Bir Derdim Daha Var..!

Herkes şehir dışında okumasına karşı çıktığım için tepki göstermiş. Babam bu yaz sakatlandı ve şu an doğru düzgün çalışamıyor. Bir yandan zaten ödediği bi Ev kredisi var. Kardeşime para yetiştirebilmek için burda kendisi yıpranıyor. Kardeşimde sağolsun bunun bilincinde olmasına rağmen kendisine para dayandıramıyoruz. İlk sebebi orada babamda ona para gönderemezse ne yapacağıydı. Çalışır eder demeyin kardeşim çalışmak istemiyor. İkinci sebebide benim kardeşim daha 13 14 yaşındayken benden gizli internette tanıştığı biriyle buluşmak için uçağa binip şehirdışına gidip gelmeyi göze almış. Ben bunu aylar sonra uçak biletlerini görüp öğrendim. Düşüncesiz ve katı olduğum için o yaşta çocuk bunu gizli yaptı. Söyleyip yapsa ne kadar normal olurdu değil mi. Hep benim hatam buda.

Kusura bakmayın, sizi üzmek istemiyorum ama yazdığınız her şey bu kızın doğru yetiştirilmediğini gösteriyor. Annesi gibiyim, ben yetiştirdim ben büyüttüm dediğiniz için de hata sizin oluyor doğal olarak.

13-14 yaşında bir kız çocuğu internette neden denetimsiz vakit geçiriyor? Siz abla/anne olarak biletleri görene dek nasıl farkına varmıyorsunuz bu çocuğun kimlerle muhatap olduğunu? O yaşta bir çocukta uçak bileti alacak kadar para nasıl oluyor? 14 yaşındayken bu kadar kontrolsüz davrandığınız çocuğa 19 yaşında yetişkin bir kadın olduğunda baskı kurmayı nasıl düşünebiliyorsunuz?

Kusura bakmayın, sizi üzmek istemiyorum ama yazdığınız her şey bu kızın doğru yetiştirilmediğini gösteriyor. Annesi gibiyim, ben yetiştirdim ben büyüttüm dediğiniz için de hata sizin oluyor doğal olarak.

13-14 yaşında bir kız çocuğu internette neden denetimsiz vakit geçiriyor? Siz abla/anne olarak biletleri görene dek nasıl farkına varmıyorsunuz bu çocuğun kimlerle muhatap olduğunu? O yaşta bir çocukta uçak bileti alacak kadar para nasıl oluyor? 14 yaşındayken bu kadar kontrolsüz davrandığınız çocuğa 19 yaşında yetişkin bir kadın olduğunda baskı kurmayı nasıl düşünebiliyorsunuz?
Kardeşim o yaştayken ben 20 yaşındaydım ve çalışıyordum. Okula gidiyorum diye gidiyor öğlen. Kaldı ki ben evden sabah gidiyorum. Zaten terkedilmiş olmanın psikolojisiyle keyifsiz ve kendini eksik hisseden bi çocuktu. Akşam geldiğimde evde görüyorum. Gün içinde okulda olmadığını nasıl anlayabilirdim. O internetten tanıştığı arkadaşım dediği kişiyle konuşmaması için defalarca uyardım mesela. Ama öyle konuşarak filan anlamıyo kafasına takan çocuk. Ve o parayıda o yanına gittiği arkadaşı göndermiş. Kardeşimde o yaşta asla öyle bi para olamazdı. O çocuğa da parayı kim vermiş bilmiyorum. Bazen bişeyler ters gitmeye başlayınca toparlamak hiç kolay olmuyo. Her durumda ben haksızım zaten.

