağı maaş da en fazla 3-5 kuruş artar ömrü hayatında, e bu da doğurduğu çocuğun kerameti değil bence. Su katılmış nişastayla, kuru ekmekle çocuk doyurmak bakmaksa evet herkes çocuk bakar ama bakmaktan bakmaya fark olduğu aşikar. Madem her çocuk rızkıyla geliyor, neden bizim de dahil olduğumuz az gelişmiş ülkelerde çocuk işçi sayısı, çocuk fahişe sayısı, sokaklarda mendil satan çocuk sayısı bu kadar fazla? Nerde hani rızkı, çocuk rızkını sokakta arıyor olmaması gereken koşullarda ve çalışmaması gereken yaşta.

Bir çocuğu dünyaya getirmek mesele değil, mesele o çocuğa olabildiğince en güzel koşullar sağlamak. Gücü olan elbette dilediğince doğursun, burda güçten kastım sadece maddi değil aynı zamanda manevi güç. Benim çevremde 3 çocuğu ve daha fazlası olan insan yok. Maksimum 2. Maddi açıdan oldukça iyi standartlarda olan bir çevrede büyüdüm. Ve yine ülke standartlarına göre epey yüksek bir kazancım var lakin sorsanız ben de en fazla 2 çocuk yaparım. Manevi olarak başetmem çok zor diye düşünüyorum. İnsan bazen kendinden bile beziyorken, çocuğum bana ihtiyacı olduğunda ona her türlü destekte bulunmak (ödev, ihtiyaçlar, kişisel sorunlarında yardımcı olmak, vs.) epey güç bir iş ve bunu 5-6 çocuğa yetişme konusunda aklım almıyor becerebilene helal olsun :)

Bir de kızdığım aile tipi var: Eve kıt kanaat maaş girer, doğurdukça doğrulur(rızkıyla geliyor sonuçta, ya da illa erkek olacak soy devamı önemli!) Anne/baba sigarasından geri kalmaz mutlaka günde 1 paket içer(tek keyfim bu napayım der) fakat çocuk top ister,okul gezisi ister,kitap ister paramız yok azla yetin derler. Çocuk azla yetinerek büyür, okuyamaz çalıştırılır, başlık parasıyla satılır vs. Böyle ailelere de çok kızıyorum, o çocuğun ailesini seçme hakkı yoktu fakat o anne babanın korunmaları kendi ellerindeydi. Hepsi de kaza kurşunu değil ya o çocukların...O çocuk seni seçemiyor ama sen düşünmeden o çocuğu yaptıysan bakacaksın arkadaş, kendin aç kalcaksın o sigarandan geri kalacaksın ama çocuğun tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundasın yani gerekirse 2-3 iş yapıp bakmakla yükümlüsün ama o çocuk 10 yaşında konfeksiyona sanayiye girmeye mecbur değil! Doğurup saldım çayıra mevlam kayıra kendi kendine büyüsün mantığını ben hiç anlamıyorum ve inanılmaz sinirleniyorum.

Başbakanın 3 çocuk doğurun konusuna değinilmiş arada mesajlarda, onun sebebi de çok çok basit:
1.ona oy veren kesimin yarısından çoğu eğitimsiz ve/veya yoksul. Bu kesim çocuk yaptıkça sorgulamayan ailelerden türeyen ve onlara oy verecek olan yeni oy jeneresyonu gelecek.

2.Ülkede genç çalışan nüfusu doğumlarla beraber arttıkça ülkede iş gücü ihtiyacı azalacak ve bu ihtiyaç azlığı da maaşların düşmesine sebep olacak.Çini örnek alın, bir işe 100 kişi alınacaksa 100.000 kişi başvuruyor. Sen 1000 liraya çalışmak isterken 300e çalışmaya razı insan olacağı için işveren 300e sebat eden binlerce adamdan 100 tanesine işini hallettirecek ucuza mal ettiği malı da bir güzel yurt dışına kakalayacak fahiş fiyattan. Eee bu da sevgili başbakanımızın işine geliyor, ama sorgulamayan insanlar bu sebepleri gözardı ediyor ve gaza gelip tavşan gibi doğuruyor.

