bir klişe.. 'sil süpür yine aynı'

Kontrol her zaman elımızde olmalı..dolap içleri,çekmeceler düzenli olduktan sonra dagınıklık kolay toparlanır çünkü herşeyin yeri bellidir lakin dolaplar ve cekmeceler dagınıksa istediğin kadar topla psikolojik olarak zaten o senin dagınık oldugunu hissettirir..günlük temizlik dışında haftada bir günde, bir odanın camı kapısı bazen duvar ve halısı ve odadaki eşya ne varsa hepsi elden geçti mi büyük temizliğe bile gerek kalmaz..işin sırrı düzeni planlı bşr şekilde yapmak..cocuklara oyun odaları dısında oyuncak cıkarılmaması gerektiğini,calısma odaları dısına kıtap,defter cıkmaması gerektıgını uygun bır dılle anlatın..ben bu yazdıklarımdan cok faydalanıyorum lakın ıkı gun olagan sebeplerden ıpın ucunu bırakınca halıyle dagılıyor..o yuzden mumkun oldugunca ev kurallarına uymalı :)

belkide düzenin yokdur...
ben mesela asla elim bos evde gezmem.
yüzümü yikadigim ve dis fircaladigim Zaman direk iki fis fis...bezle silip durulayip öyle cikarim banyadon...
mutfakta ayni...lavoboya birsey koymam...yikayip...direk kurulayip kaldiririm.
yani her isimi dakik yapiyorum.
pazar günleri 2 saatlik dip temizlik...
evimi daginik hatirlamam.
ama 6 yildir yanliz yasiyorum belki el alisganligidir

galiba herkes aynı bu konuda.. sadece başkasının evi gözümüze daha temiz görünüyor.. ayrıntıları görmediğimiz için..
bende sürekli ev toplamaktan yoruldum..
ama çözümü aldığını işin bitince yerine koymak sanırım..
ben mesela evi pırıl pırıl yapıyorum sonra bi çay içiyorum findanı tezgaha koyuyorum sonra koyarım diye ama o birikiyor bardak oluyor tabak oluyor vs vs... bu şekilde bir iki derken dağılıyor..

işleri ne kadar geciktirirsek o kadar zor oluyor.. günlük iş yapılırsa daha az yoruluyorsun ve daha az iş yükü birikiyor...
haftalık temizlikler çok ağır oluyor...
birde evdeki diğer bireylerinde dikkat etmesi gerekiyor herkes ortalığa birşey bıraksa 5 dakikada savaş alanına dönüyor zaten:) valla zor işler Allah kolaylık versin hepimize...

benim evim 2+1 odanın biri yatak odası digeri salon en küçük oda ise oturma odası ki iki minder atınca doluyor oda (rutubetli) o yüzden orada oturmuyorum salonda oturuyorum misafirlerimide salonda ağırlıyorum kış geldiği ve evim ısınmadıgı için salonda minder atıp yatıyoruz mutfagım soguk ve kullanışsız oldugu için yemegimide salonda yer sofrasında yiyoruz eşyalarım çok eski ve kullanışsız silsen de süpürsen de şöyle tertemiz olmuyor oglumun oyuncakları sürekli ortada toplayınca sinir krizi geçiriyor adeta ki zaten huysuz bi çocuk eşim bi evi toparlamıyorsun annem 3 çocukla bi evi tek kıla bindirirdi dedi :/belki haklı ama eşim annesine çok yardımcı olurmuş kardeşlerine bakar ve evişine yardım edermiş (kv dem rahatsız mış o zamanlar) zaten sokakta oynarlarmış bulaşıkları yıkarken oglum sürekli aglıyor yıkama diye bulaşığı bırakıp onu susturmaya çalışıyorum sakinlesince bulaşıgı yıkıyorum sabah zaten yatakları topluyorum bi pencereyi açıyorum sonra mutfaga gidip çaydı kahvaltıydı onla ugrasıyorum kahvaltıyı yaptıktan sonra hemen içeri süpürüyorum oglumla oynuyorum sonra mutfaga gidiyorum ancak bulaşıgı yıkayıp bi halısını süpürebiliyorum çok soguk oglum yanımda durmak istiyor hasta olmasın diye hemen içeriye gidiyorum bi bakıyorum yine dağılmış yatak odasını söylemek bile istemiyorum kırık bigardolab ve biriken ütüyü bekleyen giysiler (buzhane gibi ) romatizmam var ve çocuk hasta olacak diye girip işimi yapamıyorum aksam için yemekti oglanın sütüydü üstü başıydı derken akşam oluyor ki çişe alıştırıyorum bez takmak istemiyor en azından bi makine istiyorum ama malesef eşimin imkanıda yok

