Premature Bebekler Bizim Küçük Kızlar:Derin, Defne, Beril, Ayşenur

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.
muallim , biz 2 defa gittik bio enerji icin ... omuriliginde problem olabilri diye tavsiye étmisti dkrumuz ama omur iliginde bi problem yok dedi baska bikac küück sorun varmis onlari acmis ..almanyada egitimini yapmis italyada uzmanlik yapmis cok tavsiye edilen biriydi.. aslinda gözle görülen bisey görmedim ben .. evet canim burda sistem cok güzel , oturmus bu konularda , senin bisey yapmana gerek kalmadan yol gösteriyolar ,anlatiyolar ben cok memnunum .. gökce cok problemli gecirdi küvez günlerini 3 ameliyat gecirdi ama biz hic bisey yapmadik kalp ameliyatinda özel 2 dk getirildi büütn ameliyat malzemelri getirildi bunlari yapmak icin ne para yeterdi ne zaman ama biz bisey yapmadik hastane herseyi organize etti ...
diger anneleri ve cocuklarini bende merak ediyorum , arada ugrayip gelisimlerini yazsalar ne güzel olur...

sagol canım....haklısın orda daha ıyı hersey burda sen arayıp ugrasıyosun ve hersey para.....saglık olsun ıns hersey bebeklerımız ıcın

Merhabalar. Herkese günaydın öncelikle ve Cumhuryet Bayramımız kutlu olsun. düğün salonu ararken, prematüre konusunu okurken buldum kendimi :)

Ben Çocuk Gelişimci ve Eğitimcisiyim. Hastanenin Gelişimsel Pediatri bölümünde, çocuk doktoru ile birlikte çalışıyoruz. Gelişimi (öğrenmesi, hareket etmesi, konuşması ve diğer alanlarda) geriden seyreden veya böyle bir riski olan 0-3 yaş arası çocukları takibimize alıyoruz. bu takibin içerisinde prematüre bebekler de var. her gün prematüre yoğun bakım ünitesine gidiyorum, bebekleri görüyorum ve annelerle konuşuyorum. Kimisi haftalardır, aylardır bu serviste, bebeğinin iyi olmasını bekliyor. uzun zamandır dışarı yüzü görmemiş, hem bebeğinin iyi olmasını istiyor, onu yaşatmak için çabalıyor, evine gitmek istiyor, başka çocuğu varsa onu özlemiş, her gün bebeğini kablolar içinde veya iğne batırılırken görüyor.. Anneler yorgun, uykusuz ve üzgün. halbuki iyi olmaları çok önemli, bebeklerine dokunabilmeleri çok önemli, çünkü bu dönemde bebekle anne arasında bağlanma olması gerekiyor. bu konuda bana yardımcı olabilicek anneler olursa ço sevinirim. böyle bir ortamda anneleri neler biraz olsun iyi yapabilir?

Benim aklıma gelenler:
- Her hafta grup terapisi gibi bir şey yapılabilir. Tüm anneler birbirleriyle konuşma fırsatı bulur. (ama bu çalışma onları eğlendirmez, ben biraz eğlenmelerini ve dertlerinden az da olsa uzaklaşmalarını istiyorum.)
- Hobi saati olabilir belki. yoğunbakım ünitesinde böyle bir şey yapabilir miyim bilemiyorum :) ama resim kağıtları, kalemler, boyalar götürsem, herkesi bir masanı başına toplasam, bir de güzel müzik açsak, işe yarar mı?

Böyle bir dönemde prematüre annesi nasıl ayakta tutulur, ona nasıl moral-enerji verilir?

