- 9 Mart 2015
- 7.404
- 10.652
- 448
- Konu Sahibi Donusunboylemiolacakti
-
İnsana saygı başka mevzu zaten. Mevzu mevki. Saygı duysunlar bi zahmet :) kolay kazanılmıyor mevki..Ne yazik ki son donemlerde bu durum baya soz konusu onceden bari isler gizli sakli yurutulurdu şimdi acik eleni bir sekilde devam ediyor
Kesinlikle çok haklısın arkadaşım
Ve bunu öyle güzel kullanıyorlarki egolarını geliştirmek üzere
Maalesef insanlar hala köle-sahip ilişkisini yaşatabileceğini sanıyor, hatta yaşatıyor da. En güzel örneğini akademik camiada gördüm. Ama bunu mesleklerle&kendi mesleğinizle bağdaştırmayın, bu durum hayatın her alanında çünkü, güçlü olan kazanıyor/görünüyor..
Hepimiz en iyi (!?) mesleğin bir uzvu olamayız. Çok sevdiğim bir söz der ki 'sen her neysen, onun en iyisi olmalısın' . Bunu düstur edinmek gerek bence...
O insanlar o ünvanları o meslekleri hakedene kadar ne kadar çalışıyolar bırakın da taşısınlar karşılığını alsınlar.
Biz buna sosyal statü diyoruz.
Bakin ben hicbir zaman kisiye meslege saygi duyulmasin demedim
Ama verdigim ornegi dusunun mudur koltugunda oturan sahis beni gordugunde yayildigi mudur koltugunda ben karsisibsa bir insan gordugu icin edebinden kendini duzeltti zannettim fakat beyefendi beni mufettis vs her ne zannettiyse ondan kendini duzeltmis bekledigi kisi olmadigimi ogrenincede tekrar karsimda yayilmaya devam etti
Kusura bakmayin amq insana saygi duymasini bilmeyen zihniyetin makamina saygi duymuyorum benim icin doktor hemsire ogretmende saygi hak eden insan fırin manav kasapta
Soyle bir ornekte vereyim staj yerimde stajere temizlik personeline memuruna saygi gosteren saygideger idareciler mudur yardimcilari gordum iste ben bu insanlarin makamina saygi gosteririm cunku bu insanlar makamsan once insana insan okdugu icin deger veren saygi gisteren insanlar
İnsanlara sırf "okumuş" olduğu ya da iyi para kazandığı için değil çabaladığı için saygı gösterilmeli. Bazı insanların şartları bazılarına göre daha çetin olabiliyor. Pamuklar içinde büyüyüp ite kaka bir üniversite kazanıp meslek sahibi olan biri ile zor şartlarla boğuşan, okuma şansı elde edemeyen fakat çabalayan, çalışan bir işçi, bir hizmetli ya da ne bileyim her hangi bir başka iş yapan biri arasında çok uçurum var gösterilen saygı, verilen değer bakımından toplumda maalesef. Fakat asıl saygıyı hakeden, imkanları kısıtlıyken yoktan var edendir bence.
Aileler bile çocuklarını tanıtırken mesleği güzelse onu ön plana çıkarıyor hemen.
Benimde demek istedigim bu birçok insan tabiki belli bir yere gelmis insana saygi gosteriyoruz hakediyor diyorlar
Ben insanlara neden saygi gosteriliyor diye konu acmadim ki neden insanlar statulerine gore muamele goruyor demek istedim sonucta her meslegin topluma katkisi var
Hukuk fakültesinde akademisyen olan arkadaşım bizim neden mesleğimiz yok derdi
Çoğu kişi okulundan şu mühendisi ya da doktor mimar pisikolog biyolog gibi unvanlarla mezun olurken hukuk fakültesi mezunlarının diplomasında bir şey yazmaz
Keza akademisyen de kadrodur sadece ünvanı olsa da kadro yoksa bir kürsüsü yoksa ben doçentim demenin bir anlamı yoktur derdi
Kulakları çınlasın
Yani o statülü meslekler de bakıldıkları yerlerden farklı görünebilir
Biraz da karşılıklı olduğunu düşünüyorum bu durumun. Sürekli benzin aldığım benzinciye ben 'siz' diye hitap ederken adamın 'sen'e geçmesi o adama saygımı azaltır mesela. Gider daha saygı gördüğüm ve saygı duyacağım bi benzinciden alırım yolu daha uzak olsa da...
Aynı şeyi hocalarımda görsem aynı şeyi hissederim. Saygım azalır, ama bundan dolayı saygısızlık yapmam..
Olay makam mevki olayı değil yani, kişilik .. ve bukadar çok insan bu kadar çok karakter varken hep iyilerin biyerlere gelmesini beklemek... fazla ütopik olur...
