Bir üniversite öğrencisine 800 tl fazla mı?

Ayda 400 lira ile geçinirdim ben. O para bile bana fazla gelirdi ama babanızın durumu varsa bu para size geldiğine göre güzel kullanın mesela dil kursu vs eğitim icin harcayın ya da birikimi yapıp work and travel yapın derim. Elinize geçen para oldukça iyi diye düşünüyorum. Okuldan sonra iş ararken donanım işinize yarayacak o yüzden kendi gelişiminiz icin harcayın derim

Kaç sene önce 400 lira ile geçindiginizi merak ettim
Ayda 400 lira ile geçinirdim ben. O para bile bana fazla gelirdi ama babanızın durumu varsa bu para size geldiğine göre güzel kullanın mesela dil kursu vs eğitim icin harcayın ya da birikimi yapıp work and travel yapın derim. Elinize geçen para oldukça iyi diye düşünüyorum. Okuldan sonra iş ararken donanım işinize yarayacak o yüzden kendi gelişiminiz icin harcayın derim

kızlar seneye ucuz bir eve çıktığım için elime fazla para kalacak. Şöyle ki normalde yurtta kalırken yurt ücretiyle beraber babam 1100 lira para yolluyordu. Bunun 850si yurttu bana 250+470 lira(kyk kredisi) 720 tl gibi bir rakam kalıyordu. Bu sene çıktığım yer elektrik suyla toplam 650yi anca bulacak ve babam aynı parayı yollayacağını söyledi. Yani elime 920 tl kalacak tahmini. Sizce bu para çok mu? Yani babama demeli miyim ki 1100e gerek yok diye? Çünkü onlara çok yük oluyormuşum gibi hissediyorum ama bir yandan da ucuz bir eve sırf daha rahat harcayayım diye çıktım. Durumumuz çok çok iyi değil. Kötü de değil ama benim için her türlü imkanlarını kullanıyorlar. Mezun olduğumda yaptıklarını asla karşılıksız bırakmicam tabiki, elimden ne gerekiyorsa yapıcam onlar için. Şu aralar durumumuz çok iyi değil gibi. Sizce 1100 lira yerine 850 lira gibi bir para mı istemeliyim, yoksa yine geçen seneyle aynı parayı almalı mıyım? Biraz uzun ve karışık oldu galiba ama yorumlarsanız çok sevinicem.

Not: başlık 900 olacaktı yanlış yazmışım.

Elektrik su kira 650
Peki internet, dogalgaz, yeme icme, camasir deterjani?
Konusmakta acele etmeyin derim.
Kendim de yurtta ve evde yasayarak ogrencilik gecirmis bir insanim. Ev baya masrafli oluyor.

Evde ekstra masraflarını çıkacak
İlk ay bi bak bakalım duruma
Ondan sonra babanın ihitiyacı var ise şu kadar eksik gönder dersin
Yoksa birikim yaparsın
7 sene önce evde tek yaşıyordum ayda ortalama 900 tl ile geçiniyordum

Kaç sene önce 400 lira ile geçindiginizi merak ettim
4 yıl. Ben kykda kaldım yurdun fişi dışında para harcamadm onun dışında pek aileme yük olmamaya çalıştım çünkü onların da durumu yoktu. Mesela her ay sinemaya gidemezdim öyle her zaman dışarı çıkıp kafede oturamazdım şuan da öyle insanlar var bu öyle ütopik birşey degil yani hala var bu parayla geçinen öğrenci

4 yıl. Ben kykda kaldım yurdun fişi dışında para harcamadm onun dışında pek aileme yük olmamaya çalıştım çünkü onların da durumu yoktu. Mesela her ay sinemaya gidemezdim öyle her zaman dışarı çıkıp kafede oturamazdım şuan da öyle insanlar var bu öyle ütopik birşey degil yani hala var bu parayla geçinen öğrenci

Yani şuan o parayla geçirebilen biri olduğuna inanmıyorum açıkçası .
4 yılda herr şey o kadar o kadar pahalilasti ki

Elektrik su kira 650
Peki internet, dogalgaz, yeme icme, camasir deterjani?
Konusmakta acele etmeyin derim.
Kendim de yurtta ve evde yasayarak ogrencilik gecirmis bir insanim. Ev baya masrafli oluyor.
İnternet fiyata dahil apart tarzı bir yer. Doğal gaz zaten yok antalya olduğu için. Tek zorlayacak kısım yeme içme çünkü sadece kızartma ve makarna yapabilen bir insanım malesef

Yani şuan o parayla geçirebilen biri olduğuna inanmıyorum açıkçası .
4 yılda herr şey o kadar o kadar pahalilasti ki

Var emin olun. Ben de okurken cok zorlu sartlarim vardi. Suan 2. Kez universite okuyorum. 400 lirasi bile olmayanlar var.