Burda akıl vermek gibi bir niyetim yok, ama eğer maddi ve manevi açıdan koşullar iyiyse evlat edinilmesi taraftarıyım. Yani 1-2 tane doğurup daha fazla istiyorsa insanlar yurtlardaki o meleklerin hayatını değiştirsin güzelleştirsin sevgilerini onlara versin. Bu benim kişisel görüşüm, ilerde evlenirsem ve mümkün olursa 1 tane doğurup 1 tane de o meleklerden birinin hayatını değiştirmek isterim.

Kader, rizik vs karistirmadan toplumsal gercekleri yazdiginiz icin tebrik ederim.

arkadaşın üslubu bence de yanlış ama sizden ekmek mi istediler diyorsun ya :) oraya takıldım. Bugün silahlı örgütün bir bahanesi de iş yok aş yok devlet bizimle ilgilenmiyor değil mi?

:) yazının geneline bakalım, demek istediğimi anlayan anlamıştır :34:

bence sizde anladınız o yüzden bir yere takılmayın...

herkes kendinden sorumlu dileyen 1 yapar dileyen 10 istemeyen de hiç çocuk yapmaz...

bu tartışmanın içinde olmak istemiyorum çünkü benim savunduğum çocuk sayısı değil di, anlaşıldığı üzere...

iyi günler...

Dini inançlarım kuvvetli olmadığı için mi bilmiyorum ama rızık denen şeyle çocuğun geleceğine inanmıyorum bu cahilce bir görüş.

Eğitimsiz bir adamı ele alalım 6-7 tane çocuk yapıyor rızkıyla gelecek diye. Bu eğitimsiz, donanımsız adam bir şirkete CEO mu olacak çocuk sayısı arttıkça yada gökten para mı inecek her çocukla birlikte? O adamın çalışabileceği işler bellidir ve bu işlere göre alacağı maaş da en fazla 3-5 kuruş artar ömrü hayatında, e bu da doğurduğu çocuğun kerameti değil bence. Su katılmış nişastayla, kuru ekmekle çocuk doyurmak bakmaksa evet herkes çocuk bakar ama bakmaktan bakmaya fark olduğu aşikar. Madem her çocuk rızkıyla geliyor, neden bizim de dahil olduğumuz az gelişmiş ülkelerde çocuk işçi sayısı, çocuk fahişe sayısı, sokaklarda mendil satan çocuk sayısı bu kadar fazla? Nerde hani rızkı, çocuk rızkını sokakta arıyor olmaması gereken koşullarda ve çalışmaması gereken yaşta.

Bir çocuğu dünyaya getirmek mesele değil, mesele o çocuğa olabildiğince en güzel koşullar sağlamak. Gücü olan elbette dilediğince doğursun, burda güçten kastım sadece maddi değil aynı zamanda manevi güç. Benim çevremde 3 çocuğu ve daha fazlası olan insan yok. Maksimum 2. Maddi açıdan oldukça iyi standartlarda olan bir çevrede büyüdüm. Ve yine ülke standartlarına göre epey yüksek bir kazancım var lakin sorsanız ben de en fazla 2 çocuk yaparım. Manevi olarak başetmem çok zor diye düşünüyorum. İnsan bazen kendinden bile beziyorken, çocuğum bana ihtiyacı olduğunda ona her türlü destekte bulunmak (ödev, ihtiyaçlar, kişisel sorunlarında yardımcı olmak, vs.) epey güç bir iş ve bunu 5-6 çocuğa yetişme konusunda aklım almıyor becerebilene helal olsun :)

