Bir Derdim Daha Var..!

hayatbeklemezz

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
27 Temmuz 2018
6.650
7.357
198
31
Ne yapacağımı bilmediğim ve fikirlerinize ihtiyacım olduğu için açıyorum bu konuyu..
Bi kız kardeşim var 19 yaşında. Bulunduğumuz şehirden 7-8 saat uzaklıkta bi ile okumaya gitti. Ben bizim olduğumuz il dışına çıkmasını uygun görmedim, ama dinletemedim. (Annemiz yok, kardeşim ortaokula başladığı sıra terketti bizi. Kardeşimle hep ben ilgilendim. Ablalıktan ziyada annelik yapmaya o eksiği doldurmaya çabaladım hep.) Babamada şehir dışına çıkmasına karşı olduğumu söyledim ama onuda ikna etmiş bi şekilde. Babam kardeşimi şu an şehir dışında okutabilecek maddiyata çok sahip değildi, babamı zorlayan bi durumdu. Kardeşimde tek başına kendini çekip çevirecek olgunlukta değildi bana göre. Neyse çokta uzatmayım. Kardeşimle hergün konuşurum msjlaşırım. Günün nasıl geçti, ne yedin, nasılsın rutin konuşma yaparız mutlaka. Dün sabah msjlaştık, akşam dersten çıkınca ben aramasam bile o arardı. Akşam 11 oldu saat. Aradım cvp yok. İlk başta duymamıştır görünce arar dedim. Sonra msj attım, ben yatıyorum sende uyudun galiba sabah uyanında ara beni diye. Aslında kardeşim o saatte uyumaz biliyorum. Yattım uyuyacaktım içime kurt düştü. Bikaç kez daha aradım. Telefona cvp yok. Endişelendim iyice yurdu aradım. Bi yetkiliyle görüştüm. Odasına bi baktırayım sizle tekrar haberleşelim dedi. Tekrar aradım. Kadın kardeşiniz izinli gözüküyo, arkadaşlarınında haberi yok. İzinli olarak ayrılmış dedi. Ben tabi kardeşimi aramaya başladım. Aralıksız olarak 5 kez filan arayınca açtı. Abla bişey mi oldu duymamışım telefon odadaydı ben bahçedeydim dedi. Yurtta yani güya. Yurtta olduğuna eminmisin dedim evet ne oldu dedi. Yurtta değilsin nerdesin deyince nerden öğrendin sen dedi. Israr edip üstüne gidince erkek arkadaşımdayım dedi. Ben ne yapacağımı şaşırdım tabi. Sen kimseye haber vermeden yabancı bi şehirde yeni tanıdığın bi insanın evine nasıl gidersin diye köpürdüm tabi. Eşimde duydu bütün konuşmayı. Evde başka kim var dedim. Arkadaşının annesi varmış. Kadını istedim telefona. Kardeşim bi cahillik etmiş, haberim olmadan size gelmiş, size emanet ediyorum yanlış bişey olmasına müsade etmeyin dedim. Ama tabi sinirlerim harap, nasıl ağlıyorum. Kadında ben yanlış bişey olmasına müsade etmem siz sakinleşin biraz falan filan dedi. Neyse işte kardeşim tekrar aradı beni, özür diliyo. Ben biraz çıkışınca bana tutup biraz daha ters konuşursan hiç ulaşamazsın bana dedi.. Bununla tehdit ediyosan şimdi kapat telefonu dedim bende. Sonra bana tutup sende arkadaşında kalmadın mı dedi. Ben normal bi arkadaşımda kalmıştım bekarken. Sevgilim filan değildi. Gizli saklı bi durumda değildi bu. Sonra bana seninde sevgilin olmadımı falan filan birsürü söylenmeye başladı. Hem suçlusun, hem hala üste çıkmaya çalışıyosun dedim. Kapattım telefonu yattım. Bu saat oldu. Ne ben aradım ne o aradı. Babama söylemedim. Çünkü hem rahatsız hemde öğrenirse çıkıp eve gelsin diyecek o kızgınlıkla. Bende okuluna sebep olmuş olucam. Ne yapıcam bilmiyorum. Fazla mı tepki verdim, az mı tepki verdim bilmiyorum. Artık kardeşime nasıl güvenicem bilmiyorum. Fikirlerinize ihtiyacım var..