Türkiyenin çok iyi bir ünisinden mezun oldum, çok köklü bir firmaya staj görüşmesine gittim. Görüşmeye 3er kişi alındık ve içlerinde en iyisi bendim. Bana sıradan sorular sordular, yanımda 2 yıllık üni mezunu kıza oradaki tanıdığının kim olduğunu... ben oraya bir tanıdık aracılığıyla gitmiştim, ama durum okadar iğrendirdi ki bişey söylemeden çıktım ve olumlu cevap gelmedi haliyle. Özel sektör defterini kapattım sonra...Verdiginiz ornekte durumdan ilk defa haberdar oldum acikcasi bir yandan uzucu amamesleklerini yine icra etme sanslarina sahipler
Bolum adi vermeyeyinde bolumumle ilgili gonullu staj yapip kendimi gelistirmek istedim gittigim kurumdaki stajdan yetkili şahıs sonra gonlumu almaya calissada biraz kirici nitelikte hakaretvari konusup kalbimi kirmisti hadi mudur seni kabul ettide ben seni hangi birime vereyim zaten meslek taniminizda yok aslibda belli bi is alaninizda yok gibilerinden seyler soyledi orada durmadim baska yerde sansimi denedim ve bulunduğum yerde kendimi gelistirebilmem adina birkac birimde staj yapabilecegim soylendi elimden geleni yaprim ve cok sukur hatalarim olsada şeflerimin memnuniyetini kazanip ciktim ve staj yaptigimda gordum ki aslinda is alanimiz cok fazla ne yazik ki duzen bizim oturmamiz gereken yerlere arkasi saglam olan sahislari yerlestirmis
Bakin ben hicbir zaman kisiye meslege saygi duyulmasin demedim
Ama verdigim ornegi dusunun mudur koltugunda oturan sahis beni gordugunde yayildigi mudur koltugunda ben karsisibsa bir insan gordugu icin edebinden kendini duzeltti zannettim fakat beyefendi beni mufettis vs her ne zannettiyse ondan kendini duzeltmis bekledigi kisi olmadigimi ogrenincede tekrar karsimda yayilmaya devam etti
Kusura bakmayin amq insana saygi duymasini bilmeyen zihniyetin makamina saygi duymuyorum benim icin doktor hemsire ogretmende saygi hak eden insan fırin manav kasapta
Soyle bir ornekte vereyim staj yerimde stajere temizlik personeline memuruna saygi gosteren saygideger idareciler mudur yardimcilari gordum iste ben bu insanlarin makamina saygi gosteririm cunku bu insanlar makamsan once insana insan okdugu icin deger veren saygi gisteren insanlar
Verdiginiz benzinci olayini kendi acimdan degerlendireyim eger benzinci yapisi kulturu itibariye herkese sen diye hitap ediyorsa es gecerim ama benzinci kiyafetinden mesleginden vs vs durumlarindan dolayi gelen bir insana siz diye hitap ederse hatta yetmiyormus gibi baska birininde sirasini o sahsa verirse o kisiye tutumumum daha baska olur tabiki
Türkiyenin çok iyi bir ünisinden mezun oldum, çok köklü bir firmaya staj görüşmesine gittim. Görüşmeye 3er kişi alındık ve içlerinde en iyisi bendim. Bana sıradan sorular sordular, yanımda 2 yıllık üni mezunu kıza oradaki tanıdığının kim olduğunu... ben oraya bir tanıdık aracılığıyla gitmiştim, ama durum okadar iğrendirdi ki bişey söylemeden çıktım ve olumlu cevap gelmedi haliyle. Özel sektör defterini kapattım sonra...
Şu anda bulunduğum yeri o an hayal edemiyordum bile, çok uzaktı. Ama sektörün pisliği beni bu yöne itti ve inat ettim. Az, çok az derken müthiş bir programla çalışıp sınavlara girdim defalarca. Ve oldu.. önüm açık.. ama bişey değişmiyor, bi üst basamakta da aynı pislik, bi üstte de. Ya inat edip hep daha yukarı azimle çıkacağız, ya yalakalık yapıp çıkacağız, ya da pes edeceğiz. Ama en başta, milletin tırı vırısını kulak ardı edeceğiz. Bana okadar çok dendi ki "bırak artık şu sınavı, olmayacak" diyen.. sonrasında" biz zaten biliyoduk" a döndüler.
Duyarlı birisiniz belli ki, ve bu yaşadıklarınızın hiçbiri boşuna değil. Hayat bitmedi, devam ediyor. Bi yerinden bi şekilde devam edip daha iyi daha iyi olmak sizin elinizde. Ve sonunda siz de başkalarına göre o saygın konumlardan birine gelip saygı&nlığınızla orayı işgal edebilirsiniz. Yapabileceğimizin en iyisi bu...
Herkes topluma katkıda bulunmuyor.Bulunsa bile eşit düzeyde değil.Üstün ve ince zeka gerektiren meslekler daha fazla saygı görür.Bir doktorun,fizikçinin,mühendisin topluma katkısıyla sıradan bir memurun katkısı bir değil.Doktorluk denen meslekte insanın hayatını kurtarıyolar yeri geliyor binlerce milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak çözümler buluyorlar.Keza mühendislikte yeni buluşlar ortaya çıkarıp sistemsel bir şekilde matematik zekasıyla pek çok işi yürütüyorlar.Şimdi bu insanlarla ilkokul mezunun topluma katkısı bir olabilir diyosan ben bişey diyemem sana. İnsanlık vs ikinci planda kalır aslında herkesin dilinde olan ama kimsenin gerçek hayatta kaale almadığı kavramlar bunlar.
Sanirim bi yanlis anlasilma var ben saygi duyulmasin demiyorum ki ben onlarada saygi duyuyorum marketteki kasiyerede bulundugumuz sehirin temizlik personelinede cunku duzen sadece doktorla avukatla ogretmenle hensireyle yurumuyor
Benim demek istedigim neden toplumda saygi duymak ve vasifa gore kisiye deger vermek ikisi ayni kategoriye konuluyor neden neden gittigim bi hastanede personel şık giyimli birine duzgun bir ses tonuyla beyefendi diye hitap ederken giyimi mutevazi olarak degerlendirebilecegim okuma yazmasi olmayan bi amcaya ayni saygi ve ses tonuyla beyefendi degilde uslupsuz bir sekilde amca diye hitap ediyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?