Kardeşim o yaştayken ben 20 yaşındaydım ve çalışıyordum. Okula gidiyorum diye gidiyor öğlen. Kaldı ki ben evden sabah gidiyorum. Zaten terkedilmiş olmanın psikolojisiyle keyifsiz ve kendini eksik hisseden bi çocuktu. Akşam geldiğimde evde görüyorum. Gün içinde okulda olmadığını nasıl anlayabilirdim. O internetten tanıştığı arkadaşım dediği kişiyle konuşmaması için defalarca uyardım mesela. Ama öyle konuşarak filan anlamıyo kafasına takan çocuk. Ve o parayıda o yanına gittiği arkadaşı göndermiş. Kardeşimde o yaşta asla öyle bi para olamazdı. O çocuğa da parayı kim vermiş bilmiyorum. Bazen bişeyler ters gitmeye başlayınca toparlamak hiç kolay olmuyo. Her durumda ben haksızım zaten.

20 sene önce ben okuldan kaçtığımda aileme haber gidiyordu. Son 8-10 senedir çocukların ders/not durumu, devamsızlıkları vs internetten takip edilebiliyor. Okula gitmediğini anlamanız gerekirdi. Anlıyorum zor günler yaşamışsınız ailece, sizin üzerinize çok fazla sorumluluk yüklenmiş ama bu sorumluluğu kabul ettiyseniz ona göre davranmalıydınız. Ya da ben bu çocuğun annesi değilim deyip ablalık yapsaydınız. 20 yaşındayken ergen bir çocuğa annelik yapmak zaten layıkıyla yerine getirilebilecek bir sorumluluk değil. Çocuğun nerede ne yaptığından haberiniz yok, internette kimlerle muhatap olduğundan haberiniz yok. Siz hatalısınız evet, babanız da hatalı. Ancak şu an o dönemde başıboş bıraktığınız çocuğu kontrol altına almaya çalışıyorsunuz. Sizce bu mümkün mü? Üstelik yetişkin bir insan ve farklı bir şehirde üniversite öğrencisi.

20 sene önce ben okuldan kaçtığımda aileme haber gidiyordu. Son 8-10 senedir çocukların ders/not durumu, devamsızlıkları vs internetten takip edilebiliyor. Okula gitmediğini anlamanız gerekirdi. Anlıyorum zor günler yaşamışsınız ailece, sizin üzerinize çok fazla sorumluluk yüklenmiş ama bu sorumluluğu kabul ettiyseniz ona göre davranmalıydınız. Ya da ben bu çocuğun annesi değilim deyip ablalık yapsaydınız. 20 yaşındayken ergen bir çocuğa annelik yapmak zaten layıkıyla yerine getirilebilecek bir sorumluluk değil. Çocuğun nerede ne yaptığından haberiniz yok, internette kimlerle muhatap olduğundan haberiniz yok. Siz hatalısınız evet, babanız da hatalı. Ancak şu an o dönemde başıboş bıraktığınız çocuğu kontrol altına almaya çalışıyorsunuz. Sizce bu mümkün mü? Üstelik yetişkin bir insan ve farklı bir şehirde üniversite öğrencisi.
Çok haklısınız. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla mükemmel bi insansınız. Umarım hayat sizi benim kadar hatalı durumlara düşürmez hiç. Ama düşürmez tabiki. Siz herşeyi öngörebilen birisiniz çünkü.

Tek tek cvp veremeyeceğim için toplu olarak yazmış olayım. Herkes baskıcı olduğum için kardeşimin sakladığından filan bahsetmiş. Ben rahat davransam kesin söyleyeceğinden bahsetmiş. Ben kardeşime karşı her zaman ılımlı ve olumlu yaklaştım. Hata yapsa bile arkasında olacağımı hep söyledim. Bişey yapıyorsa bana söylemesi gerektiğini, en azından onu nerde bulacağımı bilmem gerektiğini hep söyledim. Daha önce sevgilisi oldu, ufak yakınlaşmaları oldu. Hiç biri için yargılamadım hepsini dinledim ve asla eleştirmedim. Hayat tabiki onun hayatı. Kardeşimin bunu saklama sebebi kendisininde yanlış olduğunu bilmesi. Fikir istemiştim belirtmişsiniz hepiniz teşekkür ederim ama ben canavar değilim. Bana empati yapmam gerektiğini söylüyorsunuz ama 19 yaşında çocuk sayılacak bi kız sizin kardeşiniz olsa bu kadar rahat konuşabilir miydiniz merak ettim doğrusu..
ben size hak veriyorum
ben olsam paniklerdim hatta ne yapacağımı dahi bilemeyebilirdim
siz yine olgunluk gösteriyorsunuz