Ya bence evden birilerini falan isteyerek biraz fazla tepki vermişsiniz .. kardesiniz ne kadar güvensiz mahcup bir duruma düşmüştür. Siz bu durumda olsanız ne hissedersiniz?
Bu dediklerim yine de kardeşinizi haklı çıkarmaz ama anlaşılan kardeşinize ne kadar yakın olmaya calissanizda sizinle sırlarını paylaşmayacak kadar uzak demek ki..
Oysaki her şeyi sizinle rahat konusabilse bunlar olmazdı diye düşünüyorum.

Sizinle her şeyi paylasabilmesini sağlayın .. gerekirse gidin konuştuğu kişiyle görüşün güvenilir biri mi değil mi ona bakın..
Bunlar hassas konular. Orada iyice yanlız kalmasindansa belki sizinde guveneceginiz biri daha olur.

Bence haklısın. Kardeşini tanıyan sensin, onun için en çok kafa yoranda. Ya ebeveyni rolünü sana yüklemeyecekti baban, ya da yanımızda okusun dediğinde senden yana destek çıkmalıydı.

Bu saatten sonra ne yapılır bir fikrim yok. Yurtdışında daha büyük bir kardeşim var, ulaşamayınca ben de fıttırıyorum, endişenizi çok iyi anlıyorum.

Yüzyüze güzellikle konuşun bence. Onu sevdiğiniz için endişelendiğini, zaten okulu bitirip mesleğini eline aldığında istediği hayatı yaşamakta özgür olduğunu, bu 3-4 yıl sadece okuluna odaklanmasını, kendisi tehlikeye atabilecek hiç bir risk almamasını rica ettiğinizi belirtin.

Bir abla olarak kardeşinizi korumaya çalışmanız çok güzel , ben üstte yorum yazan arkadaş gibi düşünmüyorum , iyi olmuş annesi ile konuştuğunuz , belki o Kadın da ne biçim ailesi var ilgilenmiyor diye düşünebilirse. Ben de aynısını yapardım . Ama anne olduktan sonra böyle düşünmeye başladım .
19 yaşında genç bir kızın sevgilisi olmasından daha doğal hiç bişey olamaz . Ona bunun yanl birşey olmadığını ama bişeyler sakladığında ona karşı güveninizin kırıldığını söyleyin . Bu durumlarda çokta ‘üstüne gitmemek’ gerek sanırım . Bence kardeşinize sevgilisi olduğu için değil , yalan konuştuğu için kızdığınızı anlatın .

Böyle davranmaya devam ettiğiniz müddetçe kardeşiniz sizden uzaklaşacak, minareyi çalmadan kılıfını hazırlayacak ve yapacağından geri durmayacak. Çünkü başka bir ilde ve hareketlerini bir noktaya kadar kısıtlayabilirsiniz.
Ben ilgilenmeyin başıboş bırakın demiyorum tabiki ama bu kadar da sıkmayın yahu kocaman kız olmuş. Erkek arkadaşımdayım demiş zaten üstüne annesini istemek ne?
Hepimiz üniversitede erkek arkadaşlarımızda kaldık çok şükür böbrekler yerinde... kardeşinize öğretmeniz gereken seçtiği insanlarla ne yaptığı değil, hayatına nasıl insanlar seçmesi gerektiği... ama böyle devam ederseniz asla bilemeyeceksiniz kimlerle olduğunu ve bu olacakları kötüsü..