Bir de kızdığım aile tipi var: Eve kıt kanaat maaş girer, doğurdukça doğrulur(rızkıyla geliyor sonuçta, ya da illa erkek olacak soy devamı önemli!) Anne/baba sigarasından geri kalmaz mutlaka günde 1 paket içer(tek keyfim bu napayım der) fakat çocuk top ister,okul gezisi ister,kitap ister paramız yok azla yetin derler. Çocuk azla yetinerek büyür, okuyamaz çalıştırılır, başlık parasıyla satılır vs. Böyle ailelere de çok kızıyorum, o çocuğun ailesini seçme hakkı yoktu fakat o anne babanın korunmaları kendi ellerindeydi. Hepsi de kaza kurşunu değil ya o çocukların...O çocuk seni seçemiyor ama sen düşünmeden o çocuğu yaptıysan bakacaksın arkadaş, kendin aç kalcaksın o sigarandan geri kalacaksın ama çocuğun tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundasın yani gerekirse 2-3 iş yapıp bakmakla yükümlüsün ama o çocuk 10 yaşında konfeksiyona sanayiye girmeye mecbur değil! Doğurup saldım çayıra mevlam kayıra kendi kendine büyüsün mantığını ben hiç anlamıyorum ve inanılmaz sinirleniyorum.

Başbakanın 3 çocuk doğurun konusuna değinilmiş arada mesajlarda, onun sebebi de çok çok basit:
1.ona oy veren kesimin yarısından çoğu eğitimsiz ve/veya yoksul. Bu kesim çocuk yaptıkça sorgulamayan ailelerden türeyen ve onlara oy verecek olan yeni oy jeneresyonu gelecek.

2.Ülkede genç çalışan nüfusu doğumlarla beraber arttıkça ülkede iş gücü ihtiyacı azalacak ve bu ihtiyaç azlığı da maaşların düşmesine sebep olacak.Çini örnek alın, bir işe 100 kişi alınacaksa 100.000 kişi başvuruyor. Sen 1000 liraya çalışmak isterken 300e çalışmaya razı insan olacağı için işveren 300e sebat eden binlerce adamdan 100 tanesine işini hallettirecek ucuza mal ettiği malı da bir güzel yurt dışına kakalayacak fahiş fiyattan. Eee bu da sevgili başbakanımızın işine geliyor, ama sorgulamayan insanlar bu sebepleri gözardı ediyor ve gaza gelip tavşan gibi doğuruyor.

Burda akıl vermek gibi bir niyetim yok, ama eğer maddi ve manevi açıdan koşullar iyiyse evlat edinilmesi taraftarıyım. Yani 1-2 tane doğurup daha fazla istiyorsa insanlar yurtlardaki o meleklerin hayatını değiştirsin güzelleştirsin sevgilerini onlara versin. Bu benim kişisel görüşüm, ilerde evlenirsem ve mümkün olursa 1 tane doğurup 1 tane de o meleklerden birinin hayatını değiştirmek isterim.
Ne güzel şeyler yazmışsın ya. Keşke şuradaki birkaç insanın bile farklı açıdan bakmasını sağlayabilsek. Ama ne mümkün, insanlar bildiklerini okuyor. Konuyu başka yerlere çekiyorlar.

Bu çocuk mevzusu çok karışık bir mevzu birde şöyle bakalım mesela geçen ay kızımın yakın arkadaşının ablası trafik kazasında öldü şimdi anneye devlet maaş bağlayacakmış ve 150bin tl tazminat devletten tren kazasından dolayı devletin suçu varmış işverende 15000 ti tazminat parasıverecek bu kadın
epey yoksulluk çekti 2kızını büyütürken para kızını elbette getirmiyecek ailecek çok üzüldük beraber kaç gün ağladık ki kadın iyiki 2 tane doğurmuşum dedi şimdi diğer kızına epey bağlandı yani ya fakirlikle ya hastalıkla,çocuksuzlukla yada ölümle sınanacağız sanırım en acıklısıda ,ölüm

Ben inançlı biriyim. Evet çocuk rızkıyla gelir, bu ülkede kolay kolay kimse açlıktan ölmez, yaşamaya devam eder. Ama nasıl yaşamak? Üstte başta yok, ne bulursa onu yer, eğitim zaten imkansız. Allah insanları hayvanlardan farklı olmamızı sağlayan birşey vermiş bize: Akıl. Hayvanlar gibi çiftleşip sürekli çoğalırsak onlardan ne farkımız kalır ki? Bu olayı dine dayandırmaları çok yanlış. Sonuçta dini eğitim bile parayla. Din için çocuk yapıyorsun bakamayınca hırsız, gaspçı, hayat kadını olup çıkıyor. Hani din içindi?