üniversitede internetten devamsızlık maalesef kontrol edilemiyor sistemden aynı gün görülemiyor da

üniversitede internetten devamsızlık maalesef kontrol edilemiyor sistemden aynı gün görülemiyor da

Üniversiteye giden insan yetişkindir zaten, aile kontrolü saçma olurdu öyle değil mi?

Konu sahibinin kardeşinin 13 yaşındayken okuldan kaçması ve konu sahibinin haberi olmamasından bahsediyoruz.

Üniversiteye giden insan yetişkindir zaten, aile kontrolü saçma olurdu öyle değil mi?

Konu sahibinin kardeşinin 13 yaşındayken okuldan kaçması ve konu sahibinin haberi olmamasından bahsediyoruz.
okuldaki devamsızlığına kadar takip etmek tabi ki saçma :) siz öyle yazdınız gibi anladım ondan dedim.
Anladım

Çok haklısınız. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla mükemmel bi insansınız. Umarım hayat sizi benim kadar hatalı durumlara düşürmez hiç. Ama düşürmez tabiki. Siz herşeyi öngörebilen birisiniz çünkü.

Hayır mükemmel değilim, öyle olduğumu da iddia etmedim. Sizin iddianız kardeşinizle iyi bir ilişkiniz olduğu, sizden bişey saklamsına sebep olacak bir şey yapmadığınız ya, o konuda konuşuyoruz şu an. Konu ben değilim ya da benim mükemmel olup olmamam değil. Sizin kardeşiniz ve onunla olan ilişkiniz. Diyorum ki 13-14 yaşındayken başı boş bıraktığınız çocuğu 19 yaşında bir yetişkin olduğunda kontrol altına alamazsınız. Ki bence şu an kontrol altına alınacak bir durum yok.

benimde erkek arkadaslarim oldu annem abim hepsini bildi hicte olamaz yapamazsin demediler soyledikleri tek sey issiz yerlere gitme cafeye oturuyosan hep cam kenarlarini tercih et basina bisey geldiginden yardim isteyebilecegin konumda ol her zaman dediler
boyle soylediler canimi yediler diyeyim cok yerinde bir uyariydi benim icin hem hayatima karismadilar hemde benim icin endiselendiklerini uygun bir dille anlattilar
kardesinizin erkek arkadasi olmasina karsi degilmişsiniz ama sanirim kendisini tatmin edecek bir konusma yapilmamis
bir abla olarak yapacaginiz tek sey basina gelebilecekleri anlatmak uyarmak yapacak baska pek bir sey yok maalesef boyle tepki vermeye devam ederseniz yasaklar daha tatli gelmeye baslar

Bence üzerinize aldığınız çok büyük bir sorumluluk "anne olmadan anne olmak zorunda kalmak"
siz abla olmak istiyorsunuz ama hayat şartları yüzünden anne olmak zorunda bırakılyıorsunuz
umarım sizi yaralamaz böyle direk yazmam ama çünkü anneniz sizi terketti ve bu durumdan dolayı kız kardeşiniz zarar görecek çevresindekiler tarafından diye ödünüz kopuyor
sizin yerinizde olsam kız kardeşim eve geldiği bir gün ki yakında gelir şubat tatili var
yüz yüze karşıma alır konuşurum derdimi anlatırım ben senin annen değilim, ablanım ama zarar görmen şu ailede en çok beni ve babanı üzer o yüzden ablacım ne olur kendini zor duruma sokacak hiçbir olaya girme, sıkıntıya girmene sebep olacak hiçbir insana yaklaşma, kimseye çok çok güvenme en azından şimdilik okurken bizden uzaktayken bunu senden rica ediyorum deseniz belki bir tık düşünür sorgular...
çünkü bu tek başınıza kaldırabileceğiniz bir yük değil annelik yükü o da bilsin tek kaldıramadığınızı ona göre o da bölüşsün sorumluluk alsın