Yani bi kiz dedi ki " fotokopiye param cikismiyor, senin notlarin cok temiz. Sen seneye bana verir misin bunlari? Bu sene bu dersi birakicam". Tum notlari cektirdim. Tum donem 23 tl tuttu verdim kiza. Insallah gecmistir

23 lira icin kiz dersi birakacakti

Devlet okullarinda yemek cok cok uygun. Benim ders erken bitse bile 3 ogun okulda yemek icin kutuphanede kitap okudugum cok zaman oldu :)

İnternet fiyata dahil apart tarzı bir yer. Doğal gaz zaten yok antalya olduğu için. Tek zorlayacak kısım yeme içme çünkü sadece kızartma ve makarna yapabilen bir insanım malesef

Ben niyeyse normal ev gibi dusundum :)
Oyleyse bence yine acele etme. 1 2 ay dene sonra artiyorsa soylersin ailene.
Yine de soylerken "idare edebiliyorum ek bisiy olursa soylerim" diye kendine acik kapi birakarak soyle derim :))

Var emin olun. Ben de okurken cok zorlu sartlarim vardi. Suan 2. Kez universite okuyorum. 400 lirasi bile olmayanlar var.

Yani bi kiz dedi ki " fotokopiye param cikismiyor, senin notlarin cok temiz. Sen seneye bana verir misin bunlari? Bu sene bu dersi birakicam". Tum notlari cektirdim. Tum donem 23 tl tuttu verdim kiza. Insallah gecmistir

23 lira icin kiz dersi birakacakti

Devlet okullarinda yemek cok cok uygun. Benim ders erken bitse bile 3 ogun okulda yemek icin kutuphanede kitap okudugum cok zaman oldu :)

Herkes rahat ve refah halinde yaşar bir gün ülkemizde umarım .
Ne diyeceğimi bilemedim

Elimde kalan fazla paraları döviz yapıp bir kenara atıyorum ben, sana da öneririm. İleride acil bir ödemen olur, ailene lazım olur hadi bunlar olmadı iyi bir miktar biriktirir kendi paranla yurtdışı tatili yaparsın.