Allah rızık elbette verir ama çabalayana... İpini sağlam bağla ondan sonra tevekkül et demişler. çalışıp çabalamadan rızık beklemek dinimizde yanlış..

Tarlayı ekmeden mahsül beklemek gibi...

çok çocuğum var çok çalışıp iyi gelecek sağlayayım diye uğraşırsa kişi bence olur. illaki özel okulda okuyacak en iyi üni. ye gidecek diye bi şart yok.

En ilginç yönü de soğukkkanlılığı. Milletin bebeği düşük oluyor, senelerce aklından çıkmıyor büyüseydi şu kadar yaşında olacaktı, acaba kime benzeyecekti. Kendisi o kadar rahattı ki. Mesela rahmetli uykuyu pek severdi, bir keresinde çocuğuna meme emzirirken memesi bebeğin ağzını burnunu kapatmış çocuk havasızlıktan ölmüş. Aslında tam bir travma. Ama hayatını normal bir şekilde yaşamaya devam etmiş.
Benim bahsettiğim biraz da bu. Soğukkanlılık biraz gamsızlığa gidiyor. Umursamazlık birçok ailede de başıboş çocuklara neden oluyor.

bu konularda hani hep derler ya çocuk rızkıyla gelir diyorum bu afrikada bir sürü çocuk doğuyor hadi maddi manevi çok iyi bakımı geçtim marka spor ayakkabıyı ,kol saatini şunu bunu veya iyi bir eğitim için kursları , özel okulları
neden açlıktan susuzluktan ölüyorlar rızkı geliyordu beraber hani doğunca nerde
ben şuna inanıyorum bir adam veya kadın ileride anne baba olduğu zaman çocuğu nasıl besleyip büyüteceğini ,manevi olarak ona yetip yetmeyeceklerini, eğitimini nasıl sağlayacaklarını düşünüyor hatta bunlar için çocuk yapmak istemeyen varsa onlar için ben kesinlikle çok iyi anne babalardır diyorum :46:

niçin mi
- erkek çocuk bulana kadar çocuk yapayım soyum devam etsin kızlara sayılmaz dememişler,(
-tarlada ırgat ,evde temizlikçi olsun diye çocuk doğurmamışlar ,
-12 yaşına gelince ustanın yanına gönderirim eve ek gelir olur dememişler
-kadınlar için bir çocuk doğurayım da kocam eve bağlansıncı olmamışlar,
-bu kız artık büyüdü bir çocuk doğurayım da kardeşine baksın abisi ablası idare eder onu nasılsa dememişler vs. vs.
ben çevrede çok çocuk yapan herkesin çocuklara bayıldığı için çocuk yaptığını zannetmiyorum :19: her annenin babanın da çocuğunu çok sevdiğinede bunlar sadece içgüdüsel olarak severler meselesi değil içgüdüsel olarak sevilseydi çocuğunu çöpe atan anne görmezdik, bebeğini aç bırakıp tatile gidenini görmezdik,bir defa bile çocuğunun başını okşamamış evladına onun annesine yapmadığı eziyet kalmamış hortumla döven üzerinde sigara söndüren babalar gömezdik

burda arkadaşlar demiş adam bir usta mesela dört çocuk doğurmuş her birini iyi yetiştirmiş kimini doktor ,kimini mühendis yapmış vs. evet gerçekten öyle örnek çok fazla kendim de düşünsem çevremden en az on tane öyle örnek gösteririm ama ya bunlardan çok daha fazlası bir sayıda olup beş altı çocuk doğurup kimini arsız kimini mutsuz edenler

Son düzenleme:
Ben de şu soyun devamı mantığını anlamıyorum.Ne olacak yani hanedan soyu mudur illaki sürsün ?

