Merhabalar. Herkese günaydın öncelikle ve Cumhuryet Bayramımız kutlu olsun. düğün salonu ararken, prematüre konusunu okurken buldum kendimi :)
Ben Çocuk Gelişimci ve Eğitimcisiyim. Hastanenin Gelişimsel Pediatri bölümünde, çocuk doktoru ile birlikte çalışıyoruz. Gelişimi (öğrenmesi, hareket etmesi, konuşması ve diğer alanlarda) geriden seyreden veya böyle bir riski olan 0-3 yaş arası çocukları takibimize alıyoruz. bu takibin içerisinde prematüre bebekler de var. her gün prematüre yoğun bakım ünitesine gidiyorum, bebekleri görüyorum ve annelerle konuşuyorum. Kimisi haftalardır, aylardır bu serviste, bebeğinin iyi olmasını bekliyor. uzun zamandır dışarı yüzü görmemiş, hem bebeğinin iyi olmasını istiyor, onu yaşatmak için çabalıyor, evine gitmek istiyor, başka çocuğu varsa onu özlemiş, her gün bebeğini kablolar içinde veya iğne batırılırken görüyor.. Anneler yorgun, uykusuz ve üzgün. halbuki iyi olmaları çok önemli, bebeklerine dokunabilmeleri çok önemli, çünkü bu dönemde bebekle anne arasında bağlanma olması gerekiyor. bu konuda bana yardımcı olabilicek anneler olursa ço sevinirim. böyle bir ortamda anneleri neler biraz olsun iyi yapabilir?
Benim aklıma gelenler:
- Her hafta grup terapisi gibi bir şey yapılabilir. Tüm anneler birbirleriyle konuşma fırsatı bulur. (ama bu çalışma onları eğlendirmez, ben biraz eğlenmelerini ve dertlerinden az da olsa uzaklaşmalarını istiyorum.)
- Hobi saati olabilir belki. yoğunbakım ünitesinde böyle bir şey yapabilir miyim bilemiyorum :) ama resim kağıtları, kalemler, boyalar götürsem, herkesi bir masanı başına toplasam, bir de güzel müzik açsak, işe yarar mı?
Böyle bir dönemde prematüre annesi nasıl ayakta tutulur, ona nasıl moral-enerji verilir?
Şimdiden teşekkürler :)
Sinem..
Merhabalar. Herkese günaydın öncelikle ve Cumhuryet Bayramımız kutlu olsun. düğün salonu ararken, prematüre konusunu okurken buldum kendimi :)
Ben Çocuk Gelişimci ve Eğitimcisiyim. Hastanenin Gelişimsel Pediatri bölümünde, çocuk doktoru ile birlikte çalışıyoruz. Gelişimi (öğrenmesi, hareket etmesi, konuşması ve diğer alanlarda) geriden seyreden veya böyle bir riski olan 0-3 yaş arası çocukları takibimize alıyoruz. bu takibin içerisinde prematüre bebekler de var. her gün prematüre yoğun bakım ünitesine gidiyorum, bebekleri görüyorum ve annelerle konuşuyorum. Kimisi haftalardır, aylardır bu serviste, bebeğinin iyi olmasını bekliyor. uzun zamandır dışarı yüzü görmemiş, hem bebeğinin iyi olmasını istiyor, onu yaşatmak için çabalıyor, evine gitmek istiyor, başka çocuğu varsa onu özlemiş, her gün bebeğini kablolar içinde veya iğne batırılırken görüyor.. Anneler yorgun, uykusuz ve üzgün. halbuki iyi olmaları çok önemli, bebeklerine dokunabilmeleri çok önemli, çünkü bu dönemde bebekle anne arasında bağlanma olması gerekiyor. bu konuda bana yardımcı olabilicek anneler olursa ço sevinirim. böyle bir ortamda anneleri neler biraz olsun iyi yapabilir?
Benim aklıma gelenler:
- Her hafta grup terapisi gibi bir şey yapılabilir. Tüm anneler birbirleriyle konuşma fırsatı bulur. (ama bu çalışma onları eğlendirmez, ben biraz eğlenmelerini ve dertlerinden az da olsa uzaklaşmalarını istiyorum.)
- Hobi saati olabilir belki. yoğunbakım ünitesinde böyle bir şey yapabilir miyim bilemiyorum :) ama resim kağıtları, kalemler, boyalar götürsem, herkesi bir masanı başına toplasam, bir de güzel müzik açsak, işe yarar mı?
Böyle bir dönemde prematüre annesi nasıl ayakta tutulur, ona nasıl moral-enerji verilir?
