Öğlen yarım avakado yedim. Besin değerlerine bakınırken glisemik indeks olayını biraz araştırdım, daha önce de biliyordum fakat olayını çözememiştim. Olay şu: Yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratları yediğimizde fazlaca insülin salgılarız, zayıflamamızı engellemesinin yanında pek çok hastalığa da sebep verir. Yani bunlardan bazılarını, mecbur olmadıkça yememek daha iyidir. Örneğin çoğu diyet listesinde haşlanmış patates vardır. Oysa patatesin her türünün gisi oldukça yüksektir. Bu da insülininizi arttırarak sizi yeniden acıktırır. Bu nedenle düşük gililerden yemek tok tutarak yağ yakımını arttırır, yani ne kadar yersek o kadar zayıflarız.
"DÜŞÜK GI BESLENMENİN 7 ALTIN KURALI
1.Sebze ve meyveden günde 7 porsiyon: Amacımız en azından günde 2 porsiyon meyve (2 elma gibi) ve 5 porsiyon sebze yemek. Bir porsiyon meyve bir elmadır. Bir porsiyon sebze bir tabak salata veya bir adet domates veya salatalık veya 4-5 adet biber veya bir küçük havuç veya 3-4 yemek kaşığı sebze yemeği anlamına gelir.
2.Düşük Gİ’li ekmek ve tahıl: Çok tahıllı ekmek, tam buğday ekmeği, erişte düşük Gİ’lidir. Günde en az 5 porsiyon yenmeli. Bir porsiyon bir dilim ekmektir. Pirinç pilavı yerine bulgur tercih edin.
3.Daha çok kurubaklagil: Lif oranı yüksek olan nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi hububatları tercih edin.
4- Her gün bir avuç kadar fındık, ceviz veya badem: Bunların içinde faydalı yağ, lif, vitaminler vardır.
5.Daha çok balık: Balıklar omega-3 yani faydalı yağlar içerirler ve Gİ’leri düşüktür. Bağışıklık sistemi kuvvetlendiği gibi, kalp hastalığından korur ve psikolojinizi düzeltir. Haftada 2-3 defa balık yemek ve balıkların yağlı olanını tercih etmek gerekir. Norveç somonu, sardalya, hamsi, tuna balığı yağlı balıklardır ve daha çok omega -3 içerir.
6.Tavuk eti, yumurta ve yağsız kırmızı et: Bu gıdaların Gİ’leri düşüktür. Kırmızı et haftada bir defa mutlaka yenmeli ve bu sayede demir alımı sağlanmalıdır. Et bol salatayla yenmeli, yanında patates değil sebze tercih edilmeli.
7-Yağsız süt ürünleri: Her gün 2-3 porsiyon süt ürünü kalsiyum almamızı sağlar. Yağsız süt, yağsız yoğurt, dondurma, peynir yenebilir. Bir porsiyon bir su bardağı süt, 28 gram peynire denk gelir. Sütün Gİ 12-14, yoğurdun 20-40 arası, dondurmanın 37-49’dur."