Anne babaya maddi manevi destekmiş,kardeş birliğiymiş,bunların geçerli olmadığını çok örneklerle gördüm.
Fakirdirler banane o baksın öteki baksın diye birbirlerine atarlar.
Zengindirler mal kavgasına düşüp birbirlerine girerler.
Çok çocuklu olup birbirine kenetlenmiş aile ben şahsen görmedim.

En mantıklısı bakabileceğin kadar çocuk doğur burda akıl ve mantık devreye girmeli ayrıca herkesin rıskı bir değil ki birde şu afrikada ölen aç kalan çocuklara hiç kafam ermedi bunların rıskı nerde ,neden açlıktan ölüm var ?

Ben inançlı biriyim. Evet çocuk rızkıyla gelir, bu ülkede kolay kolay kimse açlıktan ölmez, yaşamaya devam eder. Ama nasıl yaşamak? Üstte başta yok, ne bulursa onu yer, eğitim zaten imkansız. Allah insanları hayvanlardan farklı olmamızı sağlayan birşey vermiş bize: Akıl. Hayvanlar gibi çiftleşip sürekli çoğalırsak onlardan ne farkımız kalır ki? Bu olayı dine dayandırmaları çok yanlış. Sonuçta dini eğitim bile parayla. Din için çocuk yapıyorsun bakamayınca hırsız, gaspçı, hayat kadını olup çıkıyor. Hani din içindi?

İnanç bir yana, bu ülkede aylar önce Kübra bebek açlıktan öldü. Nerdeydi çocuğun rızkı?

Aklı kullanabilser bi' zaten, ah... Ben her inanca saygılıyım ama mantık çerçevesinde yaşamasını bilene. Dediğin gibi o beyni kullanmasını bilmeli, adam doğacak çocuğa hala maddi kazanc olarak bakıyor. Kızsa satar ilerde, erkekse çalıştırır yeter ki o baba olcak adam çalışmasın daha az çalışsın.

Son düzenleme:
En ilginç yönü de soğukkkanlılığı. Milletin bebeği düşük oluyor, senelerce aklından çıkmıyor büyüseydi şu kadar yaşında olacaktı, acaba kime benzeyecekti. Kendisi o kadar rahattı ki. Mesela rahmetli uykuyu pek severdi, bir keresinde çocuğuna meme emzirirken memesi bebeğin ağzını burnunu kapatmış çocuk havasızlıktan ölmüş. Aslında tam bir travma. Ama hayatını normal bir şekilde yaşamaya devam etmiş.

Böyle hikayeleri büyüklerden çok duydum,anlatsam korku romanı bile olabilir.
Bazen düşük yaptım kayınvalidem ilgilenmedi veya midem bulanıyor önemsemiyor gibi konular oluyor.
O kayınvalidelerin de benzer hikayeler yaşadıklarını veya gördüklerini düşünüyorum.
Eskilerde böyleydi,şimdi artık herşey farklı yaşanıyor.Anlamamalarını ben normal buluyorum.

Kader, rizik vs karistirmadan toplumsal gercekleri yazdiginiz icin tebrik ederim.

Ne güzel şeyler yazmışsın ya. Keşke şuradaki birkaç insanın bile farklı açıdan bakmasını sağlayabilsek. Ama ne mümkün, insanlar bildiklerini okuyor. Konuyu başka yerlere çekiyorlar.

Yorumlarınıza teşekkür ederim. Cherry'nin dediği gibi toplumsal gerçekleri gözardı etmeden objektif bakmaya çalıştım. Çocuk bu hayatta başa çıkılacak en büyük sorumluluk bence, insan on kez yüz kez bin kez düşünmeli. Hayatını ve kendini gözden geçirmeli. Jooker bence güzel bir konu açmışsın, kişisel dertler dışında toplumsal sorunlar da konuşulmalı bence burada.