Yanlış yapıyorsunuz. Böyle üstüne gidip, sürekli evhamlanmak yerine kardeşinize güven ortamı yaratsanız sizden gizlemeyecek belki de.
Bir genç olarak büyük ihtimalle hatalar yapacak bunun önüne geçemezsiniz ama en azından sizden gizlemez, kötü bir durumda erken müdehalede bulunabilirsiniz.
Yeterli olgunluğa sahip olmayabilir, bu olgunluğa da dizinizin dibinde ulaşamaz.
Düşe kalka büyüyecek, öğrenecek.

Bu şekilde davranmaya devam ederseniz kardeşiniz sizden gittikçe uzaklaşır ve kaybedersiniz onu. Onun artık yetişkin bir kadın olduğunun, kararlar alıp uygulayabileceğinin farkına varmalısınız.

Bie çoğumuz üniversite yıllarında yurttan çıkıp arkadaşlarımızda ya da sevgililerimizde kaldık. Siz o güveni kardeşinize verseydiniz size haber verip giderdi, şimdi saklamayı tercih etmiş. Ve sizin tepkiniz bundan sonra her yaptığını daha çok saklamasına neden olacak. Sadece daha dikkatli davranıp yakalanmayacak bundan sonra.

Ya bence evden birilerini falan isteyerek biraz fazla tepki vermişsiniz .. kardesiniz ne kadar güvensiz mahcup bir duruma düşmüştür. Siz bu durumda olsanız ne hissedersiniz?
Bu dediklerim yine de kardeşinizi haklı çıkarmaz ama anlaşılan kardeşinize ne kadar yakın olmaya calissanizda sizinle sırlarını paylaşmayacak kadar uzak demek ki..
Oysaki her şeyi sizinle rahat konusabilse bunlar olmazdı diye düşünüyorum.

Sizinle her şeyi paylasabilmesini sağlayın .. gerekirse gidin konuştuğu kişiyle görüşün güvenilir biri mi değil mi ona bakın..
Bunlar hassas konular. Orada iyice yanlız kalmasindansa belki sizinde guveneceginiz biri daha olur.
Böyle davranmaya devam ettiğiniz müddetçe kardeşiniz sizden uzaklaşacak, minareyi çalmadan kılıfını hazırlayacak ve yapacağından geri durmayacak. Çünkü başka bir ilde ve hareketlerini bir noktaya kadar kısıtlayabilirsiniz.
Ben ilgilenmeyin başıboş bırakın demiyorum tabiki ama bu kadar da sıkmayın yahu kocaman kız olmuş. Erkek arkadaşımdayım demiş zaten üstüne annesini istemek ne?
Hepimiz üniversitede erkek arkadaşlarımızda kaldık çok şükür böbrekler yerinde... kardeşinize öğretmeniz gereken seçtiği insanlarla ne yaptığı değil, hayatına nasıl insanlar seçmesi gerektiği... ama böyle devam ederseniz asla bilemeyeceksiniz kimlerle olduğunu ve bu olacakları kötüsü..
Yanlış yapıyorsunuz. Böyle üstüne gidip, sürekli evhamlanmak yerine kardeşinize güven ortamı yaratsanız sizden gizlemeyecek belki de.
Bir genç olarak büyük ihtimalle hatalar yapacak bunun önüne geçemezsiniz ama en azından sizden gizlemez, kötü bir durumda erken müdehalede bulunabilirsiniz.
Yeterli olgunluğa sahip olmayabilir, bu olgunluğa da dizinizin dibinde ulaşamaz.
Düşe kalka büyüyecek, öğrenecek.
Bu şekilde davranmaya devam ederseniz kardeşiniz sizden gittikçe uzaklaşır ve kaybedersiniz onu. Onun artık yetişkin bir kadın olduğunun, kararlar alıp uygulayabileceğinin farkına varmalısınız.