Herkes şehir dışında okumasına karşı çıktığım için tepki göstermiş. Babam bu yaz sakatlandı ve şu an doğru düzgün çalışamıyor. Bir yandan zaten ödediği bi Ev kredisi var. Kardeşime para yetiştirebilmek için burda kendisi yıpranıyor. Kardeşimde sağolsun bunun bilincinde olmasına rağmen kendisine para dayandıramıyoruz. İlk sebebi orada babamda ona para gönderemezse ne yapacağıydı. Çalışır eder demeyin kardeşim çalışmak istemiyor. İkinci sebebide benim kardeşim daha 13 14 yaşındayken benden gizli internette tanıştığı biriyle buluşmak için uçağa binip şehirdışına gidip gelmeyi göze almış. Ben bunu aylar sonra uçak biletlerini görüp öğrendim. Düşüncesiz ve katı olduğum için o yaşta çocuk bunu gizli yaptı. Söyleyip yapsa ne kadar normal olurdu değil mi. Hep benim hatam buda.
Ben sizin baskıcı biri olmadığınızı anladım. Bir de şu var baskıcı olmak ne kadar kötüyse saldım çayıra mevlam kayıra deyip sen bir bireysin istediğini yap beni hiç ilgilendirmez demek de o kadar kötü bence. Kız için de erkek için aynı bu. Ben reşit bir insanım. Geçen sene bir çocuğa tutulmuştum. Çocuk bana psikolojik olarak zarar veriyordu. Benimse gözüme perde inmiş gibiydi. Annem bunu farketti bana dedi ki hemen bırakacaksın o çocuğu. Önce çok kızdım anneme sanane benim hayatımdan dedim ama şimdi düşünüyorum ki ne kadar iyi etmiş. Eğer annem senin kendi hayatın beni ilgilendirmez deseydi şu anda ben hala beş para etmez bir adamla psikolojimi çürütecektim.

Başka şehire gitmesi kendi kararı ve bence üniversite imkan olduğu sürece başka şehirde okunur.kardeşinizi bu kadar sıkmayın gerçekten başka şehirde okuyup her gece yurtta kalacağını mı sanıyorsunuz?yeri gelir arkadaşlarında kalır yeri gelir dışarıda sabahlar.bu kardeşinizin kişiliğine bağlı bir durum.siz ne kadar sıkarsanız sıkın o yine bildiğini okuyacak.yapabileceğiniz tek şey onunla konuşmak,sürekli takibini yapmanız artık çok zor.sürekli baskılarsanız yalan dolanla yoluna devam eder.

benimde erkek arkadaslarim oldu annem abim hepsini bildi hicte olamaz yapamazsin demediler soyledikleri tek sey issiz yerlere gitme cafeye oturuyosan hep cam kenarlarini tercih et basina bisey geldiginden yardim isteyebilecegin konumda ol her zaman dediler
boyle soylediler canimi yediler diyeyim cok yerinde bir uyariydi benim icin hem hayatima karismadilar hemde benim icin endiselendiklerini uygun bir dille anlattilar
kardesinizin erkek arkadasi olmasina karsi degilmişsiniz ama sanirim kendisini tatmin edecek bir konusma yapilmamis
bir abla olarak yapacaginiz tek sey basina gelebilecekleri anlatmak uyarmak yapacak baska pek bir sey yok maalesef boyle tepki vermeye devam ederseniz yasaklar daha tatli gelmeye baslar
Daha önce olan erkek arkadaşlarını anlattı hep. Sıkıştığı yerde idare ettiğim oldu. Benim kardeşime her zaman söylediğim şey kendini istemediği bi duruma düşürmemesi. Kimseye çok çabuk güvenmemesi. Sizede aileniz söylemiş bu tarz şeyleri. Kardeşim bu kez neden böyle bişeyi sakladı inanın bilmiyorum. Ama kim ne derse desin kardeşim bana durumu anlatıp izin istese tabiki olmaz diyecektim. 2 ayda kim kimi ne kadar tanıyıp güvenebilir. Üstelik başına bişey gelse yardımına gidebilecek kimse yok nerde olduğunu bilen yok.