bızım evı toplamaya basladıgımda en son gece yarısı oluyor...Esım bıseylerle ugrasırken uyumaya gıdıyor.. Bende ısım bıtınce anca yanına gıdebılıyorum daha bır ay olmadı evlılıgımde.. Hakkımızda hayırlısı

Ben yeni evliyim dağınıklığa pek gelemiyorum her akşam mutfağı topladıktan sonra etrafa da göz gezdiriyorum ufak evimiz var toplanıyor zaten hemen eşyalarda yeni fazla zorlamıyor beni cumartesileri genel temizliğim hafta içi akşamları da 1-2 gün ütü zamanım yuvarlanıp gidiyoruz çok şükür :KK68:Yemek 2 günde bir yaparım bulaşık makinesi 2 günde bir çalışır sonraki akşam dizmesi kalır 2 haftada bir çamaşır makinesini çalıştırırım 2 makine yıkanır tabi:confused:yazın hafta da 1 kere 2 makine çalışırdı:KK53:Çocuklu bayanlara sabır kolaylıklar diliyorum hem çalışıp bunları başaranlar çok marifetli gerçekten bende çalışıyorum henüz çocuk yok ve işler bitmiyor Hoppa

ya bu konuda ben de çok dertliyim ya güzelim evimden soğudum resmen :(
çalışıyorum haftada 3 gün kızıma bakıcı geliyor kızım uyuduğunda evimi toparlıyor
haftasonları da ben yapıyorum ama fenalık geliyor yaparken çünkü bi haftasonum var onda da temizlik, yemek, çamaşır çok yoruluyorum ama yapıyorum el mahkum
ondan sonra şöyleeeee bi ayaklarımı uzatıp oturuyorummm diyebilmeyi o kadar isterdim kii
o düzenli tertemiz ev kızım oyun oynayama başlayıp mutfağımı, kendi, odasını, yatak odamı dağıttığı an tepetaklak oluyor
bi de eline de meyve veriyorum yesin diye (bu benim hatam biliyorum ama yesin istiyorum o da o şekilde yemeyi seviyor) yiyor yerken döküveriyor
ya da yemek vakti geliyor zaten mutfak alt üst oluyor yemek vakitleri
hiçbişeye yetişemiyorum
evim çok pis çok düzensiz geliyor gözüme :(
ne zaman düzene sokabileceğim hiç bilmiyorum :(:(:(

bu arada yukarıda yazdıklarım içinde ütü yok farkettiniz mi bilmem :(
ona hiiiiççççç sıra gelmiyor kaç haftadır ütüler bekliyor en sonunda heralde ütücüye vereceğim çünkü ufaktan eşim söylenmeye başlar az kaldı