Bie çoğumuz üniversite yıllarında yurttan çıkıp arkadaşlarımızda ya da sevgililerimizde kaldık. Siz o güveni kardeşinize verseydiniz size haber verip giderdi, şimdi saklamayı tercih etmiş. Ve sizin tepkiniz bundan sonra her yaptığını daha çok saklamasına neden olacak. Sadece daha dikkatli davranıp yakalanmayacak bundan sonra.
Kardeşimi her yaptığı şeyden dolayı yargılamayan bi ablayım öncelikle onu belirteyim. O yaşta tabiki erkek arkadaşı olabilir. Buna da karşı değilim. Daha öncede erkek arkadaşı oldu. Buluşmaya görüşmeye gittiğinde babama karşı idare ettiğimde oldu. Bana bi sevgilisi olduğunu söylese asla tepki vermezdim. Buluşacak görüşecek tabiki. Ama daha 2 ay önce tanıştığı birinin evine gidip kalması sakin kalabileceğim bu durum değildi. Neler duyuyoruz, görüyoruz. Bilmiyorum ben mi abartıyorum..

Kardeşimi her yaptığı şeyden dolayı yargılamayan bi ablayım öncelikle onu belirteyim. O yaşta tabiki erkek arkadaşı olabilir. Buna da karşı değilim. Daha öncede erkek arkadaşı oldu. Buluşmaya görüşmeye gittiğinde babama karşı idare ettiğimde oldu. Bana bi sevgilisi olduğunu söylese asla tepki vermezdim. Buluşacak görüşecek tabiki. Ama daha 2 ay önce tanıştığı birinin evine gidip kalması sakin kalabileceğim bu durum değildi. Neler duyuyoruz, görüyoruz. Bilmiyorum ben mi abartıyorum..

Erkek arkadaşımdayız demiş zaten kız üstüne annesni neden istediniz peki? Oğlan annesinden habersiz kardeşinize evde zarar verecek değil. Eğer kötü bir şey olacaksa annesiyle ve ya annem dediği kadınla olacak zaten. Siz annesiyle konuşunca kadın dur sağ böbreği bırakalım demeyecek.
Sorun sizin kardeşinizi merak edip aramamanız değil, bulunduğu ortamdaki diğer insanları olaya dahil ederek ona hiç güvenmemeniz ve bunu ona hissettirmeniz. Ve rezil oldum düşüncesi onu sizden çok uzaklaştırır. O dönem hepimiz çok değer verirdik böyle şeylere.

Bence haklısın. Kardeşini tanıyan sensin, onun için en çok kafa yoranda. Ya ebeveyni rolünü sana yüklemeyecekti baban, ya da yanımızda okusun dediğinde senden yana destek çıkmalıydı.

Bu saatten sonra ne yapılır bir fikrim yok. Yurtdışında daha büyük bir kardeşim var, ulaşamayınca ben de fıttırıyorum, endişenizi çok iyi anlıyorum.

Yüzyüze güzellikle konuşun bence. Onu sevdiğiniz için endişelendiğini, zaten okulu bitirip mesleğini eline aldığında istediği hayatı yaşamakta özgür olduğunu, bu 3-4 yıl sadece okuluna odaklanmasını, kendisi tehlikeye atabilecek hiç bir risk almamasını rica ettiğinizi belirtin.
o görüştüğün annesi değil diger kız arkadaslarıdır ,
yapacak birşey yok dikkatli olmasını tembihleyin
Bir abla olarak kardeşinizi korumaya çalışmanız çok güzel , ben üstte yorum yazan arkadaş gibi düşünmüyorum , iyi olmuş annesi ile konuştuğunuz , belki o Kadın da ne biçim ailesi var ilgilenmiyor diye düşünebilirse. Ben de aynısını yapardım . Ama anne olduktan sonra böyle düşünmeye başladım .
19 yaşında genç bir kızın sevgilisi olmasından daha doğal hiç bişey olamaz . Ona bunun yanl birşey olmadığını ama bişeyler sakladığında ona karşı güveninizin kırıldığını söyleyin . Bu durumlarda çokta ‘üstüne gitmemek’ gerek sanırım . Bence kardeşinize sevgilisi olduğu için değil , yalan konuştuğu için kızdığınızı anlatın .
Teşekkür ederim yorumlarınız için. İnanın düne kadar hiç böyle tepkiler veren bi insan olmadım. Gençlikte insan tabiki hata yapar. Kardeşimde beni çok korkutan bi cesaret var ne yazıkki. Geçen senede babamla tatile gittiğinde hiç tanımadığı insanlarla bara gitmiş mesela babamı ikna edip. Sonra biriyle ufak bi yakınlaşma olmuş otele dönerken. Emin olun buna bile o kadar tepki vermedim ki bi daha bişey olursa saklamasın diye.