Şimdiden teşekkürler :)

Sinem..

merhaba cenmm ,, ben yurt diisnda yasiyorum benim kizimin oldugu hastanede her hafta belli bir gün ve satte bebegi küvezde olan bebeklerin annelerinin bulusmasi vardi ,,, ben hic katilmadim dil sorunu oldugu icin katilanlar cok iiy oldugunu herkes yasadigi tecrübelerini paylasiyo hem moral hemde bilgilenme oluyo demislerdi ...prematüre annelerin yasadiklarini ancak onunla ayni seyleri yasayanlar anlayabilir ,cok sevdiigm bir arkadasim kizim erken dogdugu zaman cok üzülmüstü ve bana cok destek olmustu 1 sene sonra kötü bi tesadüfle oda erken dogum yapti ve bana söyledigi ilk sey ben seni hic anlayamamisim oldu basina gelmeyen anlamiyo ,, prematüre annleri anneler birbirlerine destek olmalilar bence ... umarim yardimci olabilmiismdir ... bu konuyu düsnmeniz bile cok hosuma gitti ,,,

Meraba kızlar biz de 2yasinda olduk kilomuz 11600 iki yıl önce 1600 gr di minik kızım şimdi kocaman oldu. 2 yas kontrolumuz oldu doktorumuz çok beğendi norolojik takibe gerek olmadıgını söyledi. En son 18 aylık gitmiştik norolojiye. Bu arad 2-4 yas arası İngilizce oyun grubu buldum benim cadı cocukların arasında en küçük olduğu için yarım saat sonra ortalığı karıştırdı bakalım Şubat gibi tekrar denemek istiyorum. Bir de tuvalet egitimi konusu var. Doktorumuz hazır olduğunu söyledi ama sanırım ben hazır değilim. Benim is nedeniyle seyahatlerim oluyor bu aralar biraz sık gidiyorum Ocak gibi başlamak istiyorum. Bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Minik kahramanları ve güçlü annelerini öpüyoruz.

Son düzenleme:
Ylnz yurtdışında olmanın verdiği özlemden zaman zaman yakınıyorsun ama inan Gökçe için en iyi yerdesin. Herşeyi çok güzel takip ediliyor. Burada olsaydın inan hem senin hem de Gökçe için çok zor olurdu herşey. Muallimin dediği gibi burada herşey para. İyi bir doktora muayeneye gitmek normal karı koca çalışan bir aile için maddi olarak bir yıkım. Tabi bunun bir de manevi yönü var.

Ececim biz de henüz tuvalet eğitimine başlamadık. Eve bir lazımlık bir de adaptör aldım. Zaman zaman oyun gibi Berkay gidip üstüne oturuyor. Çiş-kaka diyor sonra lazımlığı alıp kafasında dolaşıyor:)) Dimiiit daze dimiiit diye:)) Simit satıyor.
Bunun eğitimine Berkay kreşe biraz alıştıktan sonra kreşte başlayacaklar biz de evden destek vereceğiz. Berkay şimdilik haftanın 5 yarım günü kreşe gidiyor. 1 ayı doldurduktan sonra haftada 3 tam güne çevirmeyi düşünüyoruz.

Yağmurlu ben de senin gibi düşünüyorum. 3 yaşına kadar kreşe vermeyin diyor bazı pedagoglar. Bazıları ise günümüz şartlarında apartmanda tek başına yetişen çocuktansa kreşi öneriyorlar. Ben de evde bütün gün bir kişiyle geçirmesini istemiyorum. Ama dediğin gibi sadece gündüzlü gelen Türk bakıcıların burnu bir karış havada ve bir gün düğünleri oluyor, birgün eşi hastalanıyor yani diyeceğim her gün bir sorunla karşına çıkıyor. Biz Özbekistanlı yatılı bir bakıcı bulduk. Kreşe gitmediği zamanlarda evde ilgilensin onunla oyunlar oynasın diye. Utku için de en iyisi onunla özel olarak ilgilenecek öğretmenlerin olduğu kreşler olacaktır.