temızlık işini abartmamak laızm bence, haftada bır sıl supur toz al banyo-wc,balkon yıkama gıbı genel ev temızlıgını yaparım.
mutfak gunluk temızlenır zaten , lavabo-tezgah, ocak ustu gunluk sılınır.
pencere -kapı vs.. ortalam 3 ayda bır sılerım.
banyo ve wc yı de hergun ovmam ama ıkı uc gune bır ustunden gecerım temızlık anlamında.
bulasık çamasırda bırıktıkce yıkanır, toplanır, yerıne yerlesır...
tezgahta bırsey bırakmam, kırlıler hep sepettedır, kuruyan camasırlar hemen katlanıp dolaba konur.
utu bızım evde her sabah herkes kendı gıyecegını utuler, toplu utu ıle ugrasmam...
ama evım hep topludur, he rgun cıkarken her yere bır goz atarım, kalkar kalkmaz yatak muhakkak toplanır, dedıgım gıbı mutfakta tezgahta bır cop bırakmam, çöpler gunluk atılır dısarı...
dagınıklık yoksa azıcık tozda goze batmaz ki zaten bız akşamdan akşama evdeyız bır tek pazar gunu tum gun evdeyız, haftaıcı yemek yap ye bıraz tv hopp uyku saatı gelıyor zaten...
her yer temız olacak dıye kendımı kasmıyorum kısacası boylelıkle kendıme de vakıt kalıyor..

süpürdüğüm sildiim zaman sevinemiyorum.. ohh mis gibi oldu deyip arkama yaslanamıyorum ki... çünkü biliyorum biraz sonra aynısı olacak.. ömür temizlikle geçiyor farkında olmadan..

birçok insan için sıradan ve klasik birşey olan kitap okumak, arkasına yaslanmak benim için inan lükse dönüştü... hayattaki en sevdiğim şeylerin en başında kitap okumak gelirdi, ama şimdi kitabımı elime alamıyorum...
tam okyacak oluyorum, bişey çıkıyor, birazdan okuyayım diye sehpaya elimi bi attım, çekirdek kabuğu toplamaktan, peçeteleri düzeltmekten kitabı unuttum bile...

Burdan sonrasını okumadım

Ama yapmayın yani

Çekirdek kabuğu kalsın siz ne istiyorsanız onu yapın sonra zaman kalırsa toplarsın yoksa ortada kalır

5 yaşında bir oğlan çocuğu bir fe onun babası var bende

Evime haftada yarım gün yardımcı geliyor siliyor Süpürüyor ve öbür haftaya kadar ben hiç bir şey yapmıyorum

Yere bir bardak çay dökülürse siliyorum ama bir iki damla olan bir çok şeyi silmiyorum bile

Bulaşıkları canım isterse topluyorum canım istemezse bir sonraki öğüne kadar olduğu yerde

Hayat bir kere var çocuğun oyuncakları her yerde olsun oynuyor işte

Size tavsiyem de eşyayı azaltın belki işiniz daha çabuk biter

Evimde ne halı var ne vitrin ya da süs eşyası her yer boş ve oyun alanı şeklinde

Bir de gerçek hayat yaşanıyor sizde reklamlardaki gibi olmasın zaten eviniz

Az eşya az iş ;) vitrinim konsolum falan yok. Mutfak ıvır zıvır kap kacak dolu değil. Çamaşır yıkamaktan ütü yapmaktan yıldım o kadar.

Bende cok merak ediyorim nasil bitiyor o isler
Hergün yapmiyorum artik cünkü yapsam bile arkami dönsem biyerde oyuncak
Diger tarafta bardak

2 -3 günde bir temizlik yapiyorum artik.

İşler neden bitsin ki işler bitiyosa öldük demektir. Bu bir kısır döngü yaşadıgımz sürece yiyeceğiz giyeceğiz haliyle bunlar kirlenecek :) ama ben hep şunu istiyorum yemekleri plastik tabaklarla çatal kaşıklarla yiyelim annem izin vermiyo ama ilerde belki uygulmaya geciririm kendi evim olunca. Aynı şekilde de evde hareket halindeyiz sürekli mecbur toz oluyo kirleniyo yerler tuvalate gidiyoruz banyoya gidiyoruz kirletiyoruz yani bu işler bitmeyecek ki normali bu zaten kimsede bitmez bitiyosa orda bi mantıksız durum olur :D nefret ederim ev işinden allah hepimize kolaylık versin. Bide evin nüfusu ne kadar kalabalıksa işler o kadar artıyor... :KK39:

Cocuklu evde haftada bir supurmek dahada zor olur.cocuklu evde is bitmez evet ama benim iki yasinda oglum var oturma odasi ve mutfak disinda baska yerde oyun oynamaz oynasada bisey demem.mutfagim hep derli topludur.yatarken heryeri toparlar yatarim.bi tek oturma odasina ellemem cunki sabahleyin oglum gene oyuncaklarini dagitacak bir surude oyuncak var.zaten oyuncak disindada baska daginik bisey yok.