Erkek arkadaşımdayız demiş zaten kız üstüne annesni neden istediniz peki? Oğlan annesinden habersiz kardeşinize evde zarar verecek değil. Eğer kötü bir şey olacaksa annesiyle ve ya annem dediği kadınla olacak zaten. Siz annesiyle konuşunca kadın dur sağ böbreği bırakalım demeyecek.
Sorun sizin kardeşinizi merak edip aramamanız değil, bulunduğu ortamdaki diğer insanları olaya dahil ederek ona hiç güvenmemeniz ve bunu ona hissettirmeniz. Ve rezil oldum düşüncesi onu sizden çok uzaklaştırır. O dönem hepimiz çok değer verirdik böyle şeylere.
Erkek arkadaşım deyip evine gittiği çocuk her kimse 2 ay önce tanışmış. Başbaşa olmalarındansa yanlarında bi anne olmuş olma düşüncesi beni rahatlattı bi nebze. O yüzden konuşmak istedim annesiyle.

Ben olsam ben de kızarım.
Sevgilisi olabilir de evine gitmek bence şu an için yersiz.
Ortalık psikopat dolu
Hele ki 2 ay tanıdığı belki 3 4 kez yanyana geldiği bi insanın evine gitmek.. Başı sıkışsa yakınında ona ulaşabilecek biri bile yokken..

Evet abartıyorsunuz.

Kardeşiniz artık 18 yaşını geçti herhalde reşit bir insan. İstediğini yapar. Siz onun iyiliğini istiyorsunuz, korumak istiyorsunuz ama onun artık bağımsız bir birey olduğunu da kabul etmelisiniz. Eğer kısıtlarsanız, hayatına müdahale ederseniz sizden gizli yapar ne yapacaksa bu sefer hiç koruyamazsınız. Neden kardeşinize güvenmiyorsunuz? doğruyu yanlışı bilmiyor mu? kendini koruyamaz mı? hemen bataklığa mı düşecek? bence çok aşırı tepki veriyorsunuz.

Bence gorustugun annesi değil başka bir sesi olgun olan bir kızdı , ve naparsan yap engelleyemiceksin genç ve herşeyi yaşamak isticek.. şehir dışına gönderilmis artık kendi sorumluluklarini almayı öğrenecek

Yanlış yapıyorsunuz. Böyle yaptıkça yaptıklarını sizden gizleyecek ve hiçbirşeyimiz açmayacak.
Kız kardeşiniz 13 yaşında değil, bende bu hassasiyeti gösteriyorum ama 13 yaşındaki kardeşime..

Anlıyorum kardeşinizi düşünüyorsunuz ama o bebek değil 19 yaşında. Şehir dışında okumak istemesi kendi kararı demek ki ayakları üstünde durmak istemiş sizin desteklemeniz gerekirdi. Maddiyat sorunu için işe girip kendi harçlığını çıkartabilir veya öğrenim kredisi alabilir.
Hatalı davranmışsınız bugüne kadar ve aynı şekilde devam ediyorsunuz. Üniversite yıllarında hepimiz yurtta kendimizi izinli yazıp arkadaşımızda veya sevgilimizde kaldık. Eğer kendince güvenmediği biri olsa zaten gitmezdi evine zaten oğlanın annesi de evdeymiş. Evham yapmayı bırakın o şekilde düşünürsek kimse sokağa da çıkmasın her an her şey olabilir neler okuyoruz. Kardeşiniz yine yapacak bunu ama daha dikkatli olucak artık yakalanmamak için.

Back
X