Daha önce olan erkek arkadaşlarını anlattı hep. Sıkıştığı yerde idare ettiğim oldu. Benim kardeşime her zaman söylediğim şey kendini istemediği bi duruma düşürmemesi. Kimseye çok çabuk güvenmemesi. Sizede aileniz söylemiş bu tarz şeyleri. Kardeşim bu kez neden böyle bişeyi sakladı inanın bilmiyorum. Ama kim ne derse desin kardeşim bana durumu anlatıp izin istese tabiki olmaz diyecektim. 2 ayda kim kimi ne kadar tanıyıp güvenebilir. Üstelik başına bişey gelse yardımına gidebilecek kimse yok nerde olduğunu bilen yok.
cunku yanlis yaptigini oda biliyo

Ben sizin baskıcı biri olmadığınızı anladım. Bir de şu var baskıcı olmak ne kadar kötüyse saldım çayıra mevlam kayıra deyip sen bir bireysin istediğini yap beni hiç ilgilendirmez demek de o kadar kötü bence. Kız için de erkek için aynı bu. Ben reşit bir insanım. Geçen sene bir çocuğa tutulmuştum. Çocuk bana psikolojik olarak zarar veriyordu. Benimse gözüme perde inmiş gibiydi. Annem bunu farketti bana dedi ki hemen bırakacaksın o çocuğu. Önce çok kızdım anneme sanane benim hayatımdan dedim ama şimdi düşünüyorum ki ne kadar iyi etmiş. Eğer annem senin kendi hayatın beni ilgilendirmez deseydi şu anda ben hala beş para etmez bir adamla psikolojimi çürütecektim.
Cok zor bir de ya ergen bireyle baş edebilmek
bi tık fazla üstüne gitseniz olmuyor
iki adım geri dursanız olmuyor o denge o kadar zor ki cidden
24 yaşına kadar sürüyormuş bir de ergenlik düşünsenize...

Çok haklısın odasında bir arkadasının numarasını al ve aralıklarla yurdu ara onada söyle biyerde kalmasına izin verme babama söylerim de