Mutfagimida kasik kirlense makinaya atarim tezgahta biriktirmem.ve her yemek sonrasi kucuk supurgeyle supururum diger odalarim zaten batmiyo.camasirida birikince yikarim.ve evde cogu zaman cayimi demliyo oturur haldeyimdir.buyuk temizligide ayda bir ve isleri iki gune bolerek yaparim.cocuklu evde pislik degil ama daginiklik bitmiyo.

... derdi annem, haklıymış kadıncağız.. ozamanlar, lay lay lom yaşadığımdan ne demek istediğini anlamazdım, anlasam da abarttığını düşünürdüm.. şuan anlıyorum, yeminle sil süpür, derle topla, çamaşır yıka as topla ütüle.. elimin biri toplamakla meşgul ama hala bitmiyor yetmiyor... mis gibi yapıp çıktığım ev bir kaç saate eski halinden beter oluyor....
evini her daim toplu tutabilenlere, tutmayı becerebilenlere vallahi de billahi de nasıl imreniyorum bi bilseniz... ayakta alkışlıyor, önünde eğiliyorum onların... atomu parçalamak kadar önemli birşeyi başarıyorsunuz hatunlar, vallahi helal olsun... ah bir de bize söyleseniz de bir formülü yöntemi stratejisi varsa, bizde öyle olsak... evlerimiz fabuloso reklamlarındaki gibi olsa, eline kahvesini alıp kitabını okuyan bir kadın gibi ferahlık temizlik kokan evimde bende bacak bacak üstüne atıp otursam, alsam kahvemi kitabımı, derinden derinden okusam... diyeceğim de şuan bile bu yazıyı yazarken başımı hafiften kaldırıp baktım da, oyuncaklar dağılmış, az önce yenilmiş meyve tabağı sehpada... yere düşmüş çekirdek kabukları... ve çamaşır makinesinin BİTTİ yazan kırmızı ışığı....

ben evli olmadıgım halde ev işinden bıktım hergün eve gidip o bulaşık makinsını boşaltmak bana cehennem gibi geliyor. Temizleri yerleştir kirlileri tekrar diz yemin ederim bıktım. Zaten eve gelenin gidenin haddi hesabı yok haftasonu evi adam gibi topluyorum temizliyorum ki bizim ev kocaman iki katlı ve evde 6 kişi yasıyoruz 8 kardeşiz biz hem kendi dagınıklıgım ve onca insanın dagınıklıgını toplamak insanın enerjisini bitiriyor bir yeri toplasam bir yer kalıyor temizlik yapıyorum o akşam evde balık kızartıyorlar ev üç gün balık kokuyor gitmiyor kokusu sonra bende deli oluyorum sanki dünyaya bunun için gönderilmişim gibi geliyor. Valla günde beş vakit namaz yerine beş vakit temizlik yapıyorum o bile yetmiyor ..

Ben bunun formulunu gece yatmadan once hertarafi silip supurup toz alarak lavobolara kdr yikayarak basardim sabah kalkiyorm ev tertemiz sadece yataklar ve kahvaltiyi bulasiklarini topluyorum..
Bide geceden varsa yikanmis camasirlarida asip bulasik makinasini bosaltiyorm ..yemegimi de sabah mutfagi toplarken yapiyorum snra butun gun hem kendime zaman ayirmis oluyorm hemde biri aniden gelse bile evim hep toplu oluyo...gece yapmak zor oluyo ama sabah evi tertemiz toplu gorunce iyiki yapmisim diyosun:))

Kesintisiz her aksam supuruyorum cunku 1 yasinda kizim var sagolsun her tarafa girip cikiyo:))

Back
X