Bence 900 bir öğrenciye çok.
Her gün kafelerden çıkmayan biriyse, 'ayy hm'dd indirim vaaar,olaaaaay' diyen kızlardansa , sigara kullanıp ortalıkta Jack Daniels övüyorsa yetmez tabii ki.
Ama okula gidip gelen bir kız. Ne masrafı olacak ki? Hepimiz öğrenci olduk. Hatta ben öğrenciyken 4 senede kendi imkanlarımla 20 şehir gezdim. Yine de o paradan coook çoook daha aziyla gecindim
Kitap desen donemin başında alıyorsun zaten. Bir kere alınıp biten bir şey.
Aylık akbil -125 (okula yakınsan gerek de yok, bir basim zaten bir lira)
Her gün kahvaltı yapsan ayda 2 labne peynir, yüzelli gram zeytin, bir kavanoz reçel, 30 yumurta, bir kilo patates falan gider kahvaltıya. Alt tarafı tek kişisin yani. Hatta kilo problemin varsa mısır gevregi+ müsli+ süt ile bile geçirebilirsin kahvaltılarıni. Aylık kahvaltın 30 da ekmek desek,çeşitleri çoğaltsak hadi yüz lira olsun.
Akşam yemeği?
Her gün kremalı somon füme falan yapmayacaksan, bimden şoktan alışveriş yaparsan bunu da halledebilirsin. Zaten öğrenci öyle düzenli yemek yapmaz ki, kaldı ki bir kilo deterjan alsan sana bütün dönem gider :)
Bence gereksiz yere fazla bir para.
Ayrıca merak ettim, her ay bu kadar çok para aliyorsan neden kredi çektin ki? Belli ki idare edebilirsin ailenden aldığın parayla. O kredi ileride çook başını ağrıtir. Mezun olup bir işe girince zaten paranın bir kismi krediye gidecek. Dörtyüz aldığını altiyuz odeyeceksin. Bu şekilde kendi kendine yardım edemezken aileye katkı sağlamak zor. Kredi borcun bitecek kaç sene sonra, deneyim kazanacaksın maaşın artacak.
Derken bir bakacaksın ailen senin için para biriktirmeye devam ediyor, altinin-dugun salonun için falan :) yani aileye ödeme kısmı genelde tatlı bir hayal olarak kalıyor.
Benim de vardı öyle tatli planlarım ama hayal olarak kaldi^^
İnanın istanbul şartları çok ağır. Eski yaşam kalitemin yanından bile geçemiyorum şu anda. Eskiden illa ki tiyatroları operaları takip ederdğm şimdi kitaplarımı bile sahaftan alıyorum pahalıya gelmesin diye
Devlet ve şehir tiyatrolarını deneseniz?
Ben her ay en az iki oyuna giden bir tiyatroseverim. Devlet tiyatrosu sadece 9 tl öğrenci 15 tl de tam oyun fiyatı.
Süreyya operasında da balkonda en baştaki koltukları seçebilirsiniz. Yalan olmasın ama 15 tlye falan alıyorum indirimli bileti. Üstelik egimsiz olduğu için alt katta oturmak daha kötü. Üst katta locada, miss gibi kadife koltuklarda oyununuzu izleyebilirsiniz ^^
Bir de Kadıköy belediyesi- şişli belediyesi gibi gelişmiş belediye sayfalarını takip ederseniz çok güzel etkinlikleri oluyor. Açıkhava tiyatro gösterileri falan. Çok kaliteli oyunları ücretsiz izleyebilirsiniz. Özel tiyatrolar için de Grupanya sitesini takipte kalın. 70 liralık oyunlar 20 liraya düşüyorlar.
Bence takipte kalırsanız cooook daha ekonomik şekilde sanatseverliğin tadını çıkarabilirsiniz.
(Bir pinti tavsiyesi :) bu arada eski çalıştığım yerin hemen yanında bir özel tiyatro vardı. Gişesindeki abi ile arkadaş oldum, oyundan bir saat önce alınmayan davetiyeler oluyor. Hem de en güzel yerlerden. Onları bana hediye eder sık sık. O kadar popüler, adı duyulmus oyunlar izledim ama vallahi devlet tiyatrolarında coook daha keyifli - seyir keyfi yuksek oyunlar oynanıyor. O yüzden 'amaaan devlet tiyatrosu' demeyin gidin bence

kızlar seneye ucuz bir eve çıktığım için elime fazla para kalacak. Şöyle ki normalde yurtta kalırken yurt ücretiyle beraber babam 1100 lira para yolluyordu. Bunun 850si yurttu bana 250+470 lira(kyk kredisi) 720 tl gibi bir rakam kalıyordu. Bu sene çıktığım yer elektrik suyla toplam 650yi anca bulacak ve babam aynı parayı yollayacağını söyledi. Yani elime 920 tl kalacak tahmini. Sizce bu para çok mu? Yani babama demeli miyim ki 1100e gerek yok diye? Çünkü onlara çok yük oluyormuşum gibi hissediyorum ama bir yandan da ucuz bir eve sırf daha rahat harcayayım diye çıktım. Durumumuz çok çok iyi değil. Kötü de değil ama benim için her türlü imkanlarını kullanıyorlar. Mezun olduğumda yaptıklarını asla karşılıksız bırakmicam tabiki, elimden ne gerekiyorsa yapıcam onlar için. Şu aralar durumumuz çok iyi değil gibi. Sizce 1100 lira yerine 850 lira gibi bir para mı istemeliyim, yoksa yine geçen seneyle aynı parayı almalı mıyım? Biraz uzun ve karışık oldu galiba ama yorumlarsanız çok sevinicem.