Şimdiden teşekkürler :)
Sinem..
onlar 2008 yılında erkenden aramıza katılamaya karar verdiler.:1shok:diğer bebekler gibi tattıkları ilk duygu sevgi değil ne yazıkki acı oldusenağlama:1no2:kıldan ince damarlarına bir sürü iğne taktılar gözlerinsımsıkı bağladılar :1no2::1no2:diğer bebekler ışıl ışıl güneşi görürken bizim bebekler mo smor bir ışıkla dünyaya baktılar bütünbebekler annelerinin sıcak süt kokan memelerine sarılırken onlar buz gibi sertt borularla sarıldılar.:Saruboceq:anneleri dua etti biran önce onlara kavuşmak için beklediler beklediler:gitme::gitme::gitme::gitme: onları bir kez sarabilmek için allaha yalvardılar.
hayat onlar için yavaş yavaş ve zorlu ilerlicekti bazılarını ikizlerini kaybetti senağlamasenağlama:ecrin_bebek::ecrin_bebek:bazıları hayata yanlız başladı...
camdan bir evleri oldu onların anne kucağı yerine ,günlerce sarıp sarmalanacakları...ve hiçbir zaman unutulmaycak bir de hikayeleri ...::gitme::gitme: sonra yine beyaz bir camın arkasında buluşturdular annelerini :1hug::1hug::teselli::teselli: sevgileriyle yaramazlıklarıyla bütün dertleri unutturdular annelere izmir ankara herkes sevgiyle kucakladı birbirini kızlar küçücüktü ama başardıkları sevgi yumağı kilometreler büyüklüğündeydi.hayata eksiden başlamışlardı ama etrafa kattıkları artılar kendilerinden kat be kat büyüktü a.s.:1hug::asigim:kaydirigubbakcemile5kaydirigubbakcemile5opuyorumnanaktanopuyorumnanaktanopuyorumnanaktan
işte her şerde bir hayır vardır bu da yeni dostluklara vesileymiş.ŞenizŞenizŞeniz
iyiki varsınız kızlar ve onların fedakar özel anneleri:asigim::1hug:a.s.:lepi:
niyet çok güzel..ama 5 ay yoğun bakım önünde beklemiş bi prematüre annesi olarak size şunu söyleyim,bebeği bu durumda olan bi prematüre annesinin eğlenmesi dertlerinden uzaklaşması hiçbi şekilde mümkün değil..hobilerin müziğin falan bi işe yarayacağını düşünmüyorum..üniversite mezunu,hayatta bi çok sorunla başedip bi yerlere gelmiş-yaşama tutunmuş metanetli ve dirayetli bi kadın olarak benim tecrübe ettiğim bu.etrafımdaki annelerinde bu süreci daha farklı yaşadıklarını sanmıyorum.bu 5 ay boyunca moral olan tek şey-etrafımdaki insanların tüm çabalarına rağmen-sadece oğlumdan gelen iyi haberler olmuştu...bi de siz ilk maddede bahsedip,eğlendirici olmaz diye vazgeçmişsiniz ama aynı durumdaki annelerin iyimserliği ya da aynı durumdaki bebeklerden gelen iyi haberler...bi de tabi bu süreçleri daha önce yaşamış annelerin anlattıkları..
sevgili sinem mesajı gördüm :))) en kısa sürede ank üniv. gitmeyi planlıyorumMerhaba :) Msjınızı yeni gördüm, kusura bakmayın..
Ankara'da, aşağıdaki yerlerde gelişimsel pediatri ünitesi var.
- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gelişimsel Pediatri Ünitesi
- Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gelişimsel Pediatri Ünitesi
- T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji-Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gelişimsel Pediatri Ünitesi
- T.C. Sağlık Bakanlığı Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gelişimsel Pediatri Ünitesi
*Ankara üniversitesii tıp fakültesi, gelişimsel pediatrinin başlangıç yeridir. Prof. Dr. İlgi Ertem (gelişimsel pediatriyi ülkemize getiren çocuk doktoru) orada bulunuyor.
*Zekai Tahir Burak'ın büyük bir prematüre bölümü vardır. Orada arkadaşım var, Çocuk Gelişimci Bağdagül Sarıdaş.
Bu iki yere gitmenizi öncelikle öneririm. Gelişimsel Pediatri, 0-3 yaş arası çalışıyor ama siz yine de bir gidin isterseniz.
Ben Malatya'da çalışıyorum.
Geçmiş bayramınız kutlu olsun. iyi günler.
Sinem KORTAY
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?