Muallim raporu almışsın buna çok sevindim. Daha sık çalışma yapabilir. Botoks da iyi gelmiş kuzucuğa artık yavaş yavaş yürümelere başlayacak inşallah. Üç çocukla Allah kolaylık versin sana. Yardımcın duruyor değil mi yoksa fizik hareketleri yaptırabilmen zor olur.

ooo mehtap hosgeldın ya...ıyı olmana sevındım yakısıklı da ıyıymıs oh yuvaya baslamıs masallah ıns bende seneye dusunuyorum..dıla fızık tedavıye devam ve havuz terapısıne bakalım ne zaman yuruyecek ....onun dısında ıyıyız kavgaları cok fazla ..kıskanmaları ıyıce arttı ...berıl nasıl heber alıyomusun canım merak edıyorum...burası canlansın yıne ıns....optum

tüm bebeklerimizin ve annelerinin bayramlarını kutluyoruz...
muallim avatar resmine bayıldım,kuzucuklar çayır çimende,maaşallah üçünede..sana ve ylnz a teşekküretmek için açtım bugün kk yı aslında.hani diyodum ya utku ayaklarını topluyo hemen diye,yazdıklarınızı okuduktan sonra dev-cüce başladım hemen.ilk günler mızmızlandı ama şu an çok keyifli oynuyor,azcık destek verdiğimde ayakta duruyor,hatta zaman zaman tutunmayı bırakıp kendini deniyor artık.yani çok faydası oldu anlattıklarınızın.

canım sagol bende kutlarım ....ne demek canım bılgı paylasmak ıcındır cok sevındım canım ıns daha ıyı olur ıns ....cok optum herkesı

merhaba kizlar ,, hepinize iyi bayramlar ... insallah bayramin geride kalan günleri istediginiz gibi gecmistir ...
mehtap ,,, evet haklisin gökce icin düsününce iyiki burdayim diyorum ama burda ne bayram bayram gibi nede dost arkadas var ... en zor günlerimde bile yanimda hic kimse yoktu ,, ailemin yoklugunu cok hissettim ... bugün bile oturup agladim bayram ama yanliz geciyo malesef hayirlisi diyelim artik ,,

muallim ,,, fistiklar cok güzel görünüyolar ,, masallah büyümüsler ... yakinda seker toplamaya cikarlar :))

yagmurlu ,,, canim tesekküre ne gerek var bebislere biraz faydam olursa ne mutlu bana,,ben burayi bunun icin seviyorum ,, tanimadan arkadaslarim oldu,, kizimin teyzeleri oldu ,, arkadaslari oldu .. bende sizlerden cok seyler ögrendim ,, cooookkk tesekkür ederim sizlere

süper olur nerdesiniz

Yumy sana özel mesaj atamıyorum bana adres bilgilerimi sormuştun kusura bakma buradan yazmak zorunda kaldım, ((

niyet çok güzel..ama 5 ay yoğun bakım önünde beklemiş bi prematüre annesi olarak size şunu söyleyim,bebeği bu durumda olan bi prematüre annesinin eğlenmesi dertlerinden uzaklaşması hiçbi şekilde mümkün değil..hobilerin müziğin falan bi işe yarayacağını düşünmüyorum..üniversite mezunu,hayatta bi çok sorunla başedip bi yerlere gelmiş-yaşama tutunmuş metanetli ve dirayetli bi kadın olarak benim tecrübe ettiğim bu.etrafımdaki annelerinde bu süreci daha farklı yaşadıklarını sanmıyorum.bu 5 ay boyunca moral olan tek şey-etrafımdaki insanların tüm çabalarına rağmen-sadece oğlumdan gelen iyi haberler olmuştu...bi de siz ilk maddede bahsedip,eğlendirici olmaz diye vazgeçmişsiniz ama aynı durumdaki annelerin iyimserliği ya da aynı durumdaki bebeklerden gelen iyi haberler...bi de tabi bu süreçleri daha önce yaşamış annelerin anlattıkları..

Merhaba :) Msjınızı yeni gördüm, kusura bakmayın..

Ankara'da, aşağıdaki yerlerde gelişimsel pediatri ünitesi var.

- Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gelişimsel Pediatri Ünitesi

- Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Gelişimsel Pediatri Ünitesi

- T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji-Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gelişimsel Pediatri Ünitesi

- T.C. Sağlık Bakanlığı Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gelişimsel Pediatri Ünitesi

*Ankara üniversitesii tıp fakültesi, gelişimsel pediatrinin başlangıç yeridir. Prof. Dr. İlgi Ertem (gelişimsel pediatriyi ülkemize getiren çocuk doktoru) orada bulunuyor.

