Bipolar

Aile fertlerimizi çok sevsek de, bazı şeyleri yaşayarak öğrenmeleri gerektiğini kabul etmemiz gerek sanırım. Siz yapma dedikçe daha çok yapacak hatta onu size tercih edeceği zamanlar da olacak. Sadece sakin kalıp kendisinin tecrübe etmesini bekleyin. Çünkü o yaşlara uyarı işe yaramıyor

Bipolar bozukluk eğer doğru şekilde tedavi edilirse büyük oranda remisyonda, yani ataksız seyreden bir hastalık.

Tedavisinde lityum veya depakin denilen ilaçlar kullanılıyor ve bunların düzenli kullanımı çok önemli. İlaç kullanımı olmasına rağmen yine de atak geçirme ihtimali var ancak bu oldukça düşük bir oran.

Hızlanma dönemi, yani manik atak olarak tabir ettiğimiz dönem asıl spesifik belirtilerin görüldüğü ve en sık yaşanan dönem oluyor.

Bence bipolar bozukluk korkulması gereken bir hastalık değil. Şu zamana kadar onlarca, hatta birkaç yüz tane bipolar bozukluğu olan hasta gördüm, doğru tedaviyle gayet normal bir hayat yaşıyor çoğu.

Ancak dürüst olayım, beni endişelendiren tek bir şey olurdu, bu tarz hastalıklara psikoz eşlik edebiliyor, zaten kişinin hayatını zorlaştıran kısım da asıl olarak burası oluyor.

Psikozla seyretmeyen ataklar genelde kolayca kontrol altına alınıyor ve doğru tedavi ile kolay kolay yeni bir atak geçirmiyorlar.

Çok bilgi kirliliği olduğu için naçizane genel hatlarıyla kısaca bilgilendirmek istedim ❤️
Hocam bilgilisiniz bu konuda sanırım, psikoz eşliğinde belirtiler neler oluyor peki?

Hastalığın kişinin kendisinden hariç çevresinede ciddi zararlar verdiğini burada çokca okuduk. Kardeşinizi uyarabilirsiniz ama üzerinde baskı oluşturmanız hiç bir fayda vermez. Aksine daha çok alevlenip yapmayacağı varsada yapabilir. O yüzden siz alttan alttan işleyin bu durumun olumsuz yanlarını. Çocukta olumsuz şeyler gördükçe belki sizin sözleriniz o zaman tesir eder ve bırakma kararı alabilir. Zamana bırakın ve takibi bırakmayın.

Hocam bilgilisiniz bu konuda sanırım, psikoz eşliğinde belirtiler neler oluyor peki?
genellemek doğru olmaz ancak benim kendi hastalarımda da en çok gördüklerim genelde grandiyöz/büyüklük ve mistik , bir de kötülük göreceğini düşünme, şüpheciliği içeren perseküsyon hezeyanları oluyor.

detaylı açıklama yazmıştım ama sildim, herkesin erişimine açık bir site olduğu için yazdıklarımdan rahatsız olan olabilir. fazla detaya gerek yok, ancak kabaca psikozun, kişinin aksine asla ikna olmayarak, var olmayan bir düşünce-olayın vb var olduğunu düşünmesi ve bunu deneyimlemesi diyebiliriz :)

Bizim işyerinde bir arkdaş vardı bipolar.
Adam 60 yaşında şuan.
Tanıdığımda 50 filandı.
İnanılmaz değişik ve tuhaf bir adamdı.
Sürekli kendisini mit görevlisi, bilmem ne başkanının sekreteri filan diye tanıtıyordu.
Yıldan geçene de böyle anlatıp ofiisne çağırıp size şurdan iş bulucam, ben şunu şunu tanıyorum diye saatlerce misafir ederdi, odası yol geçen hanı gibiydi.
Aşırı yalancı bir adamdı, sabah söylediğini akşam tersini söylerdi.
Asıl mesleği gazetecilikmiş ama o işi yapmıyor.
Eşine aşırı aşık bir adamdı ama kadın dayanamayıp ayrıldı.
O zamanlar hastalığını bilmiyorduk.
Sadece psikolojik sorunları var ve tuhaf biri diye bahsedilirdi.
Yıllar sonra adam hastalığının adını da bende lityum eksikliği var diyormuş.
O zamanlar bipolar filan ne bilinsin.
Biz de sanıyorduk ki hani biyolojik bir çeşit sıkıntıdan kaynaklı psikolojik sıkıntı yaşıyor.
Sanırım bu atak dönemlerinde adı sapığa da çıkmıştı. Önüne gelen kadınlara iltifat eder sonra gülerdi.
Hatta ben de nasibimi almıştım bunlardan :) bir dönem kısa süreli aynı odada çalıştık, tuhaf tavırlarından dolayı direk mesafe koymuştum, sonra odalarımız değişti, 10 yıl sonra gördüm adamı ,inanılmaz çökmüş, gözlerin altı mor, çok şaşırmıştım öyle görünce, sürekli rapor, izin alırdı, işyerinde de durmazdı.
Yakınen böyle birine tanık olduğum için inanılmaz zor, dayanmak güvenmek sabretmek bilemiyorum ama çok zor, tabiki hastalığın aşaması seyri bunlar da önemli ama şimdi konuyu okuyunca direk bu şahıs aklıma geldi ve ürperdim