Tatlım ne kdr masrafın azda olsa evde giderler daha fazla oluyor. Düşündüğün gibi gitmiyor işler.
Madem ailen sıkıntılı sende hafta sonları çeyrek part olarak çalışabilirsin. Hem sigortan yatar hem eline para geçer hem daha sosyal hayatın olur hemde ailenden hiç para almazsın.
Ben bi giyim mağazasında part olarak çalışırdım. Yazları full çalışırdım. Dersler yoğunlaşıncada çeyrek çalışmaya devam ettim. Yemek paran primin sigortan hepsi oluyor. Ve inan senin diğer bütün arkdşlarından avantajların olur.
Vaktini evde bilgisayar başında öldürmezsin. Yeni insanlar tanırsın. Ailene destek olursun. Kariyerinle ilgili yatırım yaparsın. Ehliyet alırsın. Lazerini yaptırırsın. İstedigin sertifikalar kurslar varsa onları halledersin. Hiçbirini yapmazsan yüksek lisansa para biriktirirsin. Çalışmam dersen çeyizini alırsın vs vs...
Ekiple çalışmak insana çok şey katar. Okudugun bölüm ne olursa olsun. Farklı bölümdeki insanları tanırsın. Her tanıdıgın insandan yeni bi bilgi edinir ve yolunu daha iyi çizersin...
Çalışmanın çok zor yönleride var ama kendi paranı harcayıp o 1000 tl yi babanın cebine bıraktığını düşünürsen herşeye katlanırsın....

Bence altın al kenara at. Zaten durumunuz iyi degıl ne para harcaması . İhtiyaclarını al gerisini biriktir

Eve çıktın ya, hayatta birikim yapamazsın
Fazla dediğin para gün gelir, yetmez

Bunun mutfak, deterjan, aidat, bilmem ne gideri olacak.

Ucu ucuna geçinirsin, evden çıkmadan
Dışarda en dandik mekanda kahve 8 lira,

Atıyorum ben dandik marka peynir yemem, sen yersin,
Benim peynir 20 lira, senin 10 lira
Eğer mutfağa giren benim cüzdanımdansa, yemesen bile o fişe ortaksın.

Dolapta raf ayırma gibi saçma işlerle uğraşacaksan yurtta devam et.

Ama unutma
Fatura yüksek geldiğinde senin arkadaşların çok geldi benimkiler az geldi kavgası da olacak.

Çünkü 800 lira hakikaten az, muhasebedeyim
6 eleman ve benim haftalık mutfak gideri 200 lira. Ki biz esnaf olduğu için fatura ile alışveriş yapıyoruz, toptancı marketten

Son düzenleme:
Biraz yaşadığınız yere bağlı ama genelde evde beklenmedik masraflar çıkabiliyor. Yemek yapmak da zor oluyor bazen. Tek kişi olunca da daha masraflı gibi geliyor insana. Ben de yemek yaparım diye düşünüyordum ama çok nadir yapabildim dersler çok yoğun olduğu için.

Bence babanıza bir şey söylemeyin, para artarsa biriktirin. Biriktirdiğinizi kendinize değerlendirmek istemez, aileme yük olmayayım derseniz, mesela biriken para 1 aylık gelirinize denk geldiğinde "Bu ay gönderme" diyebilirsiniz. Acil durumlar için de saklayabilirsiniz. Böylece ekstra bir şey çıktığında para istememiş olursunuz.

Kızların cebi parasız kalmamalı bi gün zengin zampara cebine para koymaya kalkınca ihtiyacın olmamalı ;) baban hesabını bilmiştir yarın doğal gaz vs çıkar fazla kalırsa at kenara

Herkes rahat ve refah halinde yaşar bir gün ülkemizde umarım .
Ne diyeceğimi bilemedim

İnsallah ama suan dahi geçinmek için zorlanan öğrenciler çok var. Bir laf var tok acın halinden anlamaz diye şimdi görmeden yasamadan bilemiyor insan. Ama gerçekten çok kötü durumda olanlar var. Umarım tüm öğrenciler böyle sıkıntıları yasamaz. Ben 1 paket makarnayla 1 hafta idare edeni biliyorum o yüzden bana tuhaf gelmiyor. Çoğu öğrenci kolayca burs alamıyor maalesef.

Back
X