Yorumlarınıza teşekkür ederim. Cherry'nin dediği gibi toplumsal gerçekleri gözardı etmeden objektif bakmaya çalıştım. Çocuk bu hayatta başa çıkılacak en büyük sorumluluk bence, insan on kez yüz kez bin kez düşünmeli. Hayatını ve kendini gözden geçirmeli. Jooker bence güzel bir konu açmışsın, kişisel dertler dışında toplumsal sorunlar da konuşulmalı bence burada.
Böyle o kadar çok konuşulması gereken şey var ki. Ama iş ki bir yere varabilelim...

mesela bir rızık örneği;
yakın yaşlarda 4 çocuk.

Eklentiler

• $image.webp
    $image.webp
    26,3 KB · Görüntüleme: 71
Benim esim urfali .ve urfada soyle bir tutum var .cocuklari doguralim 5 6 yaşına gelince calistiralim eve para getirsin.para kaynagi gozuyle goruluyor esim 5;yaşında pazarda limon su satiyormus abileriyle.der hic bir yaz tatil yapmadim.ya koftecide calismis ya tamircide.aldigi paralarida ailesi alirmis. Vel hasıl esim gelmis 30 yasina hala daha ailesine para verirse iyi yoksa kotu evlat oluyor.cocuklar sanki aileye bakmak zorundamis gibi davraniyorlar.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Arkadaşlar merak ediyorum. Ailemde de çok var böyle. Asgari ücretle büyükşehirde kirada yaşayan insanlar neden 3-5 çocuk yapıyor? Tarla da yok ki çalıştırsın. Üzülüyorum böyle aileler görünce, zorluk çekip çocuklara sağlıklı eğitimli bir hayat sunamayan veya sunmayan aileler. Sonra bir kısır döngü, eğitimsiz ve çocuk yaşta çalışmaya başlayan sonra yine erken yaşlarda evlenip bu kısır döngüyü devam ettiriyorlar.
Kısaca çocuk bereketiyle gelir masalı... Maalesef yok böyle bir şey.

Bunu ben de düşündüm.
Ben bile kendime güvenip yapamıyorum çocuk. İstiyorum ki dünyaya getirdiğim her çocuğu eşit seveyim, eşit şartlar sunayım.
Biz 4 kardeştik, tamam hiçbişeyden mahrum kalmadık. Ama gene de bazı şeylerin eksikliğini de yaşadık.
Ben öyle insanlar görünce kızamıyorum, eleştiremiyorum. Hele kadın eğitimsizse, kocası tarafından bastırılmışsa.
Keşke toplum olarak daha bilinçli olsak, çocuklarımıza karşı da sorumlu olduğumuzu bilsek. Dünyaya getirdim, oldu bittiyle bitmiyor iş ne yazık ki...

Başka bir mevzu ise bu fakirlikten sonra belli yerlere gelen çocukların rüşvet yemesi , kısa süre içinde zengin olma hevesl

marka giyinmemiş zaman zaman aç kalmış adamda yada kadında acaip özenti var , ellerine geçen fırsatı değerlendiriyorlar bence yeterince gözü doymuyor nüfusun yarısı zaten asgari ücretle çalışıyor
ülkede soygun bitmez maddi açlık çok asgari ücret isviçrede 9 bin tl yani 3.241euro
belçlkada asgari ücret 1500euro yani 4 325tl
fransada 1430euro yani 4118 tl
bizim insanımız maddiyata aç kim ne derse desin işverenlerde pinti ve sahtekar soma olayında gördünüz bu paralar eşit paylaşılmıyor para var ama patron pinti onlar ister ki kadınlar bol çocuk doğursun ki ucuz işçi bolluğu olsun zengin dahada zengin olsun kusura bak ma ben 3 çocuk doğurmıyacağım doğru düzgün okutamadığım veya üniye göndermediğim çocuğuda sana ucuz kölelik yaptırmayacağım onun sırtından zengin olmayacaksın holding sahibi,anladın mı!

Back
X