Bizim işyerinde bir arkdaş vardı bipolar.
Adam 60 yaşında şuan.
Tanıdığımda 50 filandı.
İnanılmaz değişik ve tuhaf bir adamdı.
Sürekli kendisini mit görevlisi, bilmem ne başkanının sekreteri filan diye tanıtıyordu.
Yıldan geçene de böyle anlatıp ofiisne çağırıp size şurdan iş bulucam, ben şunu şunu tanıyorum diye saatlerce misafir ederdi, odası yol geçen hanı gibiydi.
Aşırı yalancı bir adamdı, sabah söylediğini akşam tersini söylerdi.
Asıl mesleği gazetecilikmiş ama o işi yapmıyor.
Eşine aşırı aşık bir adamdı ama kadın dayanamayıp ayrıldı.
O zamanlar hastalığını bilmiyorduk.
Sadece psikolojik sorunları var ve tuhaf biri diye bahsedilirdi.
Yıllar sonra adam hastalığının adını da bende lityum eksikliği var diyormuş.
O zamanlar bipolar filan ne bilinsin.
Biz de sanıyorduk ki hani biyolojik bir çeşit sıkıntıdan kaynaklı psikolojik sıkıntı yaşıyor.
Sanırım bu atak dönemlerinde adı sapığa da çıkmıştı. Önüne gelen kadınlara iltifat eder sonra gülerdi.
Hatta ben de nasibimi almıştım bunlardan :) bir dönem kısa süreli aynı odada çalıştık, tuhaf tavırlarından dolayı direk mesafe koymuştum, sonra odalarımız değişti, 10 yıl sonra gördüm adamı ,inanılmaz çökmüş, gözlerin altı mor, çok şaşırmıştım öyle görünce, sürekli rapor, izin alırdı, işyerinde de durmazdı.
Yakınen böyle birine tanık olduğum için inanılmaz zor, dayanmak güvenmek sabretmek bilemiyorum ama çok zor, tabiki hastalığın aşaması seyri bunlar da önemli ama şimdi konuyu okuyunca direk bu şahıs aklıma geldi ve ürperdim
Inanin ben de ürperdim

Inanin ben de ürperdim
Karısı bundan ayrılınca intihar etmiş filan dediler
Karısı geri dönsün diye intihsr numarası yapmış dediler
Yani adam hakkında o kadar çok konuşulan şey vardıki sağlıklı ve normal hiçbir davranışını görmedim
O da ilaç kullanıyordu

Merhabalar. Kız kardesim 19 yaşında üniversite okuyor.
Yaz dönemi biriyle tanıştı . Geçen buluşmalarında çocuk dürüst bi şekilde bipolar rahatsızlığım var demiş. Hatta şuan depresif dönemdeymiş. Kardeşim çok rahat çocuğun kişilik olarak çok iyi biri olduğunu söylüyor.
Ama ben dünden beridir hiç rahat değilim.
Kardeşimi uyardigim zaman da herkes eski eniştem gibi olmak zorunda değil diyor.
Yani zor keşke bu durumda neler olabileceğini bir araştırma fırsatı bulsa gerçekten pişman olur bir ilişki olmaz

Bipolari hemen şeytanlaştirmaya gerek yok bence, ilaçlarını aldiktan sonra normal bir insan ile ayni modu yakalayabilirler.
Bipolar ama zararsız iyi biri olabilir.
Serseri bir erkeğe tercih edilir.
Serseri, pitbullu olan, dövmeli filan birini de sevebilirdi.
Ama çocuk yapma konusunda kesinlikle yapmamali diye düşünüyorum, bu konuda katiyim, çünkü genetik aktarılan bir rahatsızlık.

Bipolar bozukluk eğer doğru şekilde tedavi edilirse büyük oranda remisyonda, yani ataksız seyreden bir hastalık.

Tedavisinde lityum veya depakin denilen ilaçlar kullanılıyor ve bunların düzenli kullanımı çok önemli. İlaç kullanımı olmasına rağmen yine de atak geçirme ihtimali var ancak bu oldukça düşük bir oran.

Hızlanma dönemi, yani manik atak olarak tabir ettiğimiz dönem asıl spesifik belirtilerin görüldüğü ve en sık yaşanan dönem oluyor.

Bence bipolar bozukluk korkulması gereken bir hastalık değil. Şu zamana kadar onlarca, hatta birkaç yüz tane bipolar bozukluğu olan hasta gördüm, doğru tedaviyle gayet normal bir hayat yaşıyor çoğu.

Ancak dürüst olayım, beni endişelendiren tek bir şey olurdu, bu tarz hastalıklara psikoz eşlik edebiliyor, zaten kişinin hayatını zorlaştıran kısım da asıl olarak burası oluyor.

Psikozla seyretmeyen ataklar genelde kolayca kontrol altına alınıyor ve doğru tedavi ile kolay kolay yeni bir atak geçirmiyorlar.

Çok bilgi kirliliği olduğu için naçizane genel hatlarıyla kısaca bilgilendirmek istedim ❤️
Şu bilimsel bakış ile cevaplayan üyelerin mesajlarını keşke konunun en üstüne pinleyebilsek.
Var mı böyle bi fonksiyon kk'da? Mune Mune

Back
X