Bence 900 bir öğrenciye çok.
Her gün kafelerden çıkmayan biriyse, 'ayy hm'dd indirim vaaar,olaaaaay' diyen kızlardansa , sigara kullanıp ortalıkta Jack Daniels övüyorsa yetmez tabii ki.
Ama okula gidip gelen bir kız. Ne masrafı olacak ki? Hepimiz öğrenci olduk. Hatta ben öğrenciyken 4 senede kendi imkanlarımla 20 şehir gezdim. Yine de o paradan coook çoook daha aziyla gecindim
Kitap desen donemin başında alıyorsun zaten. Bir kere alınıp biten bir şey.
Aylık akbil -125 (okula yakınsan gerek de yok, bir basim zaten bir lira)
Her gün kahvaltı yapsan ayda 2 labne peynir, yüzelli gram zeytin, bir kavanoz reçel, 30 yumurta, bir kilo patates falan gider kahvaltıya. Alt tarafı tek kişisin yani. Hatta kilo problemin varsa mısır gevregi+ müsli+ süt ile bile geçirebilirsin kahvaltılarıni. Aylık kahvaltın 30 da ekmek desek,çeşitleri çoğaltsak hadi yüz lira olsun.
Akşam yemeği?
Her gün kremalı somon füme falan yapmayacaksan, bimden şoktan alışveriş yaparsan bunu da halledebilirsin. Zaten öğrenci öyle düzenli yemek yapmaz ki, kaldı ki bir kilo deterjan alsan sana bütün dönem gider :)
Bence gereksiz yere fazla bir para.
Ayrıca merak ettim, her ay bu kadar çok para aliyorsan neden kredi çektin ki? Belli ki idare edebilirsin ailenden aldığın parayla. O kredi ileride çook başını ağrıtir. Mezun olup bir işe girince zaten paranın bir kismi krediye gidecek. Dörtyüz aldığını altiyuz odeyeceksin. Bu şekilde kendi kendine yardım edemezken aileye katkı sağlamak zor. Kredi borcun bitecek kaç sene sonra, deneyim kazanacaksın maaşın artacak.
Derken bir bakacaksın ailen senin için para biriktirmeye devam ediyor, altinin-dugun salonun için falan :) yani aileye ödeme kısmı genelde tatlı bir hayal olarak kalıyor.
Benim de vardı öyle tatli planlarım ama hayal olarak kaldi^^
İnanın istanbul şartları çok ağır. Eski yaşam kalitemin yanından bile geçemiyorum şu anda. Eskiden illa ki tiyatroları operaları takip ederdğm şimdi kitaplarımı bile sahaftan alıyorum pahalıya gelmesin diye
Devlet ve şehir tiyatrolarını deneseniz?
Ben her ay en az iki oyuna giden bir tiyatroseverim. Devlet tiyatrosu sadece 9 tl öğrenci 15 tl de tam oyun fiyatı.
Süreyya operasında da balkonda en baştaki koltukları seçebilirsiniz. Yalan olmasın ama 15 tlye falan alıyorum indirimli bileti. Üstelik egimsiz olduğu için alt katta oturmak daha kötü. Üst katta locada, miss gibi kadife koltuklarda oyununuzu izleyebilirsiniz ^^
Bir de Kadıköy belediyesi- şişli belediyesi gibi gelişmiş belediye sayfalarını takip ederseniz çok güzel etkinlikleri oluyor. Açıkhava tiyatro gösterileri falan. Çok kaliteli oyunları ücretsiz izleyebilirsiniz. Özel tiyatrolar için de Grupanya sitesini takipte kalın. 70 liralık oyunlar 20 liraya düşüyorlar.
Bence takipte kalırsanız cooook daha ekonomik şekilde sanatseverliğin tadını çıkarabilirsiniz.
(Bir pinti tavsiyesi :) bu arada eski çalıştığım yerin hemen yanında bir özel tiyatro vardı. Gişesindeki abi ile arkadaş oldum, oyundan bir saat önce alınmayan davetiyeler oluyor. Hem de en güzel yerlerden. Onları bana hediye eder sık sık. O kadar popüler, adı duyulmus oyunlar izledim ama vallahi devlet tiyatrolarında coook daha keyifli - seyir keyfi yuksek oyunlar oynanıyor. O yüzden 'amaaan devlet tiyatrosu' demeyin gidin bence