Ne yapacağımı bilmediğim ve fikirlerinize ihtiyacım olduğu için açıyorum bu konuyu..
Bi kız kardeşim var 19 yaşında. Bulunduğumuz şehirden 7-8 saat uzaklıkta bi ile okumaya gitti. Ben bizim olduğumuz il dışına çıkmasını uygun görmedim, ama dinletemedim. (Annemiz yok, kardeşim ortaokula başladığı sıra terketti bizi. Kardeşimle hep ben ilgilendim. Ablalıktan ziyada annelik yapmaya o eksiği doldurmaya çabaladım hep.) Babamada şehir dışına çıkmasına karşı olduğumu söyledim ama onuda ikna etmiş bi şekilde. Babam kardeşimi şu an şehir dışında okutabilecek maddiyata çok sahip değildi, babamı zorlayan bi durumdu. Kardeşimde tek başına kendini çekip çevirecek olgunlukta değildi bana göre. Neyse çokta uzatmayım. Kardeşimle hergün konuşurum msjlaşırım. Günün nasıl geçti, ne yedin, nasılsın rutin konuşma yaparız mutlaka. Dün sabah msjlaştık, akşam dersten çıkınca ben aramasam bile o arardı. Akşam 11 oldu saat. Aradım cvp yok. İlk başta duymamıştır görünce arar dedim. Sonra msj attım, ben yatıyorum sende uyudun galiba sabah uyanında ara beni diye. Aslında kardeşim o saatte uyumaz biliyorum. Yattım uyuyacaktım içime kurt düştü. Bikaç kez daha aradım. Telefona cvp yok. Endişelendim iyice yurdu aradım. Bi yetkiliyle görüştüm. Odasına bi baktırayım sizle tekrar haberleşelim dedi. Tekrar aradım. Kadın kardeşiniz izinli gözüküyo, arkadaşlarınında haberi yok. İzinli olarak ayrılmış dedi. Ben tabi kardeşimi aramaya başladım. Aralıksız olarak 5 kez filan arayınca açtı. Abla bişey mi oldu duymamışım telefon odadaydı ben bahçedeydim dedi. Yurtta yani güya. Yurtta olduğuna eminmisin dedim evet ne oldu dedi. Yurtta değilsin nerdesin deyince nerden öğrendin sen dedi. Israr edip üstüne gidince erkek arkadaşımdayım dedi. Ben ne yapacağımı şaşırdım tabi. Sen kimseye haber vermeden yabancı bi şehirde yeni tanıdığın bi insanın evine nasıl gidersin diye köpürdüm tabi. Eşimde duydu bütün konuşmayı. Evde başka kim var dedim. Arkadaşının annesi varmış. Kadını istedim telefona. Kardeşim bi cahillik etmiş, haberim olmadan size gelmiş, size emanet ediyorum yanlış bişey olmasına müsade etmeyin dedim. Ama tabi sinirlerim harap, nasıl ağlıyorum. Kadında ben yanlış bişey olmasına müsade etmem siz sakinleşin biraz falan filan dedi. Neyse işte kardeşim tekrar aradı beni, özür diliyo. Ben biraz çıkışınca bana tutup biraz daha ters konuşursan hiç ulaşamazsın bana dedi.. Bununla tehdit ediyosan şimdi kapat telefonu dedim bende. Sonra bana tutup sende arkadaşında kalmadın mı dedi. Ben normal bi arkadaşımda kalmıştım bekarken. Sevgilim filan değildi. Gizli saklı bi durumda değildi bu. Sonra bana seninde sevgilin olmadımı falan filan birsürü söylenmeye başladı. Hem suçlusun, hem hala üste çıkmaya çalışıyosun dedim. Kapattım telefonu yattım. Bu saat oldu. Ne ben aradım ne o aradı. Babama söylemedim. Çünkü hem rahatsız hemde öğrenirse çıkıp eve gelsin diyecek o kızgınlıkla. Bende okuluna sebep olmuş olucam. Ne yapıcam bilmiyorum. Fazla mı tepki verdim, az mı tepki verdim bilmiyorum. Artık kardeşime nasıl güvenicem bilmiyorum. Fikirlerinize ihtiyacım var..
bir yere kadar haklısınız tabiki başka bi şehirde bir başına okumaya gitmiş kardeşiniz ama tepkiniz bana çok fazla geldi
evet kızarsınız habersiz kendi kendine sevgilısinde kalıyor falan ama
hangimiz yapmadık ki?
siz tanımıyorsunuz diye insanlar kötü kalpli olacak değil, belki de melek gibi bir çocuktur
bence kardeşinize kızıp arayı açmak değil de nasıl bi çocuk bu, gerçekten seviyor mu seni diye sohbet etmeye çalışın nacizane fikrim

Çok haklısın odasında bir arkadasının numarasını al ve aralıklarla yurdu ara onada söyle biyerde kalmasına izin verme babama söylerim de
bence çok yanlış fikirler veriyorsunuz
sevgilisinden bahsetmiyorum da, genel olarak neden bir arkadaşında kalamasın? tehdit ettiriyorsunuz resmen

Back
X