*Zekai Tahir Burak'ın büyük bir prematüre bölümü vardır. Orada arkadaşım var, Çocuk Gelişimci Bağdagül Sarıdaş.

Bu iki yere gitmenizi öncelikle öneririm. Gelişimsel Pediatri, 0-3 yaş arası çalışıyor ama siz yine de bir gidin isterseniz.

Ben Malatya'da çalışıyorum.

Geçmiş bayramınız kutlu olsun. iyi günler.

Sinem KORTAY

Yağmurlu sana aynen katılıyorum. O dönemde insan eğlence ya da derdinden uzaklaşmak istemiyor. Sadece derdine daha da yakın olmak istiyor. Onun iyi olduğunu duymak iyi olacağı ile ilgili umutlanmak istiyor. Benim o dönemde en çok ihtiyaç duyduğum şey 26-28 haftalık doğup çocuklarının sağlıkla büyüdüğünü anlatan anneler olmuştu. Ama hastane döneminde buna hiç rastlamamıştım. Daha sonra internette Berkay'ın topiğini açtım. Belki yaşadıklarımız birçok anneye umut olur diye.

sevgili sinem mesajı gördüm :))) en kısa sürede ank üniv. gitmeyi planlıyorum

havalar sogudu hastaliklar basladi malesef ...gökce hasta , ondan bana bulasti (( sizler nasilsiniz ,, minikler nasil ???

gökce bu hafta ellerini birakip tek ayakta durmayi deniyo ,, ama cok heyecanli bikac saniye durduktan sonra ya düsüyo yada yakin bi yerden tutunuyo .... yeni disler geliyo galiba istahimiz pek yok ,, hastalikta var tabiki .... bizde böyle öptük sizleri ....

havalar sogudu hastaliklar basladi malesef ...gökce hasta , ondan bana bulasti (( sizler nasilsiniz ,, minikler nasil ???

gökce bu hafta ellerini birakip tek ayakta durmayi deniyo ,, ama cok heyecanli bikac saniye durduktan sonra ya düsüyo yada yakin bi yerden tutunuyo .... yeni disler geliyo galiba istahimiz pek yok ,, hastalikta var tabiki .... bizde böyle öptük sizleri ....

yardımlarınız için teşekkür ederim öncelikle. sizlerin anlattıklarınız bana neler yapabileceğim konusunda yol gösteriyor. en nihayetinde ben sadece bir çocuk gelişimciyim, anne de değilim:), bazı şeyleri sadece yaşayan anlayabilir... yani, bilgim var, tecrübem yok; o yüzden nasıl yardımcı olabileceğimi de kestiremiyorum.

ama şöyle bir şey yapabilirm: taburcu olmuş ve güzel büyüyen prematüre bebekleri, hastanedeki prematüre annelere anlatabilirim, resimlerini gösterebilirim. tabi prematüre bebekler bir çok sorunla karşılaşabiliyorlar. ama üzücü durumların yanı sıra güzelliklerin de olabildiğini anlatabilirim.

keşke tüm prematüre bebekler taburcu olduktan sonra bizim bölümümüze de gelseler de, onların büyümelerini görebilsek, hala hastanede yatan annelere daha fazla güzel şeyler anlatabilsek. :)

selam canım....fıkırlerınız cok guzel bence ve onemlı ...kuvez donemı cok sıkıntılı bı anne ıcın hele konusmayan sorularına cevap alamayan bı dr varsa karsısında ınankı cok kotu...moral cok onemlı destek onemlı dedıgınız guzel kuvezden saglıkla cıkmıs bebeklerı anlatmak resınm goztermek guzel bı fıkır ıyıde moral olur...ben kuvezden cıkınca bebeklerımle her ay muayeneyen gıdısımızde kuvez hemsırelerını elımızde lokumla pastayla zıyerete gıttık cok sevınıyoalrdı bı yıl gıttık cok guzel oluyo cok sevıyolar ay o bebek bumu dıye ....cok selam...
kızlar nerdesınız ya bebekler nasıl yazın gelısmelerı ...konusmaları nasıl benımkıler bı kac kelıme hala yaa baska bı sey yok tembelmı ne olucaklar acaba

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…